Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás

Egységet hazudnak a választóknak, de forrong az ellenzéki összefogás
  • Folyamatosak a ki-ki meccsek az ellenzéki összefogáson belül.
  • Hol a pártok tartanak be egymásnak, hol a pártok vezetői Márki-Zaynak.
  • Az is mindennapos, hogy alkalmi koalíciókban szövetkeznek egymás ellen, a Párbeszéd listás mandátumainak visszavágása is erre példa.
  • Ahogyan az is, ahogy a befutónak tartott listás helyekért marakodnak. 
  • Eközben a nyilvánosság előtt aláznak meg embereket azzal, hogy pörgetik a neveiket mint lehetséges köztársasági elnökjelöltek, majd kifarolnak mögülük.
  • Ez történt Iványi Gáborral is, akit Jakab Péter nem akart elfogadni, holott Karácsonyék összegyűjtöttek neki 30 aláírást egy petíciós portálon.
  • De Jakab célja nem is Iványi megalázása volt, hanem a politikai dominancia érzékeltetése Márki-Zay és az Iványit jelölő Karácsony fölött.

Jobbik szembement a másik öt párttal - fogalmaz a Telex.

Az elmúlt hetekben 3-4 név is felmerült a pártelnökök megbeszélésein, de nem sikerült konszenzust elérni.

Az egyik első név Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke volt, akit Karácsony Gergely, illetve a Párbeszéd javasolt. Iványi széles társadalmi támogatottsággal bír, az RTL Klub közönségszavazásán tavaly ő lett az év embere, de egy belső, ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatás is népszerűbbnek és főként a bizonytalanok számára elfogadhatóbb államfőjelöltnek hozta ki, mint Novák Katalint. Több párt is támogatta a lelkész jelölését, a Telex információi szerint egyedül a Jobbik mondott nemet.

"A Jobbik elnöksége nem tartotta kellően konszenzusteremtő személyiségnek. Olyannak, aki teljes mellszélességgel tudná a nemzet egészét képviselni" – indokolta a párt döntését Jakab Péter a Telexnek. A Jobbik elnöke szerint egy köztársaságielnök-jelöltnél elvárás, hogy a nemzet egységét tudja megteremteni, és ők ezt nem látták Iványinál garantálva.

Jakab kérdésükre azt is mondta, a döntésüknek nincs ahhoz köze, hogy Iványi korábban többször is élesen kritizálta a Jobbikot, még a párt 2018 előtti, radikális korszakában. A MET lelkésze négy éve megkérdőjelezte a Magyar Narancsban, hogy a Jobbik bármiféle alternatívát is képes-e kínálni a Fideszhez képest.

"Nem hisszük-e el túl könnyen, hogy tényleg megváltoztak – a fenyegető fellépéseikhez, gyűlöletkampányaikhoz képest, és eszükbe sem fog jutni hatalmon, hogy ahhoz visszatérjenek –, vagy csak egy kicsit leporolták a gárdaegyenruhát? Ami taszító volt a Fideszben, az éppen az, hogy a Jobbik szavazótáborának megnyerése érdekében megvalósította annak összes könyörtelen elképzelését. Most esetleg azt érhetnénk el, hogy hatalmon nem a Fidesz, hanem a Jobbik valósítja meg a Jobbik elképzelését" – fogalmazott Iványi.

Jakab most a lapnak arról beszélt, a jelenlegi szövetségeseiktől is sok kritikát kaptak a párt radikálisabb korszakában, így nem ez határozta meg a mostani döntésüket.

Az pedig csak igazolta a döntésük helyességét a Jobbik elnöke szerint, amikor Iványi a Telex kérdésére azt mondta, úgy is elvállalná a jelöltséget, ha csak öt párt támogatná, és a Jobbik képviselői nem ajánlanák.

