Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel
 • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
 • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.

Egyre nő a Németországban született, szüleik révén védett státusszal rendelkező gyermekek száma: évente átlagosan mintegy 27 000 gyermek születik - több mint hatszor annyi, mint 2015 előtt. Ennek oka a háborúk és a nehézségek elől Németországba menekülte emberek száma, akik már ott szülnek gyermekeket.

Összesen csaknem 160 ezer "védelmet kereső" újszülöttet regisztrált a szövetségi statisztikai hivatal 2010 és 2019 között - közölte a hatóság csütörtökön. Egyharmaduk szíriai állampolgárságú, körülbelül minden tizedikük iraki vagy afgán állampolgárságú. A 2015-ös évhez hasonló évekhez képest a Németországba irányuló bevándorlás csökken, de a születési statisztikák még mindig mutatják a 2015-ös úgynevezett menekültnyár hatását, amikor közel egymillió ember érkezett.

2019 végén 1,8 millió menedékkérőt tartottak nyilván a Külföldiek Központi Nyilvántartásában, köztük közel 500 000 kiskorút, akik közül minden harmadik Németországban született. Ez a szám az elkövetkező években várhatóan növekedni fog. Sok menekült a családalapítás tipikus életkorában van. Átlagéletkoruk 2019 végén 29 év volt, ami mintegy 15 évvel alacsonyabb a német lakosság egészének átlagánál.

"Demográfiailag kedvező fejlődés"

Herbert Brücker, a berlini Empirikus Integrációs és Migrációkutató Intézet igazgatója "örvendetes fejleménynek" tartja a magas születési arányszámot a védelmet keresők csoportjában. Szerinte ez "demográfiailag kedvező, mert egy elöregedő társadalomban minden gyermekre szükségünk van".

Valójában főként a bevándorló nők azok, akik - legalábbis a bevándorlást követő első években - tesznek valamit az ország elöregedése ellen. "A társadalom folyamatos fejlődéséhez, ahhoz, hogy a demográfiai változások ellenére fenn tudjuk tartani a nyugdíjrendszert, 2,1 gyermekre lenne szükségünk egy nőre vetítve" - mondja Brücker. "A migrációs háttérrel nem rendelkező nők azonban átlagosan csak 1,3-1,5 gyermeket vállalnak. A menekültek körében a nők átlagosan három gyermeket vállalnak. Ez nem tudja megállítani az öregedést, de tompíthatja azt" - teszi hozzá.

A jövőben azonban a menekültek magas születési rátája valószínűleg csökkenni fog - ahogyan ez egykor a Törökországból érkező bevándorló nők esetében is történt. Az első generációnak átlagon felüli volt a gyermekszáma. Közben a török származásúak születési aránya megközelítette az országos átlagot - mondja Brücker.

A bevándorló gyermekek nehezebb helyzetben vannak

A közgazdász jó esélyeket lát a szövetségi köztársaságban született menekültek leszármazottai számára: "Optimisták lehetünk abban, hogy a Németországban született menedékkérők jól beilleszkednek az iskolákba és a munkaerőpiacra. Nincsenek nyelvi problémák, mert gyorsan megtanulnak németül." A szüleikkel együtt bevándorló gyerekeknek nehezebb dolguk van - mondta.

Yasemin Karakasoglu, a Brémai Egyetem interkulturális oktatás professzora azt kéri, hogy az oktatási rendszert igazítsák a külföldi gyökerekkel rendelkező gyermekekhez. Nemcsak a nagyvárosokban, mint eddig, hanem hamarosan vidéken is "nagy számban, sőt többségben lesznek azok a tanulók, akik több nyelven nőnek fel, és nem kizárólag a németet tekintik első nyelvnek" - mondja.

"Az oktatási rendszer egészének alkalmazkodnia kell hozzájuk, és el kell ismernie többnyelvűségüket, mert ők a jelen és a jövő németjei". Az iskoláknak hozzá kell igazítaniuk az ismeretek oktatását "minden tantárgyban" ahhoz a tényhez, hogy a gyerekek már nem "automatikusan német nyelvű, művelt háztartásokból származnak".

Marcus Engler, a Német Integrációs és Migrációkutató Intézet munkatársa nyelvtanfolyamokat, valamint az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést sürget a védelemre szoruló gyermekek anyjai számára: "Ez befektetés lenne ezeknek az embereknek a jövőjébe, és jót tenne a közösségünknek."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

 • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
 • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
 • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
 • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2021-05-15 | 15:20
Horvátország továbbra is zárva tart

Horvátország továbbra is zárva tart

 • Bár sokan nyitásra számítottak, május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat Horvátországban.
 • Horvátországban nem oltanak keleti vakcinákkal, csak európai uniós beszerzésűekkel. Átoltottságuk alig több, mint a magyar fele, és az Európai Unió átlagát sem érik el.
Kül 2021-06-27 | 17:22
Egy sor európai vezető áll ki Magyarország mellett

Egy sor európai vezető áll ki Magyarország mellett

 • Már azok, akik elolvasták a pedofil-ellenes törvényt, és nem csak a Soros-hálózat hazug értelmezését mondják vissza papagájként.
Kül 2021-07-17 | 14:05
Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

 • Vagyis összesen kétezren fordítottak hátat Romániának egyetlen év alatt.
 • 2018-ban több mint 2500 orvos hagyta el az országot.
 • Az ellenzéki propagandamédia és Fekete-Győr András bezzegországa nem teljesít valami jól.
Kül 2021-06-26 | 13:45
Szlovénia 30 - Orbán: nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabb a szomszédunk

Szlovénia 30 - Orbán: nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabb a szomszédunk

 • Hangsúlyozta: az ilyen ország, az ilyen szomszéd Magyarország értékét is növeli.
 • Büszkék vagyunk az Önök barátságára. Magyarország tiszteleg Szlovénia népe és bátor vezetői előtt. 
Kül 2021-06-05 | 20:25
The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

 • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
 • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
 • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.
Kül 2021-06-30 | 22:17
Svájc F-35A vadászgépeket vásárol

Svájc F-35A vadászgépeket vásárol

 • Nem is keveset, összesen 36 darabot.
 • A magyar Index.hu korábban cikksorozatban sajnálta le a géptípust, de a svájci döntéshozókat ez nem igazán hatotta meg.