Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok

Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok
 • A Bizottság elnökének havi bére 2000 euróval emelkedik.
 • Egy biztos, mint Frans Timmermans, 1460 euróval vihet haza többet.
 • Egy európai parlamenti képviselő pedig 623 euróval kap többet, mint eddig.

Miközben Németországban és az EU-ban fizetett munkavállalók és nyugdíjasok milliói szenvednek az inflációtól, az EU Bizottsága visszamenőlegesen kompenzálja a köztisztviselőinek - köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek - az inflációt. A nyugdíjterhek ezzel ugrásszerűen nőnek - írja a Tichysinblick és a BILD.

Az, hogy a köztisztviselőknek mint leendő nyugdíjasoknak kevésbé kell aggódniuk a nyugdíjuk miatt, mint a nyugdíjasoknak, igazságtalannak tűnhet.

Míg sok nyugdíjasnak havi 1000 eurónál kevesebből kell öregkori szegénységben élnie, ha nem tud plusz pénzt keresni, addig a köztisztviselők az új becslések szerint több mint 1800 eurós minimális nyugdíjra számíthatnak, és mindezt mindössze öt év szolgálati idő után.

A szövetségi belügyminisztérium egy parlamenti kérdésre adott válasza szerint egy átlagos, havi 41 500 eurós bruttó keresetű munkavállalónak a szabad gazdaságban több mint 78 munkaévet kellene befizetnie a nyugdíjalapba ahhoz, hogy elérje egy átlagos köztisztviselői nyugdíj összegét.

De ez nem csak igazságosság kérdése. Az a tény, hogy a jelenlegi és különösen a jövőbeni köztisztviselői nyugdíjak is rendkívüli terhet jelentenek az állami költségvetésre - mint ismeretes, a köztisztviselők nem fizetnek be a nyugdíjrendszerbe, és nyugdíjukat közvetlenül az állami költségvetésből fizetik -, olyan költségvetési időzített bomba, amelyre Christoph Birnbaum gazdasági újságíró már 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett "Die Pensionslüge" (A nyugdíjhazugság) című könyvében.

A nyugdíjterheket, amelyekre alig van állami rendelkezés, valójában az államadóssághoz kellene hozzáadni (csakúgy, mint a közelmúltbeli "különleges vagyontárgyakat"). Birnbaum kiszámolta, hogy 2012-től az adófizetők számára mintegy egymilliárd eurós terhet jelent. Ezért kétségtelenül megkérdőjelezhető, hogy a mai fiatal köztisztviselők egy napon valóban élvezhetik majd a teljes nyugdíjellátást.

Ezenfelül a különösen bőkezűen fizetett uniós köztisztviselők nyugdíjjogosultsága is különleges terhet jelent. Nyugdíjjogosultságuk most 122,5 milliárd eurót tesz ki, amit az uniós adófizetőknek kell állniuk.

Ez hat milliárd euróval több, mint 2020 végén - írja a Bild a Bizottság számításaira hivatkozva. Honnan jön ez az ugrás? Az uniós köztisztviselőknek az inflációnak megfelelő kompenzációt fizetnek, így nem kell aggódniuk az euróban fizetett milliók miatt.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy július 1-jével visszamenőlegesen mintegy hét százalékkal megemeli az uniós tisztviselők és megbízottak fizetését.

A BILD úgy fogalmaz, az EU Bizottság számításai szerint (mintegy 32 000 alkalmazott) az eurokraták nyugdíjjogosultsága 2021 végére 122,5 milliárd euróra emelkedik.

Ez 6 milliárd euróval több, mint 2020 végén.

Ez magában foglalja a jelenleg aktív és a már nyugdíjas uniós tisztviselők, valamint a túlélők nyugdíjjogosultságát és egészségügyi ellátási költségeit. Csak a betegbiztosítási rendszer hosszútávon 10,3 milliárd euróba fog kerülni.

Ennek oka, hogy az uniós köztisztviselők automatikus bérrendszerben részesülnek: ha az infláció emelkedik, akkor a fizetésük és ugyanilyen mértékben a nyugdíjuk is emelkedik.

Az Európai Bizottság belső számításai szerint már most 6,9%-os béremelést számol júliusra visszamenőlegesen. Csak az Európai Parlament számára ez 18 millió eurós azonnali többletköltséget jelent.

