Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll

Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll
  • Egy ideje érzékelhető, hogy a francia politikai elit hangsúlyt váltott az illegális migráció megítélésében.
  • A Charlie Hebdo, majd a Bataclan elleni súlyos terrortámadások óta eltelt időben többé nem tabu nyilvánosan megkérdőjelezni az illegális migrációt.
  • Korábban csak a politikai életből kirekesztett Marine Le Pen tette ezt, de ma már a hivatalban lévő Macron elnök és kihívói is erről beszélnek.
  • Macron az utóbbi hónapokban kivívta a baloldali értelmiség haragját azzal, hogy a baloldalról támogatott politikai iszlamizmust kritizálta.
  • Az elegáns és kimért Michel Barnier, aki a BREXIT főtárgyalója volt Brüsszelben és mint az Európai Bizottság elnökségére esélyest is emlegették, szintén azzal lépett be a francia elnökválasztási kampányba, hogy meg kell állítani a migrációt Európa külső határain.
  • "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - mondta Barnier.
  • A mainstream establishment brüsszeli lapja, a Politico és annak kommentátorai migráció-ellenes kijelentései miatt azonnal éles cikkben fordultak a korábban dédelgetett főtárgyaló ellen.

Barnier a határok lezárására tett ígéretével keresi a rivaldafényt - kezdi írását a brüsszeli Politico.

A volt Brexit-tárgyaló szerint Franciaországnak "meg kellene nyomnia a szünet gombot" a bevándorlással kapcsolatban.

Párizs - Az elnökjelöltségért folytatott dadogása közben [a Politico minősítése - a szerk.] sokkoló ígéretet tett Michel Barnier volt Brexit-tárgyaló, aki egy francia televíziónak azt mondta, hogy 3-5 évre felfüggesztené a Franciaországba irányuló bevándorlást, és szigorítaná az EU külső határainak ellenőrzését.

"Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - mondta az RTL-LCI-Le Figaro vasárnapi műsorában, hozzátéve, hogy nem gondolja, hogy minden bevándorló "beleértve azokat is, akik a Földközi-tengeren próbálnak átkelni, hogy jobb életet találjanak, terroristák vagy bűnözők lennének".

Barnier konzervatív volt pénzügyminiszter szerint a bevándorlás veszélyt jelent a francia társadalom stabilitására

"Fennáll a robbanás veszélye, különösen a bevándorlás ügyében" - mondta. "Moratóriumot kell bevezetnünk a bevándorlásra. Időt kell szánnunk arra, hogy értékeljük, ellenőrizzük, és ha szükséges, megváltoztassuk a bevándorlási politikánkat" - fejtette ki.

A vasárnap tett megjegyzésekre azért került sor, mert Barnier - aki 2019 és 2021 között az EU-t képviselte a Brexit-tárgyalásokon -, igyekszik felkelteni az érdeklődést a jövő évi francia elnöki kampányához. A konzervatív Les Républicains párthoz tartozó exminisztert egyelőre nem tartják számon Emmanuel Macron elnök újraválasztási kampányának fő kihívói között.

"Számot kell vetni a helyzettel, le kell állítani a családegyesítéseket" - mondta. "Meg kell vizsgálnunk, hogyan adunk tartózkodási engedélyeket, egészségügyi vonatkozású engedélyeket, és hogyan használjuk fel a [juttatási ügynökségünk] erőforrásait", majd úgy fogalmazott, "Időt kell szánnunk arra, hogy nemzeti konszenzust alakítsunk ki ezekben a kérdésekben".

Barnier azt is elmondta, hogy a menekültek és a diákok továbbra is kérhetnek tartózkodási engedélyt, hogy Franciaországba jöhessenek.

Egy másik interjúban Barnier hozzátette, hogy Franciaországnak tárgyalásokat kellene kezdeményeznie a szomszédokkal a schengeni térségről, és szigorúbb ellenőrzéseket szorgalmazna az EU külső határain.

