Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyelország nem fog engedni az Afganisztánból érkező migrációs hullámnak - erősítette meg a kormány egyik vezető tisztségviselője, írja az RMX.NEWS.

Tekintettel a jelenlegi afganisztáni helyzetre, Lengyelország kész segítséget nyújtani, de a saját feltételei szerint, és ez a segítség nem fogja magában foglalni a migránsok nagy számban történő befogadását - mondta Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes, kulturális és nemzeti örökségi miniszter.

Az amerikai hadsereg kivonulása miatt kialakult afganisztáni helyzet kapcsán beszélt, amely az ország tálib hatalomátvételét eredményezte. "Nem a mi feladatunk az Egyesült Államok elnökének bírálata. A helyzet nagyon súlyos, és minden józan ember számíthatott arra, hogy az amerikai katonák távozása után a tálibok gyorsan átveszik az uralmat Afganisztánban" - mondta.

A miniszter hozzátette, hogy az Afganisztánban jártas elemzők arra számítottak, hogy a tálibok nagyon gyorsan átveszik az ország irányítását. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország szerepe most az, hogy humanitárius segítséget nyújtson azoknak, akiknek szükségük van rá, és a kormány már el is küldte repülőgépeit Kabulba.

Gliński elismerte, hogy "keserű" érzés volt, amikor az Afganisztánban harcoló lengyel katonákról volt szó. Hangsúlyozta azonban, hogy Lengyelországnak mint amerikai szövetségesnek nem volt választása.

"Eleget tettünk szövetségesi kötelezettségeinknek. Ezekben a civilizált koalíciókban kell működnünk, amelyek olyan nehéz problémákat próbálnak megoldani, mint amilyen az afganisztáni" - mondta. A miniszterelnök-helyettes egyértelműen rámutatott, hogy az Egyesült Államok Lengyelország legnagyobb katonai szövetségese, az EU pedig politikai szövetségese.

Az új migrációs hullámmal kapcsolatban Gliński miniszter kijelentette, hogy Lengyelország készen áll rá, és rendelkezik a szükséges intézkedésekkel és erővel.

"Az, hogy hány embert fogadunk be, kizárólag rajtunk múlik. Lengyelország megvédte magát a 2015-ös migrációs hullámmal szemben, és most is meg fogja védeni magát. Felelősen fogunk eljárni és megvédjük Lengyelországot" - jelentette ki Gliński.

A minisztert Donald Tusk, a Polgári Platform vezetőjének szavairól is kérdezték, miszerint a világ jelenlegi geopolitikai helyzete, például az USA és Kína közötti feszültségek vagy a fehéroroszországi események "minden normális kormányt arra kényszerítenének, hogy még nagyobb erővel és határozottsággal gondoskodjon a biztonságunkról, mint a második világháborút követően bármikor".

"Ez valami abszurd kísérlet arra, hogy a válságot és az afganisztáni tragikus eseményeket a lengyelországi politikai helyzettel kössék össze. Ezt inkább nem kommentálnám, mivel ez egy újabb manipuláció és kísérlet egy újabb lengyel háború kirobbantására" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-09-30 | 11:08
70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

  • Osztrák közgazdászok az energia árának emelkedését okolják a rekordméretű inflációért.
Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

  • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
  • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
  • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-07-16 | 15:57
Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

  • Lesz még "transz terhes" és "nemtelen terhes" emoji is. De lesz herceg, hercegnő, és nemtelen koronás személy is.
Kül 2021-06-01 | 11:01
Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

  • A világszerte ismert, szomáliai származású holland–amerikai író, nőjogi aktivista szerint várható, hogy Európát újabb és újabb menekülthullámok érik el, amíg a migráció legalább a kontinensen nincs megfelelően kezelve.
  • A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, bőven akadnak olyan európai vezetők, akik egyszerűen nem bírnak megbirkózni a bevándorlással. Itt már nemcsak baloldali, hanem bizony jobbközép országvezetőkről is szó van - hangsúlyozta.
Kül 2021-07-25 | 20:45
Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

  • Az osztrákok szerint különösen a magyarországi határuknál jelentős a migrációs nyomás.
  • Ez azért is különös, mert a magyar rendőrök és honvédek is dolgoznak közben: több tízezer migránst kaptak eddig el 2021-ben, minden héten több száz főt.
Kül 2021-06-04 | 09:03
Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

  • Az Egyesült Államok-beli Chicagoban nincs nyoma annak, hogy az utcai erőszak csillapodna.
  • A közbiztonság válságos állapotban van a városban, de a leszbikus demokrata polgármester a közend fenntartása helyett azzal van elfoglalva, hogy nem ad fehér újságíróknak interjút.
  • Chicagóban 2021-ben 1418 embert lőttek le, míg 2020-ban összesen 1252-en váltak lövöldözés áldozatává - számolt be a Chicago Tribune.
Kül 2021-06-26 | 23:38
Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

Neue Zürcher Zeitung: Iszlamizmus, az elfelejtett veszély

  • Jelenleg mintegy 600 iszlamista él Németországban, akikről a hatóságok úgy vélik, hogy képesek támadásokat végrehajtani.
  • Ez majdnem hatszor annyi potenciális muszlim terrorista, mint 2010-ben, és számuk különösen a menekültügyi válság csúcspontján emelkedett meg.
  • Az iszlamizmus és a bevándorlás között gyakran vitatott kapcsolat nyilvánvaló.
  • Több mint két tucat rendőrre van szükség ahhoz, hogy egy iszlamista fenyegetést éjjel-nappal figyelemmel kísérjenek. Körülbelül 600 veszélyes személlyel együtt ez körülbelül 14 000 rendőrt jelent.
  • A rendőrségnek azonban nincs ennyi alkalmazottja. Az iszlamizmus problémáját a német jogállam eszközeivel és erőforrásaival aligha lehet kezelni.
  • Németország továbbra is több embert fogad be, mint amennyit a hatóságok alaposan át tudnak szűrni. Ez végzetes a belső biztonság szempontjából.
Kül 2021-08-11 | 11:20
8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

  • Egy oltásszkeptikus nővér nem bízta a véletlenre.