Gyurcsány felesége az Altusról nem nyilatkozik, inkább orbánozással üti el az időt

  • Az ellenzék háziversenyében Dobrev Klára is fontos tényező. A dinasztikus pártállami leszármazott képviselőnő, Apró Antal unokája Gyurcsány Ferenc felesége és egyben Európai Parlamenti képviselő Brüsszelben.
  • Brüsszelhez azonban nem csupán a képviselőség, de az Altus megbízásai is kötik: az Európai Bizottság több alkalommal is százmilliós megbízásokkal látta el korábban családi cégüket, az Altus Zrt-t.
  • Dobrev Klára online kampányát pedig rendszeresen az európai pártcsaládja fizeti, tízmilliós értékben.
  • A Telex egy barátságos, kedves hangulatú interjút készített Dobrevvel, ahol orbánozásra nagy felület jutott, az Altus Zrt-vel kapcsolatos kérdésekre viszont semennyi.

A Dobrev Klárával készített telexes interjú első része azt a kérdést járja körbe, miért döntött úgy Gyurcsány felesége, beszáll az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek castingjába. Dobrev úgy érvel, "Ez egy nagyon felelősségteljes döntés. Éppen időben vagyunk, nagyjából egy évünk van még a választásig, ami elegendő idő arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. De tény: az elmúlt egy év kormányzati teljesítménye, főként a járvány idején tapasztaltak, az államigazgatás teljes szétesése, az a lelketlen és szolidaritásmentes kormányzás, ami a Fideszre jellemző, nagyban erősítette és gyorsította bennem a döntési folyamatot."

A Telex kérdésére, hogy mi szólt az indulása ellen, a politikusnő az alábbiakat mondja: "Egy országot vezetni, különösen Orbán után, és különösen a mostani válság után, felelősségteljes feladat. Erre csak akkor szabad vállalkozni, ha az ember érzi és tudja, hogy képes megcsinálni azt, amire az országnak szüksége van."

A Telex az interjú során nem szembesíti a képviselőnőt azzal, hogy kudarcos és válságos kormányzásban és államigazgatásban neki gyakorlati tapasztalata is van: édesanyja Horn Gyula kabinetfőnökeként tevékenykedett, ő személyesen pedig Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt annak 2001-2002-es kampányakor, majd 2002-ben a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. 2004 augusztusában, férje miniszterelnökké választásakor erről a posztjáról lemondott, de befolyása nyilvánvaló volt a későbbiekben is. A Gyurcsány-korszakhoz olyan EU-s projektek kapcsolódnak, mint a budapesti M4 Metró építésének ügye, ahol az OLAF megállapította, százmilliárdos csalás történt a kivitelezés során, arról nem is beszélve, hogy a 2008-as válság Magyarországot üres kasszával találta meg, és az államcsődtől csak az IMF gigantikus hitele óvta meg az országot.

A liberális ellenzéki lap igazán erős kérdésekkel az interjú további részében sem szorongatja Dobrevet, így a képviselőnő szabadon fejtheti ki gondolatait a női vezetés lényegéről. Ezt mondja: "Ez az ország egyszerre vágyik békére és határozottságra. Egyszerre vágyik empátiára, és olyan erőre, amely szükség esetén drasztikus is tud lenni. Ez a kettősség természetesen megvan, és ennek a kettősségnek egy nő pontosan ugyanolyan jól meg tud felelni, mint egy férfi."

A drasztikus erőt mindenki megtapasztalhatta, aki 2006-ban az utcán járt: az '56-os forradalom 50. évfordulóján Dobrev férje, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként lovasrohamot vezényeltetett a kormányzása ellen tiltakozók közé, a rendőrök kardlapozták a demonstrálókat, és gumilövedék-sortüzet kaptak a nyakukba emberek.

Dobrev a saját nőisége mellett érvel, és újabb csúsztatására sem csap le a Telex. Azt állítja, "A Fidesz által vezérelt közbeszédben azt, hogy valaki nőként, feleségként önálló karrierrel rendelkezik, és még politikai ambíciói is vannak, nehéz elképzelni."

Gyurcsány felesége egyszerűen nem mond igazat: a magyar kormányban három nő is jelentős feladatokat vállal, Varga Judit, Novák Katalin, és Mager Andrea. De a Fidesz-kormányzat irányította magyar államigazgatás számtalan meghatározó pozíciójában dolgoznak nők.

A Telex borzasztóan bátor kérdésekkel folytatja, ezek közül is Aranytoll-díjas, amikor nekiszegezik Dobrev Klárának a kérdést:

Akkor mik az Ön szívügyei?

Dobrev az alábbiakat válaszolja: "Van három terület, ahol meggyőződésem szerint azonnal lépnünk kell. Az első, hogy csak az az ország tud versenyképes lenni a 21. században, amely képes az országban élő embereket közösségként összetartani. Ahol elviselhetetlenül nőnek a vagyoni, jövedelmi különbségek, az az ország nemcsak ketté-, hanem le is szakad."

Olcsó lenne ezt a választ azzal leütni, hogy egy évtizedek óta milliárdos baloldali kegyelt válaszolja a fentebbieket, maradjunk inkább a tényeknél: az EuroStat és a KSH vonatkozó statisztikái alapján kijelentető, 2010 óta radikálisan csökkent a mélyszegénységben élők száma, és megnőtt az alsó-középosztály jövedelemtermelő képessége, mégpedig nagyobb arányban, mint azoké, akik a felső decilisbe tartoznak. Vagyis Dobrev állításával szemben Magyarországon nem nőtt, hanem csökkent a szegények száma, és nem nőtt radikálisan a felső 10% jövedelemtermelő képessége, így a magyar társadalom sem szakadt szét véglegesen. A Telexnél természetesen ezekkel a tényekkel nem szembesítik Gyurcsány feleségét.

