Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"

Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"
  • Ismét több mint 10 000 első menedékkérelmet nyújtottak be Németországban.

A BILD szerint júniusban az első alkalommal benyújtott menedékkérelmek száma több mint egy év óta először haladta meg a 10 ezret egy hónap alatt.

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal a következő napokban teszi közzé a június hónapra vonatkozó pontos adatokat. Mathias Middelberg (56, CDU), a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője a BILD-nek felhívta a figyelmét az előző hónaphoz képest történt hatalmas ugrásról: "Júniusban ismét átlépjük a 10 ezres határt az első menedékkérelmek tekintetében. Ez jelentős, jó 20 százalékos növekedés az előző, májusi hónaphoz képest."

Összehasonlításképpen, a 10 000-nél több első alkalommal benyújtott menedékkérelem küszöbértékét utoljára 2020 februárjában, közvetlenül a korona-járvány előtt lépték át (10 140 kérelem).

"Sok minden utal arra, hogy idén is több összes menedékkérelmet fogunk számolni, mint 2020-ban (102 581 eredeti kérelem). A korona okozta utazási-korlátozások megszüntetése érezteti hatását. Mindenekelőtt azonban a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba és Spanyolországba irányuló migrációs hullám jelenleg masszívan növekszik" - mondta Middelberg a BILD-nek.

A Németországban menedékjogot kérők többsége Tunéziából, Marokkóból és Algériából érkezik. De az ezekből az országokból érkező menedékkérők számára csak csekély esély van az elismerésre.

Hosszú távú összehasonlításban az első alkalommal benyújtott menedékkérelmek száma jelenleg még mindig magas. Tíz évvel ezelőtt (2010) évente 41 332 első kérelem érkezett, ami kevesebb mint fele a tavalyi (2020) számnak.

"Ugyanakkor a felsőbb közigazgatási bíróságok szintjén több olyan határozat is született, amelyek azt jelentik, hogy a Görögországtól védelemre jogosult személyek ismét menedékjogot kérhetnek nálunk" - mondta Middelberg a BILD-nek. A belügyi szakértő szerint ez a tény tovább növeli a németországi kérelmek számát, és a "Németországra nehezedő migrációs nyomás" növekedéséhez vezet, mivel lehetővé válik az Európán keresztül történő "továbbvándorlás".

"A dolgok jelenlegi állása mellett rendkívül problematikus lenne további ösztönzőket biztosítani a Németországba történő továbbvándorláshoz. De a Zöldek pontosan ezt követelik a választási programjukban" - mondta Middelberg.

Választási programjuk szerint a Zöldek el akarják törölni a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt. Middelberg szerint ez azt jelenti: "Mindenki, aki menedékjogot kér Németországban, az első naptól kezdve jogosult lenne átfogó szociális és egészségügyi ellátásokra, ugyanúgy, mint azok a polgártársai, akik évek óta befizetnek a társadalombiztosítási rendszerbe - még akkor is, ha előre látható, hogy a menedékjog iránti kérelem nem lesz sikeres."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 14:27
Európa rekordévre számít a migráció terén

Európa rekordévre számít a migráció terén

  • A WELT tudósítása szerint Olaszország riadót fújt a migráció miatt, mert az év eleje óta háromszor annyi migráns kelt át a Földközi-tengeren, mint a tavalyi első félévben.
  • A szakértők a világjárvány lecsengésével további növekedésre számítanak.
  • Líbia kezd a legnagyobb problémává válni - Olaszország és így az egész EU számára.
Kül 2021-06-26 | 12:32
Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

  • A statisztikát Bruno Macaes, portugál politikus, politikai stratéga és nagysikerű könyvek írója osztotta meg a Twitterén.
Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

  • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
  • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
  • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
  • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-07-05 | 14:10
Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

  • A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen.
  • A "sajtószabadság ragadozóinak" feketelistájára egyetlen uniós vezető került fel: Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
  • A magyar kormányfő Jair Bolsonaro brazil elnökkel egyetemben új belépő a listán.
  • A szervezet Soros György egyik háttérszervezete a sok közül.
  • A hírről a teljes "elnyomott", "leigázott", "tönkretetett" ellenzéki média szabadon beszámolt idehaza.
Kül 2021-06-27 | 08:30
A megvadult nigériai 9 embert sebesített meg dél-Tirolban

A megvadult nigériai 9 embert sebesített meg dél-Tirolban

  • Pénteken történt az eset, azon a délutánon, amikor a würzburgi szomáliai megölt 3 embert és 10 embert megsebesített.