A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben
 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.

Drámai a BKA mérlege: 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben. Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés. A csúcson az albánok, a libanoniak és törökök állnak - írja a Focus.

"Gambiai menekültek irányítják a drogszcénát" (Stuttgarter Nachrichten) vagy "nigériai bandák akarnak terjeszkedni Németországban" (Welt) - az ilyen szalagcímek mindig nagy port kavarnak. A jelentések egy olyan jelenség körül forognak, amely évek óta tömegesen aggasztja a német biztonsági hatóságokat: a menedékkérők tevékenysége a szervezett bűnözés területén.

A BKA helyzetjelentése a szervezett bűnözésről: több bevándorló

Most a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői kongatják a vészharangot. A nemrégiben közzétett, 2020-ra vonatkozó "Bűnözés a bevándorlással összefüggésben" című szövetségi helyzetjelentésükben egy egész fejezetet szentelnek a tengerentúli bűnözés témájának. A központi állítás: a bevándorlók, különösen Albániából, Libanonból és Törökországból, egyre inkább megjelennek a szervezett bűnözés alvilágában.

Bevándorlónak minősül minden olyan külföldi, akit "menedékkérő", "kvótamenekült", "tűréssel" vagy "engedély nélküli tartózkodás" jogállással regisztráltak.

"Mind a gyanúsított bevándorlók száma az szervezett bűnözés területén, mind a bevándorlók által dominált szervezett bűnözői csoportok száma nőtt 2020-ban" - jegyzi meg a rendőrhatóság. A csoportok különösen aktívak a kábítószer-kereskedelemben és -csempészetben. A BKA arra figyelmeztet, hogy a bevándorlás által kedvelt új struktúrákat "idejekorán" fel kell ismerni, és "célzottan kell fellépni ellenük".

85, bevándorlók által dominált elkövetői csoportok

Az elemzés szerint tavaly Németország-szerte mintegy 600 ügyet indítottak szervezett bűnözői csoportok ellen. Eközben a gyanúsított bevándorlók száma ezen a területen "jelentősen" emelkedett - a 2019-es 505-ről most 890-re. Ez 76 százalékos növekedés.

A bevándorlók által dominált bűnözői csoportok száma is ugrásszerűen megnőtt. Míg 2019-ben 45 ilyen csoportot számolt a rendőrség, addig tavaly 85-öt, ami 89 százalékos növekedést jelent. A "domináns" azt jelenti, hogy az egyes csoportokon belül a bűncselekményeket nagyrészt a bevándorlók határozták meg.

Rendőrség: sok gyanúsított 2015 előtt lépett be az országba

Az aggasztó fejlemény nem kizárólag a 2015 óta Németországba érkező menedékkérőknek köszönhető, éppen ellenkezőleg. A BKA bűnügyi statisztikájában azt állítja, hogy "a szervezett bűncselekményekkel gyanúsított bevándorlók közel kétharmada már 2015 előtt belépett a szövetségi területre".

Csak a kábítószer-kereskedelem és -csempészet területén 2020-ban országszerte 50 olyan eljárást folytattak le, amelyben a gyanúsítottak bevándorlók voltak. Egyéb bűncselekmények: csempészet (14 eljárás), vagyon elleni bűncselekmények és gazdasági bűncselekmények (egyenként öt eljárás) és hamisítás (négy eljárás).

A jövedelmező üzlet: kábítószer, betörések, migránsok csempészése

A BKA szerint összesen 16 csoportban - tehát majdnem minden ötödikben - "albán bevándorlók dominálnak". Közülük tizennégyen kábítószer-kereskedelemmel, egy-egy személy pedig vagyon elleni bűncselekményekkel (betörés, lopás) és csempészettel foglalkozik. Nyolc csoportot libanoni és török bevándorlók, hatot koszovói bevándorlók, ötöt pedig szíriai bevándorlók uralnak.

Nem újdonság, hogy a bevándorlók belépnek a bűnözés piacára, és piszkos ügyletekkel próbálnak nagy pénzt keresni. Már a 2019-es "Szövetségi helyzetkép a szervezett bűnözésről" című dokumentumban is nagy szerepet játszott a téma. Akkoriban az 505 gyanúsított bevándorló az összes gyanúsított (6848 fő) 7,4 százalékát tette ki. Ez az arány 2020-ra valószínűleg jelentősen megnő.

A bevándorlók is szerepet játszanak a klánbűnözésben

Ezzel összefüggésben a szakértők további fejleményekre figyelmeztetnek. Ez magában foglalja a bevándorlók növekvő részvételét a klánbűnözésben. A rendőrség már 2019-ben is gyanúsítottként regisztrált bevándorlókat a bűnöző arab klánok ellen indított eljárások mintegy harmadában. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már akkor kijelentette, hogy "továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kell kísérni a jelenséget".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 12:56

A német zöldek kancellár-jelöltje "véletlenül" elfelejtette bevallani 25 220 eurónyi jövedelmét 2018 és 2020 között - korábban élesen bírálta azokat a képviselőket, akik ugyanígy lebuktak

 • Annalena Baerbock hol teljes felkészületlenségével, hol azzal lepi meg a német sajtót, hogy "nemzetközi jogászként" hivatkozik saját magára, de alapdiplomát nem szerzett.
 • A képzettségéről és a felkészületlenségéről szóló polémia kísértetisesen hasonlít az egykor Gyurcsánynak tanácsokat adó, később LMP-s, majd Párbeszédes, most pedig 99Mozgalmat alapító Karácsony Gergelyhez.
 • A német zöldek kancellárjelöltjéről szerdán azt derítette ki a német média, hogy elfelejett bevallani 54 500 eurónyi jövedelmet - írja a BILD.
 • Baerbock érvelése is karácsonyi: "véletlenül elfelejtette" szerepeltetni ezeket a jövedelmeket a Bundestagnak benyújtott nyilatkozatában.
Kül 2021-05-27 | 06:49

Svéd határőrség: egy kiskapu miatt nem lehet kitoloncolni a súlyos bűnözőket

 • A súlyos bűnözőket, akiket börtönbüntetésük letöltése után ki kellene toloncolni Svédországból, a törvény egy kiskapuja segíti.
 • A rendőrség országos műveleti osztálya, a Noa szerint 90 százalékuk nem hajlandó elvégezni a Covid-tesztet, így nem is lehet őket kitoloncolni.
 • A svéd mérsékeltek törvénymódosítást javasolnak, hogy a kitoloncolandó személyeket kötelezően lehessen tesztelni lehessen.
 • Azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük az ellenőrzést a fölött, hogy ki tartózkodik az országban - mondta Maria Malmer Stenergard, a párt migrációs politikai szóvivője az EXPRESSEN.SE portálnak.
Kül 2021-05-18 | 11:26
Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik

Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik

 • Az antiszemitizmus széles körben elterjedt Németországban, és az iszlámban mélyen gyökerezik: ezt mutatják az évek óta ismert tanulmányok eredményei - írja a FOCUS.
 • Ez robbanásveszélyes a társadalmunk számára - fogalmaz a lap.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

 • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
 • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

 • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.
Kül 2021-06-07 | 19:59
Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

 • "Ennek a kormánynak meg kell hallgatnia a fogyasztókat" - mondja egy spanyol kormánypárti politikus.
 • Ione Belarra arra hívja fel a figyelmet, hogy az árnövekedés alapvető oka az oligopolisztikus villamosenergia-piac.
Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.