Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak
  • Csúszik a fenntartható fejlődést és az emberi jogok tiszteletét és a környezetvédelmet kikényszerítő EU-s szabályozás Európában.
  • Az ok prózai: a nagyvállalatok lobbistái minden olyan új jogszabály ellen harcolnak, amely a vállalatokat felelősségre vonná az emberi jogok megsértéséért és a környezetpusztításért.
  • Közben egy ellenlobbi azért dolgozik, hogy az uniós köztisztviselők olyan szakpolitikai lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek pontosan az ellenkező hatást érnék el: új jogi kiváltságokat biztosítanának a nagyvállalatoknak.
  • Ahogy az osztrák munkakamara megjegyezte: "Míg a Bizottság sokáig figyelmen kívül hagyta a munkavállalók kéréseit, hogy hozzanak létre szociális minimumszabályokat az EU számára... addig a befektetők védelmének hiányára vonatkozó panaszok ezzel szemben azonnal arra késztették a Bizottságot, hogy konzultációt indítson a kérdésben."

Didier Reynders igazságügyi biztos 2020 áprilisában elkötelezte magát egy olyan uniós jogalkotási kezdeményezés mellett, amely az európai vállalatok számára kötelező emberi jogi és környezetvédelmi "átvilágítást" ír elő - írja az EUObserver.

A bejelentés az Európai Bizottság tanulmányát követte, amely arra a következtetésre jutott, hogy az önkéntes "vállalati társadalmi felelősségvállalási" intézkedések hosszú évek óta nem biztosítják a környezet és az emberi jogok védelmét a globális ellátási láncokban.

A Bizottság az európai zöld megállapodásban és a kereskedelempolitikai felülvizsgálatban kötelezettséget vállalt az uniós ellátási láncok fenntarthatóbbá tételére. Világszerte több mint 500 000 ember és 700 civil társadalmi szervezet fejezte ki támogatását a törvény mellett.

A Corporate Europe Observatory (CEO), az Európai Koalíció a Vállalati Igazságosságért (ECCJ) és a Föld Barátai Európa által nemrégiben közzétett jelentésből kiderül, hogy miért késik ez a javaslat: a vállalati lobbisták minden olyan új jogszabály ellen harcolnak, amely a vállalatokat felelősségre vonná az emberi jogok megsértéséért és a környezetpusztításért.

Több nagyvállalati lobbiszervezet, mint például a BusinessEurope, egyenesen ellenségesnek mutatkozik a fenntartható vállalatirányítási irányelvvel szemben.

Látszólag együttműködő vállalati lobbicsoportok, mint például az Európai Kakaószövetség és a CSR Europe, szintén megpróbálták felhígítani azt a törvényt, amelynek célja a visszaélések megelőzése és az áldozatok igazságszolgáltatásának biztosítása.

Ahogy Claudia Saller, az ECCJ igazgatója mondta: "Sok vállalat és vállalati lobbijuk kétarcú játékot játszik. Támogatónak tűnnek azzal, hogy a nemzeti jogszabályok helyett uniós jogszabályt követelnek, ugyanakkor mindent megtesznek azért, hogy a fékre lépjenek, és a lehető leginkább fogatlaná [beszélytelenné] tegyék a leendő uniós jogszabályt".

Új jogi kiváltságok

Eközben egy másik intenzív lobbikampány hatására - amelyet a Corporate Europe Observatory hétfőn (június 28-án) közzétett új jelentése ismertet - az uniós köztisztviselők olyan szakpolitikai lehetőségeket dolgoznak ki, amelyek pontosan az ellenkező hatást érnék el: új jogi kiváltságokat biztosítanának a nagyvállalatoknak.

Az információszabadságra vonatkozó kérelmek révén megszerzett dokumentumok tucatjait elemezve a jelentés feltárja, hogy a német Commerzbankhoz hasonló bankok, lobbicsoportok, mint a francia nagyvállalatok szövetsége, a BusinessEurope, valamint vállalati jogászok és lobbitanácsadó cégek olyan új jogi rendszert szorgalmaznak, amely lehetővé tenné az ipar számára, hogy az uniós tagállamokkal folytatott viták rendezése során megkerülje a nemzeti bíróságokat.

A nagyvállalatok legfontosabb követelése egy új uniós bíróság létrehozása a vállalatok számára, valamint további anyagi jogok biztosítása, amelyek végső soron visszatarthatják a kormányokat a közérdekű szabályozástól.

A vállalati lobbisták 2019-ben és 2020-ban legalább egy tucat találkozót tartottak az Európai Bizottság illetékes szervezeti egységével, a Pénzügyi Stabilitás, Pénzügyi Szolgáltatások és Tőkepiaci Unió Főigazgatóságával (DG FISMA).

A nagyvállalatok a bizottsági postaládákat is elárasztották levelekkel és állásfoglalásokkal, amelyekben egy új vállalati bíróság létrehozását követelték. A vállalati vezetők nagy horderejű rendezvényeken ismételten hangoztatták, hogy az EU-ban nincs elég jogi védelem a vállalkozások számára.

Ahogy az EuroChambres, az Európai Kereskedelmi Kamarák Szövetsége világossá tette: "A vállalatok nem ellenzik azokat az intézkedéseket, amelyek a társadalom egésze számára fontos közös érdekeket védik, azonban ezek nem lehetnek hátrányosak a vállalkozások beruházásaira nézve".

