Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás

Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás
 • Folyamatosak a ki-ki meccsek az ellenzéki összefogáson belül.
 • Hol a pártok tartanak be egymásnak, hol a pártok vezetői Márki-Zaynak.
 • Az is mindennapos, hogy alkalmi koalíciókban szövetkeznek egymás ellen, a Párbeszéd listás mandátumainak visszavágása is erre példa.
 • Ahogyan az is, ahogy a befutónak tartott listás helyekért marakodnak. 
 • Eközben a nyilvánosság előtt aláznak meg embereket azzal, hogy pörgetik a neveiket mint lehetséges köztársasági elnökjelöltek, majd kifarolnak mögülük.
 • Ez történt Iványi Gáborral is, akit Jakab Péter nem akart elfogadni, holott Karácsonyék összegyűjtöttek neki 30 aláírást egy petíciós portálon.
 • De Jakab célja nem is Iványi megalázása volt, hanem a politikai dominancia érzékeltetése Márki-Zay és az Iványit jelölő Karácsony fölött.

Jobbik szembement a másik öt párttal - fogalmaz a Telex.

Az elmúlt hetekben 3-4 név is felmerült a pártelnökök megbeszélésein, de nem sikerült konszenzust elérni.

Az egyik első név Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke volt, akit Karácsony Gergely, illetve a Párbeszéd javasolt. Iványi széles társadalmi támogatottsággal bír, az RTL Klub közönségszavazásán tavaly ő lett az év embere, de egy belső, ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatás is népszerűbbnek és főként a bizonytalanok számára elfogadhatóbb államfőjelöltnek hozta ki, mint Novák Katalint. Több párt is támogatta a lelkész jelölését, a Telex információi szerint egyedül a Jobbik mondott nemet.

"A Jobbik elnöksége nem tartotta kellően konszenzusteremtő személyiségnek. Olyannak, aki teljes mellszélességgel tudná a nemzet egészét képviselni" – indokolta a párt döntését Jakab Péter a Telexnek. A Jobbik elnöke szerint egy köztársaságielnök-jelöltnél elvárás, hogy a nemzet egységét tudja megteremteni, és ők ezt nem látták Iványinál garantálva.

Jakab kérdésükre azt is mondta, a döntésüknek nincs ahhoz köze, hogy Iványi korábban többször is élesen kritizálta a Jobbikot, még a párt 2018 előtti, radikális korszakában. A MET lelkésze négy éve megkérdőjelezte a Magyar Narancsban, hogy a Jobbik bármiféle alternatívát is képes-e kínálni a Fideszhez képest.

"Nem hisszük-e el túl könnyen, hogy tényleg megváltoztak – a fenyegető fellépéseikhez, gyűlöletkampányaikhoz képest, és eszükbe sem fog jutni hatalmon, hogy ahhoz visszatérjenek –, vagy csak egy kicsit leporolták a gárdaegyenruhát? Ami taszító volt a Fideszben, az éppen az, hogy a Jobbik szavazótáborának megnyerése érdekében megvalósította annak összes könyörtelen elképzelését. Most esetleg azt érhetnénk el, hogy hatalmon nem a Fidesz, hanem a Jobbik valósítja meg a Jobbik elképzelését" – fogalmazott Iványi.

Jakab most a lapnak arról beszélt, a jelenlegi szövetségeseiktől is sok kritikát kaptak a párt radikálisabb korszakában, így nem ez határozta meg a mostani döntésüket.

Az pedig csak igazolta a döntésük helyességét a Jobbik elnöke szerint, amikor Iványi a Telex kérdésére azt mondta, úgy is elvállalná a jelöltséget, ha csak öt párt támogatná, és a Jobbik képviselői nem ajánlanák.

"Jelenleg, a kormányváltásig tartó időszak legfontosabb szava az egység. Aki úgy gondolja, hogy nem szükséges a támogatásához az ellenzék egysége, az hogyan tudná a nemzet egységét megteremteni? Gyanítom, hogy sehogy" – fogalmazott Jakab Péter.

A Telex más forrásai szerint azonban Jakab döntésének hátterében kevéssé Iványi Gábor személye, mintsem egy újabb, Márki-Zay Péterrel, és a jelöltet ajánló Karácsony Gergellyel szembeni erőfitogtatás állhatott. És végeredményben az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó Demokratikus Koalíció (DK) is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik elnökének akarata előtt. Gyurcsány Ferencék elsősorban a közös miniszterelnök-jelölttel szembeni pártfölényt akarták ezzel a lépéssel is megerősíteni.

Márki-Zay ki akart maradni a döntésből

A Jobbik vétója ellenére még a múlt hét elején is többen azt gondolták ellenzéki oldalon, hogy Iványi lesz a befutó. Márki-Zay Péter fel is hívta megkérdezni a lelkészt, hogy vállalná-e a pártok felkérését.

"Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is" – nyilatkozta a Telexnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölt múlt hétfőn. Márki-Zay indoklását Jakab mostani szavaival párhuzamba állítva nem is tűnik tehát olyan burkoltnak az üzenet.

Pedig nem zárkózott volna el a felkéréstől Iványi, vállalta volna a feladatot, amit meg is indokolt a Telexnek. "Bármilyen furcsán hangzik is, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni" – mondta a MET lelkésze, hozzátéve, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor "készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm" – fogalmazott a múlt hét elején.

Eközben a Jobbik-elnök a Spirit FM-en úgy nyilatkozott, valójában három név is felmerült az ellenzéki tárgyalásokon, és a Jobbik egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne, de nem árulta el a nevet. Mint később kiderült, Róna Péter volt az, akit már egy hónapja megkeresett Jakab Péter, hogy megkérdezze, vállalná-e a feladatot.

Az ATV információi szerint a közgazdász jelölését a Momentum és a Párbeszéd nem támogatta eleinte. Mint a Telex egyik forrása megerősítette, "a Momentum liberális gazdaságpolitikájától az állami beavatkozásokban hívő Róna Péter elég távol áll".

Karácsonyék pedig kitartottak amellett, hogy Iványi Gábort tartják a legalkalmasabbnak a feladatra. A támogatásukat jelezte, hogy a MET lelkészét meghívták Szabó Tímea múlt csütörtöki kampánynyitó rendezvényére, amelyen egyébként Dobrev Klára, a DK volt miniszterelnök-jelöltje is részt vett, míg a momentumos Donáth Anna videóüzenetben jelentkezett be. A Jobbikból ezzel szemben senki nem volt ott.

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén "Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!" címmel, amit már csaknem 30 ezren írtak alá.

A Jobbik-elnök azonban kötötte az ebet a karóhoz, hogy Róna alkalmasabb. Vélhetően ez állhatott annak hátterében is, hogy Márki-Zay Péter az elmúlt napokban több nyilatkozatában is igyekezett távolítani magától a döntés felelősségét.

"Nem nekem kell eldöntenem, hogy ki lesz az ország köztársasági elnöke. Nem nekem kell még azt sem eldöntenem, hogy mi a hat párt álláspontja" – fogalmazott a Partizán vasárnap esti műsorában. Az ő álláspontja az volt, hogy nem szükséges jelölni senkit, de a pártok szerettek volna a fentebb említett okokból. Márki-Zay itt már azt mondta, ő mindenkit megszavazott, akit a pártok javasoltak, és csak arra várt, hogy egyezzenek meg erről.

"Nekem ez a kérdés huszadrangú" – fogalmazott.

Csakhogy nem ez volt az első olyan eset, amikor a Jobbik és a – Telex forrásai szerint – vele szoros szövetségben működő DK megakadályozta a döntéshozatalt. Forrásaink szerint ráadásul azon minden ellenzéki párt tagságában meglepődtek, hogy miközben a DK vezetése, Gyurcsány Ferenc elnök más kérdésekben határozottan kiáll a döntése mellett, Iványi jelölése ügyében ezt nem tartotta fontosnak.

Időnyomás alatt a pártelnökök

Erre persze az is magyarázatként szolgálhatna, hogy a pártelnökök vasárnapra már úgy érezték, muszáj dönteniük, pláne azután, hogy az utóbbi napokban Iványi és Róna mellett újabb nevek kezdtek kiszivárogni a sajtóban. Így például Elek Istváné, aki a rendszerváltás után az MDF, majd a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán egyik főtanácsadója volt, később pedig az LMP egyik alapítójaként tűnt fel.

A Telex egyik ellenzéki forrása úgy fogalmazott, az időnyomás miatt volt feszültség: rossz üzenete volt, hogy az ellenzék kevesebb mint egy hónappal az államfőválasztás előtt még azt sem tudta egyértelműen kommunikálni, hogy állítanak-e jelöltet. Miután kiszivárogtak a lehetséges jelöltek, a forrás szerint már nem mondhatták azt a pártelnökök, hogy mégsem jelölnek senkit, hiszen az azt mutatta volna, hogy nem tudnak megegyezni.

Talán ez is szerepet játszhatott abban, hogy vasárnap a Párbeszéd és a Momentum sem vétózta meg Róna Péter jelölését, akit Márki-Zay kért fel a feladatra.

Ennek ellenére a Telex úgy tudja, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum vezetősége is arculcsapásként élte meg, hogy Iványi jelölését a Jobbik meg tudta fúrni, méghozzá úgy, hogy ebben a DK nem akadályozta meg.

