Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"
 • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
 • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.

Katja Diehl, a német kormány által többszörösen kitüntetett írónő figyelemre méltó őszinteséggel hirdeti, hogy aktivizmusának célja az elszegényedés. Őt azonban nem csak az autók és a saját otthonok foglalkoztatják - fogalmaz a Tichís Einblick.

Katja Diehl nem vádolható azzal, hogy politikai céljait leplezné. "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és a saját otthonról" - mondja a "közlekedési minisztérium német mobilitási díjának kétszeres győztese", akit nyilván nagyra becsülnek a német kormányban, hiszen a szövetségi környezetvédelmi minisztérium egyik zsűrijének tagja és Leonore Gewessler osztrák klímaminiszter tanácsadója.

Az "Anne Will" című műsorban néhány nappal ezelőtt az irodalom- és médiatudományi diplomával rendelkező szakember mobilitási szakértőként lépett fel a milliós közönség előtt. Diehl azonban éppoly szorosan kötődik az "Utolsó generáció" radikálisaihoz, mint a hatalmon lévőkhöz és a közvéleményt alakítókhoz. Januárban elfogta a rendőrség, amikor az "Utolsó generációval" együtt egy buszon utazott a Lützerath megszállására.

A "Péntekenként a jövőért" lübecki tagozatának látogatása során mondta, egyértelmű, hogy az emberektől sokat kell várni, majd kifejtette, hogy a saját otthon és autó álmát el kell venni az emberektől. Miközben tehát a szövetségi kormány azzal dicsekszik, hogy "megsegíti" az állampolgárokat az inflációs hullámmal szemben, ugyanakkor egy olyan aktivistát támogat, aki éppen az ellenkezőjét tartja szem előtt: a saját autó és a saját ház elvételét az emberektől, amely évtizedek óta a széles középosztály vágyott és gyakran elért jólétének megtestesítője.

Az "álom" megfogalmazása valószínűleg azt hivatott egyértelművé tenni, hogy az erre való vágyat is ki akarják irtani. Saját honlapján ezt így nevezi: "átfogó kihívás a viselkedés megváltoztatásáért". Az "értelmes megoldásokat azokkal az emberekkel együtt akarja kialakítani, akiknek a mobilitását meg akarják változtatni". Más szóval, az embereknek többé nem maguknak kell dönteniük a változásról, hanem részt kell venniük a mobilitásuk megváltoztatásában - de Diehl nem mondja meg kifejezetten, hogy ki fogja biztosítani a megoldásokat és a változás előírásait. Sejthető: a hozzá hasonló emberektől és az őket tanácsadó kormányoktól.

Olyan emberek, akiknek sem lakóingatlanuk, sem autójuk nincs, de akik mégis elégedettek a felülről jövő gondoskodó részvételnek köszönhetően - valószínűleg ez Diehl elképzelése a jövő társadalmáról. Azok, akik ennek ellenére továbbra is ingatlanról álmodoznak, hiába álmodnak. Ez az a kényszer, amit Diehl az emberekre kényszerít.

Hogy Diehl autóellenes kampánya nem csak ökológiai indíttatású, sőt talán nem is elsősorban ökológiai indíttatású, hanem inkább szociálisan forradalmi, arra más nyilatkozatai is utalnak.

Az RND-nek adott nemrégiben adott interjújában a következőket mondta: "A jelenlegi közlekedési rendszerünk anti-queer, fogyatékkal élők elleni, rasszista és szexista". Ott néha bajba kerül, amikor egyrészt megjegyzi az autó "biztonságos térként" betöltött funkcióját ("Sok nő például inkább autózik este, minthogy tömegbuszra szálljon"), de ezt nem az autó mellett, hanem ellene szóló érvnek tekinti, hiszen végül is nem mindenki engedheti meg magának az autót: "Nem megoldás, ha nem mindenki fér hozzá ehhez a biztonságos térhez", és: "Utálok egy olyan rendszert funkcionálisnak és mindenki számára megfelelőnek eladni, amely sok embert kizár: Németországban 26 millió ember nem tud aktívan vezetni". Ez az ellentmondás aztán a következő kijelentésben csúcsosodik ki: "Nem azt mondom, hogy "Nem szabad autót vezetni!", hanem azt, hogy "Minden embernek joga kell, hogy legyen ahhoz, hogy autó nélkül is élhessen életet". Megkérdőjelezte valaha is valamelyik autóbarát politikus ezt a jogot?

