A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van
 • Jens Spahnnak nem ez az első nagy botránya a korona-válság alatt.
 • Férje millió eurókat kasszírozott egy állami maszkbeszállító lobbystájaként.
 • Másfél milliárd euróért rendelt használhatatlan FFP2-maszkokat, amelyek döntő részét meg kell semmisíteni, de addig is a raktározásuk tízmillió eurókba kerül.
 • A minisztérium kiszervezte a korona-tesztközpontokat, erre javarészt arab klánok és a német alvilág tette rá a kezét - de a német állam fizetett a fals számlák után.
 • Ugyanígy a milliárd eurós lélegeztetőgép-beszerzések is a nevéhez köthetők, valamint a vásárláshoz kapcsolódó százmillió eurós "egyéb költségek".
 • A kórházak csaltak az intenzíves ágyak számával is, kevesebbet jelentettek le, hogy több kárpótlást kapjanak - a német számvevőszék szerint erről Spahn minisztréiuma is tudott.
 • Most az derült ki, 400 millió euróért vásárolt a koronavírus ellen nem igazoltan hatékony gyógyszert, melynek készletéből eddig alig használtak fel, és hamarosan lejár a készlet szavatossága.

Spahn következő bukása: 400 millió euró értékű antitest-gyógyszer marad felhasználatlanul - írja a wiwo.de német portál.

Jens Spahn egészségügyi miniszter mintegy 400 millió eurót költött Trump "csodaszerére" a koronavírus ellen. De az orvosok alig használják, az első Regeneron tételek pedig már lejárattal fenyegetnek. Spahn vásárlási balhéinak újabb epizódja.

A maszkbeszerzéssel, a tesztkapacitásokkal és a túl kevés vakcinával kapcsolatos balhék után Jens Spahn (CDU) nyilvánvalóan nem akarta, hogy ismét három dologgal vádolják: túl lassú, túl fukar és nem ért hozzá. Az egészségügyi miniszter mintegy 400 millió eurót vett kézbe, hogy 2021 januárjában megvásároljon egy állítólagos "csodaszert" a súlyosabb koronavírus fertőzés ellen.

"Csodaszer", legalábbis Donald Trump volt amerikai elnök így dicséri a Regeneron amerikai gyártó gyógyszerét. A monoklonális antitestekkel végzett terápia néhány napon belül talpra állította őt a 2020 októberében bekövetkezett koronafertőzése után, az antitest-koktélt akkor még nem is engedélyezték - de Trump kezelési sikere és az újabb fertőzéshullámok láttán kvázi világméretű áhítatot keltett. 

Spahn 190 000 adag monoklonális antitestet rendelt az amerikai Regeneron és Eli Lilly cégektől, így körülbelül 2100 eurót költött egy adagra. "A gyógyszereket Németországban, az EU első országaként használnák. Kezdetben az egyetemi klinikákon" - hangsúlyozta annak idején Spahn. Néhány hónappal később azonban a vásárlási trófeából egyszerű raktárkészlet lett.

A berendelt gyógyszereket a lejárat veszélye fenyegeti

Spahn hivatalának szóvivője szerint Németországban eddig mindössze 3700 adagot írtak fel az orvosok az antitest-gyógyszerekből. Valószínűleg még kevesebbet adtak be ténylegesen. Most a fennmaradó, összesen mintegy 392 millió euró értékű készítményeket is a lejárat veszélye fenyegeti; az első tételek már novemberben lejárnak.

Az, hogy az gyógyszerek a szövetségi kormány központi raktárában porosodnak, a bonyolult alkalmazás miatt fordulhat elő "Az antitest-készítmények ambuláns környezetben történő alkalmazása jelentős logisztikai problémákat vet fel" - mondta Stefan Kluge, a "COVID-19-es betegek fekvőbeteg-terápiája" című irányelv koordinátora, a német intenzív és sürgősségi orvostudományi interdiszciplináris társaság (DIVI) elnökségi tagja és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ intenzív terápiás klinikájának igazgatója.

