Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait
 • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
 • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
 • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.

A médiában "állami kudarcról és magán mohóságról" panaszkodtak - de a magánéletben szégyentelenül kihasználták a berlini adminisztráció inkompetenciáját, hogy megtömjék saját zsebüket és megszorongassák a bérlők pénztárcáját - tudósít a BILD a SPIEGEL-re hivatkozva.

Több baloldali újság jó kapcsolatokkal rendelkező újságírói több millió eurós állami támogatást gyűjtöttek össze egy többcsaládos házra, és úgy tettek, mintha maguk költöznének be - de ehelyett az "asztal alatt" adták ki a lakásokat, és sok pénzt kértek érte. Most a házat el kell adni - a vételár sokszorosáért.

Ez a Der Spiegel kutatásának eredménye.

Néhány újságíró nagy hasznot érzékelt a berlini Oranienstrasse felújításra szoruló bérházában. Az évek során a "Süddeutsche Zeitung", a "taz", a "Zeit", a "Berliner Zeitung" és a "Spiegel" munkatársai voltak érintettek.

Az újságírók az 1990-es évek elején vásárolták a házat 1,2 millió márkáért (kb. 600 000 eurónak megfelelő összegért). A következő években további, több mint 3,4 millió márka összegű állami támogatásban részesültek.

A terv: meg akarták vásárolni a házat, és állami támogatással felújítani a lakásokat.

A bökkenő azonban, hogy a támogatásnak feltételei voltak: a bérlőknek a felújítás után vissza kellett térniük, a bérleti díjakat korlátozták, és a hatóságoknak üres lakásokat kellett biztosítaniuk a különösen rászorulóknak. A támogatás kedvezményezettjei úgynevezett "önsegélyező csoportok" voltak - a ház legalább öt tulajdonosának maguknak kellett a házban lakniuk, és a szociális lakhatást kellett előmozdítaniuk.

Hivatalosan az újságírók mindezt biztosították. Az illetékes hatóságok jóváhagyták a megafinanszírozást - a felújítási költségek 85 százalékát.

A felújítás végén azonban másképp alakultak a dolgok: öt helyett csak három tulajdonos költözött a házba, de ők a lakóterület majdnem felét használják. Nem minden bérlő élt a lakásba való visszatérés jogával. Az ígért közös helyiségek nem épültek meg, de egy színvonalas olasz étterem igen.

A bérbeadók sem tartották be az üres lakások bejelentési kötelezettségére vonatkozó megállapodásokat. Ehelyett a lakásokat az "asztal alatt" adták ki.

Az egyik bérlő a Der Spiegelnek elmondta, hogy a felújítás miatt "lakbérpótlékot" kellett fizetnie. Utána pedig majdnem a dupláját fizette. A pótdíj egy részét a bérbeadó magánszámlájára kellett volna befizetnie.

Pimaszság: egy másik bérlő azt állítja, hogy csak "szóbeli bérleti szerződést" kapott és a járulékos költségek egy részét készpénzben kellett kifizetnie. Miután 10 000 márkát fizetett a "járulékos költségekért", például a bejárati ajtóért, a bérleti díját 80 százalékkal megemelték.

"Rábeszéltük magunkat" - mondja az egyik bérlő. "De átvertek minket." Az illetékes hatóságok tanácstalanok: a szenátusi adminisztráció állítólag nem tudja, hogy a bérleti díjhatárokat betartották-e, és hány embert helyeztek el.

A bérleti díjakból és a megatámogatásból származó bevétel azonban úgy tűnik, nem elég a tulajdonosoknak: a bérlők 2020 óta tudják, hogy a bérbeadók el akarják adni a házat.

A Spiegel becslése szerint az ingatlan ma körülbelül 12 millió eurót ér. Ez körülbelül hússzorosa annak az árnak, amennyiért az újságírók megvették a házat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2023-01-17 | 14:45
Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

 • Egy bírósági per előzményeiről és a per tárgyáról tudósít a Jobbik pártalapítványának finanszírozásában álló Alfahír.
 • Az összefoglaló szerint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom egyesületnél törvénytelen állapotok uralkodnak.
 • A portál szerint egy időben az egyesület felügyelőbizottsága sem működött törvényesen.
 • A tét az, ki költheti el a számlán még meglévő 53 millió forintot?
Biznisz 2022-09-30 | 15:39
A Radeberger sörgyára bezár Frankfurtban

A Radeberger sörgyára bezár Frankfurtban

 • Az emelkedő alapanyagárakat, az energia- és logisztikai költségeket az áremelés sem ellensúlyozta - érvel a sörgyár vezetése.
Biznisz 2021-09-06 | 12:24
Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

Végre: árcsökkenés jöhet az építőanyagok piacán

 • "Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is" – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid.
Biznisz 2022-11-23 | 14:39
Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

Migránsbiznisz: Németországban befektetők háztömböket vásárolnak fel, majd azokból azonnal menekültszállás lesz

 • Feltűnően jól értesültek a befektetői csoportok, hogy mely ingatlanokat érdemes megvenni, hogy ott azonnal menekültszállásokat béreljen a helyi közigazgatás az adófizetők pénzéből..
 • Van olyan befektető, aki egyetlen tömbért 200 millió forintnyi összeget kasszíroz egyetlen év alatt.
 • Csakhogy ez a 200 millió  megegyezik az ingatlan vételárával.
 • Más esetekben pedig minimális beugró mellett megvásárolnak egy ingatlant, majd a helyi kerület azonnal bérbe veszi tőlük a szerzeményt, így "letörleszti" a vételárat az eredeti tulajdonosnak.
Biznisz 2021-12-18 | 10:52
Bige lökött "egy kis aprót" Márki-Zaynak: eddig 65 milliót

Bige lökött "egy kis aprót" Márki-Zaynak: eddig 65 milliót

 • Ezt a baloldal jelöltje kotyogta el a Szabad Európának adott interjújában.