Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré
 • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.

Új fordulatot vett a Városháza-ügy: úgy tűnik, vastagon érintett a történtekben Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus - írja a Magyar Nemzet.

De kicsoda valójában a korábban bürokrataként, majd tévés politológusként feltűnt régi vágású balos politikus? A Városháza-gate-ben igencsak jól tájékozott Anonymus legutóbbi videójában közöltek szerint a korrupciós ingatlanügyletek résztvevőinek, Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell fizetniük "jutalékot". Kiss Ambrus Zalaegerszegről származik, méghozzá egy régi baloldali "dinasztiából".

Ezt bizonyítja, hogy már 2001 áprilisában egy Kiss Ambrus nevű MSZP-s nyilatkozó szólalt meg a helyi lapban, a "helyi pártszervezet munkaügyi szakértőjeként". A helyi lap nyolcvanas évekbeli archívuma alapján Kiss nem csak az utódpártnak, hanem már az állampárt helyi szervezetének is aktív tagja volt.

Aztán a Zalai Hírlap 2001. augusztus 18-ai lapszámában megjelenik egy ifjúsági vitában egy másik Kiss Ambrus (előbbi fia), aki akkor 20 éves, másodéves politológia szakos hallgató. Kiss a lap szerzője szerint "utálja" a korrupciót, és bízik abban, hogy egyszer majd kiküszöbölhető lesz, egyben a cikk végén kiderül, hogy a megszólalók közül egyedül az ifjúszocialista készül politikusi pályára.

2002-től aztán az ifjúszoci Kiss tényleg közelebb került a politikához, míg az idősebb Kiss Ambrus az év végétől munkaügyi igazgató lett Zalában. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter ajánlotta, miközben az ifjabb Kiss Ambrus – láss csodát – a kormányváltást követően éppen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, 2003 márciusától miniszteri tanácsadó volt a Miniszterelnöki Hivatalban. 2006-ban és 2007-ben a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, ezt követően pedig 2009-től a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt, 2009 áprilisától pedig társadalompolitikai szakállamtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban.

Közéleti műveltségi vetélkedő kérdése lehetne ma már, hogy ezeket a megbízatásokat ki kötötte össze, de a jó memóriával bírók talán emlékeznek rá, hogy ez a szereplő nem volt más, mint a néhai Kiss Péter miniszter.

Hogy a celldömölki illetőségű szocialista tárcavezetőt és a zalaegerszegi MSZP-s családot csak a névrokonság köti-e össze, nem tudható. Az viszont biztos, hogy az "elmúlt nyolc év" idején mindvégig együtt dolgoztak.

A baloldali kormányzat bukása után Kiss Ambrus puha talajon, a 2010-es kormányváltás környékén megalapított Policy Agenda nevű elemzőcégnél landolt. A vállalkozás elemzői között feltűnt Kiss Ambrus és Krausz Péter, akik egyaránt Kiss Péter munkatársai voltak, illetve Belyó Pál volt KSH- és Ecostat-vezető, utóbbi intézmény a Kiss vezette Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott.

Az Ecostat 2006 és 2010 között 910 millió forint megbízást adott külső cégeknek. A háttérintézmény 2008-ban 12 millió, 2009-ben 12,1 millió forintot költött "kutatási eredmények publikálási lehetősége", illetve "személyes nyilatkozási" jogcímeken az ATV-ben. Ezen túlmenően a Népszavánál támogatott PR-cikkekre és konferenciaszervezésre 14,12 millió forintot költött a háttérintézmény, illetve a 168 Óra című hetilapban rendszeres publikálásra 12 millió forintot fordítottak egyetlen év alatt.

Bizonyára csak a véletlen műve, hogy a Policy Agenda és Kiss Ambrus éppen ugyanezen médiumokban bukkant fel gyakran az elmúlt évtized első éveiben. Kiss Ambrus ideje 2019 őszén jött el újra. "Szürke eminenciás szeretnék lenni" – szólt a meglepő önvallomás a 168 Óra 2019. november 11-ei számában. Az addig politológusként, munkaügyi szakértőként szereplő elemzőről akkor már tudni lehetett, hogy Karácsony Gergely fővárosi vezetésének tagja lesz.

