Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"
 • Ezt a német közszolgálati rádióban vitatták meg.
 • A Deutschlandfunk műsorvezetője, Christine Watty is egyetértett ezzel a tézissel.
 • Hangsúlyozta, hogy amikor "fehér férfiak" hozzászólásokat hoznak létre a Wikipédián, az automatikusan "uralmi tudás", amely elnyomja a migránsokat, a sötét bőrűeket és a nőket.

Az internetes enciklopédia, a Wikipedia, ahol naponta emberek milliói tájékozódnak a világ minden tájáról, állítólag rasszista - írja a BILD.

Ezt állították a Deutschlandfunk Kultur című műsor "Mennyire igazságos a tudáshoz való hozzáférés a neten?" című vitakörében. A vendégek Emilia Roig politológus és Christian Humborg, a Wikimedia ügyvezető igazgatója voltak.

Az egyik fő tézisük az volt, hogy a Wikipedia tudásplatform rasszista, mert az enciklopédia szócikkeit túlnyomórészt "fehér férfiak" írják.

A Deutschlandfunk műsorvezetője, Christine Watty is egyetértett ezzel a tézissel. Hangsúlyozta, hogy amikor "fehér férfiak" hozzászólásokat hoznak létre a Wikipédián, az automatikusan "uralmi tudás", amely elnyomja a migránsokat, a sötét bőrűeket és a nőket.

"Fehér" tudás

Ennek a megkérdőjelezhető gondolkodásmódnak az oka egy speciális antirasszista kutatás, amelyet főként az USA egyetemein végeznek, a neve "Critical Race Theory".

Ez az elmélet azt feltételezi, hogy minden, amit  fehér ember alkotott, rasszista. Nemrégiben az USA kutatói még a matematikát és a fekete lyukakat is rasszizmussal gyanúsították ilyen módon.

A program panelbeszélgetés résztvevői még egy lépéssel tovább is mentek, és megkérdőjelezték a nyugati világban keringő összes tudást. Emilia Roig például azt mondta, hogy a "semleges, objektív, racionális és egyetemes tudás illúzió". Mert azok, akik a tudást létrehozták, "ugyanazok voltak, mint a tudáselit az internet elterjedése előtti időkben", azaz "fehér emberek".

Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a feketékről feltételezik, hogy bőrszínük miatt másképp gondolkodnak, másképp kezelik a tudást, és ezért más Wikipedia-cikkeket írnak.

Itt nem csak az a probléma, hogy az embereknek bőrszínük miatt különleges gondolkodási képességeket tulajdonítanak, ami rasszista. Ha komolyan vennénk ezt a logikát, akkor a matematikai szabályoknak vagy a fekete lyukak természetének is változnia kellene - feltalálóik bőrszínétől függően.

A szociológus és politológus Prof. Dr. Ulrike Ackermann (64) aggódik a kijelentések miatt: "A tudás nem és bőrszín szerint történő szortírozása önmagában szexista és rasszista lenne" - mondta a BILD-nek. "Ha a jövőben a tudás és a megismerés attól függ, hogy az emberek melyik csoportjától származik - például fehér, fekete, férfi vagy nő -, akkor elveszítjük a közös alapot. Ez a birtokok társadalmához való visszatérés."

De még Christian Humborg, a Wikimedia Németország vezetője is egyetértett ezzel a megkérdőjelezhető világnézettel, amellyel a diákok és aktivisták most már a német egyetemeket is bizonytalanná teszik. Azt, hogy az egyetemi hallgatók jelenleg "új kérdéseket" tesznek fel, és hogy "a tantervek változnak", "előrelépésnek" nevezte, amely "jó irányba halad" - mondta a műsorban.

Humborg azt is elismerte, hogy változtatni kellene azon, hogy "a Wikipedia online enciklopédia kínálatát" még mindig "bizonyos csoportok készítik" - idézte őt a Deutschlandfunk egy online cikkben.

A Deutschlandfunkon folytatott vita résztvevői azonban nem fejtették ki, hogy pontosan hogyan akadályoznák meg "bizonyos csoportokat" - például a "fehér férfiakat" - abban, hogy a jövőben cikkeket hozzanak létre a Wikipédián.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-09 | 13:04
Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

 • A Twitter a statisztikai adatokat is "gyűlöletkeltő viselkedésnek" azonosítja.
 • A német liberális politikus bűne az volt, hogy megosztott a Twitter-profilján egy BILD-cikket, mely arról szólt, az erőszakos támadások, a késes gyilkosságok, a szexuális bűnelkövetők között nagyon nagy számban vannak nem német migránsok.
 • A BILD ezt a cikket friss rendőrségi kriminálstatisztikai adatok alapján írta meg.
 • A Twitter szerint e cikk megosztása "gyűlöletkeltő viselkedés".
Kül 2021-07-29 | 11:26
A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

 • A férfi még a szíriai polgárháború idején dolgozott egy katonai kórházban, ahol tüntetőket és ellenzékieket kínoztak és öltek meg.
Kül 2021-05-19 | 10:58

A német családügyi miniszter belebukott a doktori fokozatáról szóló plágium-vitába - idehaza Karácsony Gergely még mindig miniszterelnöknek készül nyelvtudás híján és bekamuzott PhD-diplomával

 • Franziska Giffey német családügyi miniszter (SPD) lemondott hivataláról a német FOCUS jelentése szerint.
 • Távozásának hátterében a doktori címéről szóló vita és a plágiumgyanú áll.
 • Mivel jelenleg ő az SPD berlini elnöke, és a párt főpolgármester-csúcsjelöltje, simán visszabukhat Főpolgármesternek, ahogyan budapesti kollégájának karrierjét sem töri meg semmilyen botrány.