A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat

A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat
  • Márki-Zay gyurcsányabb a Gyurcsánynál.
  • Siratja a vizitdíjat, a kórházi napidíjat.
  • Közben pedig szerinte az egészségügy gondjait csak "drasztikus privatizációval" lehetne orvosolni.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné.
 
Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert. A baloldal miniszterelnök-jelöltje tavaly ősszel beszélt arról, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék – emlékeztet szerdai cikkében az Origo.

"Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében" – idézett a lap Márki-Zay tavaly ősszel elmondott beszédéből. A portál szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt annak kapcsán mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását.

A hódmezővásárhelyi polgármester ebben a kérdésben is a 2010 előtti balliberális kormányzatok politikájához kísértetiesen hasonló nézeteket vall.

Az Origo emlékeztet: a Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg az országban, köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Gyurcsányék emellett több kórházban számolták fel az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki.

Az aktív kórházi ágyak számát a baloldali vezetés összesen 16 ezerrel csökkentette.

A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Az egészségügy fizetőssé tétele is visszatérő elképzelés a baloldalon
A portál felidézte azt is: Márki-Zay egy 2018 márciusi kampányfórumon arról beszélt, hogy a szerinte rossz mai állapotokon "csak egy drasztikus magánosítás segíthet".

A baloldali összefogás jelöltje tehát magánkézbe adná az egészségügyi szolgáltatást, a kóházakat és a rendelőintézeteket. Ez azzal járna, hogy profitorientáltan működnének az egészségügyi intézmények, szemben a jelenleg működő állami fenntartással és ezzel együtt felelősséggel.

Márki-Zay érve a fizetős egészségügy mellett: akár fűszoknyás lányok szolgálhatnak fel mohitót

Ha valakinek fedezi biztosítása, akár fűszoknyás lányokkal is koktélozhat, miközben egy-egy vizsgálatra vár – próbálta érzékeltetni a privatizált egészségügy előnyeit a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Az MSZP–SZDSZ-kormány Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc vezetésével ugyancsak tervbe vette a privatizációt. Előbbi miniszterelnöksége idején, 2003 júniusában olyan törvényt nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely meghatározott feltételek mellett lehetővé tette volna a magántőke kisebbségi tulajdonosként való bevonását az egészségügy üzemeltetésébe.

A jogszabály elfogadása után a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult, amely az év végén megsemmisítette a törvényt.

Márki-Zay a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné

Emlékezetes, a Gyurcsány-kormány keresztülvitte például a laborszolgáltatás, az étkezés, a betegszállítást, a vagyonkezelés és az üzemeltetés kiszervezését is. Utóbbi kapcsán több önkormányzat is nehéz helyzetbe került 2010 előtt, amikor privatizációs szerződést kötöttek magáncégekkel – mint például a Hospinvesttel – a helyi kórház üzemeltetésére, majd a vállalatok csődbe mentek és hatalmas adósságot hagytak a helyhatóságokra, s utólag kifizettették a településekkel az intézmények fejlesztési költségeit is – idézi fel az Origo.

Márki-Zay a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné kormányra kerülve – teszik hozzá.

Egy 2019-es Facebook-videójában ugyanis az Alkotmánybíróságot bírálta a baloldal miniszterelnök-jelöltje, amiért az átengedte a Fidesz által kezdeményezett, szociális népszavazás kérdéseit. Emlékezetes: az érvényes referendumon a voksukat leadó magyarok több mint négyötöde döntött úgy, hogy nem kérnek a Gyurcsányék által bevezetett újabb sarcokból.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-17 | 12:14
A hirdetési pénzért cserébe jár a nagyinterjú: alákérdezős beszélgetést közölt a 444 Karácsonnyal

A hirdetési pénzért cserébe jár a nagyinterjú: alákérdezős beszélgetést közölt a 444 Karácsonnyal

  • Karácsony saját magát tartja a legalkalmasabbnak, ahogyan Jakab és Márki-Zay is.
  • Csak óvatoskodva árulja el, a heti tízmilliós kampányköltéseit ki állja.
  • Állítása szerint az LMP-P-MSZP, kérdés, honnan van ennyi pénze ezeknek a kispártoknak.
  • Azt elismeri, a 99Mozgalom még csak kezdeti fázisban van, a kudarcos szervezetépítésről a BENNFENTES is írt korábban.
  • Ad egy kampánytippet is a Fidesznek: szerinte a kormányoldal a Jobbik múltjának felidézésével az egész baloldali ellenzéki szavazóbázist képes szétzilálni.
  • Ugyanis a Jobbik nemrégiben még Gyurcsány Ferencet akarta tömlöcbe zárni, ugyanazokkal a szavakkal, ahogyan most a fideszeseket.
  • A Telex, a HVG és a 444 a szokottnál is forróbb rajongást érez a Főpolgármester iránt mostanában.
  • Ennek oka lehet az is, hogy kinyíltak a pénzcsapok, és Karácsony milliókért hirdeti önmagát a HVG-n és a 444-en, ahogy az az illusztrációképen is látható.
Biznisz 2021-10-27 | 13:00
Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

