A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben
  • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
  • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
  • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
  • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
  • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
  • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.

Drámai a BKA mérlege: 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben. Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés. A csúcson az albánok, a libanoniak és törökök állnak - írja a Focus.

"Gambiai menekültek irányítják a drogszcénát" (Stuttgarter Nachrichten) vagy "nigériai bandák akarnak terjeszkedni Németországban" (Welt) - az ilyen szalagcímek mindig nagy port kavarnak. A jelentések egy olyan jelenség körül forognak, amely évek óta tömegesen aggasztja a német biztonsági hatóságokat: a menedékkérők tevékenysége a szervezett bűnözés területén.

A BKA helyzetjelentése a szervezett bűnözésről: több bevándorló

Most a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői kongatják a vészharangot. A nemrégiben közzétett, 2020-ra vonatkozó "Bűnözés a bevándorlással összefüggésben" című szövetségi helyzetjelentésükben egy egész fejezetet szentelnek a tengerentúli bűnözés témájának. A központi állítás: a bevándorlók, különösen Albániából, Libanonból és Törökországból, egyre inkább megjelennek a szervezett bűnözés alvilágában.

Bevándorlónak minősül minden olyan külföldi, akit "menedékkérő", "kvótamenekült", "tűréssel" vagy "engedély nélküli tartózkodás" jogállással regisztráltak.

"Mind a gyanúsított bevándorlók száma az szervezett bűnözés területén, mind a bevándorlók által dominált szervezett bűnözői csoportok száma nőtt 2020-ban" - jegyzi meg a rendőrhatóság. A csoportok különösen aktívak a kábítószer-kereskedelemben és -csempészetben. A BKA arra figyelmeztet, hogy a bevándorlás által kedvelt új struktúrákat "idejekorán" fel kell ismerni, és "célzottan kell fellépni ellenük".

85, bevándorlók által dominált elkövetői csoportok

Az elemzés szerint tavaly Németország-szerte mintegy 600 ügyet indítottak szervezett bűnözői csoportok ellen. Eközben a gyanúsított bevándorlók száma ezen a területen "jelentősen" emelkedett - a 2019-es 505-ről most 890-re. Ez 76 százalékos növekedés.

A bevándorlók által dominált bűnözői csoportok száma is ugrásszerűen megnőtt. Míg 2019-ben 45 ilyen csoportot számolt a rendőrség, addig tavaly 85-öt, ami 89 százalékos növekedést jelent. A "domináns" azt jelenti, hogy az egyes csoportokon belül a bűncselekményeket nagyrészt a bevándorlók határozták meg.

Rendőrség: sok gyanúsított 2015 előtt lépett be az országba

Az aggasztó fejlemény nem kizárólag a 2015 óta Németországba érkező menedékkérőknek köszönhető, éppen ellenkezőleg. A BKA bűnügyi statisztikájában azt állítja, hogy "a szervezett bűncselekményekkel gyanúsított bevándorlók közel kétharmada már 2015 előtt belépett a szövetségi területre".

Csak a kábítószer-kereskedelem és -csempészet területén 2020-ban országszerte 50 olyan eljárást folytattak le, amelyben a gyanúsítottak bevándorlók voltak. Egyéb bűncselekmények: csempészet (14 eljárás), vagyon elleni bűncselekmények és gazdasági bűncselekmények (egyenként öt eljárás) és hamisítás (négy eljárás).

A jövedelmező üzlet: kábítószer, betörések, migránsok csempészése

A BKA szerint összesen 16 csoportban - tehát majdnem minden ötödikben - "albán bevándorlók dominálnak". Közülük tizennégyen kábítószer-kereskedelemmel, egy-egy személy pedig vagyon elleni bűncselekményekkel (betörés, lopás) és csempészettel foglalkozik. Nyolc csoportot libanoni és török bevándorlók, hatot koszovói bevándorlók, ötöt pedig szíriai bevándorlók uralnak.

Nem újdonság, hogy a bevándorlók belépnek a bűnözés piacára, és piszkos ügyletekkel próbálnak nagy pénzt keresni. Már a 2019-es "Szövetségi helyzetkép a szervezett bűnözésről" című dokumentumban is nagy szerepet játszott a téma. Akkoriban az 505 gyanúsított bevándorló az összes gyanúsított (6848 fő) 7,4 százalékát tette ki. Ez az arány 2020-ra valószínűleg jelentősen megnő.

A bevándorlók is szerepet játszanak a klánbűnözésben

Ezzel összefüggésben a szakértők további fejleményekre figyelmeztetnek. Ez magában foglalja a bevándorlók növekvő részvételét a klánbűnözésben. A rendőrség már 2019-ben is gyanúsítottként regisztrált bevándorlókat a bűnöző arab klánok ellen indított eljárások mintegy harmadában. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már akkor kijelentette, hogy "továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kell kísérni a jelenséget".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-31 | 10:10
München: a 15 éves lányt droggal bírta "engedelmességre", majd megverte és megerőszakolta

München: a 15 éves lányt droggal bírta "engedelmességre", majd megverte és megerőszakolta

  • "Déli típusú" a bűnelkövető a BILD szerint, aki "töri a németet".
Kül 2021-06-17 | 14:21
WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

  • Egy egyetemi tanulmányra hivatkoznak, mely szerint nagyon megosztottá vált a német közvélemény.
  • Ezt fokozta a korona-válság is.
  • Az egyik tábor az éghajlat-változás, a másik a migráció miatt aggódik.
  • A két blokkban a nemzeti hovatartozáshoz, a demokráciához és a politikába vetett bizalomhoz való viszony teljesen ellentétes.
Kül 2021-07-09 | 09:56
Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

  • A fiatal nő azért ment Würzburgba, hogy legjobb barátnőjének esküvőjére ajándékokat és koszorúslány-ruhát vásároljon.
  • Az ámokfutó szomáliai késes iszlamista az áruházban szúrta le és ölte meg.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

  • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
  • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
  • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
  • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2023-01-08 | 13:44
Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

  • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

  • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
  • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

  • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.