Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré
 • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.

Új fordulatot vett a Városháza-ügy: úgy tűnik, vastagon érintett a történtekben Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus - írja a Magyar Nemzet.

De kicsoda valójában a korábban bürokrataként, majd tévés politológusként feltűnt régi vágású balos politikus? A Városháza-gate-ben igencsak jól tájékozott Anonymus legutóbbi videójában közöltek szerint a korrupciós ingatlanügyletek résztvevőinek, Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük "jutalékot". Kiss Ambrus Zalaegerszegről származik, méghozzá egy régi baloldali "dinasztiából".

Ezt bizonyítja, hogy már 2001 áprilisában egy Kiss Ambrus nevű MSZP-s nyilatkozó szólalt meg a helyi lapban, a "helyi pártszervezet munkaügyi szakértőjeként". A helyi lap nyolcvanas évekbeli archívuma alapján Kiss nem csak az utódpártnak, hanem már az állampárt helyi szervezetének is aktív tagja volt.

Aztán a Zalai Hírlap 2001. augusztus 18-ai lapszámában megjelenik egy ifjúsági vitában egy másik Kiss Ambrus (előbbi fia), aki akkor 20 éves, másodéves politológia szakos hallgató. Kiss a lap szerzője szerint "utálja" a korrupciót, és bízik abban, hogy egyszer majd kiküszöbölhető lesz, egyben a cikk végén kiderül, hogy a megszólalók közül egyedül az ifjúszocialista készül politikusi pályára.

2002-től aztán az ifjúszoci Kiss tényleg közelebb került a politikához, míg az idősebb Kiss Ambrus az év végétől munkaügyi igazgató lett Zalában. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ajánlotta, miközben az ifjabb Kiss Ambrus – láss csodát – a kormányváltást követően éppen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, 2003 márciusától miniszteri tanácsadó volt a Miniszterelnöki Hivatalban. 2006-ban és 2007-ben a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, ezt követően pedig 2009-től a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt, 2009 áprilisától pedig társadalompolitikai szakállamtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban.

Közéleti műveltségi vetélkedő kérdése lehetne ma már, hogy ezeket a megbízatásokat ki kötötte össze, de a jó memóriával bírók talán emlékeznek rá, hogy ez a szereplő nem volt más, mint a néhai Kiss Péter miniszter.

Hogy a celldömölki illetőségű szocialista tárcavezetőt és a zalaegerszegi MSZP-s családot csak a névrokonság köti-e össze, nem tudható. Az viszont biztos, hogy az "elmúlt nyolc év" idején mindvégig együtt dolgoztak.

A baloldali kormányzat bukása után Kiss Ambrus puha talajon, a 2010-es kormányváltás környékén megalapított Policy Agenda nevű elemzőcégnél landolt. A vállalkozás elemzői között feltűnt Kiss Ambrus és Krausz Péter, akik egyaránt Kiss Péter munkatársai voltak, illetve Belyó Pál volt KSH- és Ecostat-vezető, utóbbi intézmény a Kiss vezette Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott.

Az Ecostat 2006 és 2010 között 910 millió forint megbízást adott külső cégeknek. A háttérintézmény 2008-ban 12 millió, 2009-ben 12,1 millió forintot költött "kutatási eredmények publikálási lehetősége", illetve "személyes nyilatkozási" jogcímeken az ATV-ben. Ezen túlmenően a Népszavánál támogatott PR-cikkekre és konferenciaszervezésre 14,12 millió forintot költött a háttérintézmény, illetve a 168 Óra című hetilapban rendszeres publikálásra 12 millió forintot fordítottak egyetlen év alatt.

Bizonyára csak a véletlen műve, hogy a Policy Agenda és Kiss Ambrus éppen ugyanezen médiumokban bukkant fel gyakran az elmúlt évtized első éveiben. Kiss Ambrus ideje 2019 őszén jött el újra. "Szürke eminenciás szeretnék lenni" – szólt a meglepő önvallomás a 168 Óra 2019. november 11-ei számában. Az addig politológusként, munkaügyi szakértőként szereplő elemzőről akkor már tudni lehetett, hogy Karácsony Gergely fővárosi vezetésének tagja lesz.