Az ipar úgy akarja megváltoztatni az uniós jogot, hogy az tükrözze a nemzetközi beruházási jogban elterjedt vállalati szuperjogokat és a vad, spekulatív kárszámítási módszereket.

A Commerzbank és a Deutsches Akieninstitut szerint az olyan rendelkezéseket, mint a tisztességes és méltányos bánásmód, "kodifikálni, pontosítani és továbbfejleszteni" kellene az új uniós jogszabályokban. Ez azzal a kockázattal járna, hogy az EU-ban a közérdekű szabályozásokkal kapcsolatos költségek megnövekednének, ami megkönnyítené a vállalkozások számára a közpénzekből kifizetett nagy összegű kártérítések biztosítását.

Már önmagában az a tény, hogy az Európai Bizottság egy 2020. szeptemberi nem hivatalos dokumentumban mérlegelte ezeket a lehetőségeket - noha heves belső vita folyik -, mélyen aggasztó.

Először is azért, mert az új beruházási jogi normák és az ezek érvényesítésére szolgáló uniós szintű rendszer bevezetése elrettentheti és megakadályozhatja a kormányokat a közérdekű szabályozástól, ha javaslataikkal a nagyhatalmú gazdasági szereplők szembeszállnak.

Másodszor, a szakszervezetek, a fogyasztói és környezetvédelmi szervezetek, amelyek ellenzik a befektetők új különleges jogait, bírálják a Bizottság civil társadalmi és vállalati aggodalmakkal kapcsolatos megközelítése közötti ellentétet.

Ahogy az osztrák munkakamara megjegyezte: "Míg a Bizottság sokáig figyelmen kívül hagyta a munkavállalók kéréseit, hogy hozzanak létre szociális minimumszabályokat az EU számára... addig a befektetők védelmének hiányára vonatkozó panaszok ezzel szemben azonnal arra késztették a Bizottságot, hogy konzultációt indítson a kérdésben."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2024-04-11 | 17:40
Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

  • A holland média közzétette, mennyit fog keresni Mark Rutte, ha a NATO főtitkára lesz.
  • A NATO-tag Magyarország korábban kinyilvánította: Mark Rutte nem elfogadható a NATO élére, mert ahogyan ő fogalmazott, "térdre kell kényszeríteni" Magyarországot.
  • A NATO főtitkárának havi fizetése 10,3 millió forintnak megfelelő euró.
  • A szervezet 13 kulcsfontosságú vezetője 2022-ben összesen 3,6 millió eurós (1,4 milliárd forint) fizetést és egyéb juttatásokat kapott összesen.
  • Ha megszorulnának, ez a vezetés is vehet fel kölcsönt a szervezettől.
  • Végkielégítés is jár a megbízatás végén: egy év teljes fizetés ütheti a markát, azaz 117 millió forint.
Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

  • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
  • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
  • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
  • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
  • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.
Biznisz 2021-07-04 | 13:59
Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

  • A magyar gazdaságirányítás tudatosan törekedett arra, hogy leépítse az ország devizában (főként dollárban, euróban és japán jenben) fennálló adósságát.
  • Ugyanis annál sérülékenyebb egy ország, minél több devizaadóssága van.
  • És fordítva: annál inkább a saját lábán áll és válságálló, amikor az államadóság nagyobb aránya nemzeti fizetőeszközben (magyarul: forintban) áll.
Biznisz 2022-02-10 | 16:44
Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

  • A baloldali politikusok szerint Magyarországot tönkretette az Orbán-kormány.
  • Ennek ellenére a Magyar Állam által kibocsátot állampapírokat úgy veszik, mint a cukrot.
  • Az MSZP-s Korózs Lajos, a baloldal kamuvideósa negyven milliónál is többet tett államkötvénybe 2021-ben.
  • Ugyanígy tett Brenner Koloman is, a Jobbik politikusa, igaz, ő szerényebb léptékben gyűjtögeti tízmilliós értékű állampapírjait.
  • De az igazi nagyágyú Karácsony helyettese, Tüttő Kata.
  • Tüttő újabb 13 millió forintot pakolt állampapírba egyetlen év alatt, ezzel 67 millió forintra növelte a portfóliójának értékét.
  • Hadházyhoz hasonlóan minden jel szerint Tüttő Kata is fényevő, mert ez a 13 millió forint több, mint a teljes nettó keresete főpolgármester-helyettesként 2021-ben.
Biznisz 2023-04-19 | 12:37
Karácsony sötétzöld haverjai elintézték: 45%-kal nő az áram ára Észak-Rajna-Vesztfáliában

Karácsony sötétzöld haverjai elintézték: 45%-kal nő az áram ára Észak-Rajna-Vesztfáliában

  • Az utolsó atomerőművek lekapcsolása után radikális díjemelést jelentett be az E-On.
  • Ezzel 190 Forintba fog kerülni egyetlen kWh áram.
Biznisz 2022-10-06 | 16:40
"Az USA 200 millió eurót keres minden egyes LNG-tankeren", mondja egy német baloldali politikus

"Az USA 200 millió eurót keres minden egyes LNG-tankeren", mondja egy német baloldali politikus

  • Németországban egyre jobban csípi a vezetők szemét, hogy az Egyesült Államok csillagászati áron értékesíti az orosz gázt kiváltó LNG-t az országnak.
  • Új német energetikai ellenfél? - teszi fel a kérdést az ntv.