Németország: a Bundestag szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, azaz a német kormány különleges felhatalmazását

Németország: a Bundestag szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, azaz a német kormány különleges felhatalmazását

Az ellenzék kritikája ellenére a Bundestag a CDU/CSU és az SPD szavazataival meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet, ami június végén járt volna le. Ez lehetővé teszi a világjárvány elleni rendeletek meghozatalát - írja a WELT.

A Bundestag pénteki szavazásán szeptember 30-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet. Az indítványt a CDU/CSU és az SPD parlamenti frakciói nyújtották be. A Bundestag által először 2020 márciusában kihirdetett "országos szintű járványügyi vészhelyzet" lehetővé teszi a szövetségi egészségügyi minisztériumnak és más kormányzati szerveknek, hogy a Bundesrat jóváhagyása nélkül közvetlenül hozzanak rendeleteket, például a vizsgálatokról, a védőoltásokról, a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról vagy a bevándorlásról. A jelenlegi rendelet június 30-án járt volna le. Most legfeljebb három hónappal hosszabbítják meg.

Szeptemberben, a szövetségi választások előtt a Bundestag újabb ülést tart. A pandémiás vészhelyzet várható végét kell megvitatni, ahogyan azt berlini frakciókörökben mondták.

A vészhelyzet meghosszabbítása ellenére Thorsten Frei (CDU/CSU), a CDU/CSU parlamenti frakciójának alelnöke kilátásba helyezte, hogy az a közeljövőben véget ér: "A járványnak még nincs vége, ezért továbbra is szükségünk van a meglévő eszközökre és a jogi keretre a megfékezéséhez. Amint a járványhelyzetet leküzdjük, a Bundestag reagálni fog, és dönteni fog a megszüntetéséről" - mondta Frei a WELT-nek. "Ez bármikor lehetséges, ha a megfelelő feltételek teljesülnek, akár sokkal hamarabb is, mint három hónap múlva."

"A járványhelyzet végének kritériumai közé minden bizonnyal a járvány előfordulása, az oltási arány, a szomszédos országokban bekövetkezett járványos események vagy további vírusmutációk megjelenése fog tartozni" - mondta Frei.

Az FDP-frakció élesen bírálta a járványhelyzet elhúzódását. "A világjárvány új szakaszában vagyunk. Németország halad előre az oltások terén, miközben a fertőzések száma csökken, nem fenyeget az egészségügyi rendszer túlterhelése, és az államok jól kézben tartják a járványhelyzetet" - mondta a WELT-nek Konstantin Kuhle, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője.

A jelenlegi helyzetben már nem beszélhetünk országos méretű járványhelyzetről - mondta.

Dirk Wiese, az SPD parlamenti frakciójának alelnöke megismételte azokat a félelmeket, hogy a járványhelyzet meghosszabbítása az alapjogok további tömeges megnyirbálását eredményezné. "Ha a fertőzési adatok továbbra is pozitívan alakulnak, a járványhelyzet kiterjedése nem lesz közvetlen hatással az emberek mindennapi életére. Ha újra felüti a fejét, akkor rendelkezünk olyan jogi kerettel, hogy bármikor gyorsan hatékony intézkedéseket tudjunk hozni a világjárvány újbóli terjedése ellen" - mondta Wiese. "A szövetségi államoknak mindig naprakészen ellenőrizniük kell, hogy milyen intézkedésekre van még szükség, és ha a pozitív tendencia folytatódik, akkor még inkább a polgárok személyes felelősségére kell támaszkodniuk."

A zöldek megtámadták Spahnt

A Linke-frakció alelnöke, Gesine Lötzsch ellenezte a koalíció javaslatát, a parlamentnek szerinte végre újra minden jogot vissza kell kapnia. A távolsági és higiéniai szabályokat vészhelyzet nélkül is ki lehetne terjeszteni - mondta Christine Aschenberg-Dugnus FDP-s képviselő.

A koalíciós indítvány szerint továbbra is "súlyos veszély fenyegeti a közegészségügyet". A világjárványhelyzetet súlyosbítanák a vírusmutációk, mert világszerte és Németországban különböző változatok figyelhetők meg.

A Zöldek jogi káosszal vádolták az Uniót és az SPD-t, és támadták Spahnt. Spahn jelenleg egyedül dönt milliárdos összegekről, bírálta Manuela Rottmann képviselőnő. "Végre hagyjátok abba ezt a bohóckodást."

A Szövetségi Számvevőszék az adófizetők pénzének hanyag kezelésével vádolta Spahn minisztériumát. Többek között arról szólt, hogy több millió maszkot osztottak szét a téli időszakban védelemre szorulóknak. A kritikusok az országos, kiszervezett állampolgári tesztek megszervezését is Spahn ellen hozták fel. Ez a gyakorlat számtalan csalást okozott Németországban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-17 | 14:05
Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

  • Vagyis összesen kétezren fordítottak hátat Romániának egyetlen év alatt.
  • 2018-ban több mint 2500 orvos hagyta el az országot.
  • Az ellenzéki propagandamédia és Fekete-Győr András bezzegországa nem teljesít valami jól.
Kül 2021-06-22 | 20:31
Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

  • Egy újabb bukott állam Észak-Afrikában semmi jót nem ígér migrációs szempontból.
  • Így is csónakos migránsok tömegei indulnak meg naponta Libanonól és Tunéziából az olasz Lampedusa felé.
Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

  • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
  • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-06-09 | 10:36
Svájc: politikusok pózoltak meztelen nőkkel az újranyitott bordélyházakban

Svájc: politikusok pózoltak meztelen nőkkel az újranyitott bordélyházakban

  • "Teltház és boldog férfiak" - ezzel a címmel számol be a Schweizer Illustrierte a bordélyházak lezárás utáni újranyitásáról.
  • A címlapképen Valentin Landmann nemzeti konzervatív kantonális politikus meztelen mellű prostituáltak mellett látható az ország egyik legnagyobb bordélyházában.