A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot
 • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
 • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
 • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
 • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
 • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.

Az elmúlt napok megmutatták, hogy az Energiawende nem fog működni a francia atomerőművekből és a lengyel lignittüzelésű erőművekből származó, nagyon drága villamosenergia-import nélkül - írja a tichyseinblick.

Május 17-én reggel Németországban ismét több millió embernél nem volt áram, ezért Franciaországból jelentős mennyiségű, 3 gigawattnyi energiát kellett importálni. Ez három teljes értékű atomerőmű teljesítményének felel meg. De Ausztria, Svájc és Hollandia is örült, hogy jó pénzt kaptak a Németországba irányuló áramszállításokért.

Május 18-án este 9 órakor Németországnak már 10,7 GW-nyi áramot kellett importálnia.

A villamosenergia-fogyasztók számára ezek így ismét nagyon drága idők: ugyan gyakrabban fúj a szél, néha elég hevesen, ráadásul a nap is süt - azonban a természet erői ismét nem teszik meg azt a szívességet a német ipari társadalomnak, hogy egyenletesen szolgáltassanak. A fogyasztás és a termelés között ezért jelentős eltérések vannak.

Ezeket a szomszédos országokból származó villamosenergia-importtal egyenlítik ki, és drágán fizetnek érte a németek. A villamos energia ára ijesztő magasságokba szökött a napokban, amint azt a vékony kék vonalak mindkét grafikonon mutatják. Május 17-én reggel 8 órakor egy megawattóra áramért 101,51 eurót fizetett Németország, majd május 19-én reggel 8 órakor már 101,82 eurót.
Az utolsó atomerőműveket Németorszégban 2022 végéig le kell állítani. Az Energiawende apostolainak koncepciója: Németországban nem lesz több erőmű, hanem több tízezer szélturbina, és ha azok nem forognak, mert ismét szélcsendes időszak van, akkor lehet reménykedni az áramimportban. Ez az elgondolás akkor válhat kényessé, ha például Franciaország úgy véli, hogy először saját országát kell ellátnia, ahelyett, hogy a zöld Németországba szállítana. Vagy ha a Lengyelországból származó villamosenergia-ellátás az utolsó lehetőség, de Németország keleti szomszédját a lignittüzelésű erőművei miatt általános megbélyegzés övezi.

Ráadásul hétfő délután fenyegető helyzet alakult ki az európai hálózatokban, a hálózati feszültség összeomlása. A lengyel Łódźtól délre fekvő, összesen 3,9 GW kapacitású belchatowi erőmű tizenegy blokkja közül tíz hétfőn késő délután leállt - közölte a PSE állami tulajdonú energetikai vállalat, a Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Az erőmű 5420 megawattos kapacitásával a világ legnagyobb lignittüzelésű erőműve. Az ok egy közeli kapcsolóállomás műszaki hibája volt, amelyen keresztül a tíz egységből származó villamos energiát a hálózatba szállítják. Csak a tizenegyedik egység tudta folytatni az áramszolgáltatást, mivel az egy másik elosztóállomáshoz csatlakozik.

Így Lengyelország villamosenergia-termelésének mintegy 20 százaléka hirtelen kiesett. A frekvencia drasztikusan visszaesett, éppen az áramszüneti határ előttre. A PSE az kommunikálta, biztosítja, hogy a kiesés miatt az áramellátás nem okozhat gondot. Beata Jarosz-Dziekanowska, a PSE szóvivője hangsúlyozta, hogy az országos energiarendszer megfelelően működik, és nem várható áramhiány: "A rendszer üzemeltetőjeként rendelkezünk a szükséges tartalékokkal, és bármikor vissza tudunk nyúlni az importhoz."

A lengyel kormány most hosszabbította meg a délnyugat-lengyelországi lignitbánya és a turói erőmű működési engedélyét 2044-ig, miközben bejelentette, hogy atomerőművek építését is tervezi. A múlt héten egy új lignittüzelésű erőművet is üzembe helyeztek Turowban, amely szintén a PSE-hez tartozik. A hatóságok kitartanak amellett, hogy a korszerű erőmű elengedhetetlen a tisztább energiaforrásokra való áttérés során az energiaellátás szempontjából, és alacsony CO2-kibocsátást eredményez. Az Egyesült Államokból, Katarból és más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz tömeges behozatala várhatóan szintén biztosítja majd az energiastabilitást.

A kérdés csak az, hol van a német polgárok tűrőképessége az áramár tekintetében?

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-16 | 15:52
110 millió euróból imámképzés indul Németországan

110 millió euróból imámképzés indul Németországan

 • Évek óta probléma, hogy a német államban az imámokat török és szaudi pénzekből képzik.
 • Ezen próbálnak meg változtatni.
Kül 2021-07-25 | 15:16
Cseh EP-képviselő: amikor a tinédzserek tíz százaléka transzneműnek tartja magát, ez már az ilyen ideológusok befolyásának klasszikus példája, akik összezavarják a kiskorú gyermekeket

Cseh EP-képviselő: amikor a tinédzserek tíz százaléka transzneműnek tartja magát, ez már az ilyen ideológusok befolyásának klasszikus példája, akik összezavarják a kiskorú gyermekeket

 • Alexandr Vonda a napokban a brüsszeli klímaterveket is kritizálta.
 • Az EU klímavédelmi csomagját egy túlszabályozott kommunista gazdasághoz hasonlította, amilyen a múltban már egyszer elvette szabadságunkat, és szegénységbe taszított.
Kül 2021-07-09 | 10:09
Lecsapott a részeg osztrák lányokra az afgán, az egyiknek azonnal a szájába tette a péniszét

Lecsapott a részeg osztrák lányokra az afgán, az egyiknek azonnal a szájába tette a péniszét

 • Mivel Afganisztánban éppen felborult a biztonsági helyzet, nem valószínű, hogy kitoloncolják.
Kül 2021-06-27 | 21:34
A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

 • A CO2-adó, vagy más néven éghajlati adó Németországban jelenleg benne van az extrém-magas áramárban (111 Ft kilowattóránként).
 • Ugyanez az adónem szerepel az üzemanyagok árában is, 6 eurócenttel literenként, ezt a Zöldek további 16 eurócenttel fejelnék meg.
 • És most beépítették a lakótthonok fűtésének árába is.
 • Csak ez az adóemelés akár 308 euróval is megdobhatja az éves rezsit.
 • Nem véletlenül mondja Orbán az utóbbi időkben, hogy Európában az emberekkel akarják megfizettetni a klímarombolás árát, és ő ezt személyesen ellenzi.
Kül 2021-06-21 | 14:45
Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

 • A bizalmatlansági szavazásra azt követően került sor, hogy a Baloldal bejelentette, nem támogatja tovább a miniszterelnököt.
 • Ekkor a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták is kihátráltak a miniszterelnök mögül.
 • A bizalmatlansági beadványt végül a migrációkritikus Svéd Demokraták nyújtották be.
 • A kormányválság ugyan egy lakásbérleti-vita miatt robbant ki, de komolyabb fordulatot jelez.
 • A svéd közvélemény az utóbbi időkben ugyanis megelégelte a migrációs hátterű utcai bandaháborúkat, robbantásokat és leszámolásokat, az elszabadult erőszakhullámot.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

 • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
 • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
 • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

 • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
 • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.