Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás

Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás
 • Folyamatosak a ki-ki meccsek az ellenzéki összefogáson belül.
 • Hol a pártok tartanak be egymásnak, hol a pártok vezetői Márki-Zaynak.
 • Az is mindennapos, hogy alkalmi koalíciókban szövetkeznek egymás ellen, a Párbeszéd listás mandátumainak visszavágása is erre példa.
 • Ahogyan az is, ahogy a befutónak tartott listás helyekért marakodnak. 
 • Eközben a nyilvánosság előtt aláznak meg embereket azzal, hogy pörgetik a neveiket mint lehetséges köztársasági elnökjelöltek, majd kifarolnak mögülük.
 • Ez történt Iványi Gáborral is, akit Jakab Péter nem akart elfogadni, holott Karácsonyék összegyűjtöttek neki 30 aláírást egy petíciós portálon.
 • De Jakab célja nem is Iványi megalázása volt, hanem a politikai dominancia érzékeltetése Márki-Zay és az Iványit jelölő Karácsony fölött.

Jobbik szembement a másik öt párttal - fogalmaz a Telex.

Az elmúlt hetekben 3-4 név is felmerült a pártelnökök megbeszélésein, de nem sikerült konszenzust elérni.

Az egyik első név Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke volt, akit Karácsony Gergely, illetve a Párbeszéd javasolt. Iványi széles társadalmi támogatottsággal bír, az RTL Klub közönségszavazásán tavaly ő lett az év embere, de egy belső, ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatás is népszerűbbnek és főként a bizonytalanok számára elfogadhatóbb államfőjelöltnek hozta ki, mint Novák Katalint. Több párt is támogatta a lelkész jelölését, a Telex információi szerint egyedül a Jobbik mondott nemet.

"A Jobbik elnöksége nem tartotta kellően konszenzusteremtő személyiségnek. Olyannak, aki teljes mellszélességgel tudná a nemzet egészét képviselni" – indokolta a párt döntését Jakab Péter a Telexnek. A Jobbik elnöke szerint egy köztársaságielnök-jelöltnél elvárás, hogy a nemzet egységét tudja megteremteni, és ők ezt nem látták Iványinál garantálva.

Jakab kérdésükre azt is mondta, a döntésüknek nincs ahhoz köze, hogy Iványi korábban többször is élesen kritizálta a Jobbikot, még a párt 2018 előtti, radikális korszakában. A MET lelkésze négy éve megkérdőjelezte a Magyar Narancsban, hogy a Jobbik bármiféle alternatívát is képes-e kínálni a Fideszhez képest.

"Nem hisszük-e el túl könnyen, hogy tényleg megváltoztak – a fenyegető fellépéseikhez, gyűlöletkampányaikhoz képest, és eszükbe sem fog jutni hatalmon, hogy ahhoz visszatérjenek –, vagy csak egy kicsit leporolták a gárdaegyenruhát? Ami taszító volt a Fideszben, az éppen az, hogy a Jobbik szavazótáborának megnyerése érdekében megvalósította annak összes könyörtelen elképzelését. Most esetleg azt érhetnénk el, hogy hatalmon nem a Fidesz, hanem a Jobbik valósítja meg a Jobbik elképzelését" – fogalmazott Iványi.

Jakab most a lapnak arról beszélt, a jelenlegi szövetségeseiktől is sok kritikát kaptak a párt radikálisabb korszakában, így nem ez határozta meg a mostani döntésüket.

Az pedig csak igazolta a döntésük helyességét a Jobbik elnöke szerint, amikor Iványi a Telex kérdésére azt mondta, úgy is elvállalná a jelöltséget, ha csak öt párt támogatná, és a Jobbik képviselői nem ajánlanák.

"Jelenleg, a kormányváltásig tartó időszak legfontosabb szava az egység. Aki úgy gondolja, hogy nem szükséges a támogatásához az ellenzék egysége, az hogyan tudná a nemzet egységét megteremteni? Gyanítom, hogy sehogy" – fogalmazott Jakab Péter.