Michael Jäger, az Európai Adófizetők Egyesületének főtitkára kritizálta ezt a BILD-nek: "A fizetések és nyugdíjak automatikus emelésének az EU-ban meg kell szűnnie". Brüsszel nem "meríthet a teli kasszából", miközben "az uniós adófizetők nem tudják, hogyan fizessék ki a számláikat".

A gáláns fizetésemelés azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen (CDU) bizottsági elnök saját fizetését és nyugdíjjogosultságát is növelte - havonta mintegy 2000 euróval, ami nagyságrendileg 800 ezer forint. Egy európai parlamenti képviselő 623 euróval, 250 ezer forinttal, egy uniós biztos pedig 1460, vagyis 625 ezer forintnyi euróval kap többet.

Ezenfelül az uniós intézmények tisztviselői és megbízottjai külföldi munkavégzési támogatásban, gyermeknevelési támogatásban, magas gyermeknevelési támogatásban, bútorozási támogatásban és háztartási támogatásban részesülnek.

Így az ember fel tudja venni a harcot az infláció ellen - jegyzi meg a lap.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-02-08 | 13:34
Strómanbiznisz: a milliárdos Mártha Imre vagyona stróman nevén dekkol

Strómanbiznisz: a milliárdos Mártha Imre vagyona stróman nevén dekkol

 • A 42 évesen milliárdos Mártha Imre vagyona strómanszerződés mögé van elrejtve.
 • Ezt bizonyítja az a szerződés, amely a Metropol birtokába jutottak.
Botrány 2022-03-29 | 14:07
Márki-Zay kampányfőnöke beismerte: titkos tárgyalásokat folytatnak az ukránokkal

Márki-Zay kampányfőnöke beismerte: titkos tárgyalásokat folytatnak az ukránokkal

 • Most már érthető, miért akar a baloldal beszállni a háborúba, és miért követelik, hogy a NATO nyújtson segítséget.
Botrány 2021-07-20 | 16:44
A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

 • Egy kis gyűjtés arról, mennyire szereti a Momentum az uniós pénzeket.
Botrány 2022-03-26 | 13:44
Kokóbizniszből finanszírozzák Szabó Tímea kampányát?

Kokóbizniszből finanszírozzák Szabó Tímea kampányát?

 • Az eddigi legmeghökkentőbb felvételekkel állt elő Anonymus.
 • A felvételen két férfi arról beszélget, hogy egy harmadik ember kokainbizniszben utazik Marbellán, és haza kellene hozni a pénzét, ami "kanyaronként" 3-400 millió forintnak megfelelő dollár vagy euró.
 • A pénzből nem csak a férfi részesül, hanem hárman-négyen, de ők csak kisebb részben.
 • A hangfelvételen szereplő egyik férfi elmondja, van nála ugyan annyi pénz, amiből ki tudja [fizetni a dolgokat], de Szabó Timi kampánya nagyok sok pénzt emészt fel.
Botrány 2021-09-08 | 11:24
Lófejjel üzengetés Zuglóban: Hadházy nem felelős

Lófejjel üzengetés Zuglóban: Hadházy nem felelős

 • A zuglói ejtőernyőst támogató Kétfarkú Kutya Párt lófejjel ábrázolta az MSZP-s Tóth Csabát.
 • Elvileg a pártok megegyeztek egy közös etikai nyilatkozatban, hogy egymás jelöltjeit nem támadják személyükben.
 • A baloldali választási bizottság kimondta, Hadházy nem felelős az őt támogató MKKP akciójáért.
Botrány 2021-09-08 | 11:29
Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

 • A szécsényi telephelyen az említett társaságok soha nem dolgoztak, a szóban forgó pályázatok megvalósulásának pedig egyelőre nyoma sincs.
 • Ez már csak azért is figyelemreméltó körülmény, mert a pályázatok jelentős részének megvalósítási határideje már lejárt.
Botrány 2022-01-26 | 16:47
Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

 • Ez súlyos jogsértés, mert a Helyreállítási Alap forrásait biztosító közös hitelfelvételt Magyarország is megszavazta.
 • Vagyis ezek a pénzek járnának Magyarországnak, ha az EU nem kekeckedne hazánkkal.