Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették
 • Állítólag az iszlamista szomáliai afgán barátját német neonácik megverték 2018-ban Chemnitzben.
 • Ő el tudott futni, de nagyon megijedt, és rettegett a városban.
 • Innen csak egy lépésre van attól a német tömegmédia, hogy a gyilkos késelőt állítsa be áldozatként, akit a szélsőjobboldal annyira traumatizált, hogy kést kellett rántania, és öldöklésbe kellett kezdenie Würzburg belvárosában.

Merénylő jelentette a neonácik támadásait Chemnitzben - írja a WELT.

A würzburgi késes támadás után egyre több részlet válik ismertté a vádlott szomáliai állampolgárról. Néhány évig Szászországban élt. Egy 2018-as videóban arról mesélt, hogy neonácik üldözik, és arról, hogy el akarja hagyni a keletet.

A nyomozóknak még mindig sok megválaszolatlan kérdéssel kell szembenézniük a würzburgi késes támadás ügyében. Azt azonban biztosan tudják, hogy a vádlott szomáliai Abdirahman Jibril A. első éveit Németországban, Szászországban töltötte. A WELT kutatásai szerint pedig 2018-ban ott, Chemnitzben neonácik állítólagos támadását élte át. Ez derül ki egy videóból, amely a lap rendelkezésére áll.

A Berliner Morgenpost 2018-as videójában A. egy szürke kanapén ül. Az afgán Saifullah Z.-vel együtt jelenleg egy tizenegyemeletes panelépületben laktak. Saifullah Z. arcán zúzódások és vágások vannak. Csak néhány órával korábban, ahogy beszámolt róla a videón, állítólag megverték Chemnitzben. "Nem láttam, hogy jönnek, hirtelen a földön feküdtem, és szörnyen megijedtem" - mondja a 20 éves afgán.

Társa, A., a feltételezett würzburgi merénylő jelentette: Ő maga is jelen volt a barátja elleni támadásnál. Mindketten az utcán sétáltak Chemnitz Markersdorf nevű kerületében. Egy benzinkút közelében állítólag hat ember közelítette meg őket. Mindannyian feketébe voltak öltözve és magasak voltak, A. beszámolója szerint. Szerinte Chemnitzben a jobboldaliak menekültekre vadásznak. Gyorsan futott, ezért nem történt vele semmi, ellentétben a barátjával.

A WELT ellenőrizte a videó hitelességét. A 2018-as felvétel során felvett személyazonossági okmányok bizonyítják, hogy Abdirahman Jibril A. szerepel a felvételen. Ügyvédje, Hans-Jochen Schrepfer kérdésünkre megerősítette a személyazonosságot. A biztonsági hatóságok is értesültek a videóról. A WELT információi szerint feltételezik, hogy a videón látható férfi Abdirahman Jibril A.

Nem sokkal a videó felvétele előtt Chemnitz belvárosában az AfD, a Pegida és a Pro Chemnitz szélsőjobboldali egyesület tüntetése zajlott. A szász rendőrség akkor megerősítette a támadást, de négy maszkos emberről beszélt. A hatóságok veszélyes testi sértés miatt nyomoztak.

A videó akkoriban vírusként terjedt. Több százezren kattintottak rá. A közösségi médiában a két személy beszámolója bizonyítékul szolgált arra, hogy Chemnitz mennyire szélsőjobboldali. 2018 nyarán elszabadultak az indulatok, miután Chemnitzben egy 35 éves német férfit halálra késeltek. A bűncselekmény elkövetésével három menedékkérőt gyanúsítottak.

Jobboldali szélsőségesek többször regisztráltak olyan tüntetéseket, amelyeken a résztvevők többek között a Hitler-köszöntést mutatták be. Az esetet követően országos vita alakult ki arról, hogy Chemnitzben volt-e agitáció az emberek ellen. Bár a szemtanúk beszámolói és a közösségi médiában közzétett videók ezt a következtetést sugallták, az Alkotmányvédelmi Hivatal akkori vezetője, Hans-Georg Maaßen tagadta ezt.