"Gyakran logisztikailag lehetetlen"

A készítményeket például csak kórházi gyógyszertáraknak adnák ki, és a járóbeteg-gyógykezeléshez is intravénásan kellene beadni. "Ez gyakran logisztikailag lehetetlen a fertőző betegek esetében az orvosi rendelőben. Ezen okok miatt az antitesteket eddig csak nagyon óvatosan használták Németországban" - mondja Kluge.

A Bamlanivimab/Etesevimab és a Casirivimab/Imdevimab technikai nevű gyógyszereket Németországban sem engedélyezték még; az orvosok a terápiás szabadság keretein belül használhatják őket - de ez a gyakorlatban nyilvánvalóan ritkán fordul elő.

450 euró adagonként

A gyógyszeradagokat a szövetségi kormány ingyenesen is biztosítja. Még egy külön szabályozásban is megállapodtak a minisztériumi adatok szerint, hogy "korlátozott kapacitásokkal" biztosítsák, hogy az alkalmazás díjazása "minden beteg és páciens számára egységesen kerüljön elrendelésre": 450 euró adja összességében alkalmazásonként, függetlenül attól, hogy a kezelés ambuláns vagy stacionáriusan történt. A kórházi gyógyszertárak utazási költségeit és kiadásait, például a gyógyszerek elosztásával és tárolásával kapcsolatos költségeket külön térítik meg. A minisztérium szerint az egy kezelési esetre jutó költségek pontos összege nem számszerűsíthető "konkrétan".

Ezúttal tehát nyilvánvalóan nem a pénz a probléma. De ahogy az a "csodák" esetében néha lenni szokott, a ragyogás gyorsan szürkévé válik. Az intenzív terápiás orvosszakértő Kluge nem akar közvetlenül rossz vásárlásról beszélni, azt mondja azonban: "Elvileg egy gyógyszert csak akkor szabad használni, ha az irányelvekben egyértelmű ajánlások vannak rá". Továbbra is nyitott kérdés, hogy Spahn miért rendelt ilyen nagy mennyiségben gyógyszereket. A minisztérium szóvivője nem közölte, hogy volt-e minimális rendelési érték.

"A csodaszer szó nem helyénvaló"

Kluge azonban olyan kezdeti vizsgálatokra hivatkozik, amelyek szerint az antitestek korai ambuláns fázisban történő beadása a nagy kockázatú betegeknek elháríthatja a súlyos koszorúér-problémákat. Az új tanulmányok a kórházi betegek esetében is előnyösnek bizonyulnának, ha az immunvédekezésük elégtelen. "A csodaszer szó természetesen nem helyénvaló" - mondja Kluge.

Miriam Stegemann, a berlini Charité főorvosa, a Robert Koch Intézetnek a világjárvány kapcsán tanácsot adó intenzív terápiás, infektológiai és sürgősségi orvoslással foglalkozó szakcsoport (COVRIIN) tagja további kihívásokra mutat rá az antitest-gyógyszerek kapcsán. A lehetséges mellékhatások miatt a beadást kezdetben csak "megfigyeléssel" javasolták a kórházban. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a gyógyszert "túl keveset használták" a járóbeteg-ellátásban. A gyógyszer túlságosan ismeretlen volt, és "minőségi problémák is voltak a járóbeteg-ellátásban". Ezért a Charité forródrótot hozott létre, hogy tanácsot adjon és felgyorsítsa a felhasználást. De amikor a hozzáférést megkönnyítették, és a fekvőbeteg-ellátás megszűnt, a fertőzési számok csökkentek.  

Hová tegyük a több mint 185 000 adagot?

De hová tegyük most a több mint 185 000 megmaradt adagot, amelyek közül az elsőnek alig öt hónap múlva jár le a szavatossága? A minisztérium szóvivője kifejtette, hogy jelenleg vizsgálják, hogy a "gyógyszerek elérhetővé tehetők-e a betegek számára külföldön". A minisztérium szerint Indiának már 20 000 adagot adományoztak, és állítólag Namíbiából is érkezett egy kérés.

Ehhez meg kellene várni a világjárvány lefolyását. "A monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek tartalékban tartásának mint kiegészítő terápiás lehetőségnek ezt követően is van értelme, annak fényében is, hogy vannak olyan embercsoportok, amelyek nem kaphatnak oltási védelmet" - hangsúlyozta a szóvivő.  

