A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van

A német egészségügyi miniszter 400 millió euróért rendelt koronavírus-elleni "csodaszert", de a 90%-a raktárban van
  • Jens Spahnnak nem ez az első nagy botránya a korona-válság alatt.
  • Férje millió eurókat kasszírozott egy állami maszkbeszállító lobbystájaként.
  • Másfél milliárd euróért rendelt használhatatlan FFP2-maszkokat, amelyek döntő részét meg kell semmisíteni, de addig is a raktározásuk tízmillió eurókba kerül.
  • A minisztérium kiszervezte a korona-tesztközpontokat, erre javarészt arab klánok és a német alvilág tette rá a kezét - de a német állam fizetett a fals számlák után.
  • Ugyanígy a milliárd eurós lélegeztetőgép-beszerzések is a nevéhez köthetők, valamint a vásárláshoz kapcsolódó százmillió eurós "egyéb költségek".
  • A kórházak csaltak az intenzíves ágyak számával is, kevesebbet jelentettek le, hogy több kárpótlást kapjanak - a német számvevőszék szerint erről Spahn minisztréiuma is tudott.
  • Most az derült ki, 400 millió euróért vásárolt a koronavírus ellen nem igazoltan hatékony gyógyszert, melynek készletéből eddig alig használtak fel, és hamarosan lejár a készlet szavatossága.

Spahn következő bukása: 400 millió euró értékű antitest-gyógyszer marad felhasználatlanul - írja a wiwo.de német portál.

Jens Spahn egészségügyi miniszter mintegy 400 millió eurót költött Trump "csodaszerére" a koronavírus ellen. De az orvosok alig használják, az első Regeneron tételek pedig már lejárattal fenyegetnek. Spahn vásárlási balhéinak újabb epizódja.

A maszkbeszerzéssel, a tesztkapacitásokkal és a túl kevés vakcinával kapcsolatos balhék után Jens Spahn (CDU) nyilvánvalóan nem akarta, hogy ismét három dologgal vádolják: túl lassú, túl fukar és nem ért hozzá. Az egészségügyi miniszter mintegy 400 millió eurót vett kézbe, hogy 2021 januárjában megvásároljon egy állítólagos "csodaszert" a súlyosabb koronavírus fertőzés ellen.

"Csodaszer", legalábbis Donald Trump volt amerikai elnök így dicséri a Regeneron amerikai gyártó gyógyszerét. A monoklonális antitestekkel végzett terápia néhány napon belül talpra állította őt a 2020 októberében bekövetkezett koronafertőzése után, az antitest-koktélt akkor még nem is engedélyezték - de Trump kezelési sikere és az újabb fertőzéshullámok láttán kvázi világméretű áhítatot keltett. 

Spahn 190 000 adag monoklonális antitestet rendelt az amerikai Regeneron és Eli Lilly cégektől, így körülbelül 2100 eurót költött egy adagra. "A gyógyszereket Németországban, az EU első országaként használnák. Kezdetben az egyetemi klinikákon" - hangsúlyozta annak idején Spahn. Néhány hónappal később azonban a vásárlási trófeából egyszerű raktárkészlet lett.

A berendelt gyógyszereket a lejárat veszélye fenyegeti

Spahn hivatalának szóvivője szerint Németországban eddig mindössze 3700 adagot írtak fel az orvosok az antitest-gyógyszerekből. Valószínűleg még kevesebbet adtak be ténylegesen. Most a fennmaradó, összesen mintegy 392 millió euró értékű készítményeket is a lejárat veszélye fenyegeti; az első tételek már novemberben lejárnak.

Az, hogy az gyógyszerek a szövetségi kormány központi raktárában porosodnak, a bonyolult alkalmazás miatt fordulhat elő "Az antitest-készítmények ambuláns környezetben történő alkalmazása jelentős logisztikai problémákat vet fel" - mondta Stefan Kluge, a "COVID-19-es betegek fekvőbeteg-terápiája" című irányelv koordinátora, a német intenzív és sürgősségi orvostudományi interdiszciplináris társaság (DIVI) elnökségi tagja és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ intenzív terápiás klinikájának igazgatója.

"Gyakran logisztikailag lehetetlen"

A készítményeket például csak kórházi gyógyszertáraknak adnák ki, és a járóbeteg-gyógykezeléshez is intravénásan kellene beadni. "Ez gyakran logisztikailag lehetetlen a fertőző betegek esetében az orvosi rendelőben. Ezen okok miatt az antitesteket eddig csak nagyon óvatosan használták Németországban" - mondja Kluge.

A Bamlanivimab/Etesevimab és a Casirivimab/Imdevimab technikai nevű gyógyszereket Németországban sem engedélyezték még; az orvosok a terápiás szabadság keretein belül használhatják őket - de ez a gyakorlatban nyilvánvalóan ritkán fordul elő.

450 euró adagonként

A gyógyszeradagokat a szövetségi kormány ingyenesen is biztosítja. Még egy külön szabályozásban is megállapodtak a minisztériumi adatok szerint, hogy "korlátozott kapacitásokkal" biztosítsák, hogy az alkalmazás díjazása "minden beteg és páciens számára egységesen kerüljön elrendelésre": 450 euró adja összességében alkalmazásonként, függetlenül attól, hogy a kezelés ambuláns vagy stacionáriusan történt. A kórházi gyógyszertárak utazási költségeit és kiadásait, például a gyógyszerek elosztásával és tárolásával kapcsolatos költségeket külön térítik meg. A minisztérium szerint az egy kezelési esetre jutó költségek pontos összege nem számszerűsíthető "konkrétan".

