Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"
 • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
 • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.

Katja Diehl, a német kormány által többszörösen kitüntetett írónő figyelemre méltó őszinteséggel hirdeti, hogy aktivizmusának célja az elszegényedés. Őt azonban nem csak az autók és a saját otthonok foglalkoztatják - fogalmaz a Tichís Einblick.

Katja Diehl nem vádolható azzal, hogy politikai céljait leplezné. "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és a saját otthonról" - mondja a "közlekedési minisztérium német mobilitási díjának kétszeres győztese", akit nyilván nagyra becsülnek a német kormányban, hiszen a szövetségi környezetvédelmi minisztérium egyik zsűrijének tagja és Leonore Gewessler osztrák klímaminiszter tanácsadója.

Az "Anne Will" című műsorban néhány nappal ezelőtt az irodalom- és médiatudományi diplomával rendelkező szakember mobilitási szakértőként lépett fel a milliós közönség előtt. Diehl azonban éppoly szorosan kötődik az "Utolsó generáció" radikálisaihoz, mint a hatalmon lévőkhöz és a közvéleményt alakítókhoz. Januárban elfogta a rendőrség, amikor az "Utolsó generációval" együtt egy buszon utazott a Lützerath megszállására.

A "Péntekenként a jövőért" lübecki tagozatának látogatása során mondta, egyértelmű, hogy az emberektől sokat kell várni, majd kifejtette, hogy a saját otthon és autó álmát el kell venni az emberektől. Miközben tehát a szövetségi kormány azzal dicsekszik, hogy "megsegíti" az állampolgárokat az inflációs hullámmal szemben, ugyanakkor egy olyan aktivistát támogat, aki éppen az ellenkezőjét tartja szem előtt: a saját autó és a saját ház elvételét az emberektől, amely évtizedek óta a széles középosztály vágyott és gyakran elért jólétének megtestesítője.

Az "álom" megfogalmazása valószínűleg azt hivatott egyértelművé tenni, hogy az erre való vágyat is ki akarják irtani. Saját honlapján ezt így nevezi: "átfogó kihívás a viselkedés megváltoztatásáért". Az "értelmes megoldásokat azokkal az emberekkel együtt akarja kialakítani, akiknek a mobilitását meg akarják változtatni". Más szóval, az embereknek többé nem maguknak kell dönteniük a változásról, hanem részt kell venniük a mobilitásuk megváltoztatásában - de Diehl nem mondja meg kifejezetten, hogy ki fogja biztosítani a megoldásokat és a változás előírásait. Sejthető: a hozzá hasonló emberektől és az őket tanácsadó kormányoktól.

Olyan emberek, akiknek sem lakóingatlanuk, sem autójuk nincs, de akik mégis elégedettek a felülről jövő gondoskodó részvételnek köszönhetően - valószínűleg ez Diehl elképzelése a jövő társadalmáról. Azok, akik ennek ellenére továbbra is ingatlanról álmodoznak, hiába álmodnak. Ez az a kényszer, amit Diehl az emberekre kényszerít.

Hogy Diehl autóellenes kampánya nem csak ökológiai indíttatású, sőt talán nem is elsősorban ökológiai indíttatású, hanem inkább szociálisan forradalmi, arra más nyilatkozatai is utalnak.

Az RND-nek adott nemrégiben adott interjújában a következőket mondta: "A jelenlegi közlekedési rendszerünk anti-queer, fogyatékkal élők elleni, rasszista és szexista". Ott néha bajba kerül, amikor egyrészt megjegyzi az autó "biztonságos térként" betöltött funkcióját ("Sok nő például inkább autózik este, minthogy tömegbuszra szálljon"), de ezt nem az autó mellett, hanem ellene szóló érvnek tekinti, hiszen végül is nem mindenki engedheti meg magának az autót: "Nem megoldás, ha nem mindenki fér hozzá ehhez a biztonságos térhez", és: "Utálok egy olyan rendszert funkcionálisnak és mindenki számára megfelelőnek eladni, amely sok embert kizár: Németországban 26 millió ember nem tud aktívan vezetni". Ez az ellentmondás aztán a következő kijelentésben csúcsosodik ki: "Nem azt mondom, hogy "Nem szabad autót vezetni!", hanem azt, hogy "Minden embernek joga kell, hogy legyen ahhoz, hogy autó nélkül is élhessen életet". Megkérdőjelezte valaha is valamelyik autóbarát politikus ezt a jogot?

