Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben
  • Az Audi azt tervezi, hogy 2026-tól nem gyárt több benzin- és dízelmotoros autót.
  • A hibrid modelleket is ki kell vezetni addigra.
  • A Mercedes-Benz Cars s2019 végén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra több mint 50 százalékos értékesítési arányt érjen el a villamosított autók - azaz a tisztán e-autók és a hibrid autók - között.
  • A BMW-nek ugyanilyen tervei vannak globálisan.

Az Audi egy jelentés szerint kitűzte az új belsőégésű motoros modellek utolsó bemutatásának időpontját. Markus Duesmann vállalatvezető csütörtökön közölte az üzemi tanácsokkal és a felsővezetőkkel, hogy 2026 után nem fognak új benzines és dízel modelleket bevezetni, és hibrid változatokat sem - jelentette a Süddeutsche Zeitung című lapra hivatkozva az osztrák Die Presse.

A belsőégésű autó utolsó premierje egy Q modell, azaz egy városi SUV lesz, amelyet 2033 körülig árulnak majd - tette hozzá a lap. Ezt követően az Audi világszerte csak akkumulátoros járműveket kíván értékesíteni. A jól ismert A3 és A4 modelleknek már nem lesznek közvetlen utódaik, hanem teljesen újratervezik és átnevezik őket.

Az EU éghajlati célkitűzése a döntő?

A vita jelenleg az EU azon döntése körül forog, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Korábban legalább 40 százalékos felső határt irányoztak elő. Az EU Bizottsága a nyáron fordítja le a különböző ágazatokra vonatkozó új, általános éghajlati célokat, és új célokat határoz meg a közlekedési ágazatra vonatkozóan is. Az autóipar óva int a gyártók túlterhelésétől. A gyengébb vállalatok bajba kerülhetnek.

A Volkswagen-csoport sok riválisánál agresszívebben hajtja végre az elektromos mobilitásra való átállást - és ezzel növeli a többieken a nyomást. A közel hat évvel ezelőtti, önmaga által okozott dízelbotrány után az európai piacvezető újraszabályozta magát, hogy sérült imázsát is felfrissítse. A csoport például zárt ajtók mögött tudatja a brüsszeli döntéshozókkal, hogy támogatná az ambiciózusabb kibocsátási határértékeket - jelentette három, az eljárást ismerő személy. "A túlélésért folytatott harc lett belőle" - mondta egy, a Volkswagen stratégiáját ismerő személy. "Nem várhatod meg, hogy a többiek valamikor felzárkózzanak."

A Mercedes most már az elektromos meghajtást is erőlteti

A Daimler személygépkocsikat gyártó leányvállalata, a Mercedes-Benz egy médiajelentés szerint szintén fel akarja gyorsítani kínálatának elektromos autókra való átállítását a klímavédelemmel kapcsolatos növekvő politikai nyomás miatt. A 2024-re tervezett új elektromos autók közül jó néhányat a tervezettnél egy évvel korábban kellene piacra dobni - jelentette csütörtökön a "Manager Magazin" vállalati körökre hivatkozva.

A jelenlegi modellek több mint fele a következő generációban csak e-autóként kerülne piacra, így a belső égésű motorral szerelt változatok gyorsabban kivezethetők lennének. Ola Källenius, a Daimler vezérigazgatója még a nyári szünet előtt szeretné nyilvánosan bemutatni új irányvonalát. Egy befektetői napot is terveznek, mondta. A Daimler szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nem kommentálja a spekulációkat.

Källenius a március végi éves közgyűlésen bejelentette, hogy felgyorsítja "a termékportfólió villamosítását", de azóta nem tett konkrétumokat. A Mercedes-Benz Cars személygépkocsikat gyártó leányvállalata 2019 végén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra több mint 50 százalékos értékesítési arányt érjen el a villamosított autók - azaz a tisztán e-autók és a hibrid autók - között. Eközben a rivális Audi és a BMW ambiciózusabb célokat tűzött ki 2030-ra: a négykarikás márkánál a modellek 70 százalékának tisztán e-autónak kell lennie. A BMW azt szeretné, ha globális eladásainak legalább a felét a teljesen elektromos autók adnák.

Amint arról a gazdasági magazin beszámolt, Källenius gyorsítani akar, hogy felkészülhessen a belső égésű motorok 2030-tól történő betiltásának szélsőséges forgatókönyvére. Ezt követelik a Zöldek, akiknek jó esélyük van arra, hogy a szeptemberi német parlamenti választások után kormányra kerüljenek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-14 | 16:00
Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

  • A bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, vagyis azt, belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.
  • A volt tárcavezetőt többek között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól.
  • Salvinire azonban vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik migránscsoport feltartóztatását érinti.
  • Akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt.
  • A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Kül 2021-06-27 | 20:50
A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

  • A közösségi médiában rendszeresen lehet olyan videófelvételekkel találkozni, ahol migránsok játszóterek mellett, vagy az utcán onanizálnak, ha meglátnak egy nőt bikiniben.
  • Most egy rendszeresen, kiskorúak előtt a vonaton maszturbáló migránst ítéltek el Svájcban két év nyolc hónapra, és 5 évre kiutatsították az országból.
Kül 2021-06-22 | 09:53
A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

A görög kormány határkerítést épít a görög-török határon, az Evros folyó mentén

  • A csúcstechnológiával felszerelt kerítés célja a külső határok hatékonyabb védelme.
  • Hidvéghi Balázs és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérdezik: elismerik-e a görög határkerítés hatékonyságát, és ha igen, megteszik-e ugyanezt a magyarral is.
Kül 2021-08-20 | 13:41
Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé

Szakértők: már most 400 000 afgán lehet úton Európa felé

  • Németország döntéshozói aggódnak, ugyanis nem akarják, hogy a 2015-ös migránskrízis megismétlődjön.