A Telex más forrásai szerint azonban Jakab döntésének hátterében kevéssé Iványi Gábor személye, mintsem egy újabb, Márki-Zay Péterrel, és a jelöltet ajánló Karácsony Gergellyel szembeni erőfitogtatás állhatott. És végeredményben az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó Demokratikus Koalíció (DK) is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik elnökének akarata előtt. Gyurcsány Ferencék elsősorban a közös miniszterelnök-jelölttel szembeni pártfölényt akarták ezzel a lépéssel is megerősíteni.

Márki-Zay ki akart maradni a döntésből

A Jobbik vétója ellenére még a múlt hét elején is többen azt gondolták ellenzéki oldalon, hogy Iványi lesz a befutó. Márki-Zay Péter fel is hívta megkérdezni a lelkészt, hogy vállalná-e a pártok felkérését.

"Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is" – nyilatkozta a Telexnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölt múlt hétfőn. Márki-Zay indoklását Jakab mostani szavaival párhuzamba állítva nem is tűnik tehát olyan burkoltnak az üzenet.

Pedig nem zárkózott volna el a felkéréstől Iványi, vállalta volna a feladatot, amit meg is indokolt a Telexnek. "Bármilyen furcsán hangzik is, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni" – mondta a MET lelkésze, hozzátéve, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor "készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm" – fogalmazott a múlt hét elején.

Eközben a Jobbik-elnök a Spirit FM-en úgy nyilatkozott, valójában három név is felmerült az ellenzéki tárgyalásokon, és a Jobbik egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne, de nem árulta el a nevet. Mint később kiderült, Róna Péter volt az, akit már egy hónapja megkeresett Jakab Péter, hogy megkérdezze, vállalná-e a feladatot.

Az ATV információi szerint a közgazdász jelölését a Momentum és a Párbeszéd nem támogatta eleinte. Mint a Telex egyik forrása megerősítette, "a Momentum liberális gazdaságpolitikájától az állami beavatkozásokban hívő Róna Péter elég távol áll".

Karácsonyék pedig kitartottak amellett, hogy Iványi Gábort tartják a legalkalmasabbnak a feladatra. A támogatásukat jelezte, hogy a MET lelkészét meghívták Szabó Tímea múlt csütörtöki kampánynyitó rendezvényére, amelyen egyébként Dobrev Klára, a DK volt miniszterelnök-jelöltje is részt vett, míg a momentumos Donáth Anna videóüzenetben jelentkezett be. A Jobbikból ezzel szemben senki nem volt ott.

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén "Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!" címmel, amit már csaknem 30 ezren írtak alá.

A Jobbik-elnök azonban kötötte az ebet a karóhoz, hogy Róna alkalmasabb. Vélhetően ez állhatott annak hátterében is, hogy Márki-Zay Péter az elmúlt napokban több nyilatkozatában is igyekezett távolítani magától a döntés felelősségét.

"Nem nekem kell eldöntenem, hogy ki lesz az ország köztársasági elnöke. Nem nekem kell még azt sem eldöntenem, hogy mi a hat párt álláspontja" – fogalmazott a Partizán vasárnap esti műsorában. Az ő álláspontja az volt, hogy nem szükséges jelölni senkit, de a pártok szerettek volna a fentebb említett okokból. Márki-Zay itt már azt mondta, ő mindenkit megszavazott, akit a pártok javasoltak, és csak arra várt, hogy egyezzenek meg erről.

"Nekem ez a kérdés huszadrangú" – fogalmazott.

Csakhogy nem ez volt az első olyan eset, amikor a Jobbik és a – Telex forrásai szerint – vele szoros szövetségben működő DK megakadályozta a döntéshozatalt. Forrásaink szerint ráadásul azon minden ellenzéki párt tagságában meglepődtek, hogy miközben a DK vezetése, Gyurcsány Ferenc elnök más kérdésekben határozottan kiáll a döntése mellett, Iványi jelölése ügyében ezt nem tartotta fontosnak.

