Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok

Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok
 • A Bizottság elnökének havi bére 2000 euróval emelkedik.
 • Egy biztos, mint Frans Timmermans, 1460 euróval vihet haza többet.
 • Egy európai parlamenti képviselő pedig 623 euróval kap többet, mint eddig.

Miközben Németországban és az EU-ban fizetett munkavállalók és nyugdíjasok milliói szenvednek az inflációtól, az EU Bizottsága visszamenőlegesen kompenzálja a köztisztviselőinek - köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek - az inflációt. A nyugdíjterhek ezzel ugrásszerűen nőnek - írja a Tichysinblick és a BILD.

Az, hogy a köztisztviselőknek mint leendő nyugdíjasoknak kevésbé kell aggódniuk a nyugdíjuk miatt, mint a nyugdíjasoknak, igazságtalannak tűnhet.

Míg sok nyugdíjasnak havi 1000 eurónál kevesebből kell öregkori szegénységben élnie, ha nem tud plusz pénzt keresni, addig a köztisztviselők az új becslések szerint több mint 1800 eurós minimális nyugdíjra számíthatnak, és mindezt mindössze öt év szolgálati idő után.

A szövetségi belügyminisztérium egy parlamenti kérdésre adott válasza szerint egy átlagos, havi 41 500 eurós bruttó keresetű munkavállalónak a szabad gazdaságban több mint 78 munkaévet kellene befizetnie a nyugdíjalapba ahhoz, hogy elérje egy átlagos köztisztviselői nyugdíj összegét.

De ez nem csak igazságosság kérdése. Az a tény, hogy a jelenlegi és különösen a jövőbeni köztisztviselői nyugdíjak is rendkívüli terhet jelentenek az állami költségvetésre - mint ismeretes, a köztisztviselők nem fizetnek be a nyugdíjrendszerbe, és nyugdíjukat közvetlenül az állami költségvetésből fizetik -, olyan költségvetési időzített bomba, amelyre Christoph Birnbaum gazdasági újságíró már 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett "Die Pensionslüge" (A nyugdíjhazugság) című könyvében.

A nyugdíjterheket, amelyekre alig van állami rendelkezés, valójában az államadóssághoz kellene hozzáadni (csakúgy, mint a közelmúltbeli "különleges vagyontárgyakat"). Birnbaum kiszámolta, hogy 2012-től az adófizetők számára mintegy egymilliárd eurós terhet jelent. Ezért kétségtelenül megkérdőjelezhető, hogy a mai fiatal köztisztviselők egy napon valóban élvezhetik majd a teljes nyugdíjellátást.

Ezenfelül a különösen bőkezűen fizetett uniós köztisztviselők nyugdíjjogosultsága is különleges terhet jelent. Nyugdíjjogosultságuk most 122,5 milliárd eurót tesz ki, amit az uniós adófizetőknek kell állniuk.

Ez hat milliárd euróval több, mint 2020 végén - írja a Bild a Bizottság számításaira hivatkozva. Honnan jön ez az ugrás? Az uniós köztisztviselőknek az inflációnak megfelelő kompenzációt fizetnek, így nem kell aggódniuk az euróban fizetett milliók miatt.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy július 1-jével visszamenőlegesen mintegy hét százalékkal megemeli az uniós tisztviselők és megbízottak fizetését.

A BILD úgy fogalmaz, az EU Bizottság számításai szerint (mintegy 32 000 alkalmazott) az eurokraták nyugdíjjogosultsága 2021 végére 122,5 milliárd euróra emelkedik.

Ez 6 milliárd euróval több, mint 2020 végén.

Ez magában foglalja a jelenleg aktív és a már nyugdíjas uniós tisztviselők, valamint a túlélők nyugdíjjogosultságát és egészségügyi ellátási költségeit. Csak a betegbiztosítási rendszer hosszútávon 10,3 milliárd euróba fog kerülni.