Azt, hogy Diehl nem elsősorban az ökológiai aggályokkal foglalkozik, más kijelentései is sugallják. A Twitteren például így kommentálta a Bécsi Filharmonikusok január 1-jei újévi koncertjét: "És még a Bécsi Filharmonikusokat nézve is kissé feszülten veszem észre, hogy mennyire fehérek és férfiak. A fehér többségi társadalom kérdésével foglalkozni annyit jelent, hogy már nem tudunk - és nem is akarunk - félrenézni. Ezt meg fogjuk oldani." Tehát ismét egy világos ígéret: Ezt helyre fogjuk hozni. A Diehl által megcélzott társadalomban tehát az embereknek nemcsak az autókról és a lakástulajdonról kellene lemondaniuk, hanem a koncertekről is, legalábbis amennyiben bőrszínük vagy nemük nem felel meg Diehl "mi" specifikációjának.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-12-13 | 18:29
Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

Továbbra is Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés: novemberben is a legalacsonyabb energiaárakat fizettük

 • Bár a dollárbaloldal és a propagandamédiája azt akarja elhitetni a magyarokkal, hogy mi élünk a legborzalmasabb országban, ezt a baloldali hazugságot is cáfolják a számok és a tények.
 • 2022 novemberében továbbra is a magyarok fizették a legkevesebbett a gázért és a villamosenergiáért.
 • Eközben Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett a földgáz ára, de már az októberi ár sem volt alacsony.
 • Novemberben a berlini gázár tízszerese volt a magyarnak, a bécsi a tizenkétszerese.
 • A villamosenergia ára is változott európai nagyvárosokban, Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, több északi államban viszont csökkent valamelyest.
 • A károgó propagandamédia mindig azzal érvel, hogy bezzegnyugaton a fizetések is sokkal magasabbak, így tulajdonképpen ott az energia még olcsóbb is, mint idehaza.
 • Ahogyan a dollárbaloldalnak, úgy nekik sincsen igazuk: vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legjobb helyzetben vannak a magyar fogyasztók.
 • Könnyű belátni, Prágában nem keresnek nyolcszor, Berlinben tízszer, Bécsben pedig tizenkétszer többet, mint Magyarországon.
 • Márpedig a gázárak a cseheknél nyolcszor, a németeknél tízszer, az osztrákoknál pedig tizenkétszer magasabbak, mint Magyarországon.
Sztori 2021-06-29 | 18:06
Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

 • Frank de Boer már nem a holland válogatott edzője, mert elváltak útjaik - jelentették be egy hivatalos közleményben.
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

 • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.
Sztori 2022-10-27 | 16:45
Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

Vagyonadót követel a német baloldal Ukrajna újjáépítésének finanszírozására

 • "Havonta négy-öt milliárd dollárra van szükségünk a költségvetésünkhöz. Úgy gondoljuk, hogy Németország havonta körülbelül 500 millió dollárt vállalhat, különösen 2023-ra való tekintettel. Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt remélünk" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Alekszandr Rodnyánszkij.
Sztori 2021-12-14 | 13:02
Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

Ezt ne keresd az ellenzéki cselédmédiában: Tiborcz István minden adósságát kifizette a hirtelen elhunyt mentős családjának

 • November végén koronavírus-fertőzésben hunyt el egy közismert, és közkedvelt mórahalmi mentőtiszt.
 • Három gyereket és egy asszonyt hagyott hátra, valamint sok adósságot, mert a család autót vásárolt, hogy szabadidejükben együtt utazhassanak.
 • Egy ismeretlen vállalkozó jelentkezett, hogy egyben rendezné a család adósságát.
 • Sokáig nem volt nyilvános, hogy ki ő, de hétfőn személyesen is felfedte magát.
 • Tiborcz István volt az, Orbán Viktor veje.