A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben
 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.

Drámai a BKA mérlege: 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben. Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés. A csúcson az albánok, a libanoniak és törökök állnak - írja a Focus.

"Gambiai menekültek irányítják a drogszcénát" (Stuttgarter Nachrichten) vagy "nigériai bandák akarnak terjeszkedni Németországban" (Welt) - az ilyen szalagcímek mindig nagy port kavarnak. A jelentések egy olyan jelenség körül forognak, amely évek óta tömegesen aggasztja a német biztonsági hatóságokat: a menedékkérők tevékenysége a szervezett bűnözés területén.

A BKA helyzetjelentése a szervezett bűnözésről: több bevándorló

Most a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői kongatják a vészharangot. A nemrégiben közzétett, 2020-ra vonatkozó "Bűnözés a bevándorlással összefüggésben" című szövetségi helyzetjelentésükben egy egész fejezetet szentelnek a tengerentúli bűnözés témájának. A központi állítás: a bevándorlók, különösen Albániából, Libanonból és Törökországból, egyre inkább megjelennek a szervezett bűnözés alvilágában.

Bevándorlónak minősül minden olyan külföldi, akit "menedékkérő", "kvótamenekült", "tűréssel" vagy "engedély nélküli tartózkodás" jogállással regisztráltak.

"Mind a gyanúsított bevándorlók száma az szervezett bűnözés területén, mind a bevándorlók által dominált szervezett bűnözői csoportok száma nőtt 2020-ban" - jegyzi meg a rendőrhatóság. A csoportok különösen aktívak a kábítószer-kereskedelemben és -csempészetben. A BKA arra figyelmeztet, hogy a bevándorlás által kedvelt új struktúrákat "idejekorán" fel kell ismerni, és "célzottan kell fellépni ellenük".

85, bevándorlók által dominált elkövetői csoportok

Az elemzés szerint tavaly Németország-szerte mintegy 600 ügyet indítottak szervezett bűnözői csoportok ellen. Eközben a gyanúsított bevándorlók száma ezen a területen "jelentősen" emelkedett - a 2019-es 505-ről most 890-re. Ez 76 százalékos növekedés.

A bevándorlók által dominált bűnözői csoportok száma is ugrásszerűen megnőtt. Míg 2019-ben 45 ilyen csoportot számolt a rendőrség, addig tavaly 85-öt, ami 89 százalékos növekedést jelent. A "domináns" azt jelenti, hogy az egyes csoportokon belül a bűncselekményeket nagyrészt a bevándorlók határozták meg.

Rendőrség: sok gyanúsított 2015 előtt lépett be az országba

Az aggasztó fejlemény nem kizárólag a 2015 óta Németországba érkező menedékkérőknek köszönhető, éppen ellenkezőleg. A BKA bűnügyi statisztikájában azt állítja, hogy "a szervezett bűncselekményekkel gyanúsított bevándorlók közel kétharmada már 2015 előtt belépett a szövetségi területre".

Csak a kábítószer-kereskedelem és -csempészet területén 2020-ban országszerte 50 olyan eljárást folytattak le, amelyben a gyanúsítottak bevándorlók voltak. Egyéb bűncselekmények: csempészet (14 eljárás), vagyon elleni bűncselekmények és gazdasági bűncselekmények (egyenként öt eljárás) és hamisítás (négy eljárás).

A jövedelmező üzlet: kábítószer, betörések, migránsok csempészése

A BKA szerint összesen 16 csoportban - tehát majdnem minden ötödikben - "albán bevándorlók dominálnak". Közülük tizennégyen kábítószer-kereskedelemmel, egy-egy személy pedig vagyon elleni bűncselekményekkel (betörés, lopás) és csempészettel foglalkozik. Nyolc csoportot libanoni és török bevándorlók, hatot koszovói bevándorlók, ötöt pedig szíriai bevándorlók uralnak.

Nem újdonság, hogy a bevándorlók belépnek a bűnözés piacára, és piszkos ügyletekkel próbálnak nagy pénzt keresni. Már a 2019-es "Szövetségi helyzetkép a szervezett bűnözésről" című dokumentumban is nagy szerepet játszott a téma. Akkoriban az 505 gyanúsított bevándorló az összes gyanúsított (6848 fő) 7,4 százalékát tette ki. Ez az arány 2020-ra valószínűleg jelentősen megnő.

A bevándorlók is szerepet játszanak a klánbűnözésben

Ezzel összefüggésben a szakértők további fejleményekre figyelmeztetnek. Ez magában foglalja a bevándorlók növekvő részvételét a klánbűnözésben. A rendőrség már 2019-ben is gyanúsítottként regisztrált bevándorlókat a bűnöző arab klánok ellen indított eljárások mintegy harmadában. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már akkor kijelentette, hogy "továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kell kísérni a jelenséget".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-30 | 13:42

BILD: Gusztustalan gyűlöletfelvonulás Hamburgban - az iszlamista csőcselék antiszemita jelszavakat ordibál

 • Továbbra sem csillapodik a Németországot sokkoló utcai antiszemitizmus, mely azt követően lángolt fel, hogy a Hamász rakétáival szemben Izrael megvédte magát.
 • Most egy hamburgi tüntetésről számol be a BILD, melyet egy másfél évtizede betiltott, de illegalitásban továbbra is működő német iszlamista szervezet rendezett.
Kül 2021-08-03 | 19:49
A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

 • A fogvatartottak arra panaszkodnak, hogy Litvániában rosszul főznek, és nem örülnek annak, hogy elvették tőlük a telefonjaikat.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

 • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
 • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
 • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
 • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

 • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
 • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
 • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.
Kül 2021-06-17 | 14:27
Európa rekordévre számít a migráció terén

Európa rekordévre számít a migráció terén

 • A WELT tudósítása szerint Olaszország riadót fújt a migráció miatt, mert az év eleje óta háromszor annyi migráns kelt át a Földközi-tengeren, mint a tavalyi első félévben.
 • A szakértők a világjárvány lecsengésével további növekedésre számítanak.
 • Líbia kezd a legnagyobb problémává válni - Olaszország és így az egész EU számára.
Kül 2021-07-13 | 10:31
Rutte letérdeltette Hollandiát, elhibázták a járványkezelést, terjed a Delta-variáns

Rutte letérdeltette Hollandiát, elhibázták a járványkezelést, terjed a Delta-variáns

 • Pár napja még nem volt hajlandó elsimerni, hogy a kormánya hibázott.
 • Most megtette, azt mondta, az újra emelkedő koronavírus-számok miatt, hogy "rosszul kalkuláltunk, csalódottak vagyunk emiatt, és bocsánatot kérünk".
 • Újabb szigorítások Hollandiában.
Kül 2021-06-10 | 10:19
Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

 • A német szövetségi kormány is hivatalos videókban kéri az állampolgárokat, hogy vegyék fel a vakcinákat.
 • A megvalósításba csúszott egy kisebb hiba: az arab nyelvű lakosságnak szánt videót egy olyan háziorvos mondta fel, aki a privát Facebookján Izrael ellen uszít és a Hamászt élteti.