A. a Morgenpostnak adott interjújában azt is elmondta: "A férfiak üldöztek minket". Azt mondta, Chemnitzben ez nem elszigetelt eset volt. Elmondása szerint minden nap fél, és nem megy ki egyedül az utcára. "Én csak dolgozni akarok, nem számít, hogy mi van, van megfelelő tartózkodási engedélyem" - mondta A.

A WELT számára is rendelkezésre álló tartózkodási engedélyére akkoriban azt írták, hogy A. 1997.01.01-én született Mogadishuban, és hogy ez a tartózkodási engedély 2020.01.01-ig érvényes. A. a Morgenpostnak adott interjúban azt is elmondta, hogy mindenképpen el kell hagynia Kelet-Németországot. Az ottani élet túlságosan veszélyessé vált a menekültek számára - mondta. Röviddel később Würzburgba költözött.

Mint arról a WELT hétfőn beszámolt, A. maga is a hatóságok célkeresztjébe került hónapokkal azután, hogy Németországba lépett: A chemnitzi ügyészség 2015 végén veszélyes testi sértés miatt nyomozott ellene. Az ügyet 2017-ben ejtették.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-29 | 13:35
Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak

Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak

 • Pályáztak, és nyertek.
 • A gyanú szerint megtévesztették az EU-s döntéshozókat, körbeszámlázásokat követtek el a céghálóban és fölmerül a költségvetési csalás gyanúja is.
Botrány 2021-11-23 | 11:52
Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

 • Karácsony Gergely bizalmasa, Magyarország egykori kormányfője arról beszél egy friss hangfelvételen, hogy a hatpárti koalíció egy menedzsment-probléma.
 • Mégpedig azért, mert ha valaki kiszagol egy üzletet vagy egy dealt közülük, akkor be akar ékelődni a folyamatba, hogy a maga jutalékát megszerezze.
 • Bajnai ehhez hozzáteszi, hogy sok cápa kering a tóban.
 • Beszélgetőpartnere leszögezi: nem akar hatfelé "beszélgetni", ez egy óvatos jelzés lehet arra, hogy nem akar hatfelé fizetni a Városháza körül formálódó ügyletben.
 • Majd megállapodnak abban, hogy ezt Tordai Csabának, Karácsony jogi bizalmasának kellene intéznie, hogy ne így legyen.
Botrány 2021-09-28 | 15:05
Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

 • Érthető a pártelnök óvatos alázatossága, az MSZP 5 az százalékos parlamenti küszöbön vergődik egy jó ideje.
 • Így csak Gyurcsányékon múlik, becipelik-e a hátukon a kommunista utódpárt egyikét.
Botrány 2021-10-06 | 12:17
Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

 • Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára "női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus" - mondta Márki-Zay az ATV-ben.
 • Márki-Zay szavait nehéz másképp érteni, mint hogy azon lepődött meg, hogy a magyar társadalomban egy nő "női mivolta létére" jó eredményt tud elérni.
Botrány 2021-06-03 | 14:19
Szuperciki: Karácsony Angela Merkelhez mérte magát, de abban a pillanatban elhasalt

Szuperciki: Karácsony Angela Merkelhez mérte magát, de abban a pillanatban elhasalt

 • A "hiperpasszív" angoltudással rendelkező Karácsony egy interjúban a HVG kérdésére azzal riposztozott, ha angoltudás nélkül lehet kancellár Angela Merkel, akkor ő is lehet miniszterelnök.
 • Sajnos ezúttal sem sikerült igazat mondania a Főpolgármester Úrnak, folytatódik a szuperkínos vesszőfutás.
 • Angela Merkel ugyan nem anyanyelvi szinten, de elég jól beszél angolul, olyannyira, hogy az angol királynővel és a brit politikai elittel is angolul beszélt látogatásán, erről hosszú videófelvétel is elérhető a Youtubeon.
 • Mindemellett a leköszönő német kancellár oroszul is kiválóan beszél.