The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"
  • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
  • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
  • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Az ISIS tizenéves menyasszonya 2015-ben, 15 évesen ment Nagy-Britanniából Szíriába, hogy két iskoláslánnyal együtt csatlakozzon a militáns csoporthoz - írja a The SUN c. brit lap.

Jelenleg az észak-szíriai al-Roj táborban tartják fogva, miután megfosztották állampolgárságától.

Egy új dokumentumfilmben, a Visszatérés: az élet az ISIS után c. filmben Begum azt állította, hogy őt és barátait online toborozták - számolt be erről a MailOnline.

Azt mondta: "Tudtam, hogy ez egy nagy döntés, de úgy éreztem, hogy gyorsan meg kell tennem. Nem akartam az a barát lenni, akit hátrahagynak".

A most 21 éves Begum elmondta, hogy a toborzók kihasználják a bűntudatot, amit azért éreznek, mert látják, hogy a muszlimok szenvednek a szíriai konfliktusban. A beszámolóban, amely az első volt, amit az Egyesült Királyság elhagyása óta adott, a fiatal nő azt mondta, hogy ő volt a családja "fekete báránya", és "fiatal és naiv" volt, amikor a távozás mellett döntött.

Azt mondta, hogy Bethnal Green-i osztálytársaihoz - Amira Abase és Kadiza Sultana - csatlakozva azért ment el az Egyesült Királyságból, mert segíteni akart a háború sújtotta Szíriában élő embereken.


A dokumentumfilmben Begum elsírja magát, amikor arról beszél, hogy a szíriai háborúban elvesztette három gyermekét. Elmondása szerint a gyász miatt meg akarta ölni magát.

A hét elején egyébként Alba Sotorra spanyol rendezőnő azt mondta, Begum szerinte nem jelent fenyegetést senkire, mivel teljesen összetört és segítségre szorul. Sotorra 2020 tavaszán találkozott Begummal egy szíriai menekülttáborban, ahol a britet olyan trauma érte, hogy képtelen volt kifejezni magát.

A The Timesnak nyilatkozva Sotorra azt mondta: "Kezdetben Shamima olyan volt, mint egy szellem, csak ült ott, letakarva, élettelenül, mint egy marionett, mint egy baba."

Sotorra filmet készít a Roj táborban élő kurd nők által vezetett műhelyről, ott találkozott először Begummal. "Az, hogy nem tudta kifejezni az érzéseit, mélységesen elszomorított" - emlékezett vissza.

"Aztán, talán két-három hónappal azután, hogy találkoztunk, játszottunk egy játékot a gyerekekkel. A gyerekek sárkányokkal játszottak. Shamima mindig nagyon csendes volt. Ő pedig az egyik szekéren ült és nézte. Láttam, hogy egy könnycsepp hullott a szeméből. Ez volt az első alkalom [hogy megnyilvánult]."

A 2019-ben forgatott filmben elmondta, hogy a harmadik gyermeke, egy fia halála után egész éjjel a holttestével maradt fent. A spanyol rendező azt mondta neki: "Nem tudtam, hogy ez a te hibád." Mire Shamina így válaszolt: "Ő volt az utolsó reményem, ő volt az egyetlen dolog, ami életben tartott. Nem tudom, hogyan. Aznap csak sírtam az összes gyermekemért. Mindannyiukért sírtam. Senki sem tudott segíteni rajtam, senki sem tudott tenni semmit."

Begum elmondta, hogy úgy érezte, meg akarja ölni magát, miután a lánya meghalt, miközben a harmadik gyermekével volt terhes. Azt mondta: "Úgy éreztem, hogy az egész világom darabokra hullik előttem, és nem tudok semmit sem tenni. Úgy éreztem, az én hibám, hogy nem hoztam ki őket hamarabb. Amikor meghalt, abban a pillanatban meg akartam ölni magam. Úgy éreztem, hogy még futni sem tudok többé felállni, amikor a bombázások voltak. Az egyetlen dolog, ami életben tartott, a gyermekem volt, akivel terhes voltam. Úgy éreztem, hogy jót kell tennem vele azzal, hogy kihozom [az ISIS területeiről] és normális életet biztosítok neki".

Arra kérte a briteket, hogy legyenek "nyitott szemmel" az Egyesült Királyságba való visszatérésével kapcsolatban, mivel csak a külsejében bekövetkezett változás a legnagyobb utalás arra, hogy radikalizálódott.

A dokumentumfilmben így könyörög: "Azt mondanám az Egyesült Királyságban élő embereknek, adjanak nekem egy második esélyt, mert még fiatal voltam, amikor elmentem. Arra kérném őket, hogy tegyenek félre mindent, amit rólam hallottak, és legyenek nyitottak arra, hogy miért mentem el, és hogy ki vagyok most, mint ember."

Februárban Begum azonban elvesztette a bírósági fellebbezéssel járó jogi csatát, hogy visszatérhessen az Egyesült Királyságba a brit állampolgárságának megvonása miatti.

A Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag a kormánynak adott igazat, és kimondta, hogy a közbiztonság érdekében nem térhet vissza az Egyesült Királyságba, hogy bíróság elé álljon és visszaszerezze brit útlevelét.

Lord Reed azt mondta, hogy a brit állampolgárság visszaszerzésére irányuló jogi kísérletét el kell halasztani addig, amíg nem tekinthető többé nemzetbiztonsági fenyegetésnek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-03-21 | 20:34
Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

  • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
  • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
  • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.
Kül 2021-05-19 | 14:07
Franciaországban még csak május 19-én nyitottak meg a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek, korlátozottan a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények

Franciaországban még csak május 19-én nyitottak meg a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek, korlátozottan a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények

  • Szerda estétől este 7 helyett este 9-re módosul, majd június 9-tól este 11-re módosul az éjszakai kijárási tilalom kezdete.
  • A magyar átoltottság a május 18-i adatok alapján százalékosan közel másfélszerese a franciának.
Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

  • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
  • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
  • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
  • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

  • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
  • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
  • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
  • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
  • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
  • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
  • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
  • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.
Kül 2022-03-25 | 14:47
Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

  • Ő könnyen kifizeti a drágább energiát a három és fél milliós nettó fizetéséből, amit a szájtépésért kap.
Kül 2021-05-19 | 08:36

Letartóztatták az afgán bevándorlót, aki pénteken egy 12 éves kislányt akart a tehervonat elé cibálni - az AfD a bevándorlási szabályok szigorítását követeli

  • Már így is van elég bűnözés az országban, nem kell továbbiakat importálnunk - mondta Maclenburg-Elő-Pomeránia tartományi vezetője.
Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

  • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
  • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
  • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.