Dobrev a Telex "Ez egy progresszív adórendszert jelent?" kérdésére elárulja: újra progresszív - többkulcsos - adórendszert, vagyis adóemelést akar a Demokratikus Koalíció:  "Például azt is, igen, mert az, hogy egy 2-3 millió forintot kereső ember ugyanakkora adókulccsal adózik, mint a 150 ezer forintot kereső, szerintem nincs rendben." E kijelentés különlegességét az adja, hogy Gyurcsány Ferenc korábban többször is hitet tett az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, és amikor Botka László bejelentkezett a miniszterelnökségre, és a zászlóra írta, fizessenek a gazdagok, akkor Gyurcsány ferenc alázta meg azzal a szegedi polgármestert, hogy csak tavaly többet adót fizetett be, mint amit Botka az életében valaha fog.

Az interjú későbbi részében Dobrev ismételten teljes hitet tesz az Európai Gyógyszerügynökség mellett, azt állítva, a magyar kormányfő utasítására engedélyezték csak a keleti oltóanyagokat. A Telex nem csapja le a magas labdát, hogy a hazai hatóságok minden egyes tételt bevizsgálnak, és csak akkor engedélyezik a vakcinák felhasználását, ha azok maradéktalanul megfelelnek a szigorú hazai előírásoknak.

Az Altus-szálra "nem maradt idő"

Az interjú korlátozott ideig tartott, és bár terveztük, nem maradt idő Altus-ügyben is kérdezni a DK miniszterelnök-jelöltjét, emiatt utólag, írásban küldtünk kérdést Dobrev Klárának. Arra voltunk kíváncsiak, hogy adott-e kölcsön Czeglédy Csabának 35 millió forintot uniós forrásból, valamint hogy érzékelt-e abból bármit, hogy Polt Péter elmondása szerint a BRFK 2018 óta nyomoz Altust érintő ügyben. Dobrev azt közölte a Telexszel, hogy ezekre a kérdésekre most nem szeretne válaszolni, de egy következő interjúban szívesen.

(TELEX NYOMÁN.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-15 | 14:00
Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.

Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.

  • Ahogy a törpök élete sem csak játék és mese, a Momentum ifjú titánjai is már az alakulás után súlyos konfliktusokba keveredtek párton belül.
  • A Mandiner bemutatott néhány jegyzőkönyv-részletet, amelyek azt bizonyítják, hogy már 2017-ben is súlyos problémák voltak a pénzügyekkel a pártban.
  • Erre jött rá Fekete-Győr zsarolása, amellyel a többi vezetőt padlóra küldte.
  • A Mandiner információi szerint a Momentumban a mai napig ilyen cicaharcok zajlanak.
Bel 2021-09-24 | 13:49
MSZP-s források: Jakab Péter és Fekete-Győr András "mennek a kukába"

MSZP-s források: Jakab Péter és Fekete-Győr András "mennek a kukába"

  • Így beszél egy tisztességes szociáldemokrata a szövetségeseiről.
  • A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó MSZP-sek nagyon elbízták magukat, holott pár hónapig a lét és a nemlét határán, az 5 százalékos küszöb alatt tanyáztak.
  • Szerintük az előválasztás két igazi esélyese Karácsony és az "iszonyatosan nyomuló" Dobrev Klára.
  • Azt elismerték a lapnak, hogy a budapesti dugóhelyzet "sérüléseket" okoz Karácsony Gergelynek.
Bel 2021-08-11 | 14:12
Fiatal párként lakást szeretnél Budapesten? Esélytelen vagy, Karácsonyék minden lakást a hajléktalanoknak adnak

Fiatal párként lakást szeretnél Budapesten? Esélytelen vagy, Karácsonyék minden lakást a hajléktalanoknak adnak

  • Véget ért Budapest első részvételi költségvetéséről szóló szavazása, amit a momentumos főpolgármester-helyettes kezdeményezett.
  • Totális érdektelenség övezte az egészet.
  • De egy lobbi megszavazta, hogy a hajléktalanok kapják a fővárosi lakásokat.
Bel 2021-09-30 | 14:34
A tönkrevert, a vereségbe beleőszült Jakab harcba hív

A tönkrevert, a vereségbe beleőszült Jakab harcba hív

  • Két és fél nap bujkálás után Jakab Péter új videóval jelentkezett Facebook-oldalán.
  • Érthető, hogy el volt tűnve, a BENNFENTES korábbi értesülései szerint nagyon megviselte a negyedik helyezés.
  • Megint harcba hívja az embereket, csak hát ahhoz erő is kellene.
  • Az meg nincs, lásd megalázó negyedik helyezés a Gyurcsány-showban.
Bel 2022-03-25 | 12:45
Orbán: Nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba

Orbán: Nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba

  • Ezért nem küldünk katonákat és nem küldünk fegyvereket Ukrajnába - közölte Orbán Viktor a Facebook-oldalán.
  • Ezt Zelenszkij elnökkel is megértettem. Nekünk Magyarország az első! - nyomatékosította a kormányfő.
Bel 2021-06-07 | 10:40

65%-ra nőtt a járványkezeléssel elégedettek aránya

  • 62-ről 65%-ra nőtt azok aránya, akik elégedettek a kormány járványkezelésével.
Bel 2021-11-03 | 14:27
Magyar György: "mi, akik a jogállamért ordítunk rendszerszerűen, nem tiporhatjuk a jogállamot"

Magyar György: "mi, akik a jogállamért ordítunk rendszerszerűen, nem tiporhatjuk a jogállamot"

  • Magyar György "politikai dumának" nevezte a feles alkotmányozás ötletét.