A Mandiner "Visszajöttek" című cikkében így írt erről: "»Érdekes, hogy néz ki mint szerkezet a főpolgármester-helyettesek csapata. Ha ránézünk, azt látjuk, hogy a régi baloldalhoz három ember kötődik, az új baloldalhoz csak kettő« – mondja a lapunk által megkérdezett elemző. Szerinte az egyértelmű, hogy a DK és a szocialisták által erőltetett Gy. Németh és Tüttő a régi baloldal emberei, Kerpel-Fronius és Dorosz viszont új arcok. »Ez idáig kettő-kettő, tehát döntetlen. Nem véletlen, hogy Kiss Ambrus neve csak később került be a sajtóba. Nála voltak a legnagyobb viták, ő billenti át ugyanis a mérleget a régi baloldal irányába. A zalaegerszegi szoci családból származó Kiss ugyanis már 2010 előtt is komoly pozíciókban volt, mindenki az egykori szocialista miniszter, Kiss Péter embereként ismeri, az ő táskahordozója volt« – utalt a Mandiner arra, hogy Kiss Ambrus éveken át volt Kiss Péter miniszteri kabinetfőnöke, korábban pedig a zalaegerszegi Baloldali Ifjúsági Társulásban, az MSZP akkori ifjúsági szervezetében politizált."

A 168 Órában mindenesetre Kiss így jelezte előre helyettesi feladatait. "Van igazgatási rutinom. Mielőtt beléptem a hivatalba, már találkoztam a szakterületek felelőseivel. A Policy Agendánál végzett munkám során sem távolodtam el ettől a világtól, a cégnél sokat elemeztük az önkormány­zati költségvetéseket. […] meghívtak önkormányzati konferenciára, vezető előadó voltam. És az önkormányzatok sokszor megkerestek, ha szakértőre volt szükségük."

Karácsony Gergely Kiss elmondása szerint azzal kérte fel, hogy "kell egy olyan ember, aki az igazgatási rendszert és a politika világát is ismeri." A most megismert, fővárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos hangfelvételek a fenti mondatokat is új fénytörésbe helyezik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-22 | 14:19
Berg Dániel, Cseh Katalin férje is katonai felszereléseket küldene az ukrán háborúba

Berg Dániel, Cseh Katalin férje is katonai felszereléseket küldene az ukrán háborúba

 • Nem ő az első momentumos, aki így nyilatkozik, korábban Fekete-Győr András, és a szegedi momentumos Borsik Viktor is ezt követelte.
 • Ennek oka az, hogy a Momentum nem a magyar érdekeket képviseli - kimaradni a háborúból -, hanem európai pártcsaládjuknak, az ALDE-nak akarnak minden áron megfelelni.
 • Azaz addig feszíteni a konfliktust, hogy Magyarország is hadviselő féllé váljon, ez a céljuk, erre kaptak megbízást nemzetközi kapcsolataiktól.
 • A dolog érdekessége, hogy a háború kipattanását követően Cseh Katalin és Berg Dániel is Lembergbe (Lviv) utazott, elvileg a város polgármesteréhez, de hogy pontosan milyen célból, azt nem tudni.
Botrány 2021-07-25 | 16:23
További részleteket sejtet az Anonymous-álarcos alak: volt már, aki közel járt ahhoz, hogy rájöjjön, miért nevezte első videójában kétszínűnek a politikust

További részleteket sejtet az Anonymous-álarcos alak: volt már, aki közel járt ahhoz, hogy rájöjjön, miért nevezte első videójában kétszínűnek a politikust

 • Ismét jelentkezett Anonymous, megerősítette, hogy a Momentum politikusára, Cseh Katalinra utalt korábbi videóiban.
 • Arra is utalt, hogy a pályázati anyagokban további leleplező részletek vannak elrejtve.
 • A BENNFENTES kedden írta meg az álarcos útmutatásai alapján, hogy Cseh Katalin családjának céghálója több mint 4,7 milliárd forint EU-s támogatást vett fel.
Botrány 2021-10-01 | 18:22
Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

 • Ráczné Földi Judit nem viselte jól, hogy kiderültek offshoreos ügyletei, és a baloldali előválasztáson is leszavazták az emberek.
Botrány 2022-03-01 | 16:42
Azon hőbörög az ellenzék, hogy nem engedünk át fegyverszállítmányokat az országon

