Németország: a Bundestag szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, azaz a német kormány különleges felhatalmazását

Németország: a Bundestag szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, azaz a német kormány különleges felhatalmazását

Az ellenzék kritikája ellenére a Bundestag a CDU/CSU és az SPD szavazataival meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, ami június végén járt volna le. Ez lehetővé teszi a világjárvány elleni rendeletek meghozatalát - írja a WELT.

A Bundestag pénteki szavazásán szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet. Az indítványt a CDU/CSU és az SPD parlamenti frakciói nyújtották be. A Bundestag által először 2020 márciusában kihirdetett "országos szintű járványügyi vészhelyzet" lehetővé teszi a szövetségi egészségügyi minisztériumnak és más kormányzati szerveknek, hogy a Bundesrat jóváhagyása nélkül közvetlenül hozzanak rendeleteket, például a vizsgálatokról, a védőoltásokról, a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról vagy a bevándorlásról. A jelenlegi rendelet június 30-án járt volna le. Most legfeljebb három hónappal hosszabbítják meg.

Szeptemberben, a szövetségi választások előtt a Bundestag újabb ülést tart. A pandémiás vészhelyzet várható végét kell megvitatni, ahogyan azt berlini frakciókörökben mondták.

A vészhelyzet meghosszabbítása ellenére Thorsten Frei (CDU/CSU), a CDU/CSU parlamenti frakciójának alelnöke kilátásba helyezte, hogy az a közeljövőben véget ér: "A járványnak még nincs vége, ezért továbbra is szükségünk van a meglévő eszközökre és a jogi keretre a megfékezéséhez. Amint a járványhelyzetet leküzdjük, a Bundestag reagálni fog, és dönteni fog a megszüntetéséről" - mondta Frei a WELT-nek. "Ez bármikor lehetséges, ha a megfelelő feltételek teljesülnek, akár sokkal hamarabb is, mint három hónap múlva."

"A járványhelyzet végének kritériumai közé minden bizonnyal a járvány előfordulása, az oltási arány, a szomszédos országokban bekövetkezett járványos események vagy további vírusmutációk megjelenése fog tartozni" - mondta Frei.

Az FDP-frakció élesen bírálta a járványhelyzet elhúzódását. "A világjárvány új szakaszában vagyunk. Németország halad előre az oltások terén, miközben a fertőzések száma csökken, nem fenyeget az egészségügyi rendszer túlterhelése, és az államok jól kézben tartják a járványhelyzetet" - mondta a WELT-nek Konstantin Kuhle, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője.

A jelenlegi helyzetben már nem beszélhetünk országos méretű járványhelyzetről - mondta.

Dirk Wiese, az SPD parlamenti frakciójának alelnöke megismételte azokat a félelmeket, hogy a járványhelyzet meghosszabbítása az alapjogok további tömeges megnyirbálását eredményezné. "Ha a fertőzési adatok továbbra is pozitívan alakulnak, a járványhelyzet kiterjedése nem lesz közvetlen hatással az emberek mindennapi életére. Ha újra felüti a fejét, akkor rendelkezünk olyan jogi kerettel, hogy bármikor gyorsan hatékony intézkedéseket tudjunk hozni a világjárvány újbóli terjedése ellen" - mondta Wiese. "A szövetségi államoknak mindig naprakészen ellenőrizniük kell, hogy milyen intézkedésekre van még szükség, és ha a pozitív tendencia folytatódik, akkor még inkább a polgárok személyes felelősségére kell támaszkodniuk."

A zöldek megtámadták Spahnt

A Linke-frakció alelnöke, Gesine Lötzsch ellenezte a koalíció javaslatát, a parlamentnek szerinte végre újra minden jogot vissza kell kapnia. A távolsági és higiéniai szabályokat vészhelyzet nélkül is ki lehetne terjeszteni - mondta Christine Aschenberg-Dugnus FDP-s képviselő.

A koalíciós indítvány szerint továbbra is "súlyos veszély fenyegeti a közegészségügyet". A világjárványhelyzetet súlyosbítanák a vírusmutációk, mert világszerte és Németországban különböző változatok figyelhetők meg.

A Zöldek jogi káosszal vádolták az Uniót és az SPD-t, és támadták Spahnt. Spahn jelenleg egyedül dönt milliárdos összegekről, bírálta Manuela Rottmann képviselőnő. "Végre hagyjátok abba ezt a bohóckodást."

A Szövetségi Számvevőszék az adófizetők pénzének hanyag kezelésével vádolta Spahn minisztériumát. Többek között arról szólt, hogy több millió maszkot osztottak szét a téli időszakban védelemre szorulóknak. A kritikusok az országos, kiszervezett állampolgári tesztek megszervezését is Spahn ellen hozták fel. Ez a gyakorlat számtalan csalást okozott Németországban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 08:18

Óriási gyermekpornó-ellenes razzia zajlik Berlinben - 250 rendőr tart házkutatást 43 lakásban és egyéb helyiségben, 42 gyanúsított érintett

  • Szerda reggel hatalmas gyermekpornó-ellenes razzia kezdődött Berlinben.
  • 43 lakás- és egyéb helyiség átvizsgálásáról szólnak a hírek.
  • A berlini rendőrség 250 rendőrének bevonásával folyik a razzia.
Kül 2022-02-23 | 12:47
Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába

Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába

  • Korábban Fekete-Győr András is így nyilatkozott.
  • Ő el akarta rettenteni az oroszokat.
  • Ő.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

  • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
  • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
  • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-05-13 | 11:36
A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

  • Élénken foglalkoztatja a német sajtót az osztrák kancellár elleni nyomozás, és a miniszterelnököt elérő rengeteg korrupciós botrány.
Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

  • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
  • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
  • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
  • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

  • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
  • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
  • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
  • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.