Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán
 • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
 • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
 • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.

"Most ért véget az egyeztetésünk az Európai Tanács elnökével. Az előző hét sem volt könnyű, de ez a hét még annál is nehezebb lesz, NATO- és európai uniós csúcs Brüsszelben" – kezdte a Facebook-videóját Orbán Viktor miniszterelnök, majd hozzátette, vannak tagállamok, amelyek ismét felvetették, hogy légtérzárat hozzunk létre Ukrajna felett – foglalta össze Orbán Viktor.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak olyan uniós tagállamok, akik légtérzárat szeretnének létesíteni Ukrajna felett, Orbán Viktor azt mondta: "a NATO egy védelmi szövetség, arra képesek és alkalmasak vagyunk, sőt az kötelességünk is, hogy egymást megvédjük. De a NATO területén kívül katonai akcióba bonyolódni, az nem dolga a NATO-nak. Magyarország álláspontja világos, hogy sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra – emelte ki. Magyarország álláspontja világos: sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra" – rögzítette a kormányfő.

A videóban szót ejtett még az energia kérdéséről is a kormányfő. "A másik javaslat, amellyel meg kell majd birkóznunk, az orosz gáz- és olajellátás kérdése" – ismertette.

"Ezt tíz nappal ezelőtt már sikerült rendeznünk, legalábbis tíz nap erejéig. Világossá tettük, hogy a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, mert az Magyarország és néhány más európai uniós ország esetében aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelent" – mondta el a kormányfő.

"Jobban fájna nekünk, mint Oroszországnak, akit a szankciók egyébként céloznak" – mutatott rá Orbán Viktor. "Közösen néhány országgal fellépünk, és ismét meg fogjuk védeni Magyarország energiaellátását" – zárta gondolatait a miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-01 | 11:01
Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

 • A világszerte ismert, szomáliai származású holland–amerikai író, nőjogi aktivista szerint várható, hogy Európát újabb és újabb menekülthullámok érik el, amíg a migráció legalább a kontinensen nincs megfelelően kezelve.
 • A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, bőven akadnak olyan európai vezetők, akik egyszerűen nem bírnak megbirkózni a bevándorlással. Itt már nemcsak baloldali, hanem bizony jobbközép országvezetőkről is szó van - hangsúlyozta.
Kül 2021-06-09 | 10:22
Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

 • A múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők Németországban.
 • Tavaly ugyanekkor ez a szám 3777 volt.
 • Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni".
 • "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.
Kül 2021-06-26 | 21:15
Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

 • A dpa főszerkesztője, Sven Gösmann "a sajtószabadság elleni elfogadhatatlan támadásnak" nevezte az incidenst.
Kül 2021-06-21 | 12:13
Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

 • A bz-berlin.de, a Bild.de, az epochtimes.de és sok más regionális kis portál is rendszeresen tudósít késes gyilkoságokról.
 • Ez a jellegzetes bűnelkövetési forma tipikusan arab, muszlim elkövetők által használt támadási mód.