A CO2-adó bevezetésének következménye: akár újabb 16 eurócenttel is növelhetik német zöldpolitikusok a benzin árát literenként

A CO2-adó bevezetésének következménye: akár újabb 16 eurócenttel is növelhetik német zöldpolitikusok a benzin árát literenként

A CO2-adó bevezetése óta különösen az ingázók panaszkodnak a magas üzemanyagárak miatt - írja a BILD.

De ez csak még rosszabb lesz - már ha Robert Habecknek igaza lesz. A zöldpárti vezető a Maybrit Illner című talkshow-ban arról elmélkedett, hogy már 2022-ben további, literenként akár 16 centes emelésre kerülhet sor.

A ZDF talkshow-jában a "Klímavédelem - senki nem akar fizetni érte?" provokatív kérdésre Habeck csütörtök este szó szerint azt mondta a jövőbeni áremelkedésre tekintettel: "Ha jövőre 55-60 euróra emelkedik a CO2 ára, akkor az duplázódás lenne, és egy kicsit felülmúlná azt, amit most tapasztaltunk".

Habeck azt is kinyilvánította "azt akarom, hogy az árnak hatása legyen", és konkrétabban is megfogalmazta elképzeléseit: "Csak azt akarom mondani, hogy a mostani hét-nyolc centhez képest mennyibe fog kerülni a benzin CO2-adójának literje: megint a duplájába".

Egy 70 literes tank feltöltése esetén ez 10,50 euró többletköltséget jelent. Mindazok számára, akik függnek az autótól, ez egy csapás.

Habeck is így látja. Számára egyértelmű, "hogy az árképzés és az új beruházások területén és a társadalomban is egyensúlytalanságot okoznak. Aki ebben mellébeszél, az nem érti, miről beszélünk itt." A Zöldek vezetője így folytatta a showban: "A magas jövedelmű háztartások számára a költségek elviselhetőek, az alacsonyabb jövedelműek számára a költségek pedig néha egzisztenciálisan fenyegetőek".

A szociálisan hátrányos helyzetűek és a vidéki régiókban élők tehermentesítése érdekében a magasabb jövedelműeket kellene megkérni, hogy fizessenek többet: "Az éghajlat-politika szükségszerűen társadalmi kiegyenlítő politikát von maga után" - mondta Habeck.

Sokan, akik szimpatizálnak azzal, hogy a Bundestag-választáson az ökopártra szavazzanak, nem szívesen hallanak ilyen mondatokat.

Habeck a gyártókra gyakorolt nyomást is növelni kívánja. Az 51 éves politikus "szabályozási intézkedésekkel", azaz törvényekkel akarja rákényszeríteni a vállalatokat, hogy saját bevallása szerint "alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járműveket építsenek". A cél szerinte egy "világosan meghatározott végdátum, amikor a fosszilis belső égésű motorok kivonulnak a piacról".

Egy dolog biztos: A CO2-ről való lemondást célzó éghajlat-politika még mindig sok szénbe fog kerülni az autósoknak - teszi hozzá a BILD, utalva arra, hogy a német elektromos-autózáshoz jelenleg rengeteg lignit-erőmű által használt áramot használnak fel.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

 • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
 • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
 • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.

 

Kül 2021-06-09 | 08:47
8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

 • Ez a történelem legnagyobb jelszószivárgása.
Kül 2022-02-08 | 18:07
Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

 • Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatását követően egymásnak adják a kilincset nyugati vezetők Moszkvában.
Kül 2021-10-26 | 15:31
Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

 • Ennek oka az, hogy liberalizálták a ázpiacot keleti szomszédunknál, és elszabadultak az árak.
Kül 2021-06-23 | 17:10
Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

 • Szerdáig 361 azonosított Delta-variánsos fertőzést deítettek fel nyugati szomszédunknál.
 • Ebből csak Bécsben 256 fertőzés történt.
 • Szakértők a variánst a brithet képest 60%-kal fertőzőbbnek tartják, és álláspontjuk szerint 2,5-szer súlyosabb lefolyású betegséget okozhat.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

 • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
 • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
 • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.