Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok
 • Magyarország részt vesz a közös európai gyógyszerbeszerzésben, melynek során Paxlovidot szerez be az unió.
 • Ezt magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni.

A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok – tájékoztatta a közvéleményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, megjegyezve: nem szeretné, ha az Európai Unió bármely más tagállamához képest a magyarok hátrányosan lennének megkülönböztetve.

Gulyás Gergely a járványhelyzetet értékelve elmondta: a virológusok többsége szerint jelenleg a járvány csúcsún vagyunk, ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám elvonulása is gyorsabb lesz, mint a korábbi hullámoké. A fertőzésszámok továbbra is kifejezetten magasak, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen – bár az omikron esetében az oltottság kevésbé véd meg a fertőzéstől – de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd. 

Az oroszországi tárgyalásokkal kapcsolatban a tárcavezető rögzítette: fenn kell tartani a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, emellett meg kell tenni mindent, ami Európa hatalmában áll, hogy a konfliktusok és háborúk Ukrajnában elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor – folytatta – Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, tehát az ukrán helyzet rendezése nem a magyarokon múlik, azonban ez és az energiabiztonság kérdése nem függetleníthetők egymástól – mutatott rá. 

Tájékoztatása szerint a Gazprommal tavaly megkötött gázvásárlási szerződés alapján egymilliárd köbméter gáz érkezik hazánkba, a tárgyalások alapján viszont nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterig bővítik a szerződést – hangsúlyozta a miniszter. 

Mint fogalmazott, jelenleg egész Európa a gázhiánytól szenved, de ahhoz, hogy a rezsicsökkentés vívmányait fenn tudjuk tartani, szükség van az orosz gázra, ami 2036-ig Magyarország számára biztosítva van. Elmondása szerint ma a legkedvezőbb áron tudunk gázt venni Oroszországtól, a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet. A kalkuláció szerint hazánk 9,5 milliárd köbméteres gázigényéből 5,5 milliárdot Oroszországtól szerzünk be – jegyezte meg. 

A miniszter továbbá megerősítette, hogy a tavalyi hét százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően februárban megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj, a gyermekesek és a 25 év alattiak visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az előző évben bejelentett béremelések és a megemelt bruttó bérminimum és közfoglalkoztatotti fizetések is kifizetésre kerülnek, valamint a hathavi fegyverpénzt is kifizetik az arra jogosultaknak – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért a kormány garanciát vállal arra, hogy plusz forrásokat különít el és rendkívüli vis major alapot hoz létre.

Elmondása szerint ezek a juttatások azokra fognak vonatkozni, akiknél a kár várhatóan több mint harminc százalékos jövedelemcsökkenést eredményez, és mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni – mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni az, és nem mennének csődbe a gazdák.

A pedagógusok sztrájkjára reagálva a tárcavezető elmondta: a legfontosabb kérdés hogy jogos-e az igény, a magasabb bérre. 

A kormány szerint az igény jogos, a sztrájk azonban ettől független kérdés, hiszen egy politikai akcióról beszélünk – jegyezte meg. Gulyás Gergely szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen volt, ugyanakkor a kormány nem foglalkozott a szankcionálásuk kérdésével, hanem a tanárok jogos igényével, a béremeléssel szeretnének foglalkozni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-05 | 14:43
Embercsempészt és 21 illegális migrást fogtak el

Embercsempészt és 21 illegális migrást fogtak el

 • A Bács-Kiskun megyei rendőrök egy grúz MigránsTaxit kaptak el és 14 illegális migránst tartóztattak fel.
Bel 2021-10-11 | 09:36
Kétharmados bukás ébresztette Fekete-Győrt a miniszterelnöki álmaiból

Kétharmados bukás ébresztette Fekete-Győrt a miniszterelnöki álmaiból

 • A Momentum küldöttgyűlése közel kétharmados többségben szavazta le a vártnál is rosszabbul szereplő pártelnököt.
 • Fekete-Győr a döntést elfogadta, és benyújtotta lemondását.
 • A Momentum novemberben választ új elnököt, az eddigi elnökség a helyén marad.
 • Közleményében a Momentum azt írta, "új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen".
 • Ez jól jönne a pártnak, a Publicus legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a parlamenti küszöb alatt, 4%-on állnak.
Bel 2022-01-24 | 09:29
A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség

A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség

 • A beoltottak száma 6 342 496 fő, közülük 6 080 592 fő már a második, 3 554 502 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • Az elmúlt három napban összesen 39 928 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 441 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt három nap alatt elhunyt 122 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 209 129 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 191 312 főre emelkedett.
 • 2921 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-04-01 | 10:08
A gyógyultak száma folyamatosan nő

A gyógyultak száma folyamatosan nő

 • A beoltottak száma 6 402 762 fő, közülük 6 187 600 fő a második, 3 845 314 fő a harmadik, 261 879 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 2327 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 854 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 40 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 709 370 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 99 318 főre csökkent.
 • 1858 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-11-17 | 09:29
Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

 • A beoltottak száma 6 008 226 fő, közülük 5 780 925 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 668 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 10 265 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 976 432 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 178 többségében idős, krónikus beteg, így a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 828 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 383 főre emelkedett.
 • 5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-03-25 | 12:01
A 22 éves szerb embercsempész afgán migránsokat bújtatott az autójában

A 22 éves szerb embercsempész afgán migránsokat bújtatott az autójában

 • A Pest megyei rendőrök 2022. március 24-én 21 óra 15 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy szerb honosságú kisbuszt, amelyet egy szerb férfi vezetett, a járműben hat külföldi tartózkodott.
 • A magukat afgán állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-01-15 | 13:26
Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

 • Ruff Bálint kommunikációs- és kampánytanácsadó évek óta dolgozik Botka László szegedi polgármesterrel, és újabban Pikó András VIII. kerületi polgármestert is segíti.
 • Hetente jelentkező podcast-vendég a Szabad Európa portálján, ahol az aktuális ellenzéki és kormányzati politikai mozgásokat elemzi.
 • A legutóbbi adásban azt mondta, ugyan időről-időre fölröppen, hogy Orbán Viktor "elfáradt", neki a 2021-es utolsó Kormányinfóról nagyon nem ez volt a benyomása.
 • Szerinte a magyar miniszterelnök "négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket".
 • "Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok" - mondta a Szabad Európának Ruff.