Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették
 • Állítólag az iszlamista szomáliai afgán barátját német neonácik megverték 2018-ban Chemnitzben.
 • Ő el tudott futni, de nagyon megijedt, és rettegett a városban.
 • Innen csak egy lépésre van attól a német tömegmédia, hogy a gyilkos késelőt állítsa be áldozatként, akit a szélsőjobboldal annyira traumatizált, hogy kést kellett rántania, és öldöklésbe kellett kezdenie Würzburg belvárosában.

Merénylő jelentette a neonácik támadásait Chemnitzben - írja a WELT.

A würzburgi késes támadás után egyre több részlet válik ismertté a vádlott szomáliai állampolgárról. Néhány évig Szászországban élt. Egy 2018-as videóban arról mesélt, hogy neonácik üldözik, és arról, hogy el akarja hagyni a keletet.

A nyomozóknak még mindig sok megválaszolatlan kérdéssel kell szembenézniük a würzburgi késes támadás ügyében. Azt azonban biztosan tudják, hogy a vádlott szomáliai Abdirahman Jibril A. első éveit Németországban, Szászországban töltötte. A WELT kutatásai szerint pedig 2018-ban ott, Chemnitzben neonácik állítólagos támadását élte át. Ez derül ki egy videóból, amely a lap rendelkezésére áll.

A Berliner Morgenpost 2018-as videójában A. egy szürke kanapén ül. Az afgán Saifullah Z.-vel együtt jelenleg egy tizenegyemeletes panelépületben laktak. Saifullah Z. arcán zúzódások és vágások vannak. Csak néhány órával korábban, ahogy beszámolt róla a videón, állítólag megverték Chemnitzben. "Nem láttam, hogy jönnek, hirtelen a földön feküdtem, és szörnyen megijedtem" - mondja a 20 éves afgán.

Társa, A., a feltételezett würzburgi merénylő jelentette: Ő maga is jelen volt a barátja elleni támadásnál. Mindketten az utcán sétáltak Chemnitz Markersdorf nevű kerületében. Egy benzinkút közelében állítólag hat ember közelítette meg őket. Mindannyian feketébe voltak öltözve és magasak voltak, A. beszámolója szerint. Szerinte Chemnitzben a jobboldaliak menekültekre vadásznak. Gyorsan futott, ezért nem történt vele semmi, ellentétben a barátjával.

A WELT ellenőrizte a videó hitelességét. A 2018-as felvétel során felvett személyazonossági okmányok bizonyítják, hogy Abdirahman Jibril A. szerepel a felvételen. Ügyvédje, Hans-Jochen Schrepfer kérdésünkre megerősítette a személyazonosságot. A biztonsági hatóságok is értesültek a videóról. A WELT információi szerint feltételezik, hogy a videón látható férfi Abdirahman Jibril A.

Nem sokkal a videó felvétele előtt Chemnitz belvárosában az AfD, a Pegida és a Pro Chemnitz szélsőjobboldali egyesület tüntetése zajlott. A szász rendőrség akkor megerősítette a támadást, de négy maszkos emberről beszélt. A hatóságok veszélyes testi sértés miatt nyomoztak.

A videó akkoriban vírusként terjedt. Több százezren kattintottak rá. A közösségi médiában a két személy beszámolója bizonyítékul szolgált arra, hogy Chemnitz mennyire szélsőjobboldali. 2018 nyarán elszabadultak az indulatok, miután Chemnitzben egy 35 éves német férfit halálra késeltek. A bűncselekmény elkövetésével három menedékkérőt gyanúsítottak.

Jobboldali szélsőségesek többször regisztráltak olyan tüntetéseket, amelyeken a résztvevők többek között a Hitler-köszöntést mutatták be. Az esetet követően országos vita alakult ki arról, hogy Chemnitzben volt-e agitáció az emberek ellen. Bár a szemtanúk beszámolói és a közösségi médiában közzétett videók ezt a következtetést sugallták, az Alkotmányvédelmi Hivatal akkori vezetője, Hans-Georg Maaßen tagadta ezt.

A. a Morgenpostnak adott interjújában azt is elmondta: "A férfiak üldöztek minket". Azt mondta, Chemnitzben ez nem elszigetelt eset volt. Elmondása szerint minden nap fél, és nem megy ki egyedül az utcára. "Én csak dolgozni akarok, nem számít, hogy mi van, van megfelelő tartózkodási engedélyem" - mondta A.

A WELT számára is rendelkezésre álló tartózkodási engedélyére akkoriban azt írták, hogy A. 1997.01.01-én született Mogadishuban, és hogy ez a tartózkodási engedély 2020.01.01-ig érvényes. A. a Morgenpostnak adott interjúban azt is elmondta, hogy mindenképpen el kell hagynia Kelet-Németországot. Az ottani élet túlságosan veszélyessé vált a menekültek számára - mondta. Röviddel később Würzburgba költözött.

Mint arról a WELT hétfőn beszámolt, A. maga is a hatóságok célkeresztjébe került hónapokkal azután, hogy Németországba lépett: A chemnitzi ügyészség 2015 végén veszélyes testi sértés miatt nyomozott ellene. Az ügyet 2017-ben ejtették.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-27 | 15:04
Újabb előválasztási csalás: Kecskeméten 2-4 ezer forintot fizet az MSZP, hogy jelöltjükre és Karácsonyra szavazzanak az emberek

Újabb előválasztási csalás: Kecskeméten 2-4 ezer forintot fizet az MSZP, hogy jelöltjükre és Karácsonyra szavazzanak az emberek

 • Ózd, Püspökladány, és most Kecskemét: 2-4 ezer forint egy szavazat ára az előválasztáson.
Botrány 2021-09-29 | 12:25
Érvényes EU-s adószámmal rendelkezik a fehérvári offshoreos jelölt cége - a jelöltnek le kellett adnia a szlovák adóhivatalnak egy igazolást a jövőbeni forgalomról

Érvényes EU-s adószámmal rendelkezik a fehérvári offshoreos jelölt cége - a jelöltnek le kellett adnia a szlovák adóhivatalnak egy igazolást a jövőbeni forgalomról

 • Újabb dokumentumokat hoz nyilvánosságra a BENNFENTES a székesfehérvári, offshore-botrányba gabalyodott DK-s jelölt cégéről.
Botrány 2021-07-12 | 13:56
A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

A momentumos Orosz Anna szerint a magyar szurkolók = csőcselék

 • A jelentőségét rohamosan elveszítő lila párt alpolgármesterként kitartott Orosz Anna is megszólalt futball-ügyekben, miután az UEFA igaztalan vádakkal megbüntette a magyar csapatot és a szurkolókat.
Botrány 2021-09-17 | 19:29
Szarlében fürösztötte az óbudaiakat Tordai és Szabó Tímea

Szarlében fürösztötte az óbudaiakat Tordai és Szabó Tímea

 • Szabó Tímea és Tordai Bence büszkén áztatta magát a Duna azon ágában, ahová rendszeresen szarlevet ürítenek Óbudáról.
 • A pótcselekvésként megnyitott szabadstrand a Dunán ugyanis évek óta szennyezett terület.
 • Ezt azonban elfelejtették közölni az emberekkel a párbeszédes politikusok, Karácsony Gergely emberei.
 • Karácsony, Szabó Tímea és Kiss László DK-s polgármester eltitkolták, hogy veszélyben voltak a Rómain fürdőzők.
Botrány 2021-07-21 | 12:01
Véletlenek összjátéka az Anonymous-botrányban? A cégiratok megsemmisítik Cseh Katalin védekezését

Véletlenek összjátéka az Anonymous-botrányban? A cégiratok megsemmisítik Cseh Katalin védekezését

 • Vasárnap és hétfőn egy-egy Anonymous-videót tettünk közzé a bennfentes.neten, amelyben az álarcos alak nagy leleplezést ígért.
 • Szerkesztőségünk a kapott infók alapján összerakta a képet: Cseh Katalin az a magyar politikus, akinek cége és a céghálójába tartozó vállalatok összesen 4,8 milliárd forint európai uniós támogatást vettek fel.
 • A momentumos EP-képviselő Cseh azzal védekezett, hogy nincs cégháló, csak egy ipari parkba vannak bejegyezve a cégek.
 • A Pesti Srácok kinyomozta: mégis van cégháló, egyszerre váltanak telephelyet az ügyben érintett cégek.
Botrány 2021-08-05 | 17:32
Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

 • Ha egy baloldali lebukik az életmódjával, vagy belebukik a hazugságaiba és a képmutatásába, akkor áldozatpózba vágja magát.
 • Karácsony is mindig ugyanezt csinálja.
Botrány 2021-09-28 | 15:21
Világbotrány, vissza a múltba: az ellenzék egy nyílt szavazást csinált az előválasztásból

Világbotrány, vissza a múltba: az ellenzék egy nyílt szavazást csinált az előválasztásból

 • Az ellenzéknek a Horthy korszak legantidemokratikusabb hagyományait sikerült ötvöznie a Rákosi-féle kékcédulás szavazással.
 • A modern demokráciákban ugyanis a választójog titkos és egyenlő.
 • A Telex kotyogta el - bár nem ez volt az eredeti céljuk -, hogy az előválasztási részeredmények azért forognak közszájon, mert sok résztvevőt a pártaktivisták előtt szavaztatnak le.
 • Ilyen skandallum utoljára a '30-as években történt Magyarországon.
 • Ugyanis még egyszer: a politikai véleménnyilvánítás (voks, szavazat) titkos idehaza, ez minden normális demokrácia alapja.