Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyel miniszterelnök-helyettes: 2015-ben is megvédtük magunkat a migrációs hullámtól, és most is meg fogjuk

Lengyelország nem fog engedni az Afganisztánból érkező migrációs hullámnak - erősítette meg a kormány egyik vezető tisztségviselője, írja az RMX.NEWS.

Tekintettel a jelenlegi afganisztáni helyzetre, Lengyelország kész segítséget nyújtani, de a saját feltételei szerint, és ez a segítség nem fogja magában foglalni a migránsok nagy számban történő befogadását - mondta Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes, kulturális és nemzeti örökségi miniszter.

Az amerikai hadsereg kivonulása miatt kialakult afganisztáni helyzet kapcsán beszélt, amely az ország tálib hatalomátvételét eredményezte. "Nem a mi feladatunk az Egyesült Államok elnökének bírálata. A helyzet nagyon súlyos, és minden józan ember számíthatott arra, hogy az amerikai katonák távozása után a tálibok gyorsan átveszik az uralmat Afganisztánban" - mondta.

A miniszter hozzátette, hogy az Afganisztánban jártas elemzők arra számítottak, hogy a tálibok nagyon gyorsan átveszik az ország irányítását. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország szerepe most az, hogy humanitárius segítséget nyújtson azoknak, akiknek szükségük van rá, és a kormány már el is küldte repülőgépeit Kabulba.

Gliński elismerte, hogy "keserű" érzés volt, amikor az Afganisztánban harcoló lengyel katonákról volt szó. Hangsúlyozta azonban, hogy Lengyelországnak mint amerikai szövetségesnek nem volt választása.

"Eleget tettünk szövetségesi kötelezettségeinknek. Ezekben a civilizált koalíciókban kell működnünk, amelyek olyan nehéz problémákat próbálnak megoldani, mint amilyen az afganisztáni" - mondta. A miniszterelnök-helyettes egyértelműen rámutatott, hogy az Egyesült Államok Lengyelország legnagyobb katonai szövetségese, az EU pedig politikai szövetségese.

Az új migrációs hullámmal kapcsolatban Gliński miniszter kijelentette, hogy Lengyelország készen áll rá, és rendelkezik a szükséges intézkedésekkel és erővel.

"Az, hogy hány embert fogadunk be, kizárólag rajtunk múlik. Lengyelország megvédte magát a 2015-ös migrációs hullámmal szemben, és most is meg fogja védeni magát. Felelősen fogunk eljárni és megvédjük Lengyelországot" - jelentette ki Gliński.

A minisztert Donald Tusk, a Polgári Platform vezetőjének szavairól is kérdezték, miszerint a világ jelenlegi geopolitikai helyzete, például az USA és Kína közötti feszültségek vagy a fehéroroszországi események "minden normális kormányt arra kényszerítenének, hogy még nagyobb erővel és határozottsággal gondoskodjon a biztonságunkról, mint a második világháborút követően bármikor".

"Ez valami abszurd kísérlet arra, hogy a válságot és az afganisztáni tragikus eseményeket a lengyelországi politikai helyzettel kössék össze. Ezt inkább nem kommentálnám, mivel ez egy újabb manipuláció és kísérlet egy újabb lengyel háború kirobbantására" - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

  • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
  • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.
Kül 2021-07-02 | 22:12
Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

  • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
  • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
  • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.
Kül 2021-12-18 | 10:36
Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban

  • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
  • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.
Kül 2021-10-26 | 15:31
Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

  • Ennek oka az, hogy liberalizálták a ázpiacot keleti szomszédunknál, és elszabadultak az árak.
Kül 2022-09-22 | 17:02
Visszatért a migrációs válság, figyelmeztet a német lap

Visszatért a migrációs válság, figyelmeztet a német lap

  • Armin Schuster szászországi belügyminiszter: "A menekültek beáramlásával hamarosan szinte lehetetlen lesz megbirkózni".
  • Tizenkét német szövetségi állam időközben kilépett az újonnan érkezők elosztását célzó rendszerből, mert nincs több helyük a befogadásra.
Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

  • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
  • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.