EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára

EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára
 • Áll a bál a honvédségnél: a HM egyes dolgozói kikeltek magukból, amiért katonaként katonai kiképzésre kellett menniük.
 • A BENNFENTES megszerezte a hírhedt, "megalázó" kiképzés fotóit, a kiképzés részleteit és a kiképzésről szóló jelentést is.
 • Alighogy kinevezték, Böröndi Gábor vezérkari főnök a dollármédia támadásainak kereszttüzében találta magát.
 • Böröndi Gábort és a honvédséget legújabban azzal vádolta meg a hvg.hu Vadai Ágnes gyurcsányista politikussal karöltve, hogy "váratlan és furcsa ’kiképzésre’ küldtek több katonát Böröndi Gábor vezérkari főnökként tartott első vezetői értekezlete után, méghozzá ’szívatási’ céllal, bosszúból."
 • A kormányellenes propagandamédiát Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, Gyurcsány Ferenc legnagyobb rajongója, egykori honvédelmi államtitkár riadóztatta. Ő 2007 júliusától 2009 áprilisáig, majd a Bajnai-kormány megalakulását követően 2010-ig a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt.
 • Vadai nevéhez a Magyar Honvédség lezüllesztése, eszközeinek elherdálása, a honvédség személyi állományának elsorvasztása és Magyarország védelmi képességeinek leépítése fűződik.
 • A magyar honvédelem megerősítésének mind idehaza, mind külföldön vannak ellendrukkerei.
 • Ennek oka, hogy hazánk jó ütemben, jóval az orosz-ukrán háború kipattanása előtt megkezdte a haderő modernizálását és a magyar védelmi ipar kiépítését.
 • A cél egy teljesen új alapokra helyezett, ütőképes és modern hadsereg fölépítése, és ez sokaknak nem tetszik.
 • A régmúlt gyurcsányi embereinek azért nem, mert az ő tehetségükből csak a honvédség szétverésére futotta.
 • A külföldi ellenérdekeltek pedig azért nem szimpatizálnak e nagyszabású magyar törekvéssel, mert Magyarország jó előre megrendelte a csúcsminőségű védelmi eszközöket, és most a háború miatt nagy a sorban állás és a tolongás a nemzetközi piacokon az eszközökért: a gyártók évekre előre lekötötték kapacitásaikat, és egyelőre nem tudnak több megrendelést teljesíteni.

"Nem várta és főleg nem élvezte katonák egy csoportja azt a ’kiképzést’, amelynek híre nemrég jutott el a DK-s Vadai Ágneshez. A parlamenti képviselő egy levelet kapott, benne súlyos állításokkal, ezért írásbeli kérdést intézett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez" – indította aktuális támadását az egykor jobb napokat megélt hvg Böröndivel és a magyar honvédelemmel szemben.

A hvg.hu által megszellőztetett Vadai-kérdésben az áll, hogy Böröndi azzal korholta a HM parancsnoki sofőrjeit, hogy "állandóan pletykálnak", merthogy Böröndi szerint a vezérkari főnökség élén történt váltás a parancsnoki gépjárművezetőktől szivárgott ki.

Vadai mindig azok hangját képviseli a honvédségen belül, akik ellenállnak a változtatásoknak

Ezért Böröndi – vádolja tovább Vadai az új vezérkari főnököt –, átnevelő célzattal, hogy leszoktassa a gépkocsivezetőket a pletykálásról, a bemutatkozás végén teljesen váratlanul buszokra tereltetett 58 sofőrt, akiket Táborfalvára szállítottak "kiképzésre", ahol a katonákat "szívatták", mert éjszaka sem hagyták őket pihenni.

A honvédelmi minisztérium a hvg.hu-nak azonnal cáfolta a vádakat, és közölte, Böröndi "május 5-én gyakorlatot rendelt el, amellyel a Magyar Honvédség összehaderőnemi képességét kívánta felmérni", és ennek során a "kiképzési feladatban 600 ember és több mint 200 műszaki eszköz vett részt".

A teljes mértékben az Egyesült Államok kormánya által finanszírozott Szabad Európa azonban napokkal a hvg-ben megjelent cáfolat után sem engedte el a sztorit: cikkükben már egyenesen azt az abszurditást tárták olvasóik elé, hogy a sofőröknek - akik ugyanolyan katonák, mint a honvédség állománya -, Táborfalván "hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát."

