Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré
 • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.

Új fordulatot vett a Városháza-ügy: úgy tűnik, vastagon érintett a történtekben Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus - írja a Magyar Nemzet.

De kicsoda valójában a korábban bürokrataként, majd tévés politológusként feltűnt régi vágású balos politikus? A Városháza-gate-ben igencsak jól tájékozott Anonymus legutóbbi videójában közöltek szerint a korrupciós ingatlanügyletek résztvevőinek, Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük "jutalékot". Kiss Ambrus Zalaegerszegről származik, méghozzá egy régi baloldali "dinasztiából".

Ezt bizonyítja, hogy már 2001 áprilisában egy Kiss Ambrus nevű MSZP-s nyilatkozó szólalt meg a helyi lapban, a "helyi pártszervezet munkaügyi szakértőjeként". A helyi lap nyolcvanas évekbeli archívuma alapján Kiss nem csak az utódpártnak, hanem már az állampárt helyi szervezetének is aktív tagja volt.

Aztán a Zalai Hírlap 2001. augusztus 18-ai lapszámában megjelenik egy ifjúsági vitában egy másik Kiss Ambrus (előbbi fia), aki akkor 20 éves, másodéves politológia szakos hallgató. Kiss a lap szerzője szerint "utálja" a korrupciót, és bízik abban, hogy egyszer majd kiküszöbölhető lesz, egyben a cikk végén kiderül, hogy a megszólalók közül egyedül az ifjúszocialista készül politikusi pályára.

2002-től aztán az ifjúszoci Kiss tényleg közelebb került a politikához, míg az idősebb Kiss Ambrus az év végétől munkaügyi igazgató lett Zalában. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ajánlotta, miközben az ifjabb Kiss Ambrus – láss csodát – a kormányváltást követően éppen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, 2003 márciusától miniszteri tanácsadó volt a Miniszterelnöki Hivatalban. 2006-ban és 2007-ben a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, ezt követően pedig 2009-től a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt, 2009 áprilisától pedig társadalompolitikai szakállamtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban.

Közéleti műveltségi vetélkedő kérdése lehetne ma már, hogy ezeket a megbízatásokat ki kötötte össze, de a jó memóriával bírók talán emlékeznek rá, hogy ez a szereplő nem volt más, mint a néhai Kiss Péter miniszter.

Hogy a celldömölki illetőségű szocialista tárcavezetőt és a zalaegerszegi MSZP-s családot csak a névrokonság köti-e össze, nem tudható. Az viszont biztos, hogy az "elmúlt nyolc év" idején mindvégig együtt dolgoztak.

A baloldali kormányzat bukása után Kiss Ambrus puha talajon, a 2010-es kormányváltás környékén megalapított Policy Agenda nevű elemzőcégnél landolt. A vállalkozás elemzői között feltűnt Kiss Ambrus és Krausz Péter, akik egyaránt Kiss Péter munkatársai voltak, illetve Belyó Pál volt KSH- és Ecostat-vezető, utóbbi intézmény a Kiss vezette Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott.

Az Ecostat 2006 és 2010 között 910 millió forint megbízást adott külső cégeknek. A háttérintézmény 2008-ban 12 millió, 2009-ben 12,1 millió forintot költött "kutatási eredmények publikálási lehetősége", illetve "személyes nyilatkozási" jogcímeken az ATV-ben. Ezen túlmenően a Népszavánál támogatott PR-cikkekre és konferenciaszervezésre 14,12 millió forintot költött a háttérintézmény, illetve a 168 Óra című hetilapban rendszeres publikálásra 12 millió forintot fordítottak egyetlen év alatt.

Bizonyára csak a véletlen műve, hogy a Policy Agenda és Kiss Ambrus éppen ugyanezen médiumokban bukkant fel gyakran az elmúlt évtized első éveiben. Kiss Ambrus ideje 2019 őszén jött el újra. "Szürke eminenciás szeretnék lenni" – szólt a meglepő önvallomás a 168 Óra 2019. november 11-ei számában. Az addig politológusként, munkaügyi szakértőként szereplő elemzőről akkor már tudni lehetett, hogy Karácsony Gergely fővárosi vezetésének tagja lesz.

A Mandiner "Visszajöttek" című cikkében így írt erről: "»Érdekes, hogy néz ki mint szerkezet a főpolgármester-helyettesek csapata. Ha ránézünk, azt látjuk, hogy a régi baloldalhoz három ember kötődik, az új baloldalhoz csak kettő« – mondja a lapunk által megkérdezett elemző. Szerinte az egyértelmű, hogy a DK és a szocialisták által erőltetett Gy. Németh és Tüttő a régi baloldal emberei, Kerpel-Fronius és Dorosz viszont új arcok. »Ez idáig kettő-kettő, tehát döntetlen. Nem véletlen, hogy Kiss Ambrus neve csak később került be a sajtóba. Nála voltak a legnagyobb viták, ő billenti át ugyanis a mérleget a régi baloldal irányába. A zalaegerszegi szoci családból származó Kiss ugyanis már 2010 előtt is komoly pozíciókban volt, mindenki az egykori szocialista miniszter, Kiss Péter embereként ismeri, az ő táskahordozója volt« – utalt a Mandiner arra, hogy Kiss Ambrus éveken át volt Kiss Péter miniszteri kabinetfőnöke, korábban pedig a zalaegerszegi Baloldali Ifjúsági Társulásban, az MSZP akkori ifjúsági szervezetében politizált."

