Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok
  • Magyarország részt vesz a közös európai gyógyszerbeszerzésben, melynek során Paxlovidot szerez be az unió.
  • Ezt magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni.

A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok – tájékoztatta a közvéleményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, megjegyezve: nem szeretné, ha az Európai Unió bármely más tagállamához képest a magyarok hátrányosan lennének megkülönböztetve.

Gulyás Gergely a járványhelyzetet értékelve elmondta: a virológusok többsége szerint jelenleg a járvány csúcsún vagyunk, ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám elvonulása is gyorsabb lesz, mint a korábbi hullámoké. A fertőzésszámok továbbra is kifejezetten magasak, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen – bár az omikron esetében az oltottság kevésbé véd meg a fertőzéstől – de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd. 

Az oroszországi tárgyalásokkal kapcsolatban a tárcavezető rögzítette: fenn kell tartani a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, emellett meg kell tenni mindent, ami Európa hatalmában áll, hogy a konfliktusok és háborúk Ukrajnában elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor – folytatta – Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, tehát az ukrán helyzet rendezése nem a magyarokon múlik, azonban ez és az energiabiztonság kérdése nem függetleníthetők egymástól – mutatott rá. 

Tájékoztatása szerint a Gazprommal tavaly megkötött gázvásárlási szerződés alapján egymilliárd köbméter gáz érkezik hazánkba, a tárgyalások alapján viszont nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterig bővítik a szerződést – hangsúlyozta a miniszter. 

Mint fogalmazott, jelenleg egész Európa a gázhiánytól szenved, de ahhoz, hogy a rezsicsökkentés vívmányait fenn tudjuk tartani, szükség van az orosz gázra, ami 2036-ig Magyarország számára biztosítva van. Elmondása szerint ma a legkedvezőbb áron tudunk gázt venni Oroszországtól, a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet. A kalkuláció szerint hazánk 9,5 milliárd köbméteres gázigényéből 5,5 milliárdot Oroszországtól szerzünk be – jegyezte meg. 

A miniszter továbbá megerősítette, hogy a tavalyi hét százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően februárban megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj, a gyermekesek és a 25 év alattiak visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az előző évben bejelentett béremelések és a megemelt bruttó bérminimum és közfoglalkoztatotti fizetések is kifizetésre kerülnek, valamint a hathavi fegyverpénzt is kifizetik az arra jogosultaknak – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért a kormány garanciát vállal arra, hogy plusz forrásokat különít el és rendkívüli vis major alapot hoz létre.

Elmondása szerint ezek a juttatások azokra fognak vonatkozni, akiknél a kár várhatóan több mint harminc százalékos jövedelemcsökkenést eredményez, és mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni – mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni az, és nem mennének csődbe a gazdák.

A pedagógusok sztrájkjára reagálva a tárcavezető elmondta: a legfontosabb kérdés hogy jogos-e az igény, a magasabb bérre. 

A kormány szerint az igény jogos, a sztrájk azonban ettől független kérdés, hiszen egy politikai akcióról beszélünk – jegyezte meg. Gulyás Gergely szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen volt, ugyanakkor a kormány nem foglalkozott a szankcionálásuk kérdésével, hanem a tanárok jogos igényével, a béremeléssel szeretnének foglalkozni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-13 | 10:12
17 új fertőzöttet találtak, elhunyt 3 beteg

17 új fertőzöttet találtak, elhunyt 3 beteg

  • 86 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A beoltottak száma 5 543 891 fő, közülük 5 202 925 fő már a második oltását is megkapta.
Bel 2021-11-09 | 11:08
Újabb embercsempészt fogtak el a rendőrök Vas megyében

Újabb embercsempészt fogtak el a rendőrök Vas megyében

  • A járőrök 2021. november 8-án 23 óra 07 perc körüli időben, Narda térségében állítottak meg egy olasz forgalmi rendszámú gépjárművet, amelyet egy pakisztáni állampolgárságú férfi vezetett.
  • A sofőrön kívül a gépkocsiban öt személy utazott, akik pakisztáni állampolgárnak mondták magukat.
  • Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.
Bel 2021-06-05 | 20:50
Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

  • Bige legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a baloldali összefogásnak finanszírozott 5.000 fős közvéleménykutatást.
  • Az egész onnan derült ki, hogy a Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor tőle Nyíregyházáról hazaelé tartva balasetet szenvedett.
Bel 2022-01-20 | 09:06
Az omikron okozza a fertőzések 87%-át

Az omikron okozza a fertőzések 87%-át

  • A beoltottak száma 6 325 143 fő, közülük 6 069 677 fő már a második, 3 437 335 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 15 526 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 385 500 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 71 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 186 319 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 158 424 főre emelkedett.
  • 2673 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-01-31 | 17:57
MigránsTaxi: 18 illegális migránst csempészett a szerb

MigránsTaxi: 18 illegális migránst csempészett a szerb

  • A rendőrök az M1-es autópálya 57-es kilométerszelvényében, Tatabánya térségében állítottak meg egy szerb honosságú kisbuszt 2022. január 31-én délután.
  • A járműben a sofőrön kívül 18, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-10-04 | 09:22
Karácsony makacsul kitart amellett, ő nem lép vissza, Márki-Zay egy fokkal engedékenyebb

Karácsony makacsul kitart amellett, ő nem lép vissza, Márki-Zay egy fokkal engedékenyebb

  • Bár továbbra is azt gondolja, neki van nagyobb esélye.
  • Márki-Zay a vasárnapi rendezvényén a Jobbikot támadta, amiért az Dobrev mögé sorolt be, és nem pedig mögé.
  • Később olyan gyurcsányozást nyomott le, hogy azt egy fideszes is megirigyelhetné.
  • Azt mondta, ha ma valahol megjelenik Dobrev Klára vagy Gyurcsány Ferenc, "akkor az emberek egy jelentős tömege az ellenkező irányba kezd futni. Ha ezt valaki letagadja, annál a valóságnak olyan szintű tagadásával állunk szemben, mint amikor 2018-ban a Jobbik azt merte állítani, hogy egyedül fogja legyőzni a Fideszt".
  • De kapott az elvileg szövetséges Karácsony is.
  • Azt állította, a Mindenki Magyarországa Mozgalom teljes kampánya az elmúlt fél évben kevesebbe került, mint amennyit Karácsony Gergely az utolsó héten csak Facebook-hirdetésre költött.
  • Ahogy azt is a pártok hibájának tartja, hogy a civilek kiszorultak az előválasztásból. Ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a 106 körzetben csak egyfordulós választást tartottak, ezt sajtóinformációk szerint a DK akarta így.
  • Valamint a posztjai alatt tomboló trollkommentelők miatt egyszerre hibáztatta a Fideszt és a DK-t - kérdés, komolyan vehető-e egy miniszterelnök-jelölt, aki azt figyelgeti, a közösségi médiában milyen trollok jelennek meg a posztjai alatt.
Bel 2021-08-04 | 11:41
Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is

  • Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.
  •  Eddig 27 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 8 ezren már fel is vették.
  • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább.