Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyelország nem fog engedni az Afganisztánból érkező migrációs hullámnak - erősítette meg a kormány egyik vezető tisztségviselője, írja az RMX.NEWS.

Tekintettel a jelenlegi afganisztáni helyzetre, Lengyelország kész segítséget nyújtani, de a saját feltételei szerint, és ez a segítség nem fogja magában foglalni a migránsok nagy számban történő befogadását - mondta Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes, kulturális és nemzeti örökségi miniszter.

Az amerikai hadsereg kivonulása miatt kialakult afganisztáni helyzet kapcsán beszélt, amely az ország tálib hatalomátvételét eredményezte. "Nem a mi feladatunk az Egyesült Államok elnökének bírálata. A helyzet nagyon súlyos, és minden józan ember számíthatott arra, hogy az amerikai katonák távozása után a tálibok gyorsan átveszik az uralmat Afganisztánban" - mondta.

A miniszter hozzátette, hogy az Afganisztánban jártas elemzők arra számítottak, hogy a tálibok nagyon gyorsan átveszik az ország irányítását. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország szerepe most az, hogy humanitárius segítséget nyújtson azoknak, akiknek szükségük van rá, és a kormány már el is küldte repülőgépeit Kabulba.

Gliński elismerte, hogy "keserű" érzés volt, amikor az Afganisztánban harcoló lengyel katonákról volt szó. Hangsúlyozta azonban, hogy Lengyelországnak mint amerikai szövetségesnek nem volt választása.

"Eleget tettünk szövetségesi kötelezettségeinknek. Ezekben a civilizált koalíciókban kell működnünk, amelyek olyan nehéz problémákat próbálnak megoldani, mint amilyen az afganisztáni" - mondta. A miniszterelnök-helyettes egyértelműen rámutatott, hogy az Egyesült Államok Lengyelország legnagyobb katonai szövetségese, az EU pedig politikai szövetségese.

Az új migrációs hullámmal kapcsolatban Gliński miniszter kijelentette, hogy Lengyelország készen áll rá, és rendelkezik a szükséges intézkedésekkel és erővel.

"Az, hogy hány embert fogadunk be, kizárólag rajtunk múlik. Lengyelország megvédte magát a 2015-ös migrációs hullámmal szemben, és most is meg fogja védeni magát. Felelősen fogunk eljárni és megvédjük Lengyelországot" - jelentette ki Gliński.

A minisztert Donald Tusk, a Polgári Platform vezetőjének szavairól is kérdezték, miszerint a világ jelenlegi geopolitikai helyzete, például az USA és Kína közötti feszültségek vagy a fehéroroszországi események "minden normális kormányt arra kényszerítenének, hogy még nagyobb erővel és határozottsággal gondoskodjon a biztonságunkról, mint a második világháborút követően bármikor".

"Ez valami abszurd kísérlet arra, hogy a válságot és az afganisztáni tragikus eseményeket a lengyelországi politikai helyzettel kössék össze. Ezt inkább nem kommentálnám, mivel ez egy újabb manipuláció és kísérlet egy újabb lengyel háború kirobbantására" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-09 | 10:36
Svájc: politikusok pózoltak meztelen nőkkel az újranyitott bordélyházakban

Svájc: politikusok pózoltak meztelen nőkkel az újranyitott bordélyházakban

  • "Teltház és boldog férfiak" - ezzel a címmel számol be a Schweizer Illustrierte a bordélyházak lezárás utáni újranyitásáról.
  • A címlapképen Valentin Landmann nemzeti konzervatív kantonális politikus meztelen mellű prostituáltak mellett látható az ország egyik legnagyobb bordélyházában.
Kül 2021-05-22 | 12:55
Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

  • A napokban a német zöldek kancellár-jelöltje is "elfelejtette" bevallani bizonyos kiegészítő-jövedelmeit.
Kül 2021-05-18 | 12:07
Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

  • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
  • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
  • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
  • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
  • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
  • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.