A Mandiner "Visszajöttek" című cikkében így írt erről: "»Érdekes, hogy néz ki mint szerkezet a főpolgármester-helyettesek csapata. Ha ránézünk, azt látjuk, hogy a régi baloldalhoz három ember kötődik, az új baloldalhoz csak kettő« – mondja a lapunk által megkérdezett elemző. Szerinte az egyértelmű, hogy a DK és a szocialisták által erőltetett Gy. Németh és Tüttő a régi baloldal emberei, Kerpel-Fronius és Dorosz viszont új arcok. »Ez idáig kettő-kettő, tehát döntetlen. Nem véletlen, hogy Kiss Ambrus neve csak később került be a sajtóba. Nála voltak a legnagyobb viták, ő billenti át ugyanis a mérleget a régi baloldal irányába. A zalaegerszegi szoci családból származó Kiss ugyanis már 2010 előtt is komoly pozíciókban volt, mindenki az egykori szocialista miniszter, Kiss Péter embereként ismeri, az ő táskahordozója volt« – utalt a Mandiner arra, hogy Kiss Ambrus éveken át volt Kiss Péter miniszteri kabinetfőnöke, korábban pedig a zalaegerszegi Baloldali Ifjúsági Társulásban, az MSZP akkori ifjúsági szervezetében politizált."

A 168 Órában mindenesetre Kiss így jelezte előre helyettesi feladatait. "Van igazgatási rutinom. Mielőtt beléptem a hivatalba, már találkoztam a szakterületek felelőseivel. A Policy Agendánál végzett munkám során sem távolodtam el ettől a világtól, a cégnél sokat elemeztük az önkormány­zati költségvetéseket. […] meghívtak önkormányzati konferenciára, vezető előadó voltam. És az önkormányzatok sokszor megkerestek, ha szakértőre volt szükségük."

Karácsony Gergely Kiss elmondása szerint azzal kérte fel, hogy "kell egy olyan ember, aki az igazgatási rendszert és a politika világát is ismeri." A most megismert, fővárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos hangfelvételek a fenti mondatokat is új fénytörésbe helyezik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-12-02 | 11:35
Márki-Zay megint ostobának nevezte a Fidesz választóit

Márki-Zay megint ostobának nevezte a Fidesz választóit

 • Nem először.
 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje nemrég "sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak" nevezte azokat, akik támogatják a rezsicsökkentést és ellenzik a migrációt.
 • Korában olyanok is elhagyták a száját, hogy ha a Fidesz összeszedi a legjobb embereit egy-egy városban, akkor se tudnak megfejteni egy keresztrejtvényt.
 • Márki-Zay meglepő stratégiája, hogy azokat a választókat hülyézi, akiktől szavazatokat remél.
Botrány 2021-09-16 | 10:59
A Vajdaságon át, Svájcon és Románián keresztül Szlovákiáig ér a Cseh Katalin-cégháló - utóbbi országban egy súlyos korrupciós botránnyal

A Vajdaságon át, Svájcon és Románián keresztül Szlovákiáig ér a Cseh Katalin-cégháló - utóbbi országban egy súlyos korrupciós botránnyal

 • Egymás között adott-vett cégek, fél Európára kiterjedő cégháló, valamint egy óriási korrupciós botrány.
 • És a sokat emlegetett hologramos technológia, no meg rengeteg uniós pénz.
 • A Cseh Katalin-ügy részleteit vizsgálva újabb elképesztő momentumokra bukkant a Demokrata.
 • A Cseh Katalin-botrány kirobbanása óta tudjuk: a különböző szálakon a momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz ömlött az uniós pénz.
 • Az is kiderült, hogy a hálózat cégei összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket – Vác mellett például a Nógrád megyei Szécsény, Szirák és Ludányhalászi is felbukkan helyszínként –, miközben több milliárd forintnyi EU-s pénzt nyertek el.
 • A Demokrata most felfejtette a szlovák szálat is.
Botrány 2021-09-15 | 10:56
Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

