Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza

Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza
  • A Telex elrejtette a mandátum-sorsolásos cikkében, de öli egymást az ellenzék a befutó listás helyekért.
  • A DK-Jobbik-LMP alkuhoz a Momentum is csatlakozott, ezzel nyomnák vissza a Párbeszéd követeléseit.
  • A pártok törekvése érthető, hiszen a Párbeszédnek gyakorlatilag nincsenek saját választói, évek óta 1-2%-on vergődik.
  • Az ellenzék nagyobb pártjai is tudják, hogy a Párbeszéd egy belterjes baráti társaság, tele megélhetési politikusokkal.
  • Karácsonyék önmagukon kívül senkit sem képviselnek.

Márki-Zay Péternek, az előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelöltnek eredetileg több kérése is lett volna, végül azonban lemondott frakcióalapítási igényéről, cserébe pedig azt kérte, hogy három roma politikust befutó helyen, az első harmincban tegyen listára az ellenzéki pártszövetség - fogalmaz a Telex.

Ez a kérése sem talált azonban nagy nyitottságra, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik ugyanis ennek nyomán vitát kezdett a – több szempont, így az előválasztási eredmények, közvélemény-kutatások és egyebek – alapján kiszámított, befutóként várt mandátumszámokról, elsősorban a Párbeszéd kárára, így például az LMP több mandátumot kapna a listáról, mint Karácsony Gergely főpolgármester pártja.

Eközben az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum ragaszkodott volna a korábbi megegyezés alapján nekik járó helyekhez, amit Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter hetek óta nem tudott elfogadni, végül pedig az LMP-t és a Momentumot is a maguk oldalára állították.

A vita a három roma jelölt indításával ugyan megoldódni látszana, hiszen Berki Sándor a Párbeszéd listáján kapott helyet, Varga Ferenc a Jobbik, Lőcsei Lajos pedig a Momentum kvótájáról juthat a parlamentbe a közös listán, ám rajtuk kívül január eleje óta még mindig csupán az tűnik eldöntött ténynek, hogy Márki-Zay javaslatának megfelelően a lista első öt helye így néz majd ki:

1. Márki-Zay Péter (listavezető miniszterelnök-jelölt)
2. Dobrev Klára, DK (bejelentette, hogy nem veszi fel a mandátumát, marad az Európai Parlamentben)
3. Karácsony Gergely, Párbeszéd (bejelentette, hogy nem veszi fel a mandátumát, marad Főpolgármester)
4. Jakab Péter, Jobbik
5. Fekete-Győr András, Momentum

Magyarán az előválasztási erősorrendben szerepelnek majd a miniszterelnök-jelöltek, őket pedig a hatodik helyen egy MSZP-s politikus (Tóth Bertalan), a hetedik helyen pedig egy LMP-s (Ungár Péter) követi majd. Ugyanakkor az első három helyből kettő rögtön megüresedik, hiszen a DK-s Dobrev Klára hiába szerepel majd másodikként a névsorban, nem lesz a magyar parlament tagja, európai parlamenti képviselő marad, Karácsony Gergely pedig főpolgármester.

Korábban a Telex azt írta, az első 45 hely így oszlik meg a hat párt között:

DK: 14
Jobbik: 12
Momentum: 8
MSZP és Párbeszéd együtt: 8
LMP: 3

Az eredeti megállapodási feltételek alapján ugyanakkor az előválasztási eredmények szerint a Párbeszédnek 3 befutó hely járna önállóan, ám a Telex információi szerint ezt egy DK-Jobbik-LMP alku nyomán 1-re csökkentenék, a Momentum pedig szintén belement ebbe az alkuba annak érdekében, hogy a saját befutó helyeiből minél több maradhasson meg.

A Telex forrásai szerint miközben Gyurcsányék azzal érvelnek, hogy a Párbeszéd valós potenciálján "felül nyerte magát" az előválasztáson, a másik oldal szerint ők a közvélemény-kutatások eredményét vagy a legutóbbi választás eredményét, vagy akár ezeknek egy mixét is el tudják fogadni a közös lista összeállításának szempontrendszereként, de azt, hogy a DK és a Jobbik ezeket teljesen figyelmen kívül hagyja, azt nem.

