Gyurcsány felesége az Altusról nem nyilatkozik, inkább orbánozással üti el az időt

 • Az ellenzék háziversenyében Dobrev Klára is fontos tényező. A dinasztikus pártállami leszármazott képviselőnő, Apró Antal unokája Gyurcsány Ferenc felesége és egyben Európai Parlamenti képviselő Brüsszelben.
 • Brüsszelhez azonban nem csupán a képviselőség, de az Altus megbízásai is kötik: az Európai Bizottság több alkalommal is százmilliós megbízásokkal látta el korábban családi cégüket, az Altus Zrt-t.
 • Dobrev Klára online kampányát pedig rendszeresen az európai pártcsaládja fizeti, tízmilliós értékben.
 • A Telex egy barátságos, kedves hangulatú interjút készített Dobrevvel, ahol orbánozásra nagy felület jutott, az Altus Zrt-vel kapcsolatos kérdésekre viszont semennyi.

A Dobrev Klárával készített telexes interjú első része azt a kérdést járja körbe, miért döntött úgy Gyurcsány felesége, beszáll az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek castingjába. Dobrev úgy érvel, "Ez egy nagyon felelősségteljes döntés. Éppen időben vagyunk, nagyjából egy évünk van még a választásig, ami elegendő idő arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. De tény: az elmúlt egy év kormányzati teljesítménye, főként a járvány idején tapasztaltak, az államigazgatás teljes szétesése, az a lelketlen és szolidaritásmentes kormányzás, ami a Fideszre jellemző, nagyban erősítette és gyorsította bennem a döntési folyamatot."

A Telex kérdésére, hogy mi szólt az indulása ellen, a politikusnő az alábbiakat mondja: "Egy országot vezetni, különösen Orbán után, és különösen a mostani válság után, felelősségteljes feladat. Erre csak akkor szabad vállalkozni, ha az ember érzi és tudja, hogy képes megcsinálni azt, amire az országnak szüksége van."

A Telex az interjú során nem szembesíti a képviselőnőt azzal, hogy kudarcos és válságos kormányzásban és államigazgatásban neki gyakorlati tapasztalata is van: édesanyja Horn Gyula kabinetfőnökeként tevékenykedett, ő személyesen pedig Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt annak 2001-2002-es kampányakor, majd 2002-ben a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. 2004 augusztusában, férje miniszterelnökké választásakor erről a posztjáról lemondott, de befolyása nyilvánvaló volt a későbbiekben is. A Gyurcsány-korszakhoz olyan EU-s projektek kapcsolódnak, mint a budapesti M4 Metró építésének ügye, ahol az OLAF megállapította, százmilliárdos csalás történt a kivitelezés során, arról nem is beszélve, hogy a 2008-as válság Magyarországot üres kasszával találta meg, és az államcsődtől csak az IMF gigantikus hitele óvta meg az országot.

A liberális ellenzéki lap igazán erős kérdésekkel az interjú további részében sem szorongatja Dobrevet, így a képviselőnő szabadon fejtheti ki gondolatait a női vezetés lényegéről. Ezt mondja: "Ez az ország egyszerre vágyik békére és határozottságra. Egyszerre vágyik empátiára, és olyan erőre, amely szükség esetén drasztikus is tud lenni. Ez a kettősség természetesen megvan, és ennek a kettősségnek egy nő pontosan ugyanolyan jól meg tud felelni, mint egy férfi."

A drasztikus erőt mindenki megtapasztalhatta, aki 2006-ban az utcán járt: az '56-os forradalom 50. évfordulóján Dobrev férje, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként lovasrohamot vezényeltetett a kormányzása ellen tiltakozók közé, a rendőrök kardlapozták a demonstrálókat, és gumilövedék-sortüzet kaptak a nyakukba emberek.

Dobrev a saját nőisége mellett érvel, és újabb csúsztatására sem csap le a Telex. Azt állítja, "A Fidesz által vezérelt közbeszédben azt, hogy valaki nőként, feleségként önálló karrierrel rendelkezik, és még politikai ambíciói is vannak, nehéz elképzelni."

Gyurcsány felesége egyszerűen nem mond igazat: a magyar kormányban három nő is jelentős feladatokat vállal, Varga Judit, Novák Katalin, és Mager Andrea. De a Fidesz-kormányzat irányította magyar államigazgatás számtalan meghatározó pozíciójában dolgoznak nők.

A Telex borzasztóan bátor kérdésekkel folytatja, ezek közül is Aranytoll-díjas, amikor nekiszegezik Dobrev Klárának a kérdést:

Akkor mik az Ön szívügyei?

Dobrev az alábbiakat válaszolja: "Van három terület, ahol meggyőződésem szerint azonnal lépnünk kell. Az első, hogy csak az az ország tud versenyképes lenni a 21. században, amely képes az országban élő embereket közösségként összetartani. Ahol elviselhetetlenül nőnek a vagyoni, jövedelmi különbségek, az az ország nemcsak ketté-, hanem le is szakad."

Olcsó lenne ezt a választ azzal leütni, hogy egy évtizedek óta milliárdos baloldali kegyelt válaszolja a fentebbieket, maradjunk inkább a tényeknél: az EuroStat és a KSH vonatkozó statisztikái alapján kijelentető, 2010 óta radikálisan csökkent a mélyszegénységben élők száma, és megnőtt az alsó-középosztály jövedelemtermelő képessége, mégpedig nagyobb arányban, mint azoké, akik a felső decilisbe tartoznak. Vagyis Dobrev állításával szemben Magyarországon nem nőtt, hanem csökkent a szegények száma, és nem nőtt radikálisan a felső 10% jövedelemtermelő képessége, így a magyar társadalom sem szakadt szét véglegesen. A Telexnél természetesen ezekkel a tényekkel nem szembesítik Gyurcsány feleségét.

Dobrev a Telex "Ez egy progresszív adórendszert jelent?" kérdésére elárulja: újra progresszív - többkulcsos - adórendszert, vagyis adóemelést akar a Demokratikus Koalíció:  "Például azt is, igen, mert az, hogy egy 2-3 millió forintot kereső ember ugyanakkora adókulccsal adózik, mint a 150 ezer forintot kereső, szerintem nincs rendben." E kijelentés különlegességét az adja, hogy Gyurcsány Ferenc korábban többször is hitet tett az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, és amikor Botka László bejelentkezett a miniszterelnökségre, és a zászlóra írta, fizessenek a gazdagok, akkor Gyurcsány ferenc alázta meg azzal a szegedi polgármestert, hogy csak tavaly többet adót fizetett be, mint amit Botka az életében valaha fog.

Az interjú későbbi részében Dobrev ismételten teljes hitet tesz az Európai Gyógyszerügynökség mellett, azt állítva, a magyar kormányfő utasítására engedélyezték csak a keleti oltóanyagokat. A Telex nem csapja le a magas labdát, hogy a hazai hatóságok minden egyes tételt bevizsgálnak, és csak akkor engedélyezik a vakcinák felhasználását, ha azok maradéktalanul megfelelnek a szigorú hazai előírásoknak.

Az Altus-szálra "nem maradt idő"

Az interjú korlátozott ideig tartott, és bár terveztük, nem maradt idő Altus-ügyben is kérdezni a DK miniszterelnök-jelöltjét, emiatt utólag, írásban küldtünk kérdést Dobrev Klárának. Arra voltunk kíváncsiak, hogy adott-e kölcsön Czeglédy Csabának 35 millió forintot uniós forrásból, valamint hogy érzékelt-e abból bármit, hogy Polt Péter elmondása szerint a BRFK 2018 óta nyomoz Altust érintő ügyben. Dobrev azt közölte a Telexszel, hogy ezekre a kérdésekre most nem szeretne válaszolni, de egy következő interjúban szívesen.

(TELEX NYOMÁN.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-15 | 13:26
Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

 • Ruff Bálint kommunikációs- és kampánytanácsadó évek óta dolgozik Botka László szegedi polgármesterrel, és újabban Pikó András VIII. kerületi polgármestert is segíti.
 • Hetente jelentkező podcast-vendég a Szabad Európa portálján, ahol az aktuális ellenzéki és kormányzati politikai mozgásokat elemzi.
 • A legutóbbi adásban azt mondta, ugyan időről-időre fölröppen, hogy Orbán Viktor "elfáradt", neki a 2021-es utolsó Kormányinfóról nagyon nem ez volt a benyomása.
 • Szerinte a magyar miniszterelnök "négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket".
 • "Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok" - mondta a Szabad Európának Ruff.
Bel 2022-01-12 | 09:18
Az új fertőzések 29%-át már az omikron vírusvariáns okozza

Az új fertőzések 29%-át már az omikron vírusvariáns okozza

 • A beoltottak száma 6 297 101 fő, közülük 6 039 940 fő már a második, 3 299 569 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 7883 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 308 877 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 67 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 149 849 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 118 945 főre emelkedett.
 • 2758 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-09-26 | 14:05
Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

 • Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken kifarolt az egyébként általa és az MSZP által jelölt zuglói Tóth Csaba mögül.
 • Azért különös, hogy csak most - és miért jelölték az előválasztásra egyáltalán -, mert Karácsony 2014 és 2019 között Zugló polgármestere volt, Tóth Csaba pedig akkor is megválasztott zuglói szocialista képviselőként dolgozott.
 • Tehát Karácsony sokkal korábban is ismerte Tóth most kifogásolt cselekedeteit, nem véletlenül utalt arra korábban Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Tóth őt személyesen és a családját is fenyegeti.
 • Később azonban a Főpolgármester letagadta az egészet, és azt hazudta, Tóth ügyét a múlt részének tekinti.
 • Ám úgy tűnik, most, hogy kényszerűen végül mégis elengedte Tóth kezét, benyújtja a számlát.
 • Egy ózdi és egy székesfehérvári közös DK-Jobbik leléptetését követeli a Demokratikus Koalíciótól és a Jobbiktól.
 • A DK úgy reagált, nekik nem tetszik a "házmestertempó", és felszólították Karácsonyt, kérjen bocsánatot a székesfehérvári, offshore botrányba keveredett képviselőjelölttől.
Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Bel 2021-12-13 | 11:52
Macronnak is panaszkodik majd egy sort a magyarországi ellenzék

Macronnak is panaszkodik majd egy sort a magyarországi ellenzék

 • A francia államfő diplomáciai nagyüzemre érkezett hétfőn Budapestre.
 • Találkozik Áder Jánossal, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, és csatlakozik a V4-ek delegációjához.
 • A látogatás külön apropója, hogy 2022 elejétől francia elnökség veszi kezdetét az EU-ban, és Macron újrázásra készül a francia elnöki tisztségben is.
 • Ráadásul Merkel 16 évnyi kormányzása után zöld-baloldali kormány alakult Berlinben, ennek ellensúlyozására is partnereket kereshet Macron Közép-Európában.
 • Jobboldali kihívóit már fogadta Orbán Viktor korábban, de a francia centrista elnökkel sincsen rossz kapcsolata a magyar kormányfőnek.
 • A hivatalos tárgyalások után Macron az ellenzék vezetőit is fogadja, tárgyal Dobrev Klárával, Márki-Zay Péterrel, Donáth Annával és Karácsony Gergellyel is.
 • Előbbiek beszélnek idegen nyelveket, szót értenek majd Macronnal, Budapest Főpolgármesterének azonban most is tolmácsra lesz szüksége.
 • Legutóbbi videóján is csak olvasta az elérakott angol köszöntőszöveget.
Bel 2021-09-08 | 14:53
Régen elhunyt emberek is támogatták a XVI. kerületi Vajda Zoltánt 2018-ban, most is ő az egyik jelöltje az ellenzéknek

Régen elhunyt emberek is támogatták a XVI. kerületi Vajda Zoltánt 2018-ban, most is ő az egyik jelöltje az ellenzéknek

 • Megosztó, összeférhetetlen embernek tartják az EGYÜTT-et is megjárt politikust, aki most Márki-Zay jelöltje.
 • Úgy hírlik, a nőkkel is elég agresszív a helyi közéletben ismert, ellentmondásos Vajda.
 • 2018-ban régen elhunyt emberek adatait felhasználva nyerhette el a jelöltségét, ezt a nyomozás is megállapította.
Bel 2021-07-09 | 11:49
Gyurcsány elővette a nagy kést, élesre fente, és rendületlenül szalámizza szövetségeseit

Gyurcsány elővette a nagy kést, élesre fente, és rendületlenül szalámizza szövetségeseit

 • Most a Veszprém megyei közgyűlés Momentum-Jobbik frakcióját robbantották szét azzal, hogy a Momentumból leigazoltak egy jelöltet.
 • Az utóbbi hetekben MSZP-s politkusokat, köztük a párt korábbi elnökét, Molnár Gyulát igazolta le a Demokratikus Koalíció.
 • De nemrégiben szétrobbantották az ingatag szivárványkoalíciót Baján, Pécsett és Miskolcon is.
 • E kavarások mögött is Gyurcsányékat sejtik azok, akiket átejtettek a palánkon.
Bel 2021-08-26 | 13:49
A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

 • A magyar repülőgépek 14-szer fordultak az afgán főváros, Kabul és az üzbegisztáni Buhara között.