"Jelenleg, a kormányváltásig tartó időszak legfontosabb szava az egység. Aki úgy gondolja, hogy nem szükséges a támogatásához az ellenzék egysége, az hogyan tudná a nemzet egységét megteremteni? Gyanítom, hogy sehogy" – fogalmazott Jakab Péter.

A Telex más forrásai szerint azonban Jakab döntésének hátterében kevéssé Iványi Gábor személye, mintsem egy újabb, Márki-Zay Péterrel, és a jelöltet ajánló Karácsony Gergellyel szembeni erőfitogtatás állhatott. És végeredményben az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó Demokratikus Koalíció (DK) is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik elnökének akarata előtt. Gyurcsány Ferencék elsősorban a közös miniszterelnök-jelölttel szembeni pártfölényt akarták ezzel a lépéssel is megerősíteni.

Márki-Zay ki akart maradni a döntésből

A Jobbik vétója ellenére még a múlt hét elején is többen azt gondolták ellenzéki oldalon, hogy Iványi lesz a befutó. Márki-Zay Péter fel is hívta megkérdezni a lelkészt, hogy vállalná-e a pártok felkérését.

"Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is" – nyilatkozta a Telexnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölt múlt hétfőn. Márki-Zay indoklását Jakab mostani szavaival párhuzamba állítva nem is tűnik tehát olyan burkoltnak az üzenet.

Pedig nem zárkózott volna el a felkéréstől Iványi, vállalta volna a feladatot, amit meg is indokolt a Telexnek. "Bármilyen furcsán hangzik is, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni" – mondta a MET lelkésze, hozzátéve, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor "készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm" – fogalmazott a múlt hét elején.

Eközben a Jobbik-elnök a Spirit FM-en úgy nyilatkozott, valójában három név is felmerült az ellenzéki tárgyalásokon, és a Jobbik egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne, de nem árulta el a nevet. Mint később kiderült, Róna Péter volt az, akit már egy hónapja megkeresett Jakab Péter, hogy megkérdezze, vállalná-e a feladatot.

Az ATV információi szerint a közgazdász jelölését a Momentum és a Párbeszéd nem támogatta eleinte. Mint a Telex egyik forrása megerősítette, "a Momentum liberális gazdaságpolitikájától az állami beavatkozásokban hívő Róna Péter elég távol áll".

Karácsonyék pedig kitartottak amellett, hogy Iványi Gábort tartják a legalkalmasabbnak a feladatra. A támogatásukat jelezte, hogy a MET lelkészét meghívták Szabó Tímea múlt csütörtöki kampánynyitó rendezvényére, amelyen egyébként Dobrev Klára, a DK volt miniszterelnök-jelöltje is részt vett, míg a momentumos Donáth Anna videóüzenetben jelentkezett be. A Jobbikból ezzel szemben senki nem volt ott.

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén "Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!" címmel, amit már csaknem 30 ezren írtak alá.

A Jobbik-elnök azonban kötötte az ebet a karóhoz, hogy Róna alkalmasabb. Vélhetően ez állhatott annak hátterében is, hogy Márki-Zay Péter az elmúlt napokban több nyilatkozatában is igyekezett távolítani magától a döntés felelősségét.

"Nem nekem kell eldöntenem, hogy ki lesz az ország köztársasági elnöke. Nem nekem kell még azt sem eldöntenem, hogy mi a hat párt álláspontja" – fogalmazott a Partizán vasárnap esti műsorában. Az ő álláspontja az volt, hogy nem szükséges jelölni senkit, de a pártok szerettek volna a fentebb említett okokból. Márki-Zay itt már azt mondta, ő mindenkit megszavazott, akit a pártok javasoltak, és csak arra várt, hogy egyezzenek meg erről.

"Nekem ez a kérdés huszadrangú" – fogalmazott.