Időnyomás alatt a pártelnökök

Erre persze az is magyarázatként szolgálhatna, hogy a pártelnökök vasárnapra már úgy érezték, muszáj dönteniük, pláne azután, hogy az utóbbi napokban Iványi és Róna mellett újabb nevek kezdtek kiszivárogni a sajtóban. Így például Elek Istváné, aki a rendszerváltás után az MDF, majd a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán egyik főtanácsadója volt, később pedig az LMP egyik alapítójaként tűnt fel.

A Telex egyik ellenzéki forrása úgy fogalmazott, az időnyomás miatt volt feszültség: rossz üzenete volt, hogy az ellenzék kevesebb mint egy hónappal az államfőválasztás előtt még azt sem tudta egyértelműen kommunikálni, hogy állítanak-e jelöltet. Miután kiszivárogtak a lehetséges jelöltek, a forrás szerint már nem mondhatták azt a pártelnökök, hogy mégsem jelölnek senkit, hiszen az azt mutatta volna, hogy nem tudnak megegyezni.

Talán ez is szerepet játszhatott abban, hogy vasárnap a Párbeszéd és a Momentum sem vétózta meg Róna Péter jelölését, akit Márki-Zay kért fel a feladatra.

Ennek ellenére a Telex úgy tudja, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum vezetősége is arculcsapásként élte meg, hogy Iványi jelölését a Jobbik meg tudta fúrni, méghozzá úgy, hogy ebben a DK nem akadályozta meg.

A döntésnek így kizárólag Jakab Péter örülhetett, akinek sikerült keresztülvinnie az akaratát, és Iványi nevének kiszivárgása után nem kellett megváltoztatnia a korábbi döntését. Nem véletlen, hogy az ellenzék bejelentése után nem sokkal Facebook-oldalán már azt is megosztotta, hogy az ő ötlete volt Róna. "Nagyon fontos, ha a nemzet egységéről beszélünk, akkor ne csak a nemzetet, hanem magát az ellenzéket is egységbe kell tudni tömöríteni. Iványi Gábor részéről ez nem valósult meg, Róna Péter személyében pedig megvalósult" – szúrt oda később még egyszer az ATV-ben Márki-Zaynak és Karácsonynak.

A pártok közötti egységet azonban ez a kérdés – ahogyan a hetek óta késlekedő listaállítási megállapodás, valamint a Márki-Zaynak keresztbe tenni kívánó "belső erők" – több forrás szerint is jelentősen próbára teszi. Volt, aki már egyenesen úgy fogalmazott: "olyan érzésünk van, mintha egyesek éppen a kudarcban lennének érdekeltek, és mintha már nem is 2022. április 3-ára készülnének".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-20 | 12:59
Fekete-Győr, a legélesebb kés a fiókban helyettesíti Márki-Zayt

Fekete-Győr, a legélesebb kés a fiókban helyettesíti Márki-Zayt

 • Fellélegezhet az ellenzék, Mr. 3% helyettesíti az utcafórumokon Márki-Zayt.
Bel 2022-03-16 | 11:09
Kettős elfogás: magyar és ukrán embercsempészek szállítottak afgán és szír migránsokat

Kettős elfogás: magyar és ukrán embercsempészek szállítottak afgán és szír migránsokat

 • Az egyik sofőrt Sopronkövesden, míg a másikat Téten állították meg.
Bel 2022-01-31 | 07:29
Luxusautóval csempészte a migránsokat

Luxusautóval csempészte a migránsokat

 • A Bács-Kiskun megyei járőrök 2022. január 30-án 15 óra 25 perckor Kiskunmajsa külterületén észleltek egy lengyel honosságú gépkocsit, amit intézkedés alá vontak.
 • Az autóban a 40 éves ukrán sofőrön kívül 2 férfit fedeztek fel. Egyikük afgánnak, másik szír állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A hatályos magyar jogszabályok értelmében őket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a gépkocsivezetővel szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés miatt indított büntetőeljárást.
Bel 2022-02-03 | 08:52
Karácsony eljátszotta a zuglói polgárt, majd gyorsan visszamenekült Budára