A 168 Órában mindenesetre Kiss így jelezte előre helyettesi feladatait. "Van igazgatási rutinom. Mielőtt beléptem a hivatalba, már találkoztam a szakterületek felelőseivel. A Policy Agendánál végzett munkám során sem távolodtam el ettől a világtól, a cégnél sokat elemeztük az önkormány­zati költségvetéseket. […] meghívtak önkormányzati konferenciára, vezető előadó voltam. És az önkormányzatok sokszor megkerestek, ha szakértőre volt szükségük."

Karácsony Gergely Kiss elmondása szerint azzal kérte fel, hogy "kell egy olyan ember, aki az igazgatási rendszert és a politika világát is ismeri." A most megismert, fővárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos hangfelvételek a fenti mondatokat is új fénytörésbe helyezik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-12-14 | 18:16
"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

 • Eva Kaili, a másfél milliónyi euróval lebukott EP-alelnök olasz élettársának asszisztense együttműködik a belga hatóságokkal.
 • Elmondása szerint az Eva Kaili bizalmasa által alapított, Soros György támogatta emberjogi védelemmel foglalkozó NGO-k szerepe csak az, hogy azok "forgassák" a pénzt.
Botrány 2021-07-20 | 15:54

Azzal zsarolja a Bizottság Magyarországot, hogy nem hagyja jóvá a Helyreállítási Alap terveit

 • Az Európai Bizottság nyílt zsarolásba kezdett, ezzel akarnak kormányt buktatni.
 • Olyan eljárásokat kritizál az EU, ami más tagállamoknál is bevett gyakorlat.
Botrány 2021-05-24 | 11:58
Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

 • Sokadjára hull le az álarc a Botka-vezetette szegedi önkormányzatról.
 • Szavakban hatalmas a szolidaritás és a szabadság, a gyakorlatban az önkormányzat rendszeresen megalázza azokat, akik gyengébbek nála, vagy nem értenek egyet a szegedi városvezetés döntéseivel.
Botrány 2021-12-02 | 11:35
Márki-Zay megint ostobának nevezte a Fidesz választóit

Márki-Zay megint ostobának nevezte a Fidesz választóit

 • Nem először.
 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje nemrég "sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak" nevezte azokat, akik támogatják a rezsicsökkentést és ellenzik a migrációt.
 • Korában olyanok is elhagyták a száját, hogy ha a Fidesz összeszedi a legjobb embereit egy-egy városban, akkor se tudnak megfejteni egy keresztrejtvényt.
 • Márki-Zay meglepő stratégiája, hogy azokat a választókat hülyézi, akiktől szavazatokat remél.
Botrány 2021-07-21 | 15:05
Mit lehet tudni Cseh Katalin korábbi cégéről?

Mit lehet tudni Cseh Katalin korábbi cégéről?

 • Az elmúlt években 285 706 274 forintnyi EU-s támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet 2013-2018 között Cseh Katalin, jelenlegi momentumos európai parlamenti képviselő vezetett, majd átadta azt egy, a családdal közel évtizede együttműködő strómannak.
Botrány 2023-01-21 | 16:08
Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

 • Január 24-én ugyanis életbe lép az Európai Bizottság rendelete, mely egy sor élelmiszer előállításához engedélyezi a házi tücsök (Acheta domesticus) és a penészevű gabonabogár (Alphitobius diaperinus) felhasználását.
 • A cél természetesen a klíma- és bolygóvédelem.
 • A porokat egy vietnámi és egy franci cég szállíthatja be az élelmiszerelőállításba.
Botrány 2021-11-11 | 10:51
Bige szavaiból süt a dölyfös arrogancia

Bige szavaiból süt a dölyfös arrogancia

 • Interjút adott a HVG-nek Bige László, a baloldal vörösbárója.
 • Megüzente: Márki-Zay annyi pénzt kér, amennyit akar.
 • A műtrágya-vásárló gazdáknak pedig azt mondta, egyáltalán nem érdeklik az árak, ő annyit kér a műtrágyáért, amennyit csak akar.
 • Így beszél egy felkapaszkodott oligarcha.
 • Érdemes feltennie a kérdést magában mindenkinek, olyen országban szeretne-e élni, ahol a politikaközeli oligarchák politikusokat vásárolnak maguknak, a népnek meg megüzenik, hogy nem érdekel a sorsotok, fizessetek.
Botrány 2021-09-28 | 13:12
Kocsis Máté: nincs két baloldal

Kocsis Máté: nincs két baloldal

 • Videóösszeállítást hozott nyilvánosságra a baloldal agressziójáról Kocsis Máté.