Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat

Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat
  • Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti az energiaválság Berlinben.
  • Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18000 eurót fizetnek havonta az áramért.

Sok orvosi rendelő szenved a növekvő költségektől. Az orvosok bejelentették: a különböző szolgáltatásokat hamarosan korlátozni fogják - írja a Berliner Morgenpost.

Az olyan orvosi berendezések, mint az MRI vagy a CT, de a dialízisgépek vagy a sugárkezelő berendezések is áramfalók. A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt az orvosi rendelők most korlátozni akarják működésüket. Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti - közölte csütörtökön a Készenléti Egészségbiztosítási Orvosok Szövetsége (KV).

A KV szakcsoportjai jelenleg vizsgálják a berendezések üzemidejének novembertől történő csökkentésének lehetőségét, hogy elkerüljék a gazdasági kényszerhelyzetbe kerülést. A betegeknek így még tovább kellene várniuk a kezelési időpontokra.

A készülékeket rendszeresen készenléti üzemmódba kell helyezni az áramköltségek megtakarítása érdekében. Az intézkedés "drasztikus" lenne a betegek számára, a KV igazgatósága szerint: "De a politika nem hagy más választást a praxisoknak. A mai napig nincsenek támogatási ajánlatok a járóbeteg-ellátásra, tekintettel a robbanásszerűen emelkedő energiaköltségekre és a magas infláció miatti költségnövekedésre. Mindig csak azt halljuk, hogy a kórházakat támogatni kell, de a praxisok elmaradnak, mint oly sokszor."

A radiológusok valójában az orvosok között a legjobban keresők közé tartoznak. De a KV példát mutatott arra, hogy az áramköltségek hogyan emésztik fel a nyereséget. A praxisonként átlagosan négy orvost foglalkoztató radiológusok 2021 negyedik negyedévében átlagosan bruttó 120 000 eurós díjat kaptak. Ennek 75 százaléka szükséges a szokásos rendelői költségekhez. Ez orvosonként 10 000 eurót jelentett, mielőtt az adókat levonták volna. Mostanra azonban a villamosenergia-költségek átlagosan három-négyszeresére emelkedtek.

Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be a KV-nak, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18 000 eurót fizetnek havonta az áramért. Ez orvosonként 7100 euróval több havi költséget jelent csak a villamos energiára.

Egy egészségügyi ellátóközpont (MVZ) 2019-ben mintegy 250 000 eurót fizetett az áramért. A létesítmény 2022 végére a villamosenergia-költségek megnégyszereződnek, és elérik az évi egymillió eurót. A berendezések karbantartási költségei is 16 százalékkal emelkedtek a radiológusok jelentése szerint, a KV szerint.
A praxisok évi 60 000 eurós gázköltségről számolnak be a korábbi 9000 euró helyett.

Egy dialízisrendelőnek, amely 24 kezelési helyet biztosít mintegy 100 vesebeteg beteg számára folyamatos működés mellett, szintén meg kell küzdenie a különböző költségnövekedésekkel. A korábbi 9000 euró helyett most évi 60 000 euróba kerül a gáz. Ez a gyakorlat évente 180 000-200 000 kilowattóra villamos energiát fogyaszt. A dialízis praxisra vonatkozó átalánydíjakat 2013 óta nem emelték. A KV szerint a műtét csökkentése nem lehetséges a betegek életének veszélyeztetése nélkül. Ha a költségrobbanás folytatódik, a fizetésképtelenség és a rendelő bezárása fenyeget.

A betegeket már megkérték, hogy a dialízisre való beutalójukra hozzanak magukkal takarókat és meleg zoknikat. Ennek oka, hogy a fűtőberendezéseket már kikapcsolták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 11:09
Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

  • Joe Biden amerikai elnök mentális egészségét megkérdőjelező, és választási csalással kapcsolatos állításokról szóló nyílt levelet írt alá több mint 120 nyugalmazott tábornok és admirális az Egyesült Államokban.
  • "A főparancsnok mentális és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy bárhol, éjjel vagy nappal, gyorsan és pontosan meghozza az életet és testi épséget érintő nemzetbiztonsági döntéseket" - írják.
  • "A demokrata vezetésének a nukleáris kódeljárásokról szóló közelmúltbeli vizsgálatai veszélyes nemzetbiztonsági jelzést küldenek a nukleáris fegyverekkel rendelkező ellenfeleknek, és felvetik a kérdést, hogy ki a főnök. Mindig megkérdőjelezhetetlen parancsnoki láncra van szükségünk" - áll a nyílt levélben.
  • A Flag Officers 4 America nevű csoport "olyan nyugalmazott katonai vezetőknek csoportjának nevezi magát, akik megfogadták, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden ellenséggel szemben, legyen az külföldi vagy belföldi". 
Kül 2021-07-28 | 14:24
"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

  • A "déli megjelenés" az egyik "politikailag korrekt" terminus, ahogyan a migránsokat megnevezik a német sajtóban.
  • A másik PC-elnevezés a "fiatalok bűnözése", a "fiatal bűnbandák".
Kül 2021-08-11 | 11:20
8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

  • Egy oltásszkeptikus nővér nem bízta a véletlenre.
Kül 2021-05-11 | 15:27
Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

  • Egy médiajelentés szerint a disszertációjának újbóli vizsgálatával megbízott bizottság a doktori cím visszavonását javasolja Franziska Giffey családügyi minisztertől.