 • Cseh Katka egész politikai pályafutását az állítólagos fideszes korrupció miatti aggodalmaskodásra fűzte fel.
 • Kár, hogy a családi cégek bűzlenek a trükkösen megszerzett uniós millióktól, és a 100 millió feletti adótartozásoktól.
 • És még mindig nem látszik a botránysorozat vége.
Botrány 2021-11-10 | 08:44
Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

 • Hogy Karácsony nem egy egyenes jellem, azt mindenki tudja, aki követi a közéleti pályafutását.
 • A Főpolgármester bevett taktikája, hogy miközben áldozatpózba vágja magát, addig hazugságokból hazugságokba menekül, és egészen addig hazudozik, amíg teljesen le nem lepleződik.
 • A Városháza tervezett eladása során is napokig terelt, hazudozott, lakájmédiázott. Napokig azt állította, semmilyen terv nem született a Városháza eladásáról, aljas hazugság minden, amit a sajtó állít.
 • Mikor végképp tarthatatlanná vált minden hazugság, akkor a Főpolgármester elismerte, mégis született korábban ilyen terv.
 • Van még Karácsony szavainak bármilyen súlya? Egy egyszerű választó hogyan tudja megállapítani, hogy bármilyen ügyben Karácsony éppen hazudik-e?
 • Valószínűleg sehogy.
 • Azt kell feltételeznünk, hogy Karácsony nekifutásból hazudozik mindenről.
Botrány 2021-05-17 | 10:30
Bill Gates azt követően lépett ki a Microsoft igazgatótanácsából, hogy egy női munkatársával folytatott 2000-es viszonyára fény derült egy, a #MeToo idején írt levélből

Bill Gates azt követően lépett ki a Microsoft igazgatótanácsából, hogy egy női munkatársával folytatott 2000-es viszonyára fény derült egy, a #MeToo idején írt levélből

 • A 65 éves Bill Gates beismerte, hogy 2000-ben viszonya volt a Microsoft egyik női alkalmazottjával.
 • Az alkalmazott a Microsoft mérnökeként 2019-ben írt levelet a cég igazgatótanácsának, és állítólag azt kérte, hogy Gates elhidegült felesége olvassa el a levelét.
 • Gates 2020-ban hirtelen lemondott a Microsoft igazgatótanácsának tagságáról, miután a vállalat független vizsgálatot kezdeményezett egy ügyvédi irodánál.
 • Gates szóvivője szerint az igazgatótanácsból való távozásnak semmi köze az ügyhöz.
 • Melinda French Gates felháborodott a férje és fő pénzembere, Michael Larson ellen felhozott szexuális zaklatási vádak kezelése miatt.
 • A Daily Beast külön feltárta, hogy Gates házassági tanácsokat kért a pedofilszigetet működtető Jeffrey Epsteintől a 77 millió dolláros manhattani villájában tartott tucatnyi találkozójuk során.
 • A 130 milliárd dolláros vagyonukkal a világ egyik leggazdagabb házaspárja ebben a hónapban jelentette be, hogy elválnak.
Botrány 2022-01-19 | 09:21
Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

 • V. Naszályi Márta budavári polgármester ügyében a rendőrség is nyomoz.
 • Megalapozott annak gyanúja, hogy a polgármester közokirat-hamisítást követhetett el.
 • 6 milliárdről 12 milliárdra nőtt közben az önkormányzat működési költsége, a 11 milliárdos megtakarításnak pedig hűlt helye, de az eredmények nem látszanak.
Botrány 2021-09-29 | 12:01
A DK offshore-os jelöltje minden ősi szakmához közel került

A DK offshore-os jelöltje minden ősi szakmához közel került

 • Az offshore-botrányban vergődő Ráczné Földi Judit sztriptízbár-üzemeltetésből váltott a politikára.
 • A DK gyakran tiltakozik a "nők tárgyiasítása" ellen.
 • Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes például tavaly épp erre hivatkozva kezdeményezte a szexistának ítélt plakátok betiltását Budapesten. 
Botrány 2022-01-26 | 16:47
Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

 • Ez súlyos jogsértés, mert a Helyreállítási Alap forrásait biztosító közös hitelfelvételt Magyarország is megszavazta.
 • Vagyis ezek a pénzek járnának Magyarországnak, ha az EU nem kekeckedne hazánkkal.