Súlyos jogsértések Budapest használt-villamos tendere körül

Súlyos jogsértések Budapest használt-villamos tendere körül
  • Karácsony szerint - aki egyszemélyben döntött a beszerzésről -, minden teljesen rendben van.
  • Mondja ezt azt követően, hogy két hétig hazudozotott a Városháza tervezett eladásáról.

Súlyos jogsértések miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra - írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint – aki egy személyben döntött a mintegy ötmilliárd forintos beszerzésről – minden jogszerű volt, a kormány pedig "politikai furkósbotként" használja a közbeszerzési hatóságot. Az ügyben egyébként már korábban nyomozást rendeltek el, versenykorlátozás gyanújával.

Több súlyos jogsértést állapított meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKV Zrt.-vel szemben a 35 villamos beszerzésére vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban, ezért megsemmisítette a közbeszerzési felhívást – közölte honlapján a Közbeszerzési Hatóság.

Mint írták, az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény alapján a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket sértette a BKV Zrt. azon eljárása, amely során még a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a harmincöt alacsony padlós, 1993 és 1997 között gyártott használt villamos megvásárlásáról.

Kiemelték: számos, a közbeszerzés előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba is ütközött a BKV Zrt. eljárása. A Közbeszerzési Döntőbizottság emlékeztetett: a BKV Zrt. közlekedési közszolgáltatást, tehát közfeladatot lát el, így a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik.

Rámutattak: a közlekedési vállalat nettó ötmilliárd forintot meghaladó értékű közbeszerzésben megállapított törvénysértései miatt a hatóság 150 millió forint összegű bírságot szabott ki. Emlékeztettek rá, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a villamosbeszerzés tárgyában megtett feljelentés alapján nyomozást rendelt el "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett gyanúja miatt, még a döntőbizottság határozatának megszületése előtt, november 5-én.

– A kormány politikai furkósbotnak használja a Közbeszerzési Döntőbizottságot – értékelte a hatóság döntését Karácsony Gergely főpolgármester. 

Mint fogalmazott, bár a vásárlás teljesen jogszerű volt, a Közbeszerzési Döntőbizottság a "van-e izzókészlet" érveléssel hozta meg a határozatát. – Biztos hasonló szigort alkalmaznak Mészáros Lőrinc cégeinek állami tenderein is – jegyezte meg Karácsony. A főpolgármester kitért rá, hogy a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, az alacsony padlós, klimatizálható frankfurti villamosok a veterán Ganz csuklós járműveket váltanák, erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest a testvérvárosától, Frankfurttól a használt villamosok megvásárlására. Karácsony szerint a mostani bírság is azt mutatja, hogy Orbán Viktor minden elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet.

Azon használt járművekről van szó, amelyek hétmilliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján, egy személyben döntött – közölte a budapesti Fidesz szombaton a Facebook-oldalán.

Hozzátették: már akkor is magán viselte a baloldali városvezetés minden kézjegyét az ügy, amelyet a demokratikus út megkerülése, a szakmaiatlan előkészítést és a mutyigyanús beszerzés jellemez. Mint a budapesti Fidesz kifejtette, bár összehívhatta volna a Fővárosi Közgyűlés ülését is megvitatni a kérdést, Karácsony inkább nem bízta a véletlenre, egy személyben döntött. Továbbá hamar kiderült, hogy Frankfurt is azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság. Már nyáron gyanús volt, hogy a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, már a kiírás során előkészítve a frankfurti villamosok számára a sikeres pályázást – írták.

A frankfurti használt villamosok beszerzéséről a közgyűlés megkerülésével, a rendkívüli jogrend utolsó napján hozott döntés egy egyedi, kis ­szériás, a németek szerint nem klimatizálható villamos beszerzését határozta el. A BKV eljárása minimum vitatható, a főpolgármester hozzáállása úgyszintén – reagált Facebook-oldalán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. Hozzátették: a KDB döntését lehet jogilag vitatni és bírósághoz fordulni, "de ezeket a villamosokat akkor sem szabadna megvenni".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-02-14 | 00:54
"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

