Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok

Visszamenőleges inflációs kompenzációt kapnak a brüsszeli politikusok
 • A Bizottság elnökének havi bére 2000 euróval emelkedik.
 • Egy biztos, mint Frans Timmermans, 1460 euróval vihet haza többet.
 • Egy európai parlamenti képviselő pedig 623 euróval kap többet, mint eddig.

Miközben Németországban és az EU-ban fizetett munkavállalók és nyugdíjasok milliói szenvednek az inflációtól, az EU Bizottsága visszamenőlegesen kompenzálja a köztisztviselőinek - köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek - az inflációt. A nyugdíjterhek ezzel ugrásszerűen nőnek - írja a Tichysinblick és a BILD.

Az, hogy a köztisztviselőknek mint leendő nyugdíjasoknak kevésbé kell aggódniuk a nyugdíjuk miatt, mint a nyugdíjasoknak, igazságtalannak tűnhet.

Míg sok nyugdíjasnak havi 1000 eurónál kevesebből kell öregkori szegénységben élnie, ha nem tud plusz pénzt keresni, addig a köztisztviselők az új becslések szerint több mint 1800 eurós minimális nyugdíjra számíthatnak, és mindezt mindössze öt év szolgálati idő után.

A szövetségi belügyminisztérium egy parlamenti kérdésre adott válasza szerint egy átlagos, havi 41 500 eurós bruttó keresetű munkavállalónak a szabad gazdaságban több mint 78 munkaévet kellene befizetnie a nyugdíjalapba ahhoz, hogy elérje egy átlagos köztisztviselői nyugdíj összegét.

De ez nem csak igazságosság kérdése. Az a tény, hogy a jelenlegi és különösen a jövőbeni köztisztviselői nyugdíjak is rendkívüli terhet jelentenek az állami költségvetésre - mint ismeretes, a köztisztviselők nem fizetnek be a nyugdíjrendszerbe, és nyugdíjukat közvetlenül az állami költségvetésből fizetik -, olyan költségvetési időzített bomba, amelyre Christoph Birnbaum gazdasági újságíró már 10 évvel ezelőtt figyelmeztetett "Die Pensionslüge" (A nyugdíjhazugság) című könyvében.

A nyugdíjterheket, amelyekre alig van állami rendelkezés, valójában az államadóssághoz kellene hozzáadni (csakúgy, mint a közelmúltbeli "különleges vagyontárgyakat"). Birnbaum kiszámolta, hogy 2012-től az adófizetők számára mintegy egymilliárd eurós terhet jelent. Ezért kétségtelenül megkérdőjelezhető, hogy a mai fiatal köztisztviselők egy napon valóban élvezhetik majd a teljes nyugdíjellátást.

Ezenfelül a különösen bőkezűen fizetett uniós köztisztviselők nyugdíjjogosultsága is különleges terhet jelent. Nyugdíjjogosultságuk most 122,5 milliárd eurót tesz ki, amit az uniós adófizetőknek kell állniuk.

Ez hat milliárd euróval több, mint 2020 végén - írja a Bild a Bizottság számításaira hivatkozva. Honnan jön ez az ugrás? Az uniós köztisztviselőknek az inflációnak megfelelő kompenzációt fizetnek, így nem kell aggódniuk az euróban fizetett milliók miatt.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy július 1-jével visszamenőlegesen mintegy hét százalékkal megemeli az uniós tisztviselők és megbízottak fizetését.

A BILD úgy fogalmaz, az EU Bizottság számításai szerint (mintegy 32 000 alkalmazott) az eurokraták nyugdíjjogosultsága 2021 végére 122,5 milliárd euróra emelkedik.

Ez 6 milliárd euróval több, mint 2020 végén.

Ez magában foglalja a jelenleg aktív és a már nyugdíjas uniós tisztviselők, valamint a túlélők nyugdíjjogosultságát és egészségügyi ellátási költségeit. Csak a betegbiztosítási rendszer hosszútávon 10,3 milliárd euróba fog kerülni.

Ennek oka, hogy az uniós köztisztviselők automatikus bérrendszerben részesülnek: ha az infláció emelkedik, akkor a fizetésük és ugyanilyen mértékben a nyugdíjuk is emelkedik.

Az Európai Bizottság belső számításai szerint már most 6,9%-os béremelést számol júliusra visszamenőlegesen. Csak az Európai Parlament számára ez 18 millió eurós azonnali többletköltséget jelent.

Michael Jäger, az Európai Adófizetők Egyesületének főtitkára kritizálta ezt a BILD-nek: "A fizetések és nyugdíjak automatikus emelésének az EU-ban meg kell szűnnie". Brüsszel nem "meríthet a teli kasszából", miközben "az uniós adófizetők nem tudják, hogyan fizessék ki a számláikat".

A gáláns fizetésemelés azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen (CDU) bizottsági elnök saját fizetését és nyugdíjjogosultságát is növelte - havonta mintegy 2000 euróval, ami nagyságrendileg 800 ezer forint. Egy európai parlamenti képviselő 623 euróval, 250 ezer forinttal, egy uniós biztos pedig 1460, vagyis 625 ezer forintnyi euróval kap többet.

Ezenfelül az uniós intézmények tisztviselői és megbízottjai külföldi munkavégzési támogatásban, gyermeknevelési támogatásban, magas gyermeknevelési támogatásban, bútorozási támogatásban és háztartási támogatásban részesülnek.

Így az ember fel tudja venni a harcot az infláció ellen - jegyzi meg a lap.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-22 | 13:04
Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

 • Már a főpolgármesterig ér a kenőpénzes baloldali intézőember botránya.
Botrány 2021-05-11 | 16:05
Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

 • A testszégyenítés-botrányt az angol nyelvtudás vagy annak hiánya körüli botrány váltotta fel a napokban.
 • Karácsony tegnap azzal mentegetőzött, a miniszterelnök beszélt angolja feltehetően jobb, mint az övé.
 • A Főpolgármester egy középfokú egyetemi nyelvvizsgára hivatkozott hétfőn.
 • Csakhogy egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsony a középfokú nyelvvizsgát sem szerezte meg.
 • Értelmszerűen tehát papírja sem lehet a nyelvtudásáról.
Botrány 2021-11-28 | 13:06
Bajnai Gordon ugyanúgy hazugságspirálban vergődik, mint Karácsony

Bajnai Gordon ugyanúgy hazugságspirálban vergődik, mint Karácsony

 • Nem megy az igazmondás a baloldalnak.
 • A Ferihegyi reptér eladását is jó ötletnek tartó egykori kormányfő védekezése pár nap alatt omlott össze.
Botrány 2021-09-17 | 11:41
Hack Péter: a kommunista diktatúrákban szokás az, amivel Karácsony a vitában fenyegetőzött

Hack Péter: a kommunista diktatúrákban szokás az, amivel Karácsony a vitában fenyegetőzött

 • Az egykor liberális, de felkészültségében sosem támadható jogász tudós mondta el a véleményét Karácsony abszurd ötletéről.
Botrány 2022-02-21 | 11:41
Már megváltoztak: a jobbikos Tóth Viktor azon élcelődött, hogy egy 93 éves zsidó hölgyet Horthy lova traumatizálta

Már megváltoztak: a jobbikos Tóth Viktor azon élcelődött, hogy egy 93 éves zsidó hölgyet Horthy lova traumatizálta

 • De azon is poénkodott régebben a már alakváltáson átesett jobbikos, hogy átadta a hatszázhuszonharmadik holokauszt-múzeumot.
 • Igaza van Márki-Zaynak, ők a szövetségben külön-külön a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik.
 • A kisvárdai Tóth Viktor a példa rá.
Botrány 2021-07-20 | 19:00
Donáth Anna a Cseh Katka körüli botrányról: "fogalmam sincs, miről van szó"

Donáth Anna a Cseh Katka körüli botrányról: "fogalmam sincs, miről van szó"

 • Fekete-Győr elzárkózott attól, hogy reagáljon a Cseh Katka körüli botránnyal kapcsolatban.
 • Donáth Anna azt mondta, "fogalma sincsen, miről van szó".
Botrány 2022-03-18 | 12:29
Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

 • A Jobbik házi TV-jének adott interjút a korábban MSZP-s, LMP-s, majd jobbikos jelöltként elhasalt, de jelenleg is parlamenti képviselő Demeter Márta.
 • Szerinte egyértelmű, hogy mit kellene tennie a kormánynak, Ukrajna védelmében fegyvereket kellene szállítania, és az ellenzéknek ezt ki kellene kényszerítenie.
 • Majd ostorozta a kormányt, hogy nem engedi át hazánk területén a fegyverszállítmányokat.
 • Ezzel Márki-Zay, Fekete-Győr, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Potocskáné Kőrösi Anita és Iványi Gábor után újabb baloldali politikus követelte, hogy Magyarország vegyen részt abban a háborús konfliktusban, amihez semmi köze.
Botrány 2021-09-30 | 10:56
Feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma az előválasztáson - ezért születhettek nem várt eredmények?

Feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma az előválasztáson - ezért születhettek nem várt eredmények?

 • A Népszava szerint 5,5% az érvénytelen voksok aránya.
 • Vannak körzetek, ahol az érvénytelen szavazatok aránya felette van a 10 százaléknak, van, ahol eléri a huszat, és van, ahol meghaladja a 30 (!) százalékot.
 • Ez a sokadik furcsaság, ugyanis ahogyan a BENNFENTES megírta, az előválasztást egy nyílt szavazássá degradálta az ellenzék.
 • Vagyis nem volt tikos és egyenlő, mert a résztvevők az azonosításuk után sokszor a pártdelegáltak előtt voksoltak.