Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast

Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast
 • A brüsszeli bürokrácia lapja, a POLITICO egyértelműen Márki-Zay Péter mellett foglalt állást cikkében.
 • Brüsszelnek az a jó, az az érdeke, hogy Márki-Zay mindenben kiszolgálja a brüsszeli igényeiket.

Két magyar politikus is felkerült a Politico magazin újabb év embere-listájára - szemlézi a Mandiner.

A lap szerint Márki-Zay az "eurokraták nagy reménye"; az pedig, hogy a "legyőzendő" Orbán megy vagy marad, jóval túlmutat Budapestnél.

A Politico minden évben, különböző szempontok alapján "osztályt" állít össze a következő év várhatóan legfontosabb embereiből. Ez alkalommal két magyar politikus is rákerült a listára: Orbán Viktor és Márki-Zay Péter. A lista élén Mario Draghi olasz miniszterelnök áll, a "politikus technokrata".

A cselekvők között sorolják fel Olaf Scholzot, az új, szocdem német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, Frans Timmermans bizottsági alelnököt és Laura Codruța Kövesit, a román uniós főügyészt.

Az "álmodozók listáján szerepel Anne Hidalgo párizsi szocialista polgármester, Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és itt szerepel Márki-Zay Péter is. A Politico "régi konzervatívnak" nevezi a hódmezővásárhelyi polgármestert, aki "le akarja vadászni" Orbán Viktort.

A lap szerint Márki-Zay az "eurokraták nagy reménye", akik unják már, hogy Orbán az ő törekvéseiket tapossa el. Az ellenzék kormányfőjelöltje a Politico szerint barátságosabb alternatívát jelent Brüsszelnek Orbánnál: határozottan EU-párti, folyékonyan beszél angolul, franciául és németül.

A lap úgy látja, Márki-Zay egyensúlyozó mutatványa most kezdődik: úgy kell összetartania a nagyrészt baloldali koalícióját, hogy nem idegenítse el a konzervatív választókat, akiket elcsábíthatna a Fidesztől. A "felforgatók" listáján a Brüsszelből Lengyelországba visszatért Donald Tusk és Lukasenka belarusz elnök mellett szerepel Orbán Viktor.

A magyar kormányfőről a Politico azt írja: csak néhány hónapra van attól, hogy vagy meghatározó győzelmet arasson, vagy pedig kínos választási vereséget szenvedjen el. Orbán a 2010 óta legkeményebb választási versengéssel néz szembe, miután az ellenzéki pártok összefogtak ellene, amiket most nagyjából egy szinten mérnek a Fidesz támogatottsággal. A lap szerint ha Orbán nyer, őt koronázzák meg az EU legrégebb óta szolgáló kormányfőjének; ha viszont veszít, sokan fognak Brüsszelben megkönnyebbülten felsóhajtani.

A Politico arról ír: Orbán számos konfliktusba kezdett már az Európai Bizottsággal, és kompromisszumok helyett gyakran kitart a saját álláspontja mellett az Európai Tanácsban is. A lap szerint Orbán eközben "szorosabban fogja a saját országa médiáját, civil társadalmát és igazságügyi rendszerét is". Úgy értékelik: az, hogy Orbán megy vagy marad, jóval túlmutat Budapestnél.

"Brüsszel-ellenes nacionalizmusa fertőző volt, ihletet adott a lengyel és a szlovén rezsimeknek. Egy blokkot is alkotott Varsóval, tisztázva, hogy egyik sem fogja a másik szankcionálását jóváhagyni a Tanácsban, ha egyhangú szavazásra volna szükség az ügyben". A Politico úgy látja: ha Orbán újra győz, az lesz a kérdés, hogy meddig fogja feszíteni a húrt Brüsszellel.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

 • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
 • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
 • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

 • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
 • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
 • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2021-08-20 | 13:41
Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé

Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé

 • Németország döntéshozói aggódnak, ugyanis nem akarják, hogy a 2015-ös migránskrízis megismétlődjön.
Kül 2021-06-25 | 21:30
Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

 • 3 embert ölt meg, köztük egy kisfiút.
 • Feltehetően megölte a kisfiú valamelyik szülőjét is.
 • A szomáliai migráns inkább nőkre vadászott, egy boltból lopott nagy késsel.
 • Indítékairól először semmit sem lehetett tudni.
 • Herrmann belügyminiszter azonban azt mondta, hogy a tanúvallomások szerint az elkövető "Allahu Akbar-t kiáltott a bűncselekmény során".
Kül 2021-06-27 | 20:50
A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

 • A közösségi médiában rendszeresen lehet olyan videófelvételekkel találkozni, ahol migránsok játszóterek mellett, vagy az utcán onanizálnak, ha meglátnak egy nőt bikiniben.
 • Most egy rendszeresen, kiskorúak előtt a vonaton maszturbáló migránst ítéltek el Svájcban két év nyolc hónapra, és 5 évre kiutatsították az országból.