Súlyos incidens: titokban lehallgatták Böröndit a sofőrök

A Szabad Európa szerint a névtelen feljelentéshez – amely eljutott a laphoz is –, "számos hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a HM rögzítette. A lapunkhoz eljutott feljelentésben két felvétel szerepel, ám ezek inkább titokban rögzítettnek tűnnek." Hogy a honvédség állományában vannak olyan beosztottak, akik titokban hangfelvételeket készítenek elöljáróikról, az nem csak első olvasatra problémás, hanem sokadjára is.

A Szabad Európa szerint egyébként a "felháborító" hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, csak mert "azokat aktualizálni kell." Ezzel a vezérkar első embere szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút. "Magyarul: mosolygunk rajta. Felejtsék el a munkaköri leírást, leírásokat, jó?" - mondja Böröndi a Szabad Európa szerint.

Alaptalanul állította Vadai és a hvg, hogy a sofőröket váratlanul érte a táborfalvi katonai kiképzés

A Szabad Európa azonban akaratán kívül is cáfolja a hvg és Vadai Ágnes állításait: ugyanis a lap a második hangfelvételre utalva azt írja, "majd elhangzik, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie, az érintettek felszállnak a buszra, és ’kiképzésre’ mennek."

Vagyis a gépkocsisofőröknek pontosan tudniuk kellett, hogy annak oka van, ha kétheti felszereléssel kell a bemutatkozó eligazításra megérkezniük.

HM: felkészült és harcképes haderő kell; háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható

A Honvédelmi Minisztérium helyretette az értesüléseket, amikor az Indexnek válaszoltak a portál kérdéseire: "A szomszédunkban dúló háború elhúzódására kell felkészülnünk. A Magyar Honvédség vezetésének egyik kiemelt feladata, hogy felkészült, harcképes állapotba hozza a honvédség állományát. Háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható, részükre gyakorlat elrendelhető. Egy gyakorlat lehet betervezett és váratlan, utóbbit semmi nem tiltja, a szolgálati szabályzat a szóbeli parancs intézményét is ismeri" – áll a HM közlésében. A minisztérium szerint "a parancsnoki gépjárművezetőkre ugyanazon elvárások és kötöttségek vonatkoznak, mint az állomány többi tagjára. A beosztásuk ellátásához szükséges képességeket kiképzés útján szerzik meg, erre ebben az esetben egy többnapos harcászati felkészítő foglalkozáson került sor, a 600 ember és több mint 200 eszköz közreműködésével végzett Kék Villám gyakorlat keretében."

Vádaskodás után tények: a BENNFENTES megszerezte a "megalázó" kiképzés fotóit és a kiképzés körülményeit, a feladatlistát

A BENNFENTES olyan képekhez jutott hozzá, amelyek alapjaiban cáfolják Vadai Ágnes, a hvg és a Szabad Európa állításait. A táborfalvi kiképzésen résztvevő sofőrök ezeken a fotókon rendes kiképzés, amolyan "átmozgatás" közben láthatók, kínzásnak nyoma nincs.


"A felkészítést május 5-10. között tartották Táborfalván, első nap adminisztrációval, utolsó utazással telt, így mindösszesen négy kiképzési napról beszélünk" – tájékoztatták a BENNFENTES-t informátoraink, és hozzátették: "Az előzetesen biztosított információk alapján – 14 napra elegendő katonai harcászati, valamint egyéni higiéniai felszereléssel érkeztek Szentendrére 2023. május 5-én, vagyis nem érhette váratlanul a gépjárművezetőket, hogy onnan továbbvitték őket." Vagyis sem váratlan helyzetről, sem megalázásról nincs szó.


A kiképzés célja a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint az volt, hogy "a MH katonai állományában lévő parancsnoki gépjárművezetők részére olyan szakharcászati kiképzést tartsanak, amely felkészíti őket a beosztásuk ellátásához szükséges képességekre."


Ennek során különleges műveleti katonák ügyeltek arra, hogy "a kiképzendő állomány szakmai, egészségügyi, fizikai és pszichikai állapotának megfelelően állítsák össze a kiképzési programot az adott kiképzési célok elérése érdekében." Ezért "a felkészítés végrehajtására egy különleges műveleti csoportot jelöltek ki, akik a felkészítés ideje alatt a kiképzési program összeállításához a saját szakmai tudásuk mellé a Magyar Honvédség és egy volt rendőr pszichológus szakmai segítségét is igénybe vették."