A megjegyzések felháborodást váltottak ki Nagy-Britanniában, ahol Barnier a Brexit-tárgyalások során végig intenzív sajtóérdeklődés középpontjában állt. Egyes kommentátorok azzal viccelődtek, hogy ha Európa a jelenleg Barnier által javasolt szigorúbb álláspontot képvisel a bevándorlással kapcsolatban, a Brexit talán meg sem történt volna. "Barnier a bevándorlás 3-5 évig tartó teljes leállítását + Schengen felfüggesztését szorgalmazza. Ironikus, mert ha az EU sokkal enyhébb korlátozásokat engedélyezett volna a személyek szabad mozgására, a Brexit valószínűleg soha nem történt volna meg. (És igen, tudom, hogy valószínűleg az EU-n kívüli bevándorlásra gondol)" - tweetelte a Financial Times kommentátora, Gideon Rachman.

Barnier többször is utalt arra, hogy indulni kíván a jövő évi elnökválasztáson, de eddig nem sikerült lendületet vennie a kampányának. Pártja, a Les Républicains továbbra sem döntött, hogyan válassza ki jelöltjét, hogy az előválasztási rendszert válassza-e, vagy egyszerűen csak egy úgynevezett "természetes" jelöltet támogasson. A konzervatívok közül egy volt miniszter, Xavier Bertrand és Valérie Pécresse, a párizsi nagyrégió vezetője áll az első helyen.

Franciaországban, ahol Barnier-t centristának tartják, a kritikusok szerint Barnier bevándorlási ígéretei közelebb hozta őt a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének, Marine Le Pennek a politikájához, aki sokadszorra a francia elnöki posztért kampányol, és a Franciaországba irányuló bevándorlás megállítását ígéri. Barnier elmondta, elutasítja, hogy Le Penhez hasonlítsák, de a Brexit kapcsán szerzett tapasztalatai óva intik őt a politikában való önelégültségtől.

"Négy és fél éve kezelem a Brexit valószínűtlen eseményét" - mondta - "a valószínűtlen eseményekkel óvatosnak kell lenni. Egy [Le Pen] győzelem akkor lehetséges, ha mások gyengék maradnak" - fogalmazott Barnier.

(A Politico nyomán.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

  • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
  • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.
Kül 2021-06-26 | 13:45
Szlovénia 30 - Orbán: nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabb a szomszédunk

Szlovénia 30 - Orbán: nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabb a szomszédunk

  • Hangsúlyozta: az ilyen ország, az ilyen szomszéd Magyarország értékét is növeli.
  • Büszkék vagyunk az Önök barátságára. Magyarország tiszteleg Szlovénia népe és bátor vezetői előtt. 
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

  • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
  • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
  • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
  • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Kül 2021-09-14 | 11:07
Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

Ezért veszélyes az illegális migráció: 10 illegálisból csak kettőt tud visszatoloncolni az EU

  • Nagy gond az egész EU-ban, hogy az illegálisan érkezetteket szinte képtelenség visszatoloncolni a saját hazájukba.
  • Csak a németeknél százezrek élnek, akiket elvileg kiutasítottak az országból, de nem tudják visszaküldeni őket.
Kül 2021-06-22 | 14:44
Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

  • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
  • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
  • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
  • Magyarországon is többszázezeret.
Kül 2021-05-22 | 12:01
A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

  • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
  • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
  • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
  • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
  • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.
Kül 2021-06-05 | 18:32
Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

  • Bár a regensburgi szervezet szerint a hajó kapitánya példás munkát végzett, mások nem így látják a földközi-tengeri migránstaxiztatást.
  • A kritikusoknak az a véleménye, hogy az NGO-k tevékenysége a Földközi-tengeren "embercsempészet", illetve az embercsempészethez való segítségnyújtás és felbujtás, és az Afrikából Európába irányuló, életveszélyes illegális migráció katalizátora.
  • Észak-Afrikában virágzik az "afrikaiak menekülését segítő", euró százmilliós feketeüzlet.
  • A helyszínen a haszonlesők drágán megfizettetik egy hely biztosítását - a többnyire hajózásra alkalmatlan csónakok egyikén, majd útnak engedik a túlzsúfolt csónakot, hogy egy NGO hajó rátaláljon azokra, akik étlen-szomjan a ladikokban vesztegelnek.
  • A csónakos embercsempészet miatt a Földközi-tengeren évente ezernyi ember fullad meg a nyílt vízen, és válik a hullámsír halottjává.