Kluge intenzív terápiás orvos egyetért - de egy utalással: "A vakcinák rendelésének példáján keresztül azonban láthatjuk, hogy egy világjárvány kapcsán is van értelme az ígéretes gyógyszerek vagy vakcinák korai beszerzésének".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-25 | 13:33
Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

Az újraindítás működik: 7-7,5 százalékos növekedés, jobb adósságbesorolás

 • Miközben az ellenzék szerint az ország teljesen tönkrement, a számok mást mutatnak.
 • 4,7 millió fő a foglalkoztatottak száma, ez a rendszerváltás óta a legmagasabb adat.
 • A 27 EU-tagállam közül mindössze 9 van, mely elérte a válság előtti gazdasági teljesítményt.
 • Ezek egyike Magyarország.
 • A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre.
 • A 2021-2022 évek során a gazdasági újraindítási tervben 13 ezer milliárd forint szolgálja a vállalkozásokat és a családokat.
 • A Moody's hitelminősítő intézet pedig pénteken este kedvezőbb adósságbesorolási helyezést ítélt meg Magyarországnak, vagyis a hitelminősítő elismeri a magyar gazdaság teljesítményét.
 • Varga Mihály szerint ez erős és fontos visszajelzés.
Biznisz 2021-11-11 | 11:20
Karácsony ott se volt, nem tudott semmiről, megint más viszi el a balhét

Karácsony ott se volt, nem tudott semmiről, megint más viszi el a balhét

 • A Főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus bejelentette, fejek hullhatnak a Vagyonkezelőnél a Városháza tervezett eladása miatt.
 • Továbbra is azt állítja, nem tudtak semmiről.
 • Ennek ellentmond, hogy Karácsony nyilvánosságra hozott a napokban olyan terveket, amelyek a Városháza eladását is számba veszik.
 • Igaz, korábban még azt is tagadta, hogy ez egyáltalán felmerült volna.
Biznisz 2021-07-03 | 20:55
Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

 • Most cégek és egyéni vállalkozók pályázhatnak.
 • Akár a felét is állják a vételárnak.
Biznisz 2021-11-18 | 10:48
Megérte a parizer-diéta: a Jakab-család sorra vásárolgatja az ingatlanokat

Megérte a parizer-diéta: a Jakab-család sorra vásárolgatja az ingatlanokat

 • Jakab hétfőn mindent tagadott és perrel fenyegetőzött, de a Bors ma újabb információkkal szolgál Jakabék ingatlanüzleteiről.
 • Eszerint alig van már családtag, akinek ne került volna ingatlan a nevére az utóbbi évben Kelenföldön.
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

 • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
 • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
 • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
 • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
 • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
 • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
 • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
 • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
 • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
 • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
 • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
 • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
 • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
 • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
 • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
 • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
 • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
 • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
 • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
 • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
 • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
 • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
 • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
 • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
 • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
 • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
 • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
 • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
 • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
 • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
 • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
 • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
 • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

 • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
 • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
 • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.
Biznisz 2022-02-10 | 16:44
Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

 • A baloldali politikusok szerint Magyarországot tönkretette az Orbán-kormány.
 • Ennek ellenére a Magyar Állam által kibocsátot állampapírokat úgy veszik, mint a cukrot.
 • Az MSZP-s Korózs Lajos, a baloldal kamuvideósa negyven milliónál is többet tett államkötvénybe 2021-ben.
 • Ugyanígy tett Brenner Koloman is, a Jobbik politikusa, igaz, ő szerényebb léptékben gyűjtögeti tízmilliós értékű állampapírjait.
 • De az igazi nagyágyú Karácsony helyettese, Tüttő Kata.
 • Tüttő újabb 13 millió forintot pakolt állampapírba egyetlen év alatt, ezzel 67 millió forintra növelte a portfóliójának értékét.
 • Hadházyhoz hasonlóan minden jel szerint Tüttő Kata is fényevő, mert ez a 13 millió forint több, mint a teljes nettó keresete főpolgármester-helyettesként 2021-ben.