  • Gér Mihály, a Karácsony-párt Párbeszéd, Pest megye 10-es jelöltje 2016-ban az Andrássy egyik zebráján elütött egy fiatal párt.
  • Az elütött fiú a helyszínen meghalt, a lány "csak" nyomorék lett.
  • Gér Mihály az esetet követően szinte dicsekedve számolt be tettéről a Facebook egyik zárt csoportjában, és erről képernyőmentések jutottak el a BENNFENTES-hez.
  • Kommentje szerint a fiatal párból a fiú a helyszínen meghalt, de "a csajt csak megnyomorítottam."
  • "Azt hitték, erősebbek a quattrónál" - írta érzéketlenül egy másik kommentben.
  • Köztudott, Karácsony korábban azzal indokolta, hogy nincsen jogosítványa, hogy az apukája egyszer nem érkezett haza.
  • Karácsony párttársa, a gázoló Gér Mihály az ellenzéki összefogás jelöltje Pest megye 10-es, monori központú választókerületében.
  • Egy facebookos csoportban azt írta a baleset után, hogy "a kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi."
  • Gér Mihály beágyazott embere a Párbeszédnek, rendszeresen közös fotón szelfizik Karácsonnyal, Tordai Bencével, Szabó Tímeával, Jakab Péterrel, és Márki-Zay Péterrel is.
  • Karácsony embere egy kommentben azt írta, "lett volna jobb programja."
Botrány 2021-11-19 | 11:02
Bajnai előre menekül: elismerte, hogy Ganspergerrel együtt részt vett egy megbeszélésen a Városháza eladásának ügyében

Bajnai előre menekül: elismerte, hogy Ganspergerrel együtt részt vett egy megbeszélésen a Városháza eladásának ügyében

  • A beismerésnek az lehet az oka, hogy a volt kormányfő nem akarta megváni, amíg a kétbelkezes Karácsony valami védhetetlent hazudik az ügyről és róla.
  • Olyat, ami 24 órán belül megdől, Karácsony pedig újra önmaga szatírikus paródiájává válik.
Botrány 2021-06-26 | 19:59
A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

  • Három ügyvezető három asszisztenssel visz egy olyan projektet Bécsben, amely jelenleg is csak "értékelési fázisban" van.
  • Közel kétmillió eurót azonban már eltapsoltak bér- és egyéb költségekre.
  • A tervezett építési költségek is folyamatosan emelkednek: az eredetileg tervezett 250 millió euró helyett már 740 millióról szólnak a hírek.
  • A vörös Bécs az utóbbi években is produkált egy ilyen építkezést, akkor a KH Nord [északi kórház] költségei emelkedtek meg 480 millió euróról 1,3 milliárd euróra.
Botrány 2021-07-18 | 18:24
Gyermekeknek szóló homoerotikus reklámkönyv a Mc Donald's gyorsétteremlánc kínálatában Ausztriában

Gyermekeknek szóló homoerotikus reklámkönyv a Mc Donald's gyorsétteremlánc kínálatában Ausztriában

  • Áll a bál a szülök körében.
  • Főszerepben a rózsaszín tütü.
Botrány 2021-10-04 | 13:19
A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

  • Heteken keresztül mentegette Farkas Péter Barnabást az ellenzéki propagandamédia azzal, hogy "karlendítésnek látszó mozdulatot tesz".
  • Ezzel próbálták eladni az ózdi jobbikost a baloldali választók előtt.
  • Kár volt ebbe a sztoriba ennyire beleállniuk, mert újabb, teljesen egyértelmű kép szivárgott az ózdi náci karlendítőről.
Botrány 2021-08-03 | 12:19
Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum

Tiszta kezek, csillogó szemek: százmilliós támogatásokkal nem tud elszámolni a Momentum

  • Cseh Katalin botránya után újabb pénzügyi problémában vergődik a lila párt.
  • Ugyan korábban tagadták, de az Állami Számvevőszék számára nemrégiben megküldött javított beszámolójukban elsimerik: 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevételük volt.
  • Az átláthatóságot szavakban nagyon hangosan képviselő párt a 2018-as kampányköltéseit számlákkal nem tudja igazolni.
Botrány 2021-08-04 | 15:06
Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

  • Közben főnöke, Karácsony Gergely azzal kampányol, ő majd a kiváltságos 1 százalék helyett a többséget, a 99 százalékot képviseli.
  • Ehhez minden jel szerint megfelelő munkatársakat választott.
  • A budapesti vagyonkezelésért felelős főpolgármester-helyettes - ha csak egyetlen alkalommal lovagolt a habokban - 216 000 forintot költött a görög tengernél a lovaglós hobbyjára.