Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok
 • Magyarország részt vesz a közös európai gyógyszerbeszerzésben, melynek során Paxlovidot szerez be az unió.
 • Ezt magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni.

A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok – tájékoztatta a közvéleményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, megjegyezve: nem szeretné, ha az Európai Unió bármely más tagállamához képest a magyarok hátrányosan lennének megkülönböztetve.

Gulyás Gergely a járványhelyzetet értékelve elmondta: a virológusok többsége szerint jelenleg a járvány csúcsún vagyunk, ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám elvonulása is gyorsabb lesz, mint a korábbi hullámoké. A fertőzésszámok továbbra is kifejezetten magasak, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen – bár az omikron esetében az oltottság kevésbé véd meg a fertőzéstől – de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd. 

Az oroszországi tárgyalásokkal kapcsolatban a tárcavezető rögzítette: fenn kell tartani a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, emellett meg kell tenni mindent, ami Európa hatalmában áll, hogy a konfliktusok és háborúk Ukrajnában elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor – folytatta – Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, tehát az ukrán helyzet rendezése nem a magyarokon múlik, azonban ez és az energiabiztonság kérdése nem függetleníthetők egymástól – mutatott rá. 

Tájékoztatása szerint a Gazprommal tavaly megkötött gázvásárlási szerződés alapján egymilliárd köbméter gáz érkezik hazánkba, a tárgyalások alapján viszont nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterig bővítik a szerződést – hangsúlyozta a miniszter. 

Mint fogalmazott, jelenleg egész Európa a gázhiánytól szenved, de ahhoz, hogy a rezsicsökkentés vívmányait fenn tudjuk tartani, szükség van az orosz gázra, ami 2036-ig Magyarország számára biztosítva van. Elmondása szerint ma a legkedvezőbb áron tudunk gázt venni Oroszországtól, a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet. A kalkuláció szerint hazánk 9,5 milliárd köbméteres gázigényéből 5,5 milliárdot Oroszországtól szerzünk be – jegyezte meg. 

A miniszter továbbá megerősítette, hogy a tavalyi hét százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően februárban megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj, a gyermekesek és a 25 év alattiak visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az előző évben bejelentett béremelések és a megemelt bruttó bérminimum és közfoglalkoztatotti fizetések is kifizetésre kerülnek, valamint a hathavi fegyverpénzt is kifizetik az arra jogosultaknak – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért a kormány garanciát vállal arra, hogy plusz forrásokat különít el és rendkívüli vis major alapot hoz létre.

Elmondása szerint ezek a juttatások azokra fognak vonatkozni, akiknél a kár várhatóan több mint harminc százalékos jövedelemcsökkenést eredményez, és mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni – mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni az, és nem mennének csődbe a gazdák.

A pedagógusok sztrájkjára reagálva a tárcavezető elmondta: a legfontosabb kérdés hogy jogos-e az igény, a magasabb bérre. 

A kormány szerint az igény jogos, a sztrájk azonban ettől független kérdés, hiszen egy politikai akcióról beszélünk – jegyezte meg. Gulyás Gergely szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen volt, ugyanakkor a kormány nem foglalkozott a szankcionálásuk kérdésével, hanem a tanárok jogos igényével, a béremeléssel szeretnének foglalkozni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-05 | 13:24
61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

 • A Századvég mérte fel, mit gondolnak a magyarok a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről.
 • 60 százalékuk szerint Márki-Zayt olyan politikusok támogatják, akik engednének a brüsszeli migrációs nyomásnak.
Bel 2022-05-23 | 11:26
Újabb embercsempész elfogás

Újabb embercsempész elfogás

 • 2022. május 23-án 7 óra 55 perckor egy osztrák honosságú gépkocsit állítottak meg Fertőrákoson, a Fő úton.
 • A járművet egy 25 éves osztrák férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében 7 – magukat afgán és tunéziai állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök az embercsempészt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Sopron Rendészeti Integrált Központba előállították.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Az osztrák férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-06 | 12:15
Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

 • Igénytelenség, igénytelenség, igénytelenség.
 • Persze érhető, hogy így néznek ki a budapesti közterek, a városházán mindenki Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
Bel 2022-04-26 | 15:54
Lakossági bejelentés alapján kapták el a 6 illegális migránst

Lakossági bejelentés alapján kapták el a 6 illegális migránst

 • Állampolgári bejelentés érkezett április 26-án 07 óra 25 perckor, hogy a Pakson várakozó egyik buszon hat – feltehetően – illegális migráns tartózkodik.
 • A Paksi Rendőrkapitányság járőrei az autóbusz pályaudvarra mentek, ahol a Budapestre tartó buszjáraton ellenőriztek hat férfit, akik személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • A külföldiek közül ketten szír állampolgárnak, négyen pedig jemeninek vallották magukat.
 • Rendőreink az illegális migránsokat elszámoltatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-05-31 | 09:00

5 millió 147 ezer ember kapott oltást, 156 fő új fertőzött, és elhunyt 5 beteg

 • Napról-napra csökkennek a járvány mutatói idehaza.
Bel 2021-10-01 | 11:15
"Földrengés", "keserves csalódás", "hideg zuhany", "totális kudarc" - így értékelik a Jobbik vezetőségében Jakab szereplését

"Földrengés", "keserves csalódás", "hideg zuhany", "totális kudarc" - így értékelik a Jobbik vezetőségében Jakab szereplését

 • Rendkívüli próbatétel lehet feldolgozni ezt Jakabnak, hiszen ő egyenesen a csúcsra tört, s pár napja még Orbán Viktor leendő kihívójaként, sőt, majdani legyőzőjeként nyilatkozott magabiztosan.
 • Bennfentes forrásokból úgy értesültünk, Jakabot teljesen lesújtotta az eredmény, elbújt a világ elől, kerüli kollégái tekintetét, és a pártban is letargiába süllyedt mindenki.
 • A máskor igen beszédes munkatársak most nem vették fel a telefonokat. Jakab sem reagált a BLIKK-nek a kudarc okait firtató kérdéseikre.
Bel 2021-09-19 | 11:11
Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

 • Közben az ellenzék az előválasztását sem tudja megszervezni.
Bel 2022-01-13 | 09:21
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

 • A beoltottak száma 6 299 590 fő, közülük 6 045 893 fő már a második, 3 306 370 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 155 505 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 122 424 főre emelkedett.
 • 2647 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton.