Elszabadult Frankfurtban az utcai erőszak, a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem

Elszabadult Frankfurtban az utcai erőszak, a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem

A frankfurti Bahnhofsviertelben a kereskedők kétségbeestek a drogkereskedelem, a prostitúció és az erőszak miatt - írja egy nagyriportban a Neu Zürher Zeitung.

Frankfurt am Mainban egyre rosszabbak a körülmények. A dílerek a nyílt utcán fogyasztják a drogot, a szállodák bordélyházakká alakultak, az éttermeknek pedig magánbiztonsági szolgálatra van szükségük. Eközben a város, úgy tűnik, elfordítja a fejét.

A törvény és a rend itt már nem játszik fontos szerepet. Legalábbis így látják ezt sokan, akik a frankfurti Bahnhofsviertelben üzleteket, éttermeket vagy más vállalkozásokat üzemeltetnek. A nyílt utcai prostitúció, a nyílt drogszcéna, a részegek és az agresszív koldusok vörös arcokat és haragot váltanak ki Frankfurt városában az önfoglalkoztatók körében. A legtöbben feladták a reményt a városi rendőrségben és a közrendvédelmi hivatalban. Eközben sok vállalkozó magán biztonsági őröket alkalmaz, hogy megvédjék a személyzetet és a vásárlókat - és hogy egyszerűen tisztán tartsák a járdát az üzletük előtt.

Használt fecskendők egy virágcserépben

Az eredetileg Indiából származó Gill család húsz éve működik saját üzleteivel a Bahnhofsviertelben, amely egyben Németország egyik legnagyobb vöröslámpás negyedének is számít. Soha nem volt még ilyen rossz a helyzet, mint most - mondják a családtagok egybehangzóan. Különösen az elmúlt két évben a helyzet egyre rosszabbodott, és folyamatosan problémák merülnek fel.

Ezt Kanwal Gill is megerősíti, aki 2015-ben két barátjával sikeresen alapított egy étteremláncot, és ezért feladta bankárként folytatott karrierjét. Az egyik fiók a hírhedt Kaiserstrasse-n található, amely a vöröslámpás negyed központja, és amely összeköti a főpályaudvart a banknegyeddel, valamint a városközponttal. Nemrég nyitott egy második éttermet az utcában. A kezdeti örömük ezzel kapcsolatban most már elszállt.

Gill csak a fejét rázza az éttermei és más környékbeli vendéglátóhelyek előtt zajló események miatt. A részegek és hajléktalanok néha agresszívak a vendégekkel és a pincérekkel szemben, hívatlanul bemennek az étterembe, és a nyílt utcai prostitúció egyre nagyobb méreteket ölt.

A szabadtéri éttermeket az utcától elválasztó virágtartók szemetesekké váltak. Gyakran találhatók bennük használt fecskendők. Nemrégiben a testvérét román és bolgár férfiak egy csoportja vette körül, amikor bókolt egy, az étterem területéről távozó személynek. Nyolc másik vendéglős mellett Gill is magán biztonsági szolgálatot bérelt fel, hogy biztosítsa a vendégek és az alkalmazottak biztonságát.

Hasonlóakat lehet hallani a frankfurti Bahnhofsviertel sok kereskedőjétől. Ugyanilyen magánkezdeményezésekre is találhatunk példákat, mint Gilléké is. A Weserstrasse, a Kaiserstrasse kereszteződésében található kis üzlethelyiséggel rendelkező szolárium esetében az ingatlankezelő biztonsági szolgálatot bízott meg, hogy a szolárium előtti járdaszakaszon ne tartózkodjanak drogosok, részegek és prostituáltak. Ugyanez vonatkozik egy ingatlankezelő cégre is a Niddastrasse-on, amely a kábítószer-használat melegágya. Egy étteremmel szemben van egy nagy szoba, ahol a függők metadont injekciózhatnak maguknak.


Az emberek és a problémák ismertek a rendőrség előtt

A kábítószer-használat azonban mára az utcára tevődött át, és a metadon helyett a kannabisz, a crack és a kokain a napi fogyasztású drogok. Különösen a crack használatának előretörése, amely ma már a heroinnal egyenrangú, sokat változtatott a helyzeten, mondják a megfigyelők.

A "Druckhaus" előtt, ahol metadont osztanak, a Niddastrasse jobb és bal oldalán naponta ülnek a nyíltan drogot fogyasztó függők. Időről-időre még egy-egy kis sátor is felbukkan a járdán napernyőként vagy éjszakázóhelyként. Mindez a város, a közrendvédelmi osztály és a városi rendőrség, amely a közrendvédelmi osztály része, felügyelete alatt történik.