Csakhogy nem ez volt az első olyan eset, amikor a Jobbik és a – Telex forrásai szerint – vele szoros szövetségben működő DK megakadályozta a döntéshozatalt. Forrásaink szerint ráadásul azon minden ellenzéki párt tagságában meglepődtek, hogy miközben a DK vezetése, Gyurcsány Ferenc elnök más kérdésekben határozottan kiáll a döntése mellett, Iványi jelölése ügyében ezt nem tartotta fontosnak.

Időnyomás alatt a pártelnökök

Erre persze az is magyarázatként szolgálhatna, hogy a pártelnökök vasárnapra már úgy érezték, muszáj dönteniük, pláne azután, hogy az utóbbi napokban Iványi és Róna mellett újabb nevek kezdtek kiszivárogni a sajtóban. Így például Elek Istváné, aki a rendszerváltás után az MDF, majd a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán egyik főtanácsadója volt, később pedig az LMP egyik alapítójaként tűnt fel.

A Telex egyik ellenzéki forrása úgy fogalmazott, az időnyomás miatt volt feszültség: rossz üzenete volt, hogy az ellenzék kevesebb mint egy hónappal az államfőválasztás előtt még azt sem tudta egyértelműen kommunikálni, hogy állítanak-e jelöltet. Miután kiszivárogtak a lehetséges jelöltek, a forrás szerint már nem mondhatták azt a pártelnökök, hogy mégsem jelölnek senkit, hiszen az azt mutatta volna, hogy nem tudnak megegyezni.

Talán ez is szerepet játszhatott abban, hogy vasárnap a Párbeszéd és a Momentum sem vétózta meg Róna Péter jelölését, akit Márki-Zay kért fel a feladatra.

Ennek ellenére a Telex úgy tudja, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum vezetősége is arculcsapásként élte meg, hogy Iványi jelölését a Jobbik meg tudta fúrni, méghozzá úgy, hogy ebben a DK nem akadályozta meg.

A döntésnek így kizárólag Jakab Péter örülhetett, akinek sikerült keresztülvinnie az akaratát, és Iványi nevének kiszivárgása után nem kellett megváltoztatnia a korábbi döntését. Nem véletlen, hogy az ellenzék bejelentése után nem sokkal Facebook-oldalán már azt is megosztotta, hogy az ő ötlete volt Róna. "Nagyon fontos, ha a nemzet egységéről beszélünk, akkor ne csak a nemzetet, hanem magát az ellenzéket is egységbe kell tudni tömöríteni. Iványi Gábor részéről ez nem valósult meg, Róna Péter személyében pedig megvalósult" – szúrt oda később még egyszer az ATV-ben Márki-Zaynak és Karácsonynak.

A pártok közötti egységet azonban ez a kérdés – ahogyan a hetek óta késlekedő listaállítási megállapodás, valamint a Márki-Zaynak keresztbe tenni kívánó "belső erők" – több forrás szerint is jelentősen próbára teszi. Volt, aki már egyenesen úgy fogalmazott: "olyan érzésünk van, mintha egyesek éppen a kudarcban lennének érdekeltek, és mintha már nem is 2022. április 3-ára készülnének".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-26 | 15:06
Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

  • Továbra is számtalan kérdést vet fel a rejtélyes fekete luxus kupé BMW, amit szerda éjjel törtek össze az M3-as autópályán.
  • Mint ismert, a gépkocsiból előválasztási szavazólapok szóródtak szét, és a járműben nagymennyiségű készpénzt találtak.
Bel 2022-03-26 | 13:25
Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

  • Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll - hangzott el az interjúban.
Bel 2021-08-10 | 12:57
Újabb embercsempész fogtak el a magyar rendőrök

Újabb embercsempész fogtak el a magyar rendőrök

  • A rendőrök Szeleste térségében ellenőrizték a gépkocsit.
  • A koronavírus járvány idején kiemelt veszélyt jelen az illegális migráció.
Bel 2021-10-03 | 12:59
Két nap sem kellett hozzá, Karácsony már el is árulta Márki-Zay Péterrel kötött szövetségét

Két nap sem kellett hozzá, Karácsony már el is árulta Márki-Zay Péterrel kötött szövetségét