Egy sötét múltú szocialista privatizátor cégétől vesz egymilliárdos ingatlant Budapest baloldali vezetése Celldömölkön

  • Különös közjáték zajlott a fővárosi közgyűlésén szerdán.
  • A "Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre" napirendi pont előtt egy perccel módosító javaslatokat osztottak ki a képviselők között.
  • A javaslatban az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont darabolják szét, és a IX. kerületi Knézits utcai ingatlan SOTE-nak történő átadása miatt egy celldömölki ingatlant kell vásárolni.
  • Ez a baloldali képviselők között is zavart okozott, Baranyi Krisztina Ferencváros baloldali polgármestere azt kérte, vegyék le ezt a javaslatot a napirendről.
  • Ugyanezt kérte Hassay Zsófia fideszes képviselő, és Láng Zsolt fideszes frakcióvezető is.
  • Láng Zsolt azt is megkérdezte a Közgyűlésen, morálisan indokolható-e, hogy a Főváros egyetlen pályázótól, egy MSZP-s alpolgármester cégétől vásárol egymilliárdos ingatlant?
  • A Momentum ekkor tíz perces szünetet kért, majd visszatérve a baloldal megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
  • Hiába jelezték tehát a Közgyűlés fideszes tagjai, hogy indokolatlan az egymilliárdos vásárlás, mert Budapesten a Fővárosnak számtalan üres, egykori idősotthona áll rendelkezésre, a baloldal a kezdeti zavar után megszavazta a celldömölki ingatlanvásárlást.
Biznisz 2023-09-04 | 14:04
Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

Cseberből-vederbe: a szankciók ellenére az EU az orosz LNG rekordimportőre

  • Belgium és Spanyolország a világ második és harmadik legnagyobb orosz LNG-importőre 2023-ban.
  • Akkor ki is finanszírozza Putyin háborús hadigépezetét?
  • Merthogy Magyarországot rendszeresen ezzel vádolják az ukránok és a Nyugat.
Biznisz 2021-08-31 | 11:40
10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

10,8 százalékkal, történelmi mértékben növekedtek a beruházások

  • Közben a rendszerváltás óta nem dolgoztak anniyan idehaza, mint most.
  • Az újabb adatok azt bizonyítják, jó volt a kormányzat válságkezelése, hogy különböző ösztönzőkkel arra terelte a vállalkozásokat, beruházásokat kezdjenek el.
Biznisz 2021-08-25 | 12:58
Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

Használt "grillsütők" 200 milliós áron - kiírta a használt villamosok közbeszerzését a BKV

  • A frakfurtiak áltak grillsütőnek becézett, 30 éves, használt villamosok beszerzését tervezi a Főváros.
Biznisz 2021-05-19 | 10:30
Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

Akkor ennyit az új hidegháborús izmozásról: Biden zöld utat adhat a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 vezetéknek

  • A harcias hidegháborús retorika ellenére Joe Biden a sajtóhírek szerint áldását adja a Németországot Oroszországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 megépítésére.
Biznisz 2021-05-15 | 16:00
Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

  • Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök által kitaposott ösvényen halad felesége, Gyurcsányné Dobrev Klára is, ez pedig semmi mást jelent, mint az állami egészségügy piacosítását.
  • Gyurcsányné szombaton egy Facebook-videóban az alábbiakat nyilatkozta: "a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként, az új köztársasági kormány nevében azt vállalom, hogy miután feláll az új kormány, lehetővé fogjuk tenni, hogy a biztosítási befizetéseink egy részét magánegészségügyi szolgáltatónál is felhasználhassuk."
  • Férje ugyanezt tervezte kormányon, de terve elbukott.
  • Az állami forrásokból finanszírozott magánegészségügy az egyik legtutibb biznisz: a kockázatot a közös társadalom-biztosítás, az állami TB-kassza vállalja, a hasznot pedig a magánegészségügy szedi.
  • A szocialisták ezzel a módszerrel hoztak helyzetbe és tőkésítettek fel kiváltságos egészségügyi szolgáltatókat, például a CT- és MRI-, azaz a képdiagnosztikai piacot uraló Affidea-csoportot.
  • Gyurcsányné visszatérésével visszatérne az a korszak is, amikor állami pénzből magánszolgáltatók tettek zsebre hatalmas profitot.