Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré
 • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.

Új fordulatot vett a Városháza-ügy: úgy tűnik, vastagon érintett a történtekben Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus - írja a Magyar Nemzet.

De kicsoda valójában a korábban bürokrataként, majd tévés politológusként feltűnt régi vágású balos politikus? A Városháza-gate-ben igencsak jól tájékozott Anonymus legutóbbi videójában közöltek szerint a korrupciós ingatlanügyletek résztvevőinek, Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük "jutalékot". Kiss Ambrus Zalaegerszegről származik, méghozzá egy régi baloldali "dinasztiából".

Ezt bizonyítja, hogy már 2001 áprilisában egy Kiss Ambrus nevű MSZP-s nyilatkozó szólalt meg a helyi lapban, a "helyi pártszervezet munkaügyi szakértőjeként". A helyi lap nyolcvanas évekbeli archívuma alapján Kiss nem csak az utódpártnak, hanem már az állampárt helyi szervezetének is aktív tagja volt.

Aztán a Zalai Hírlap 2001. augusztus 18-ai lapszámában megjelenik egy ifjúsági vitában egy másik Kiss Ambrus (előbbi fia), aki akkor 20 éves, másodéves politológia szakos hallgató. Kiss a lap szerzője szerint "utálja" a korrupciót, és bízik abban, hogy egyszer majd kiküszöbölhető lesz, egyben a cikk végén kiderül, hogy a megszólalók közül egyedül az ifjúszocialista készül politikusi pályára.

2002-től aztán az ifjúszoci Kiss tényleg közelebb került a politikához, míg az idősebb Kiss Ambrus az év végétől munkaügyi igazgató lett Zalában. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ajánlotta, miközben az ifjabb Kiss Ambrus – láss csodát – a kormányváltást követően éppen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, 2003 márciusától miniszteri tanácsadó volt a Miniszterelnöki Hivatalban. 2006-ban és 2007-ben a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, ezt követően pedig 2009-től a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt, 2009 áprilisától pedig társadalompolitikai szakállamtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban.

Közéleti műveltségi vetélkedő kérdése lehetne ma már, hogy ezeket a megbízatásokat ki kötötte össze, de a jó memóriával bírók talán emlékeznek rá, hogy ez a szereplő nem volt más, mint a néhai Kiss Péter miniszter.

Hogy a celldömölki illetőségű szocialista tárcavezetőt és a zalaegerszegi MSZP-s családot csak a névrokonság köti-e össze, nem tudható. Az viszont biztos, hogy az "elmúlt nyolc év" idején mindvégig együtt dolgoztak.

A baloldali kormányzat bukása után Kiss Ambrus puha talajon, a 2010-es kormányváltás környékén megalapított Policy Agenda nevű elemzőcégnél landolt. A vállalkozás elemzői között feltűnt Kiss Ambrus és Krausz Péter, akik egyaránt Kiss Péter munkatársai voltak, illetve Belyó Pál volt KSH- és Ecostat-vezető, utóbbi intézmény a Kiss vezette Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott.

Az Ecostat 2006 és 2010 között 910 millió forint megbízást adott külső cégeknek. A háttérintézmény 2008-ban 12 millió, 2009-ben 12,1 millió forintot költött "kutatási eredmények publikálási lehetősége", illetve "személyes nyilatkozási" jogcímeken az ATV-ben. Ezen túlmenően a Népszavánál támogatott PR-cikkekre és konferenciaszervezésre 14,12 millió forintot költött a háttérintézmény, illetve a 168 Óra című hetilapban rendszeres publikálásra 12 millió forintot fordítottak egyetlen év alatt.

Bizonyára csak a véletlen műve, hogy a Policy Agenda és Kiss Ambrus éppen ugyanezen médiumokban bukkant fel gyakran az elmúlt évtized első éveiben. Kiss Ambrus ideje 2019 őszén jött el újra. "Szürke eminenciás szeretnék lenni" – szólt a meglepő önvallomás a 168 Óra 2019. november 11-ei számában. Az addig politológusként, munkaügyi szakértőként szereplő elemzőről akkor már tudni lehetett, hogy Karácsony Gergely fővárosi vezetésének tagja lesz.

A Mandiner "Visszajöttek" című cikkében így írt erről: "»Érdekes, hogy néz ki mint szerkezet a főpolgármester-helyettesek csapata. Ha ránézünk, azt látjuk, hogy a régi baloldalhoz három ember kötődik, az új baloldalhoz csak kettő« – mondja a lapunk által megkérdezett elemző. Szerinte az egyértelmű, hogy a DK és a szocialisták által erőltetett Gy. Németh és Tüttő a régi baloldal emberei, Kerpel-Fronius és Dorosz viszont új arcok. »Ez idáig kettő-kettő, tehát döntetlen. Nem véletlen, hogy Kiss Ambrus neve csak később került be a sajtóba. Nála voltak a legnagyobb viták, ő billenti át ugyanis a mérleget a régi baloldal irányába. A zalaegerszegi szoci családból származó Kiss ugyanis már 2010 előtt is komoly pozíciókban volt, mindenki az egykori szocialista miniszter, Kiss Péter embereként ismeri, az ő táskahordozója volt« – utalt a Mandiner arra, hogy Kiss Ambrus éveken át volt Kiss Péter miniszteri kabinetfőnöke, korábban pedig a zalaegerszegi Baloldali Ifjúsági Társulásban, az MSZP akkori ifjúsági szervezetében politizált."

A 168 Órában mindenesetre Kiss így jelezte előre helyettesi feladatait. "Van igazgatási rutinom. Mielőtt beléptem a hivatalba, már találkoztam a szakterületek felelőseivel. A Policy Agendánál végzett munkám során sem távolodtam el ettől a világtól, a cégnél sokat elemeztük az önkormány­zati költségvetéseket. […] meghívtak önkormányzati konferenciára, vezető előadó voltam. És az önkormányzatok sokszor megkerestek, ha szakértőre volt szükségük."

Karácsony Gergely Kiss elmondása szerint azzal kérte fel, hogy "kell egy olyan ember, aki az igazgatási rendszert és a politika világát is ismeri." A most megismert, fővárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos hangfelvételek a fenti mondatokat is új fénytörésbe helyezik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-12 | 11:51
Karácsony folytatja uszítását a kínai vakcina ellen

Karácsony folytatja uszítását a kínai vakcina ellen

 • Az ember, aki egy közlekedési dugóval sem bír el, azt állítja, a "gonosz" kormány ráerőszakolta a kínai oltást a 60 évnél idősebb emberekre.
 • Hazudik, ahogy szokott: Magyarországon a koronavírus elleni vakcina felvétele önkéntes, mindenki szabadon dönthet, beoltatja-e magát.
 • Hazudik azért is, mert ha a kínai vakcina nem lenne hatásos, akkor a 3. hullámot nem sikerült volna letörni.
 • És hazudik azért is, mert az utóbbi hetekben kizárólag oltatlanok haltak meg koronavírus-fertőzésben.
Botrány 2021-09-27 | 10:52
Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

 • Karácsony hetek óta gőzerővel csak a kampányára fókuszál.
 • Bár azt állította, mindegy, hogy telefonon, vagy emailen tartja a kapcsolatot a kollégáival, mert a budapesti ügyek akkor is mennek.
 • A Közbeszerzési Hatóság nem így látja, a hivatal eljárást indított, és az elhíresült villamosbeszerzések ügyében megtette a büntetőfeljelentést is.
 • A Hatóság szerint a verseny szűkítésére alkalmas, ahogyan a Főváros előzetes tárgyalásokon ismertette a frankfurti villamosok szállítójával a beszerzés paramétereit.
Botrány 2021-10-05 | 15:25
Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

 • Előbb aljas rágalomnak tartotta, hogy karlengetne, most újabb magyarázattal állt elő az előválasztáson vesztes ózdi jobbikos.
 • Illuminált állapotban volt - mondja.
 • A mosakodásban továbbra is hű partnere az ellenzéki propagandamédia.
 • Kérdés, ki az, aki Holokauszt-múzeumba jár részegen?
Botrány 2021-09-03 | 12:55
Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

 • Az álom-gyilkos párt európai parlamenti képviselője arra reagált, hogy Budai Gyula feljelentette őt a NAV-nál.
Botrány 2021-11-26 | 12:02
Anonymus besegít a vizsgálóbizottságnak: testreszabott pályázatok 10%-ért cserébe

Anonymus besegít a vizsgálóbizottságnak: testreszabott pályázatok 10%-ért cserébe

 • Minden eddiginél konkrétabb hanganyag jutott el a szerkesztőségekhez pénteken reggel.
 • Ezen Gansperger Gyula és régi bizalmasa, Bodnár Dezső a Városháza iránt is érdeklődő nagybefektetőt beavatják a városházi pályázatok és 10 százalékok világába.
 • A rendszerváltás óta nem volt még olyan hanganyag vagy bizonyíték, amely ilyen mélységekig tárja fel az érdeklődők számára a politikai korrupció bugyrait.
Botrány 2021-07-16 | 11:50
Tényleg az a baja a Bizottságnak, hogy az óvodákban és az iskolákban nem lehet szabadon propagálni az LMBTQ+ nézeteket

Tényleg az a baja a Bizottságnak, hogy az óvodákban és az iskolákban nem lehet szabadon propagálni az LMBTQ+ nézeteket

 • Ez a magyar kormánynak küldött hivatalos válaszlevélből derült ki.
 • A Bizottság szerint az a tilalom, mely szerint »a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozások« az oktatás keretében nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása vagy a homoszexualitás népszerűsítésére, sérti az uniós szolgáltatások szabad áramlását.
Botrány 2021-07-18 | 18:24
Gyermekeknek szóló homoerotikus reklámkönyv a Mc Donald's gyorsétteremlánc kínálatában Ausztriában

Gyermekeknek szóló homoerotikus reklámkönyv a Mc Donald's gyorsétteremlánc kínálatában Ausztriában

 • Áll a bál a szülök körében.
 • Főszerepben a rózsaszín tütü.