Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása
  • A csökkenő fertőzési adatok ellenére Merkel kancellár azt akarja, hogy továbbra is az országos hatókörű, úgynevezett járványügyi helyzet maradjon érvényben.
  • Számos szabályozás függ ettől, a döntést azonban a Bundestagnak kell meghoznia.
  • A felhatalmazás feljogosítja a német szövetségi kormányt arra, hogy közvetlenül, parlamenti jóváhagyás nélkül adjon ki rendeleteket.

A koalíciós frakciók június után három hónappal meg akarják hosszabbítani a szövetségi kormány különleges hatáskörét, a csökkenő koronaszámok ellenére - írja a WELT.

"A koalíción belül egyetértünk abban, hogy további három hónapra fenntartsuk az országos szintű járványhelyzetet" - mondta Thorsten Frei (CDU), az uniós frakció alelnöke a Stuttgarter Zeitung és a Stuttgarter Nachrichten című lapoknak: "Erre a jövő héten kerül sor a Bundestagban".

Dirk Wiese, az SPD frakció alelnöke a WELT-nek elmondta: "A járványhelyzet szeptemberig történő meghosszabbítása indokolt, mivel a Német Bundestag bármikor feloldhatja azt, ha a helyzet megengedi".

Wiese párttársa, Johannes Fechner, az SPD-frakció jogpolitikai szóvivője hozzátette: "Nem célunk, hogy szeptemberben ismét meghosszabbítsuk a járványhelyzetet. A következő hónapokban megvitatjuk, hogyan módosíthatjuk a fertőzésvédelmi törvényt, hogy a járványhelyzet fennállása esetén is lehetővé váljanak az olyan alacsony beavatkozással járó védőintézkedések, mint a maszk viselése."

A csökkenő fertőzési adatok ellenére Angela Merkel (CDU) német kancellár is támogatja az úgynevezett járványügyi helyzet országos hatályú kiterjesztését, erről tájékoztatott Steffen Seibert kormányszóvivő. A világjárványban számos jelenlegi szabályozás függ ettől, például az oltási előírások vagy a beutazási korlátozások.

Maszkkötelezettség csak akkor, ha járványhelyzet van

A fertőzésvédelmi törvény szerint a Bundestag meghatározhatja és visszavonhatja az ilyen "járványhelyzetet". A kialakult helyzet feljogosítja a szövetségi kormányt arra, hogy közvetlenül, parlamenti jóváhagyás nélkül adjon ki rendeleteket, például a vizsgálatokról, a védőoltásokról, a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról vagy a belépésről. Ez képezi az alapját a tartományok számos korlátozó intézkedésének is. Például kötelező maszkokat vagy kijárási tilalmat csak akkor lehet elrendelni, ha a járványhelyzetet megállapították.

Ennek előfeltétele, hogy "a Német Szövetségi Köztársaság egész területén súlyos közegészségügyi veszély álljon fenn". A fertőzésvédelmi törvény szerint ez a helyzet akkor áll elő, "ha az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki, és fennáll a veszélye annak, hogy a Németországi Szövetségi Köztársaságba veszélyes fertőző betegség kerül be".

Az elmúlt napokban a CDU/CSU és az SPD között vita alakult ki a hosszabbítás időtartamáról. Különösen Wiese, az SPD frakcióvezető-helyettese ragaszkodott ahhoz, hogy a járványhelyzetet csak néhány hét múlva határozzák meg. Azt mondta, hogy az őszi hosszabbítás "pszichológiai okokból" rossz jelzés lenne.

Alkotmányjogászok szkeptikusak

Az alkotmányjogászok szintén kritikusan nyilatkoztak a három hónapos hosszabbításról. "Mindannyiunknak érdeke, hogy az alkotmányjog szerinti normális állapot minél hamarabb helyreálljon" - mondta például Michael Brenner, jénai alkotmányjogász. A CDU/CSU ezzel szemben azzal érvelt, hogy a Bundestag csak márciusban döntött arról, hogy a járványhelyzet egy döntéssel három hónapig érvényes, majd automatikusan lejár. Ráadásul a Bundestag bármikor idő előtt feloldhatja a járványhelyzetet. "Ezért szükségtelen és teljesen abszurd lenne a törvényt néhány hetente megváltoztatni" - mondta Frei.

Ennek semmi köze a június 30-án lejáró "szövetségi vészfékhez". Ezt visszamenőlegesen írták bele a fertőzésvédelmi törvénybe. A WELT információi szerint nem is tervezik a meghosszabbítását.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-15 | 13:27

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá helyezett egy német könyvkiadót

  • A megfigyelés annak része, hogy a BfV az AfD bizonyos részeit, vezetőit, az egyesületeiket és a párthoz kapcsolódó médiumokat is szoros ellenőrzés alatt tartja.
Kül 2021-07-01 | 12:57
A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

  • Szombaton egy 13 éves kislányt elkábítottak, megerőszakoltak és megfojtottak Bécsben.
  • 16 és 18 éves afgánokat gyanúsítanak, akik menedékkérőként éltek Ausztriában.
  • Egyikük egy bécsi önkormányzati lakásban élt, és majdnem 60 000 eurónyi segélyt vett fel, amióta Ausztriában tartózkodik.
  • 3. társuk jelenleg szökésben van.
Kül 2021-06-30 | 21:06
A német Karácsony újabb botránya: Annalena Baerbock plagizált a könyvében

A német Karácsony újabb botránya: Annalena Baerbock plagizált a könyvében

  • Mint két tojás, úgy hasonlít egymásra a német Annalena Baerbock és a magyar Karácsony Gergely.
  • A német Zöldek kancellár-jelöltje is botrányból hazugságba keveredik.
  • Hasonlítanak abban Karácsonnyal, hogy mindkettejük lételeme a hazudozás, egyszerűen lubickolnak abban, ha hazudhatnak.
  • Mindketten hazudoztak iskolai végzettségeikről, hazudtak nemzetközi tapasztalataikaról, hazudtak PhD-dipolmáikról.
  • Most kiderült, Baerbock a könyvének jelentős részleteit is mástól lopta.
Kül 2021-07-07 | 20:08
Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

  • Ezzel is kifejezve, nem a saját kormányukkal és az EU-val értenek egyet, hanem a magyarral.
  • Az újraválasztott elnök, és a választásokon induló elnökjelölt kiállt a migráció ellenében és a demográfiai folyamatok megfordítása mellett.
Kül 2021-09-06 | 09:24
Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

  • Ismét egy "mentálisan sérült" bevándorló az elkövető, de "iszlamista háttérre" utaló jelek is vannak.
Kül 2022-02-15 | 14:00
Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

  • Újabb rossz nap ez az ellenzéki propagandamédiának, amelyik korábban arról cikkezett, Putyin csak azért ültette Orbánt egy hatalmas asztalhoz, hogy megalázza.