Azt, hogy Diehl nem elsősorban az ökológiai aggályokkal foglalkozik, más kijelentései is sugallják. A Twitteren például így kommentálta a Bécsi Filharmonikusok január 1-jei újévi koncertjét: "És még a Bécsi Filharmonikusokat nézve is kissé feszülten veszem észre, hogy mennyire fehérek és férfiak. A fehér többségi társadalom kérdésével foglalkozni annyit jelent, hogy már nem tudunk - és nem is akarunk - félrenézni. Ezt meg fogjuk oldani." Tehát ismét egy világos ígéret: Ezt helyre fogjuk hozni. A Diehl által megcélzott társadalomban tehát az embereknek nemcsak az autókról és a lakástulajdonról kellene lemondaniuk, hanem a koncertekről is, legalábbis amennyiben bőrszínük vagy nemük nem felel meg Diehl "mi" specifikációjának.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-12-14 | 12:00
Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

Az illegális migráció sötét árnyoldala: felborult egy kisbusz, heten haltak meg

 • Mórahalmon egy szerb egyterűt akartak ellenőrizni a rendőrök, az embercsempész gázt adott, majd súlyos balesetet szenvedett a kisvárosban.
Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

 • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2023-06-06 | 16:15
"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

"Elzúgtak forradalmai..." - a korábbi Index-zendülés egyik főkolomposát utálta ki magából a Telex

 • Pénteken egy előre kiszivárogtatott zendülés zajlott a Telex szerkesztőségében.
 • A munkavállalók ultimátumot intéztek Dull Szabolcs főszerkesztő felé: ha nem távolítja el helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát, akkor őt is leváltják, vagy testületileg felmondanak.
 • Ebben ugye nagy gyakorlatuk van, az Index-zendülés is pontosan így folyt.
 • Dull előremenekült, és a sajtóhírekre reflektálva közleményében azt állította, saját kérése volt, hogy válasszák szét a főszerkesztői és az igazgatói és akadémiai vezetői posztot. Mostantól csak utóbbiakat tölti be.
 • Péntektől a szerkesztőség döntése értelmében új főszerkesztő áll a Telex élén, Német Tamás személyében, aki a korábbi Index aktivista újságíróinak egyike.
 • A kipattant zendülés csak egyik állomása annak a folyamatnak és azoknak a rossz hónapoknak, amelyek a Telexet az utóbbi időkben jellemzik.
 • Mértéktelen frusztráció, úttalanság, szervezeti és személyi problémák, amit csak tetéz, hogy a szerkesztőségen belüli kommunizmusból, azaz a 'népi, dolgozói tulajdon' megalkotásából az ígéretek ellenére nem lett végül semmi.
 • A BENNFENTES utánajárt a részleteknek.
Sztori 2022-12-21 | 15:57
Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

Németország: a tulajdonosok beleegyezése nélkül is korlátozhatják a hőszivattyúk és az e-autók áramellátását

 • A Gazdasági minisztérium terve ez.
 • Alkotmányjogászok nem tartják alkotmányosnak az eljárást, és szerintük nem a kormánynak, hanem a Bundestagnak kellene erről döntenie.
 • Mások azt emelik ki, hogy a szabadságjogok korlátozása csak a legvégső esetben fogadható el, és akkor sem huzamosabb időre.
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

 • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
 • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
 • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
 • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
 • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2022-12-05 | 11:33
Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."
Sztori 2023-01-08 | 14:06
"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

"Terrorizálják a környéket" - költözni akarnak a lakók Berlin Neukölln negyedéből

 • Az egykor divatos és felkapott berlini Neukölln negyed mára élhetetlenné vált a migránsok terrorja miatt.
Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

 • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
 • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
 • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
 • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
 • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
 • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?