Az utcaszakasz egy szeméttelepre hasonlít. Ezért naponta egyszer a frankfurti városi takarítók jönnek, hogy megtisztítsák a járdákat - általában rendőri felügyelet mellett. Három óra múlva ugyanúgy néz ki, mint előtte - mondja egy magánbiztonsági szolgálat alkalmazottja, akinek munkája miatt nap mint nap figyelni a történéseket.

Mostanra már ismerik egymást. Ez vonatkozik a városi takarítókra és a városi rendőrökre is, akik korona-stílusban üdvözlik egymást, mielőtt elindulnának. A rendőrök elzavarják a drogosokat, a városi takarítók pedig teszik a dolgukat.

A problémák és az emberek jól ismertek, ez vonatkozik a kábítószer-fogyasztókra éppúgy, mint a prostituáltakra és a piti bűnözőkre - mondja az egyik rendőr, akinek bárki aligha irigyelheti a munkáját. A rendőrség egyszerűen végrehajtja, amit a törvény megenged - és amit a politika kíván. A várost 2012 júliusa óta az SPD-s Peter Feldmann irányítja, aki 2020-ban a frankfurti AWO-ügy kapcsán került az országos címlapokra a nepotizmusról szóló ügy kapcsán.

A Bahnhofsviertel már a korona-járvány előtt is pozitívan fejlődött, köszönhetően a színvonalas gasztronómiának és a gazdagabb polgárok drága társasházakba való beáramlásának - mondja Kerry Reddington, a frankfurti önkormányzati külképviselet elnökhelyettese. De az elmúlt két évben, mint mondja, jelentős visszaesések történtek.

A drogosok, utcai prostituáltak, hajléktalanok, koldusok és olyan emberek, akik kevésbé látható csoportokban, például klánokban tevékenykedtek, most ismét uralják a környéket. Reddington szerint ezek elriasztják a bankárokat és a tanácsadókat a közeli pénzügyi negyedből.

Magas bérleti díjak, magas adók - sok baj van

Ami különösen bosszantja a boltosokat, hogy amikor a Bahnhofsviertel a korona-járvány előtt olyan menő, trendi éttermeket vonzott, mint a Maxie Eisen, sőt olyan Michelin-csillagos éttermeket is, mint a Weinsinn, a környéken a bérleti díjak az egekbe szöktek. A kereskedők egyébként is magas adókat fizetnek. A világjárvány miatt elvesztették a jövedelmüket, és most, amikor kevés a pénzük, magánbiztonsági szolgáltatásokra kell költeniük.

A város kicsinyes, ha kis dolgokról van szó, de nagylelkű, ha nagy dolgokról van szó, mondják. Ha például a szabadtéri étterem kerülete tíz centiméterrel meghaladja a megengedett területet, a közterület-felügyelet bírságot szab ki.

Az a tény, hogy ugyanebben az időben, tíz méterrel arrébb a dílerek árulták a kábítószerüket, és a könnyűvérű lányok végezték a dolgukat, a közrendvédelmi hivatalt nem érdekelte, panaszkodtak a Bahnhofsviertel kereskedői.

A kerületben problémát jelent egyrészt az állami rendőrség (bűnözés elleni küzdelem), másrészt a közrendvédelmi hivatal és a városi rendőrség (közigazgatási bűncselekmények, például prostitúció, bizonyos szenvedélybetegségek, agresszív koldusok) eltérő feladatköre.

Az állami rendőrség visszautasítja a tétlenség vádját. Már tavaly nyáron is sikerrel növelték elkötelezettségüket. Csökkent a lopások és a kábítószer-kereskedelem száma. Az állami rendőrség évente 40-80 kilogramm kábítószert foglal le, és 3000-4000 szabadságvesztést rendel el.

A prostitúciónak megvannak a maga sajátosságai.

Rameshwaran Ratnasamy, akit mindenki csak Rameshnek hív, másfél évtizede üzemeltet kioszkokat és lottózókat Frankfurtban. Az egyik fiók a Taunusstrassén található, amely a Kaiserstrasséval párhuzamosan fut, a főpályaudvar közelében. Időközben ő és más üzlettulajdonosok is magánbiztonsági szolgálatot is szerveztek. Szerinte erre azért van szükség, mert a hívatlan vendégek az üzletben lopnak, vagy akár az ürüléküket is hátrahagyják, és néha nem lehet őket rávenni, hogy távozzanak. Ramesh szinte minden üzletről tud mesélni, amely még mindig létezik vagy már csak elhagyatottan áll a háztömbje körül. Ezek a történetek gyakran azzal végződtek, hogy a boltosok végül feladták.

