The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"
 • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
 • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
 • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Az ISIS tizenéves menyasszonya 2015-ben, 15 évesen ment Nagy-Britanniából Szíriába, hogy két iskoláslánnyal együtt csatlakozzon a militáns csoporthoz - írja a The SUN c. brit lap.

Jelenleg az észak-szíriai al-Roj táborban tartják fogva, miután megfosztották állampolgárságától.

Egy új dokumentumfilmben, a Visszatérés: az élet az ISIS után c. filmben Begum azt állította, hogy őt és barátait online toborozták - számolt be erről a MailOnline.

Azt mondta: "Tudtam, hogy ez egy nagy döntés, de úgy éreztem, hogy gyorsan meg kell tennem. Nem akartam az a barát lenni, akit hátrahagynak".

A most 21 éves Begum elmondta, hogy a toborzók kihasználják a bűntudatot, amit azért éreznek, mert látják, hogy a muszlimok szenvednek a szíriai konfliktusban. A beszámolóban, amely az első volt, amit az Egyesült Királyság elhagyása óta adott, a fiatal nő azt mondta, hogy ő volt a családja "fekete báránya", és "fiatal és naiv" volt, amikor a távozás mellett döntött.

Azt mondta, hogy Bethnal Green-i osztálytársaihoz - Amira Abase és Kadiza Sultana - csatlakozva azért ment el az Egyesült Királyságból, mert segíteni akart a háború sújtotta Szíriában élő embereken.


A dokumentumfilmben Begum elsírja magát, amikor arról beszél, hogy a szíriai háborúban elvesztette három gyermekét. Elmondása szerint a gyász miatt meg akarta ölni magát.

A hét elején egyébként Alba Sotorra spanyol rendezőnő azt mondta, Begum szerinte nem jelent fenyegetést senkire, mivel teljesen összetört és segítségre szorul. Sotorra 2020 tavaszán találkozott Begummal egy szíriai menekülttáborban, ahol a britet olyan trauma érte, hogy képtelen volt kifejezni magát.

A The Timesnak nyilatkozva Sotorra azt mondta: "Kezdetben Shamima olyan volt, mint egy szellem, csak ült ott, letakarva, élettelenül, mint egy marionett, mint egy baba."

Sotorra filmet készít a Roj táborban élő kurd nők által vezetett műhelyről, ott találkozott először Begummal. "Az, hogy nem tudta kifejezni az érzéseit, mélységesen elszomorított" - emlékezett vissza.

"Aztán, talán két-három hónappal azután, hogy találkoztunk, játszottunk egy játékot a gyerekekkel. A gyerekek sárkányokkal játszottak. Shamima mindig nagyon csendes volt. Ő pedig az egyik szekéren ült és nézte. Láttam, hogy egy könnycsepp hullott a szeméből. Ez volt az első alkalom [hogy megnyilvánult]."

A 2019-ben forgatott filmben elmondta, hogy a harmadik gyermeke, egy fia halála után egész éjjel a holttestével maradt fent. A spanyol rendező azt mondta neki: "Nem tudtam, hogy ez a te hibád." Mire Shamina így válaszolt: "Ő volt az utolsó reményem, ő volt az egyetlen dolog, ami életben tartott. Nem tudom, hogyan. Aznap csak sírtam az összes gyermekemért. Mindannyiukért sírtam. Senki sem tudott segíteni rajtam, senki sem tudott tenni semmit."

Begum elmondta, hogy úgy érezte, meg akarja ölni magát, miután a lánya meghalt, miközben a harmadik gyermekével volt terhes. Azt mondta: "Úgy éreztem, hogy az egész világom darabokra hullik előttem, és nem tudok semmit sem tenni. Úgy éreztem, az én hibám, hogy nem hoztam ki őket hamarabb. Amikor meghalt, abban a pillanatban meg akartam ölni magam. Úgy éreztem, hogy még futni sem tudok többé felállni, amikor a bombázások voltak. Az egyetlen dolog, ami életben tartott, a gyermekem volt, akivel terhes voltam. Úgy éreztem, hogy jót kell tennem vele azzal, hogy kihozom [az ISIS területeiről] és normális életet biztosítok neki".

Arra kérte a briteket, hogy legyenek "nyitott szemmel" az Egyesült Királyságba való visszatérésével kapcsolatban, mivel csak a külsejében bekövetkezett változás a legnagyobb utalás arra, hogy radikalizálódott.

A dokumentumfilmben így könyörög: "Azt mondanám az Egyesült Királyságban élő embereknek, adjanak nekem egy második esélyt, mert még fiatal voltam, amikor elmentem. Arra kérném őket, hogy tegyenek félre mindent, amit rólam hallottak, és legyenek nyitottak arra, hogy miért mentem el, és hogy ki vagyok most, mint ember."

Februárban Begum azonban elvesztette a bírósági fellebbezéssel járó jogi csatát, hogy visszatérhessen az Egyesült Királyságba a brit állampolgárságának megvonása miatti.

A Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag a kormánynak adott igazat, és kimondta, hogy a közbiztonság érdekében nem térhet vissza az Egyesült Királyságba, hogy bíróság elé álljon és visszaszerezze brit útlevelét.

Lord Reed azt mondta, hogy a brit állampolgárság visszaszerzésére irányuló jogi kísérletét el kell halasztani addig, amíg nem tekinthető többé nemzetbiztonsági fenyegetésnek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 14:43
Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

 • Az észak-rajna-vesztfáliai kormányzat havonta 875 eurót biztosít fejenként egyetlen távozásra kötelezett, de adott esetben megtűrt migránsnak a falvakban.
 • Ugyanebben az ellátási formában 1125 euró jár a városoknak egyetlen migráns ellátásáért.
 • A program 3 év alatt 275 millió eurót, vagyis nagyságrendileg 100 milliárd forintot emészt fel.
Kül 2021-07-11 | 13:19
Autó hajtott a zöldségesbódéba Linz mellett - 13 sérültből 4 súlyos állapotban van

Autó hajtott a zöldségesbódéba Linz mellett - 13 sérültből 4 súlyos állapotban van

 • Feltehetően nem terrortámadás történt, hanem az, hogy a 87 éves sofőr elveszítette uralmát a gépkocsi felett.
Kül 2021-08-10 | 14:38
6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

 • Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia írt közös levelet az Európai Bizottságnak.
 • Az Afganisztánban egyre súlyosbodó erőszak ellenére se függesszék fel azoknak az afgánoknak a hazatoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét – kérte hat uniós ország.
 • Ha leállítanánk a visszatoloncolásokat, az rossz üzenetet közvetítene és még több afgánt ösztönözne arra, hogy az EU-ba induljon – írták a belügyminiszterek.
Kül 2021-06-12 | 09:47
Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

 • Elírtak benne pár millió eurót.
Kül 2021-05-13 | 11:36
A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

 • Élénken foglalkoztatja a német sajtót az osztrák kancellár elleni nyomozás, és a miniszterelnököt elérő rengeteg korrupciós botrány.
Kül 2021-06-30 | 21:33
Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

 • A külföldi gyökerekkel rendelkezők aránya az elmúlt években meredeken emelkedett.
Kül 2021-06-14 | 21:17
POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

 • Kétségek merülnek fel Baerbock kormányzóképességével kapcsolatban - írja a brüsszeli elit lapja, a POLITICO.