A döntésnek így kizárólag Jakab Péter örülhetett, akinek sikerült keresztülvinnie az akaratát, és Iványi nevének kiszivárgása után nem kellett megváltoztatnia a korábbi döntését. Nem véletlen, hogy az ellenzék bejelentése után nem sokkal Facebook-oldalán már azt is megosztotta, hogy az ő ötlete volt Róna. "Nagyon fontos, ha a nemzet egységéről beszélünk, akkor ne csak a nemzetet, hanem magát az ellenzéket is egységbe kell tudni tömöríteni. Iványi Gábor részéről ez nem valósult meg, Róna Péter személyében pedig megvalósult" – szúrt oda később még egyszer az ATV-ben Márki-Zaynak és Karácsonynak.

A pártok közötti egységet azonban ez a kérdés – ahogyan a hetek óta késlekedő listaállítási megállapodás, valamint a Márki-Zaynak keresztbe tenni kívánó "belső erők" – több forrás szerint is jelentősen próbára teszi. Volt, aki már egyenesen úgy fogalmazott: "olyan érzésünk van, mintha egyesek éppen a kudarcban lennének érdekeltek, és mintha már nem is 2022. április 3-ára készülnének".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-06 | 09:39
A futottak még kategóriájában Pálinkásnak nem sikerült összegyűjteni az ajánlásokat

A futottak még kategóriájában Pálinkásnak nem sikerült összegyűjteni az ajánlásokat

 • Ezt nevezik társadalmi igénynek, kereslet-kínálatnak.
 • Innen is látszik, az ellenzék tele van olyan egyszemélyes önjelöltekkel, akikre nincsen valós társadalmi igény.
 • Valószínűleg ngyon rezeg a léc Márki-Zay Péternek és Fekete-Győr Andrásnak is.
 • Őket a többiek majd feltehetően kisegítik aláírásokkal, mert ha nekik sem sikerülne, az nagy blama lenne.
 • Megmutatná, hogy az előválasztási bolhacirkusz értelmetlen és sikertelen.
Bel 2022-01-31 | 13:23
Akkora lyukra futott az ellenzéki propagandamédia, ki se látszik belőle

Akkora lyukra futott az ellenzéki propagandamédia, ki se látszik belőle

 • Orbánt a maszkviselési szabályok megszegésével vádolták az ellenzéki propagandamédiumok.
 • Csakhogy kiderült, helyben fogyasztó vendég volt, így nem kellett maszkot viselnie.
 • Valóság vs. ellenzéki propaganda: 1:0.
Bel 2022-04-25 | 11:57
Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

Határvédelem: 31 illegális migránst tartóztattak fel

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. április 24-én 21 óra 55 perckor Kelebiánál 13 fős migránscsoportot, majd ma hajnalban – 4 óra 55 perckor – Bátmonostornál 18 határsértőt tartóztattak fel.
 • Magukat afgán, indiai, szír és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-28 | 11:24
Hiába unja az egészet, az MSZP-P-LMP pártvezetőjévé emelnék Karácsonyt

Hiába unja az egészet, az MSZP-P-LMP pártvezetőjévé emelnék Karácsonyt

 • A világ legjobban unatkozó hiperpasszív főpolgármestere képtelen belebukni a sorozatos kudarcokba.
 • A fogyatkozó MSZP, a baráti társaságként funkcionáló neosztálinista mikropárt, a Párbeszéd, és az egykor szebb napokat látott LMP is benne látja 2022 utáni vezetőjét.
 • Bár ki tudja, lehet addigra elunja az egészet.
 • A lélegeztetőgépen vegetáló, önállóan a parlamentbe bejutni sem képes pártok túlélése és a költségvetési támogatásuk a tét.
Bel 2022-04-12 | 16:33
Határvédelem: 48 fős migránsbandát fogtak el a rendőrök

Határvédelem: 48 fős migránsbandát fogtak el a rendőrök

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák és a cseh rendőrökkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával közreműködve 2022. április 12-én 11 óra 20 perckor egy csoportban újabb 48 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-04-08 | 10:26
6 millió 404 ezer a beoltott, 2400 az új fertőzött

6 millió 404 ezer a beoltott, 2400 az új fertőzött

 • A beoltottak száma 6 403 956 fő, közülük 6 189 220 fő a második, 3 851 024 fő a harmadik, 272 286 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 2400 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 868 007 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 37 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 725 324 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 96 962 fő.
 • 1688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-12-15 | 09:07
Ma országszerte megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása

Ma országszerte megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása

 • A beoltottak száma 6 194 221 fő, közülük 5 906 701 fő már a második oltását is megkapta, 3 028 149 pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 5506 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 208 020 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 153 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 005 586 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 165 202 főre csökkent.
 • 6337 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 540-en vannak lélegeztetőgépen.