A prostitúció különösen elburjánzott a járványban. Hessenben a korona-válság kitörése óta tilos a prostitúciós létesítmények üzemeltetése. A Bahnhofsviertel amúgy is tiltott terület az utcai prostitúció számára. Nadine Maletzki évek óta bordélyházat üzemeltet a Taunusstrasse és az Elbestrasse sarkán, alig 100 méterre a Deutsche Bahn irodaháztól. Az intézményt édesanyjától vette át - de 2020 március 14. óta a korona miatt zárva van, bár Frankfurtban már 20 alatt van az incidencia. Amikor kinéz az ablakon, düh és frusztráció tör rá.

Az utcán a prostituáltak tovább folytatják a dolgukat, a kuncsaftok illegálisan viszik őket az állomásnegyedben található számos szálloda egyikébe. Egy kis felár a portásnak, és az üzlet megköttetett. Sok szállodatulajdonos, aki sokáig csak üzleti utazókat fogadhatott, úgy tűnik, erényt csinált a szükségből. A prostituáltak egy részének pedig a szállodákban van a fő tartózkodási helye, így elegánsan kijátszva a világjárvány idején fennálló szállástilalmat.

A szállodák a korona-bordélyházakká váltak

Nadine Maletzki azt mondja, hogy tájékoztatta a közrendvédelmi hivatalt és a várost a történtekről. Ő maga nem vezethette bordélyházát, hanem végig kellett néznie, ahogy a prostitúció a világjárvány ellenére is folytatódik, ellenőrzés és kapcsolatfelvétel nélkül. 2020 júliusában büntetőfeljelentést tett Frankfurt városa ellen az illegális utcai prostitúció és az illegális prostitúciós helyek, nevezetesen a szállodák megtűrése és támogatása miatt - állítja a 45 éves nő. Semmi sem történt, a város továbbra is szemet huny.

Egy düsseldorfi üzleti utazó, aki májusban Frankfurt állomásnegyedében éjszakázott, a következőképpen foglalta össze tapasztalatait egy internetes beszámolóban: Szerinte nyilvánvaló volt, hogy a magáncélú szexmunkások valószínűleg a szállodákban éltek, és az állandó szállást a munkájukhoz kapcsolódott.

Szerinte a szállodák a Corona-korszak új Eros-központjai voltak, és a hozzá hasonló üzletembereket csak álcaként szállásolták el.

A frankfurti városi tanács egyik, magát megnevezni nem kívánó tagja szerint a rendőrség most úgy tűnik, hogy egy kicsit nagyobb jelenléttel reagál. De ez nem elég. A város egésze nem törődik eléggé a kereskedők érdekeivel, pedig a számos probléma már régóta ismert. Véleménye szerint sokkal több gyalogos járőrözésre lenne szükség a rendőrség és a közrendvédelmi hivatal részéről a puszta járőrkocsis jelenlét helyett. "Takarítsunk fel", ez legyen a mottónk - mondta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-08 | 15:56
Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

 • Néhány perccel korábban a sajtótájékoztatóján így fogalmazott: "Ha a gyűlölet és az erőszak visszatér, az egy dolgot ás alá, mégpedig a demokráciát. Ezért mindenkit tiszteletre és nyugalomra szólítok fel".
Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.
Kül 2021-07-14 | 14:50
A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

 • Bírósági tárgyalása zajlik annak az afgán férfinak, aki 2020 májusában a müncheni Marienplatzon akart gázolásos vérfürdőt rendezni.
 • A bíróság előtt tanúskodó rendőrnő azt mondta, az afgán röhögve csak annyit mondott neki, "kár, hogy nem sikerült!"
 • A Focus riportja rendkívül tanulságos: közel 10 éven át élt az afgán súlyos mentális problémákkal Németországban, és egyetlen hatóság, a rendőrség és a pszichiáterek sem jelezték, hogy baj lehet vele.
Kül 2021-06-10 | 09:08
Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

 • Az Egyesült Államokban ádáz vita volt arról a kampányban, mely politikai csoportosulás az igazán Kína- és Oroszország-ellenes, ki akadályozza meg a két keleti nagyhatalom térszerzését.
 • Trump szerint ő, és számtalan intézkedést hozott az Egyesült Államok érdekeinek védelmében Oroszország és Kína ellen is.
 • Eközben a demokraták azt olvasták a fejére - bizonyítékok nélkül -, hogy az oroszok zsebében van, vagy a kínaiakkal üzletel.
 • Ehhez képest a napokban Biden feloldotta az orosz-német Északi Áramlat II. gázvezeték-építés miatt Trump-által hozott szankciókat.
 • Most Biden a kínai TikTok és WeChat applikációk tilalmát oldotta fel.
Kül 2021-07-28 | 14:24
"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

 • A "déli megjelenés" az egyik "politikailag korrekt" terminus, ahogyan a migránsokat megnevezik a német sajtóban.
 • A másik PC-elnevezés a "fiatalok bűnözése", a "fiatal bűnbandák".