A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot
  • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
  • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
  • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
  • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
  • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.

Az elmúlt napok megmutatták, hogy az Energiawende nem fog működni a francia atomerőművekből és a lengyel lignittüzelésű erőművekből származó, nagyon drága villamosenergia-import nélkül - írja a tichyseinblick.

Május 17-én reggel Németországban ismét több millió embernél nem volt áram, ezért Franciaországból jelentős mennyiségű, 3 gigawattnyi energiát kellett importálni. Ez három teljes értékű atomerőmű teljesítményének felel meg. De Ausztria, Svájc és Hollandia is örült, hogy jó pénzt kaptak a Németországba irányuló áramszállításokért.

Május 18-án este 9 órakor Németországnak már 10,7 GW-nyi áramot kellett importálnia.

A villamosenergia-fogyasztók számára ezek így ismét nagyon drága idők: ugyan gyakrabban fúj a szél, néha elég hevesen, ráadásul a nap is süt - azonban a természet erői ismét nem teszik meg azt a szívességet a német ipari társadalomnak, hogy egyenletesen szolgáltassanak. A fogyasztás és a termelés között ezért jelentős eltérések vannak.

Ezeket a szomszédos országokból származó villamosenergia-importtal egyenlítik ki, és drágán fizetnek érte a németek. A villamos energia ára ijesztő magasságokba szökött a napokban, amint azt a vékony kék vonalak mindkét grafikonon mutatják. Május 17-én reggel 8 órakor egy megawattóra áramért 101,51 eurót fizetett Németország, majd május 19-én reggel 8 órakor már 101,82 eurót.




Az utolsó atomerőműveket Németorszégban 2022 végéig le kell állítani. Az Energiawende apostolainak koncepciója: Németországban nem lesz több erőmű, hanem több tízezer szélturbina, és ha azok nem forognak, mert ismét szélcsendes időszak van, akkor lehet reménykedni az áramimportban. Ez az elgondolás akkor válhat kényessé, ha például Franciaország úgy véli, hogy először saját országát kell ellátnia, ahelyett, hogy a zöld Németországba szállítana. Vagy ha a Lengyelországból származó villamosenergia-ellátás az utolsó lehetőség, de Németország keleti szomszédját a lignittüzelésű erőművei miatt általános megbélyegzés övezi.

Ráadásul hétfő délután fenyegető helyzet alakult ki az európai hálózatokban, a hálózati feszültség összeomlása. A lengyel Łódźtól délre fekvő, összesen 3,9 GW kapacitású belchatowi erőmű tizenegy blokkja közül tíz hétfőn késő délután leállt - közölte a PSE állami tulajdonú energetikai vállalat, a Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Az erőmű 5420 megawattos kapacitásával a világ legnagyobb lignittüzelésű erőműve. Az ok egy közeli kapcsolóállomás műszaki hibája volt, amelyen keresztül a tíz egységből származó villamos energiát a hálózatba szállítják. Csak a tizenegyedik egység tudta folytatni az áramszolgáltatást, mivel az egy másik elosztóállomáshoz csatlakozik.

Így Lengyelország villamosenergia-termelésének mintegy 20 százaléka hirtelen kiesett. A frekvencia drasztikusan visszaesett, éppen az áramszüneti határ előttre. A PSE az kommunikálta, biztosítja, hogy a kiesés miatt az áramellátás nem okozhat gondot. Beata Jarosz-Dziekanowska, a PSE szóvivője hangsúlyozta, hogy az országos energiarendszer megfelelően működik, és nem várható áramhiány: "A rendszer üzemeltetőjeként rendelkezünk a szükséges tartalékokkal, és bármikor vissza tudunk nyúlni az importhoz."

A lengyel kormány most hosszabbította meg a délnyugat-lengyelországi lignitbánya és a turói erőmű működési engedélyét 2044-ig, miközben bejelentette, hogy atomerőművek építését is tervezi. A múlt héten egy új lignittüzelésű erőművet is üzembe helyeztek Turowban, amely szintén a PSE-hez tartozik. A hatóságok kitartanak amellett, hogy a korszerű erőmű elengedhetetlen a tisztább energiaforrásokra való áttérés során az energiaellátás szempontjából, és alacsony CO2-kibocsátást eredményez. Az Egyesült Államokból, Katarból és más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz tömeges behozatala várhatóan szintén biztosítja majd az energiastabilitást.

A kérdés csak az, hol van a német polgárok tűrőképessége az áramár tekintetében?

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 09:40
Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

  • Eddig is ez volt a gyakorlat, de júliustól ezt legalizálják.
  • Aki Oroszországba megy oltásért, ezentúl teljesen legálisan veheti fel a Szputnyik-V vakcinát, térítés ellenében.
Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

  • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.
Kül 2021-07-17 | 14:05
Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

  • Vagyis összesen kétezren fordítottak hátat Romániának egyetlen év alatt.
  • 2018-ban több mint 2500 orvos hagyta el az országot.
  • Az ellenzéki propagandamédia és Fekete-Győr András bezzegországa nem teljesít valami jól.
Kül 2022-02-08 | 18:07
Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

  • Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatását követően egymásnak adják a kilincset nyugati vezetők Moszkvában.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

  • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
  • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
  • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
  • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-07-16 | 13:38
Bőkezűen támogatja a német állam a semmittevést: egy öttagú migránscsalád akár 1812 euró támogatást is felvehet havonta

Bőkezűen támogatja a német állam a semmittevést: egy öttagú migránscsalád akár 1812 euró támogatást is felvehet havonta

  • Ez 600 000 forint minden hónapban.
  • Abban az esetben is jár ez a támogatás, ha adott esetben mind a két szülő dolgozik.
  • Bár ez a legritkább a német Hartz IV segély statisztikai összesítése alapján.
Kül 2021-07-08 | 19:27
Orbán: Szerbiát az Unióba!

Orbán: Szerbiát az Unióba!

  • Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.
  • Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.
  • Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.