Karácsony eljátszotta a zuglói polgárt, majd gyorsan visszamenekült Budára

 • Karácsony lábbal szavazott, ahogy mondanis szokás.
 • A II. kerületből Zuglóba költözött, amikor 2014-ben polgármesterré választották a kerületben.
 • 5 év semmittevés, sorozatos kínos ügyek és a kerület lerohasztása után 2019-ben Főpolgármesterré választották.
 • Karácsony erre gyorsan el is költözött Zuglóból, visszahúzódott Budára, Pasarétre.
 • Ez a vagyonnyilatkozata körüli hírekből derült ki, a Ripost olvasója ugyanis leleplezte, hogy újra Budán él, de a vagyonnyilatkozatában csak egy zuglói ház szerepel.
 • Karácsony állítása szerint egy magánszemélytől bérel egy ingatlant a II. kerületben.
Bel 2021-10-01 | 13:31
A mindenkit eláruló Karácsony kézzel-lábbal ígérget Márki-Zaynak

A mindenkit eláruló Karácsony kézzel-lábbal ígérget Márki-Zaynak

 • Csütörtökön este Karácsony azt ígérte Hódmezővásárhely polgármesterének, ő lehet a jobbkeze, vagy bármit kérhet.
 • Azt is megígérte, Márki-Zay lehet az elszámoltatás atyaúristene.
 • Ez eléggé elkeseredett lépéseknek tűnik, Karácsony nagyon szeretné maga mellé állítani a meglepetésre 3. helyre beszavazott Márki-Zayt.
 • A BENNFENTES nem lepődne meg azon, ha Karácsony ajánlatát Márki-Zay visszautasítaná.
 • A politikai életben nincs ember, aki ne tudná: Karácsony Gergely eddig minden egyezséget felrúgott, és mindenkit elárult.
 • Így járt Gyurcsány, így járt később Schiffer András, így járt később Bajnai háttérembere, az akkor EGYÜTT-pártelnök Szigetvári Viktor.
 • És így járt legutóbb Tóth Csaba is, akit a főpolgármester pártja, a Párbeszéd és az MSZP jelölt Zuglóban.
 • Majd ugyanígy Karácsony ejtette a zuglói szocialistát.
Bel 2021-08-06 | 11:49
Felsírtak a bevándoláspártiak: a magyar kormány migrációs politikáját dicsőítik Amerikában

Felsírtak a bevándoláspártiak: a magyar kormány migrációs politikáját dicsőítik Amerikában

 • Tucker Carlson, az amerikai FOX News világhírű műsorvezetője látogatott a napokban Magyarországra.
 • A demokrata és liberális újságírókkal ellentétben előbb megnézte a magyar határkerítést, csak utána tudósított róla.
Bel 2022-02-18 | 12:59
Évtizedeken át fasisztáztak, most Márki-Zay kijelentéseiről hallgatnak

Évtizedeken át fasisztáztak, most Márki-Zay kijelentéseiről hallgatnak

 • Mély csöndben lapít Havas Henrik, Gálvölgyi János és Dés László.
 • Az elkötelezett baloldali közszereplők évtizedeken át minősítettek fasisztának mindenkit, aki tőlük kicsit is jobbra áll.
 • 2014-ben még a Jobbik fasisztaveszélyével riogattak.
 • Most, hogy a napokban Márki-Zay kijelentette, a szövetségük egyaránt képviseli a kommunistákat és a fasisztákat is, ugyanezek az emberek némán lapítanak.
Bel 2022-01-13 | 19:44
Gréczy Zsolt lett a kultúráért felelős ellenzéki embere Márki-Zaynak

Gréczy Zsolt lett a kultúráért felelős ellenzéki embere Márki-Zaynak

 • Szerencsére a bejelentéskor volt rajta gatya.