Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"
 • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
 • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.

Katja Diehl, a német kormány által többszörösen kitüntetett írónő figyelemre méltó őszinteséggel hirdeti, hogy aktivizmusának célja az elszegényedés. Őt azonban nem csak az autók és a saját otthonok foglalkoztatják - fogalmaz a Tichís Einblick.

Katja Diehl nem vádolható azzal, hogy politikai céljait leplezné. "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és a saját otthonról" - mondja a "közlekedési minisztérium német mobilitási díjának kétszeres győztese", akit nyilván nagyra becsülnek a német kormányban, hiszen a szövetségi környezetvédelmi minisztérium egyik zsűrijének tagja és Leonore Gewessler osztrák klímaminiszter tanácsadója.

Az "Anne Will" című műsorban néhány nappal ezelőtt az irodalom- és médiatudományi diplomával rendelkező szakember mobilitási szakértőként lépett fel a milliós közönség előtt. Diehl azonban éppoly szorosan kötődik az "Utolsó generáció" radikálisaihoz, mint a hatalmon lévőkhöz és a közvéleményt alakítókhoz. Januárban elfogta a rendőrség, amikor az "Utolsó generációval" együtt egy buszon utazott a Lützerath megszállására.

A "Péntekenként a jövőért" lübecki tagozatának látogatása során mondta, egyértelmű, hogy az emberektől sokat kell várni, majd kifejtette, hogy a saját otthon és autó álmát el kell venni az emberektől. Miközben tehát a szövetségi kormány azzal dicsekszik, hogy "megsegíti" az állampolgárokat az inflációs hullámmal szemben, ugyanakkor egy olyan aktivistát támogat, aki éppen az ellenkezőjét tartja szem előtt: a saját autó és a saját ház elvételét az emberektől, amely évtizedek óta a széles középosztály vágyott és gyakran elért jólétének megtestesítője.

Az "álom" megfogalmazása valószínűleg azt hivatott egyértelművé tenni, hogy az erre való vágyat is ki akarják irtani. Saját honlapján ezt így nevezi: "átfogó kihívás a viselkedés megváltoztatásáért". Az "értelmes megoldásokat azokkal az emberekkel együtt akarja kialakítani, akiknek a mobilitását meg akarják változtatni". Más szóval, az embereknek többé nem maguknak kell dönteniük a változásról, hanem részt kell venniük a mobilitásuk megváltoztatásában - de Diehl nem mondja meg kifejezetten, hogy ki fogja biztosítani a megoldásokat és a változás előírásait. Sejthető: a hozzá hasonló emberektől és az őket tanácsadó kormányoktól.

Olyan emberek, akiknek sem lakóingatlanuk, sem autójuk nincs, de akik mégis elégedettek a felülről jövő gondoskodó részvételnek köszönhetően - valószínűleg ez Diehl elképzelése a jövő társadalmáról. Azok, akik ennek ellenére továbbra is ingatlanról álmodoznak, hiába álmodnak. Ez az a kényszer, amit Diehl az emberekre kényszerít.

Hogy Diehl autóellenes kampánya nem csak ökológiai indíttatású, sőt talán nem is elsősorban ökológiai indíttatású, hanem inkább szociálisan forradalmi, arra más nyilatkozatai is utalnak.

Az RND-nek adott nemrégiben adott interjújában a következőket mondta: "A jelenlegi közlekedési rendszerünk anti-queer, fogyatékkal élők elleni, rasszista és szexista". Ott néha bajba kerül, amikor egyrészt megjegyzi az autó "biztonságos térként" betöltött funkcióját ("Sok nő például inkább autózik este, minthogy tömegbuszra szálljon"), de ezt nem az autó mellett, hanem ellene szóló érvnek tekinti, hiszen végül is nem mindenki engedheti meg magának az autót: "Nem megoldás, ha nem mindenki fér hozzá ehhez a biztonságos térhez", és: "Utálok egy olyan rendszert funkcionálisnak és mindenki számára megfelelőnek eladni, amely sok embert kizár: Németországban 26 millió ember nem tud aktívan vezetni". Ez az ellentmondás aztán a következő kijelentésben csúcsosodik ki: "Nem azt mondom, hogy "Nem szabad autót vezetni!", hanem azt, hogy "Minden embernek joga kell, hogy legyen ahhoz, hogy autó nélkül is élhessen életet". Megkérdőjelezte valaha is valamelyik autóbarát politikus ezt a jogot?

Azt, hogy Diehl nem elsősorban az ökológiai aggályokkal foglalkozik, más kijelentései is sugallják. A Twitteren például így kommentálta a Bécsi Filharmonikusok január 1-jei újévi koncertjét: "És még a Bécsi Filharmonikusokat nézve is kissé feszülten veszem észre, hogy mennyire fehérek és férfiak. A fehér többségi társadalom kérdésével foglalkozni annyit jelent, hogy már nem tudunk - és nem is akarunk - félrenézni. Ezt meg fogjuk oldani." Tehát ismét egy világos ígéret: Ezt helyre fogjuk hozni. A Diehl által megcélzott társadalomban tehát az embereknek nemcsak az autókról és a lakástulajdonról kellene lemondaniuk, hanem a koncertekről is, legalábbis amennyiben bőrszínük vagy nemük nem felel meg Diehl "mi" specifikációjának.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-08 | 15:18
Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

 • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.
Sztori 2021-06-08 | 12:51
Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

 • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
 • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
 • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
 • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.
Sztori 2023-02-13 | 11:42
"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

"Ördögi kudarc" a német energiapolitika, írta a Twitteren a jogász, 3.000 eurót kell fizetnie

 • Annalena Baerbock, Scholz kancellár és Robert Habeck külügyminiszter nem tűri a kritikát.
 • Németországban létezik egy olyan törvényi passzus, amely bünteti "a politikusok megsértését".
Sztori 2023-09-26 | 16:10
FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

 • Vagyis 10 illegális migránsból 9 férfi.
 • És szemben az ukrajnai menekültekkel, akik döntő többsége nő, ők katonakorú fiatal férfiak.
 • Az EU határvédelmi hivatala a kábítószercsempészet terjedésére is figyelmeztet.
Sztori 2022-11-07 | 13:18
Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

Ipsos-Secours populaire exkluzív felmérés: európaiak a szakadék szélén

 • A közvélemény-kutatást Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban végezték, 6000 fő részvételével.
 • A reprezentatív felmérés 2022 június 17 és július 6. között készült.
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

 • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
 • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
 • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
 • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
 • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
 • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

 • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
 • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?