Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok

Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok
  • A Bizottság elnökének havi bére 2000 euróval emelkedik.
  • Egy biztos, mint Frans Timmermans, 1460 euróval vihet haza többet.
  • Egy európai parlamenti képviselő pedig 623 euróval kap többet, mint eddig.

Miközben Németországban és az EU-ban fizetett munkavállalók és nyugdíjasok milliói szenvednek az inflációtól, az EU Bizottsága visszamenőlegesen kompenzálja a köztisztviselőinek - köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek - az inflációt. A nyugdíjterhek ezzel ugrásszerűen nőnek - írja a Tichysinblick és a BILD.

Az, hogy a köztisztviselőknek mint leendő nyugdíjasoknak kevésbé kell aggódniuk a nyugdíjuk miatt, mint a nyugdíjasoknak, igazságtalannak tűnhet.

Míg sok nyugdíjasnak havi 1000 eurónál kevesebből kell öregkori szegénységben élnie, ha nem tud plusz pénzt keresni, addig a köztisztviselők az új becslések szerint több mint 1800 eurós minimális nyugdíjra számíthatnak, és mindezt mindössze öt év szolgálati idő után.

A szövetségi belügyminisztérium egy parlamenti kérdésre adott válasza szerint egy átlagos, havi 41 500 eurós bruttó keresetű munkavállalónak a szabad gazdaságban több mint 78 munkaévet kellene befizetnie a nyugdíjalapba ahhoz, hogy elérje egy átlagos köztisztviselői nyugdíj összegét.

De ez nem csak igazságosság kérdése. Az a tény, hogy a jelenlegi és különösen a jövőbeni köztisztviselői nyugdíjak is rendkívüli terhet jelentenek az állami költségvetésre - mint ismeretes, a köztisztviselők nem fizetnek be a nyugdíjrendszerbe, és nyugdíjukat közvetlenül az állami költségvetésből fizetik -, olyan költségvetési időzített bomba, amelyre Christoph Birnbaum gazdasági újságíró már 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett "Die Pensionslüge" (A nyugdíjhazugság) című könyvében.

A nyugdíjterheket, amelyekre alig van állami rendelkezés, valójában az államadóssághoz kellene hozzáadni (csakúgy, mint a közelmúltbeli "különleges vagyontárgyakat"). Birnbaum kiszámolta, hogy 2012-től az adófizetők számára mintegy egymilliárd eurós terhet jelent. Ezért kétségtelenül megkérdőjelezhető, hogy a mai fiatal köztisztviselők egy napon valóban élvezhetik majd a teljes nyugdíjellátást.

Ezenfelül a különösen bőkezűen fizetett uniós köztisztviselők nyugdíjjogosultsága is különleges terhet jelent. Nyugdíjjogosultságuk most 122,5 milliárd eurót tesz ki, amit az uniós adófizetőknek kell állniuk.

Ez hat milliárd euróval több, mint 2020 végén - írja a Bild a Bizottság számításaira hivatkozva. Honnan jön ez az ugrás? Az uniós köztisztviselőknek az inflációnak megfelelő kompenzációt fizetnek, így nem kell aggódniuk az euróban fizetett milliók miatt.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy július 1-jével visszamenőlegesen mintegy hét százalékkal megemeli az uniós tisztviselők és megbízottak fizetését.

A BILD úgy fogalmaz, az EU Bizottság számításai szerint (mintegy 32 000 alkalmazott) az eurokraták nyugdíjjogosultsága 2021 végére 122,5 milliárd euróra emelkedik.

Ez 6 milliárd euróval több, mint 2020 végén.

Ez magában foglalja a jelenleg aktív és a már nyugdíjas uniós tisztviselők, valamint a túlélők nyugdíjjogosultságát és egészségügyi ellátási költségeit. Csak a betegbiztosítási rendszer hosszútávon 10,3 milliárd euróba fog kerülni.

Ennek oka, hogy az uniós köztisztviselők automatikus bérrendszerben részesülnek: ha az infláció emelkedik, akkor a fizetésük és ugyanilyen mértékben a nyugdíjuk is emelkedik.

Az Európai Bizottság belső számításai szerint már most 6,9%-os béremelést számol júliusra visszamenőlegesen. Csak az Európai Parlament számára ez 18 millió eurós azonnali többletköltséget jelent.

Michael Jäger, az Európai Adófizetők Egyesületének főtitkára kritizálta ezt a BILD-nek: "A fizetések és nyugdíjak automatikus emelésének az EU-ban meg kell szűnnie". Brüsszel nem "meríthet a teli kasszából", miközben "az uniós adófizetők nem tudják, hogyan fizessék ki a számláikat".

A gáláns fizetésemelés azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen (CDU) bizottsági elnök saját fizetését és nyugdíjjogosultságát is növelte - havonta mintegy 2000 euróval, ami nagyságrendileg 800 ezer forint. Egy európai parlamenti képviselő 623 euróval, 250 ezer forinttal, egy uniós biztos pedig 1460, vagyis 625 ezer forintnyi euróval kap többet.

Ezenfelül az uniós intézmények tisztviselői és megbízottjai külföldi munkavégzési támogatásban, gyermeknevelési támogatásban, magas gyermeknevelési támogatásban, bútorozási támogatásban és háztartási támogatásban részesülnek.

Így az ember fel tudja venni a harcot az infláció ellen - jegyzi meg a lap.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2023-02-06 | 15:46
Karácsony haverja, Jávor Benedek Paks II. kapcsán egy amerikai cég érdekében lobbizik

Karácsony haverja, Jávor Benedek Paks II. kapcsán egy amerikai cég érdekében lobbizik

  • A lengyel EurActivnak adott interjút az Európai Parlamentből kihullott, de Karácsony jóvoltából továbbra is Brüsszelben élő Jávor Benedek.
  • A városban történő tartózkodását évente több, mint százmillióval támogatja a Karácsony-féle budapesti városvezetés.
  • Névleg azzal az indokkal, hogy segítsen Budapestnek EU-s forrásokat találni, de feltehetően inkább azért, hogy Jávor folytathassa Paks II. elleni ámukfutását.
  • Az egykori LMP-s képviselő ugyanis nagy ellenfele a Paks II. beruházásnak.
  • A lengyel portálnak mondott interjúban az is felsejlik, hogy miért dolgozik a beruházás, így Magyarország biztonságos áramellátása ellen.
  • Az interjúban Jávor azt a konteót terjeszti, hogy az ukránok vereségével visszatérhet Kárpátalja, és erről informálisan neki kormánytagok beszéltek.
  • A Roszatom tüzelőanyagát ki lehet váltani az amerikai Westinghouse tüzelőjével - mondja, egyértelművé téve, hogy valamely idegen érdek érdekében beszél.
  • Illetve a brüsszeli nukleáris szankcióknak csak az újépítésű atomerőműveket kellene céloznia.
  • Vagyis Karácsony kitartott haverja, Jávor Benedek Paks II. ellen akar szankciókat az EU-ban.
Botrány 2021-09-27 | 10:52
Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

  • Karácsony hetek óta gőzerővel csak a kampányára fókuszál.
  • Bár azt állította, mindegy, hogy telefonon, vagy emailen tartja a kapcsolatot a kollégáival, mert a budapesti ügyek akkor is mennek.
  • A Közbeszerzési Hatóság nem így látja, a hivatal eljárást indított, és az elhíresült villamosbeszerzések ügyében megtette a büntetőfeljelentést is.
  • A Hatóság szerint a verseny szűkítésére alkalmas, ahogyan a Főváros előzetes tárgyalásokon ismertette a frankfurti villamosok szállítójával a beszerzés paramétereit.
Botrány 2021-08-13 | 12:07
Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

  • Joe bácsi kicsi fiának zűrös ügyeiről a hazai, külföldről finanszírozott cselédmédia be se számol.
  • Helyette még mindig lehet rettegni Trumptól.
  • Hunter Biden egy újabb kiszivárgott videóban bevallotta, 2018 nyarán 18 napon át bulizott Las Vegasban orosz drogkereskedőkkel, esténként 10 000 dollárt elverve.
  • Penthouse lakosztályokból járt bordélyokba, és annyira kiütötte magát a rengeteg elfogyasztott alkoholtól és drogtól, hogy végül elájult a jakuzziban.
Botrány 2022-03-17 | 11:18
Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

  • Vigyorogva is lehet az ember rendes náci a baloldal listájának előkelő helyén.
Botrány 2021-07-12 | 19:53
Alig pár önkormányzatot irányít az ellenzék, de a sarcolás és az adóemelés már javában zajlik

Alig pár önkormányzatot irányít az ellenzék, de a sarcolás és az adóemelés már javában zajlik

  • Karácsony például egyszemélyben, a különleges jogrend alatt döntött úgy, 10%-kal megemeli a gyermekétkeztetés díját.
  • Szociális érzékenység a gyakorlatban.
  • Mert persze a szavak nagyon szépek, a baloldal mindenkinek csak adni akar, csak adni, egyre csak többet adni.
  • Mikor a hatalom közelébe férkőznek, akkor pedig csak elvesznek az emberektől - lássuk a listát, hol, milyen megszorításokat vezettek be baloldaliak az általuk vezetett településeken!
Botrány 2022-02-25 | 16:30
250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

  • Horváth Csaba és Tóth Csaba szocialista politikusok a zuglói parkolási nyereség felére tartottak igényt.
  • A gyanú szerint Tóth Csaba ezzel 250 milliót tehetett zsebre alig két év alatt.
  • Amikor ezt az ügyletet tető alá hozták Zuglóban, akkor pont Karácsony Gergely volt ott a polgármester.
Botrány 2022-03-11 | 15:10
A főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselőt

A főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselőt

  • A nyomozó főügyészség pénteken kutatást és lefoglalást végzett Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatta ki a szocialista országgyűlési képviselőt - közölte a főügyészség.