Ennek oka, hogy az uniós köztisztviselők automatikus bérrendszerben részesülnek: ha az infláció emelkedik, akkor a fizetésük és ugyanilyen mértékben a nyugdíjuk is emelkedik.

Az Európai Bizottság belső számításai szerint már most 6,9%-os béremelést számol júliusra visszamenőlegesen. Csak az Európai Parlament számára ez 18 millió eurós azonnali többletköltséget jelent.

Michael Jäger, az Európai Adófizetők Egyesületének főtitkára kritizálta ezt a BILD-nek: "A fizetések és nyugdíjak automatikus emelésének az EU-ban meg kell szűnnie". Brüsszel nem "meríthet a teli kasszából", miközben "az uniós adófizetők nem tudják, hogyan fizessék ki a számláikat".

A gáláns fizetésemelés azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen (CDU) bizottsági elnök saját fizetését és nyugdíjjogosultságát is növelte - havonta mintegy 2000 euróval, ami nagyságrendileg 800 ezer forint. Egy európai parlamenti képviselő 623 euróval, 250 ezer forinttal, egy uniós biztos pedig 1460, vagyis 625 ezer forintnyi euróval kap többet.

Ezenfelül az uniós intézmények tisztviselői és megbízottjai külföldi munkavégzési támogatásban, gyermeknevelési támogatásban, magas gyermeknevelési támogatásban, bútorozási támogatásban és háztartási támogatásban részesülnek.

Így az ember fel tudja venni a harcot az infláció ellen - jegyzi meg a lap.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-15 | 10:44
Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

 • Vagyis továbbra csak magánbeszélgetéseken és egyházi szertartásokon lehet magyarul beszélni Kárpátalján.
 • Más élethelyzetekben tilos.
 • Egy nyugatra tartó bezzegdemokrácia hétköznapjai.
Botrány 2022-04-02 | 14:36
Tömeges SMS-ek után egymillió kéretlen telefonhívást intéztek Bajnaiék

Tömeges SMS-ek után egymillió kéretlen telefonhívást intéztek Bajnaiék

 • Bajnaiék a kéretlen tömeges SMS-kiküldés után egymillió ember telefonját hívták fel, abszurd és hazug állításokkal.
 • A BENNFENTES pénteken számolt be róla, hogy Pécsett és Szegeden is agresszív automata hívásokkal traktálták az embereket.
 • Sem az SMS-t kapók, sem a telefonhívást fogadók nem adták meg a baloldalnak a telefonszámaikat.
 • A baloldal ellopta ezeket a Bajnai-féle DatAdat cégcsoportot felhasználva.
 • Az eset súlyos beavatkozás a magyar választásokba és egyértelműen kimerítheti a választási csalás gyanúját.
Botrány 2022-03-11 | 11:59
Saját magával kötött szerződést a pályázati pénzből a kalocsai DK-s

Saját magával kötött szerződést a pályázati pénzből a kalocsai DK-s

 • A Tiszták Koalíciójában egyre több a piszkos ügy.
 • Magóné Tóth Gyöngyi megbízási szerződést kapott az általa vezetett intézménytől, a saját maga által koordinált pályázat keretében.
 • És a lánya is.
Botrány 2023-01-13 | 14:12
Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja

Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja

 • Az Európai Parlamenti képviselők nyugdíjalapja fosszilis tüzelőanyag-bányákba és fegyvertgyártó cégekbe fektette az európai adófizetői pénzeket.
Botrány 2021-07-16 | 12:58
Baján 8 általános is elég a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Városfejlesztesi Bizottság elnöki tisztségéhez

Baján 8 általános is elég a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Városfejlesztesi Bizottság elnöki tisztségéhez

 • A momentumos Nyirati Klára azt mondta a jobikos Hornyák Józsefről, "Hiba volt őt jelölni. Teljes hozzá nem értésről tesz minduntalan tanúbizonyságot."
 • Hogy Baján nem szívlelik egymást a nagy baloldali összefogás tagjai, arról korábban a BENNFENTES is beszámolt.