Azon hőbörög az ellenzék, hogy nem engedünk át fegyverszállítmányokat az országon

 • A baloldal mindenképpen háborús konfliktusba akarja rángatni Magyarországot.
 • "A konvojokat az oroszok esélyes, hogy bombázni fogják. Szóval szeretnék-e, hogy Asztélyon, Beregszászon Csapon, vagy bármely más magyaroklakta településen haljanak meg emberek - mert benne van a pakliban. Komoly meg nem értése ez a háború fogalmának, és a magyar érdeknek. Ha pedig azt gondolják, hogy Ukrajna majd meghálálja, nos nem" - írta a hírt kommentálva Facebookján az ismert katonapolitikai szakértő.
Botrány 2021-12-02 | 11:27
Még októberben is egyeztetettek a Városháza tervezett eladásáról potenciális befektetőkkel

Még októberben is egyeztetettek a Városháza tervezett eladásáról potenciális befektetőkkel

 • Nem csupán orosz, hanem olasz befektetőknek is megvásárlásra ajánlották a Városházát, még idén októberben is.
 • Az olasz befektetőket képviselő Riccardo Salvatore november 18-án egy email szerint a botrány miatt arra kérte az emailezésben részt vevőket, hogy töröljenek ki mindent.
 • Az emaileket és az eladni tervezett ingatlanok listáját Berki Zsolt előzetesen egy, a BFVK Zrt-ben dolgozó hölgytől kapta meg emailben, tulajdoni lap másolatokkal, pontos paraméterekkel.
 • Ezeket Berki József, Berki Zsolt testvére küldözgette tovább olyan ismerőseinek, akikről azt gondolta, érdekelhetik őket nagyértékű budapesti ingatlanok.
Botrány 2021-05-19 | 15:20
Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

 • Ezt is megértük Európa perifériáján: a migránsokkal úgy bánnak, mint a lábasjószágokkal.
 • Oda hajtják őket, ahol zűrzavart kell kelteni, bosszúból.
Botrány 2021-05-15 | 11:00
Rendkívül kínos és esetlen vesszőfutásban feslik fel Karácsony Gergely nyelvvizsga-botránya: a Főpolgármester belegabalyodott a saját hazugságaiba

Rendkívül kínos és esetlen vesszőfutásban feslik fel Karácsony Gergely nyelvvizsga-botránya: a Főpolgármester belegabalyodott a saját hazugságaiba

 • Aki okosnak és képzettnek játssza meg magát, csak hogy befogadják a vágyott kozmopolita klubba, azt könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
 • A Főpolgármester naponta újabb és újabb momentumok során lepleződik le: kínos és esetlen vesszőfutásban ferdít nyelvtudásáról és soha el nem végzett doktori iskoláiról.
 • Ha nem komoly arccal és hatalmas magabiztossággal tenné ezt, megsajnálhatnánk. Ám eközben az ambíciói mindent felülírnak és Főpolgármesterként országos politikai dobbantását szervezi éppen.
 • Nincs azzal baj, ha valaki nem tud idegen nyelven, bár alapfokon azért mégis jól jön ha meg tudjuk értetni magunkat a külvilággal - azzal van baj, hogy kínos hazudozásba keveredett a Főpolgármester.
 • Az mégiscsak elvárható lenne, hogy az ország vezetésére bejelentkező Karácsony ne hazudozzon nyelvtudásáról, tudományos fokozatairól vagy éppen doktori iskoláiról.
 • Aki még a saját múltjának ilyen apróságairól sem képes elszámolni a választók felé, attól mit várhatnak a magyarok téthelyzetben?
Botrány 2021-12-02 | 11:57
Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

 • Az érinthetetlenek és a kiválasztottak kasztjának tagjait nem lehet a vizsgálóbizottság elé idézni.
 • Bajnai Gordon egykori miniszterelnök nem hajlandó megjelenni a Városháza tervezett eladása miatt létrehívott vizsgálóbizottság ülésén.
 • Pedig fontos lenne tisztázni, mit értett a volt kormányfő "cápák" alatt, akik a folyamatokba ékelődnek, hogy önmagukat közvetítőként láttatva "jutalékot" kérjenek maguknak.