Ezúttal tehát nyilvánvalóan nem a pénz a probléma. De ahogy az a "csodák" esetében néha lenni szokott, a ragyogás gyorsan szürkévé válik. Az intenzív terápiás orvosszakértő Kluge nem akar közvetlenül rossz vásárlásról beszélni, azt mondja azonban: "Elvileg egy gyógyszert csak akkor szabad használni, ha az irányelvekben egyértelmű ajánlások vannak rá". Továbbra is nyitott kérdés, hogy Spahn miért rendelt ilyen nagy mennyiségben gyógyszereket. A minisztérium szóvivője nem közölte, hogy volt-e minimális rendelési érték.

"A csodaszer szó nem helyénvaló"

Kluge azonban olyan kezdeti vizsgálatokra hivatkozik, amelyek szerint az antitestek korai ambuláns fázisban történő beadása a nagy kockázatú betegeknek elháríthatja a súlyos koszorúér-problémákat. Az új tanulmányok a kórházi betegek esetében is előnyösnek bizonyulnának, ha az immunvédekezésük elégtelen. "A csodaszer szó természetesen nem helyénvaló" - mondja Kluge.

Miriam Stegemann, a berlini Charité főorvosa, a Robert Koch Intézetnek a világjárvány kapcsán tanácsot adó intenzív terápiás, infektológiai és sürgősségi orvoslással foglalkozó szakcsoport (COVRIIN) tagja további kihívásokra mutat rá az antitest-gyógyszerek kapcsán. A lehetséges mellékhatások miatt a beadást kezdetben csak "megfigyeléssel" javasolták a kórházban. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a gyógyszert "túl keveset használták" a járóbeteg-ellátásban. A gyógyszer túlságosan ismeretlen volt, és "minőségi problémák is voltak a járóbeteg-ellátásban". Ezért a Charité forródrótot hozott létre, hogy tanácsot adjon és felgyorsítsa a felhasználást. De amikor a hozzáférést megkönnyítették, és a fekvőbeteg-ellátás megszűnt, a fertőzési számok csökkentek.  

Hová tegyük a több mint 185 000 adagot?

De hová tegyük most a több mint 185 000 megmaradt adagot, amelyek közül az elsőnek alig öt hónap múlva jár le a szavatossága? A minisztérium szóvivője kifejtette, hogy jelenleg vizsgálják, hogy a "gyógyszerek elérhetővé tehetők-e a betegek számára külföldön". A minisztérium szerint Indiának már 20 000 adagot adományoztak, és állítólag Namíbiából is érkezett egy kérés.

Ehhez meg kellene várni a világjárvány lefolyását. "A monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek tartalékban tartásának mint kiegészítő terápiás lehetőségnek ezt követően is van értelme, annak fényében is, hogy vannak olyan embercsoportok, amelyek nem kaphatnak oltási védelmet" - hangsúlyozta a szóvivő.  

Kluge intenzív terápiás orvos egyetért - de egy utalással: "A vakcinák rendelésének példáján keresztül azonban láthatjuk, hogy egy világjárvány kapcsán is van értelme az ígéretes gyógyszerek vagy vakcinák korai beszerzésének".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2022-02-17 | 15:46

Átjátszó: az MSZP-s pártvagyon privatizálása, széthordása és magánosítása

  • Nem csak a fővárosi, óbudai vagy VIII. kerületi baloldali politikusoknak minta a Városháza jutalékos rendszere.
  • A baloldalon vannak, akik nem a közvagyont, hanem a saját pártjukat lopják meg.
Biznisz 2022-12-21 | 14:30
Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

  • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
  • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2021-09-10 | 11:33
Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

  • A Facebookon posztolt képet a volt kormányfő, Gyurcsány korábbi szövetségese, jelenleg Karácsony mentora.
  • A kép alapján egyértelmű, hogy ki dirigál Karácsonynak.
  • Aki a pletykák szerint a pénzt adja a heti tízmilliós kampányköltségekre.
Biznisz 2021-08-23 | 11:14
Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

  • Szerdától 7 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzin literjéért, a gázolaj ára pedig 5 forinttal csökken, tudta meg a holtankoljak.hu.
  • Így előbbi átlagára 438, utóbbié 435 forintra változik.
Biznisz 2021-05-18 | 12:34
Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

  • Az első negyedév még javában a koronavírus-járvánnyal telt, de így is 1,9%-kal nőtt a magyar nemzetgazdaság.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az első negyedév GDP-adatainak ismeretében jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a gazdaság.
  • Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
  • Gazdasági és banki elemzők is meglepetten nyilatkoztak a gazdasági növekedés mértékéről.
Biznisz 2024-04-11 | 17:40
Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

Eurómilliókat zsebelhet be, ha NATO-főtitkár lesz Mark Rutte korábbi holland miniszterelnök

  • A holland média közzétette, mennyit fog keresni Mark Rutte, ha a NATO főtitkára lesz.
  • A NATO-tag Magyarország korábban kinyilvánította: Mark Rutte nem elfogadható a NATO élére, mert ahogyan ő fogalmazott, "térdre kell kényszeríteni" Magyarországot.
  • A NATO főtitkárának havi fizetése 10,3 millió forintnak megfelelő euró.
  • A szervezet 13 kulcsfontosságú vezetője 2022-ben összesen 3,6 millió eurós (1,4 milliárd forint) fizetést és egyéb juttatásokat kapott összesen.
  • Ha megszorulnának, ez a vezetés is vehet fel kölcsönt a szervezettől.
  • Végkielégítés is jár a megbízatás végén: egy év teljes fizetés ütheti a markát, azaz 117 millió forint.