  • Karácsony egy vasárnapi fórumon jelentette be, hogy nem vissza-, hanem előre lép.
  • Ez a bejelentés a Márki-Zay Péterrel kötött egyezségének a felrúgását jelenti, ugyanis pénteken még abban állapodtak meg, hétfőn jelentik be, ki lép vissza a másik javára.
  • Karácsony még kormányra sem került, de már pozíciókat osztogat: Dobrevet külügyminiszteri pozícióval kínálta meg.
  • Ez annyiban érhető, hogy Dobrev legalább beszél németül és angolul, míg Karácsony egy árva mukkot nem tud semmilyen idegen nyelven.
  • Ettől függetlenül továbbra is meg van róla győződve, egyedül ő képes legyőzni Orbán Viktort.
  • Ez a magabiztosság különös annak fényében, hogy 2018-ban alig ugrotta át a 11%-ot az általa vezetett MSZP-Párbeszéd lista, miközben az Orbán Viktor vezette Fidesz-lista 49 százalék fölött kapott.
  • Karácsony nemhogy elsimeri, hogy az előválasztást a DK nyerte, de úgy fogalmazott, a DK megverte a többieket.
  • "Dobrev Klára egy párt jelöltje, amely a pártok versenyeként élte meg az előválasztást. Megverve a többieket azt gondolják, ezzel övék a jog, hogy miniszterelnök-jelöltet adjanak" - mondta.
Bel 2021-07-21 | 12:20
Döntsenek a magyarok: népszavazás lesz a gyermekvédelem ügyében

Döntsenek a magyarok: népszavazás lesz a gyermekvédelem ügyében

  • Nagy vihart kavart az utóbbi időszakban a gyermekvédelmi törvény megszavazása, amelynek lényege, hogy a szülők dönthetik el, ki tartson gyermeküknek szexuális felvilágosítást.
  • Brüsszel is támadta Magyarországot az elmúlt hetekben a gyermekvédelmi törvények miatt.
  • Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette: népszavazás lesz az ügyben.
Bel 2021-06-25 | 13:31
Karácsony ma vállalkozásbarát terveket hazudott, eközben a körúti és a Nagycsarnok vállalkozói tönkremennek

Karácsony ma vállalkozásbarát terveket hazudott, eközben a körúti és a Nagycsarnok vállalkozói tönkremennek

  • Karácsony ma arról hazudott, ha kormányfő lesz, akár 50 milliós hitelt is kaphatnak a Covid miatt bajba került vállalkozások.
  • Holott a kormány a koronavírus-járvány miatt azonnal a vállalkozók segítségére sietett.
  • Így számtalan, a KKV-kat, vagy éppen a nagyobbakat célzó támogatások és ezermilliárdos hitelprogramok jelentek meg.
  • Karácsony úgy hazudja a segítséget, hogy eközben az általa irányított Budapesten a körutakon sorra mennek tönkre a vállalkozók az elbaltázott bringasávok miatt.
  • Akkor sem segített, amikor a Nagycsarnok vállalkozói kérték, hogy csökkentse a bérleti díjakat a pandémia alatt.
  • Válaszra sem méltatta őket a csupaszív Főpolgármester, helyette kirakták a bérleményből az egyik kezdeményezőt.
Bel 2021-08-23 | 18:06
Orbán Balázs: 2030-ra Magyarországnak az 5 legélhetőbb EU-s állam között kell lennie

Orbán Balázs: 2030-ra Magyarországnak az 5 legélhetőbb EU-s állam között kell lennie

  • Orbán azt mondta, az ellenzék nagyban kampányol, semmilyen más kérdéssel nem foglalkozva.
  • Ezt viszont a kormányoldal nem teheti meg, mert az ország komoly kihívásokkal, erőteljes nyomásgyakorlással néz szembe, tehát "a kormányrudat nem lehet eldobni és elfutni kampányolni".