Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay
  • A Kálmán Olgának tollba mondott könyvében az egekig magasztalta Bajnai megszorításait a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
  • Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és bevezetni a brutális megszorításokat - fejtette ki Márki-Zay.

Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat, "az egyébként nagyon tehetséges" Bajnai Gordon kormányzása "sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon" – vélekedik Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, írja a Magyar Nemzet.

"Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. […] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. […] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani" – olvasható Márki-Zay Péter nyilatkozata Kálmán Olga 2019-ben megjelent, Szeretemország című könyvében.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének – úgy tűnik – azóta sem változott az álláspontja, hiszen a baloldali előválasztás augusztusi kampányrendezvényén is Bajnai Gordont és a hozzá köthető megszorítócsomagot méltatta: "Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon" – nyilatkozta akkor Márki-Zay Péter.

A vásárhelyi polgármester úgy folytatta, szerinte kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott akkor az a kormány. Mint mondta, az volt a benyomása, hogyha előre hozott választást tartottak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek nem lett volna kétharmada. – Ő megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen azt mondhatnám, hogy rehabilitáltam – zárta gondolatait a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Emlékezetes, hogy amikor Gyurcsány Ferenc belebukott a katasztrofális gazdaságpolitikájába és az őszödi beszéd következményeibe, régi barátjának és bizalmasának, Bajnai Gordonnak adta át a hatalmat. Az országot 2009 és 2010 között irányító Bajnai folytatta elődje gazdaságpolitikáját: a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorítócsomagját vezette be. A Bajnai-féle szocialista kormány 2009-ben 350–400, 2010-ben pedig 900 milliárd forinttal tervezte csökkenteni a költségvetés kiadásait (azaz a büdzsé tíz százalékával).

A csomag részeként a Bajnai-kormány a közszférában megszüntette a 13. havi bért, csökkentette az önkormányzatoknak járó támogatásokat. Emellett számos, az idős embereket érintő megszorítást is bevezettek. Így előre hozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták és megszüntették a 13. havi nyugdíjat. Emellett tíz százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-01 | 19:56
Pestszentlőrinc polgármestere inkább törvénytelenségbe fojtotta a testületi ülést, csak ne szólalhassanak fel a képviselők a lakóparkmutyiról

Pestszentlőrinc polgármestere inkább törvénytelenségbe fojtotta a testületi ülést, csak ne szólalhassanak fel a képviselők a lakóparkmutyiról

  • A DK-s polgármester nem akart felszólalásokat és nem hirdette ki a testületi szavazásokat a ligetes-parkos kertvárosi zöldövezetbe tervezett ingatlanberuházásról.
  • A mai testületi ülésen nem adott szót az ellenzéknek, majd felszólítás ellenére sem adta ki a vitatott lakópark-beruházásról szóló szavazás végeredményét.
  • Helyette inkább elviharzott az ülésről.
Bel 2021-10-12 | 10:18
Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

  • A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon.
  • Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. 
Bel 2021-09-02 | 09:28
Tendert nyert Hódmezővásárhelyen a buszos cég, most ők hurcolják Márki-Zayt a kampányban

Tendert nyert Hódmezővásárhelyen a buszos cég, most ők hurcolják Márki-Zayt a kampányban

  • Mindig a leghangosabb korrupcióellenes politikusokról derül ki az összeférhetetlenség.
Bel 2021-06-22 | 11:25
Annyira belegabalyodtak a hazugságokba a Fővárosnál a dugók miatt, hogy a város vezetői már azt sem egyeztetik, egyfélét hazudjanak

Annyira belegabalyodtak a hazugságokba a Fővárosnál a dugók miatt, hogy a város vezetői már azt sem egyeztetik, egyfélét hazudjanak

  • Múlt héten Karácsony az M0-s elkerülőre mutogatott a Budapest belvárosában sosem látott dugók miatt.
  • Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke hétfőn viszont az Astoriát tette felelőssé a forgalmi káosz miatt.
Bel 2022-04-22 | 15:02
MigránsTaxi: 19 illegális migránst csempészett

MigránsTaxi: 19 illegális migránst csempészett

  • 2022. április 22-én 12 óra 5 perckor egy cseh honosságú gépkocsit állítottak meg Tét belterületén.
  • A járműben az 54 éves cseh sofőrön kívül tizenkilenc – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-19 | 10:44
Halottak is szerepelnek a miniszterelnök-jelölti íveken - állítja riválisairól Márki-Zay Péter

Halottak is szerepelnek a miniszterelnök-jelölti íveken - állítja riválisairól Márki-Zay Péter

  • "Amikor a Villányi úton leellenőrizték az aláírásokat, hogy, hogy nem, a mieink között nem voltak halottak" – mondta Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában.
  • Márki-Zay rá akarja venni Karácsonyt, hogy lépjen vissza a javára, mert ő "konszenzusosabb jelölt" a Főpolgármesternél.