A kérdés már csak azért is vitás lehet, mert a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok fényében a teljes népesség körében a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció 12 százalékos támogatottsággal, a Jobbik jelenleg a választókorúak 8 százalékát vonzza, az MSZP-nek 5, a Momentumnak viszont jelenleg 4 százaléka van, a Párbeszéd és az LMP eközben egyaránt 2-2 százalékos.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-08 | 10:35
Nagy meló vár ma az óbudai balos képviselőkre: dobra kell verniük a kerület értékes ingatlanvagyonát

Nagy meló vár ma az óbudai balos képviselőkre: dobra kell verniük a kerület értékes ingatlanvagyonát

  • Egy, a BENNFENTES által megszerzett tulajdonosi bizottsági meghívó szerint nagy munka vár ma az óbudai baloldali képviselőkre.
  • Az előterjesztések szerint ők is kiárúsítják a kerület ingatlanvagyonát, ahogyan az ígéretek ellenére teszi azt a Pikó vezette Józsefváros, a Baranyi irányította Ferencváros, és a DK-s László Imre polgármester alatt Újbuda.
  • A budapesti, baloldali kerületi önkormányzatok évente milliárdos ingatlanvagyont élnek fel pénzhiányra hivatkozva a 2019-es választások óta, és 2021-ben is ezt tervezik, annak ellenére, hogy zárszámadásaik szerint jelentős pénzösszegeken ülnek, azaz egy szó sem volt igaz abból, hogy a kormány kivéreztette az önkormányzatokat.
  • Az óbudai ingatlaneladások lakásokat, pincéket, üres telkeket, az M7-es autópálya szomszédságában álló hatalmas siófoki területet, és egy igazán értékes, a Bécsi úttól nem messze található, de már a családi házas övezetben, a Laborc közben elterülő, zöldövezeti telekcsoportot érintenek.
Bel 2022-02-17 | 18:50
Márki-Zay összeszedettebbnek tűnt, de ez csak a súgógép miatt volt

Márki-Zay összeszedettebbnek tűnt, de ez csak a súgógép miatt volt

  • Évet értékelt a baloldali miniszterelnök-jelölt.
  • Úgy tűnt, mintha fejből Orbánozna a végtelenségig, de kiderült, súgógépről tette azt.
Bel 2021-11-03 | 07:00
Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

  • Luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában.
  • A BENNFENTES megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.
  • Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki.
Bel 2021-06-01 | 12:04
A DK és a Jobbik együtt nyiffantják ki a Momentumot

A DK és a Jobbik együtt nyiffantják ki a Momentumot

  • Újabb DK-s politikus támogatását jelentette be Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Facebookon.
  • Meglepőt húzott, mert a XI. kerületben a momentumos Orosz Anna helyett a DK főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet mögé állnak be.
  • A II-III. kerületben pedig Kálmán Olgát támogatják.
  • Ezek a lépések csak azt erősítik meg, hogy az előválasztásnak semmilyen tétje nem lesz, a jelölteket és a körzeteket előre lemutyizzák a pártok.
  • A nagy vesztes a Momentum, a jelekből úgy tűnik, a DK és a Jobbik kiszorítja a fiatal pártot az ellenzéki térfélről és a nyerhető körzetekből.
Bel 2021-10-29 | 09:35
Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

  • Felháborodott interjút adott a hvg.hu-nak Hann Endre.
  • Szerinte az Elkxrtuk című filmnek az egyik főszereplőjét ő ihlette.
  • Az interjúban megvédi közvélemény-kutató cégét, a Mediánt, hogy mindig is független volt.
  • Mi is emlékszünk, amikor 2006-ban irányított kérdésekkel próbálta lejáratni Lázár Jánost.
Bel 2022-01-27 | 13:34
Kiemelten veszélyes bűnözőt fogott el a TEK

Kiemelten veszélyes bűnözőt fogott el a TEK

  • A német hatóságok azzal gyanúsítják a férfit, hogy annak a bűnszervezetnek volt a tagja, amely tonnaszámra hozott kokaint Dél-Amerikából Németországba.