Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel
  • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
  • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.

Egyre nő a Németországban született, szüleik révén védett státusszal rendelkező gyermekek száma: évente átlagosan mintegy 27 000 gyermek születik - több mint hatszor annyi, mint 2015 előtt. Ennek oka a háborúk és a nehézségek elől Németországba menekülte emberek száma, akik már ott szülnek gyermekeket.

Összesen csaknem 160 ezer "védelmet kereső" újszülöttet regisztrált a szövetségi statisztikai hivatal 2010 és 2019 között - közölte a hatóság csütörtökön. Egyharmaduk szíriai állampolgárságú, körülbelül minden tizedikük iraki vagy afgán állampolgárságú. A 2015-ös évhez hasonló évekhez képest a Németországba irányuló bevándorlás csökken, de a születési statisztikák még mindig mutatják a 2015-ös úgynevezett menekültnyár hatását, amikor közel egymillió ember érkezett.

2019 végén 1,8 millió menedékkérőt tartottak nyilván a Külföldiek Központi Nyilvántartásában, köztük közel 500 000 kiskorút, akik közül minden harmadik Németországban született. Ez a szám az elkövetkező években várhatóan növekedni fog. Sok menekült a családalapítás tipikus életkorában van. Átlagéletkoruk 2019 végén 29 év volt, ami mintegy 15 évvel alacsonyabb a német lakosság egészének átlagánál.

"Demográfiailag kedvező fejlődés"

Herbert Brücker, a berlini Empirikus Integrációs és Migrációkutató Intézet igazgatója "örvendetes fejleménynek" tartja a magas születési arányszámot a védelmet keresők csoportjában. Szerinte ez "demográfiailag kedvező, mert egy elöregedő társadalomban minden gyermekre szükségünk van".

Valójában főként a bevándorló nők azok, akik - legalábbis a bevándorlást követő első években - tesznek valamit az ország elöregedése ellen. "A társadalom folyamatos fejlődéséhez, ahhoz, hogy a demográfiai változások ellenére fenn tudjuk tartani a nyugdíjrendszert, 2,1 gyermekre lenne szükségünk egy nőre vetítve" - mondja Brücker. "A migrációs háttérrel nem rendelkező nők azonban átlagosan csak 1,3-1,5 gyermeket vállalnak. A menekültek körében a nők átlagosan három gyermeket vállalnak. Ez nem tudja megállítani az öregedést, de tompíthatja azt" - teszi hozzá.

A jövőben azonban a menekültek magas születési rátája valószínűleg csökkenni fog - ahogyan ez egykor a Törökországból érkező bevándorló nők esetében is történt. Az első generációnak átlagon felüli volt a gyermekszáma. Közben a török származásúak születési aránya megközelítette az országos átlagot - mondja Brücker.

A bevándorló gyermekek nehezebb helyzetben vannak

A közgazdász jó esélyeket lát a szövetségi köztársaságban született menekültek leszármazottai számára: "Optimisták lehetünk abban, hogy a Németországban született menedékkérők jól beilleszkednek az iskolákba és a munkaerőpiacra. Nincsenek nyelvi problémák, mert gyorsan megtanulnak németül." A szüleikkel együtt bevándorló gyerekeknek nehezebb dolguk van - mondta.

Yasemin Karakasoglu, a Brémai Egyetem interkulturális oktatás professzora azt kéri, hogy az oktatási rendszert igazítsák a külföldi gyökerekkel rendelkező gyermekekhez. Nemcsak a nagyvárosokban, mint eddig, hanem hamarosan vidéken is "nagy számban, sőt többségben lesznek azok a tanulók, akik több nyelven nőnek fel, és nem kizárólag a németet tekintik első nyelvnek" - mondja.

"Az oktatási rendszer egészének alkalmazkodnia kell hozzájuk, és el kell ismernie többnyelvűségüket, mert ők a jelen és a jövő németjei". Az iskoláknak hozzá kell igazítaniuk az ismeretek oktatását "minden tantárgyban" ahhoz a tényhez, hogy a gyerekek már nem "automatikusan német nyelvű, művelt háztartásokból származnak".

Marcus Engler, a Német Integrációs és Migrációkutató Intézet munkatársa nyelvtanfolyamokat, valamint az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést sürget a védelemre szoruló gyermekek anyjai számára: "Ez befektetés lenne ezeknek az embereknek a jövőjébe, és jót tenne a közösségünknek."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 14:21
WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

  • Egy egyetemi tanulmányra hivatkoznak, mely szerint nagyon megosztottá vált a német közvélemény.
  • Ezt fokozta a korona-válság is.
  • Az egyik tábor az éghajlat-változás, a másik a migráció miatt aggódik.
  • A két blokkban a nemzeti hovatartozáshoz, a demokráciához és a politikába vetett bizalomhoz való viszony teljesen ellentétes.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

  • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
  • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
  • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.
Kül 2021-06-10 | 10:19
Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

Aprócska malőr: a német kormány oltási kampányának egyik főszereplője iszlamista propagandát terjeszt, és a Hamász fegyveres terrorista ágát élteti

  • A német szövetségi kormány is hivatalos videókban kéri az állampolgárokat, hogy vegyék fel a vakcinákat.
  • A megvalósításba csúszott egy kisebb hiba: az arab nyelvű lakosságnak szánt videót egy olyan háziorvos mondta fel, aki a privát Facebookján Izrael ellen uszít és a Hamászt élteti.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-06-30 | 13:37

"Frusztráció" miatt késelt a pakisztáni, 6,5 évet kapott

  • Az ügyészség 13 évet kért rá, de a bíróság az enyhébb ítélet mellett döntött.
Kül 2021-05-10 | 17:05
„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

  • A felhívás ismételten Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg.
  • A levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.
  • A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
  • A francia közéletben hónapok óta nagy viták vannak arról, a francia köztársaság keretei megfelelő védelmet biztosítanak-e a radikális iszlamizmssal szemben.
  • Az utóbbi időkben Macron elnök is arról beszél, megálljt kell parancsolni a baloldali iszlamizmusnak, mert az nem fér össze a köztársasági hagyománnyal.