Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat

Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat
  • Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti az energiaválság Berlinben.
  • Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18000 eurót fizetnek havonta az áramért.

Sok orvosi rendelő szenved a növekvő költségektől. Az orvosok bejelentették: a különböző szolgáltatásokat hamarosan korlátozni fogják - írja a Berliner Morgenpost.

Az olyan orvosi berendezések, mint az MRI vagy a CT, de a dialízisgépek vagy a sugárkezelő berendezések is áramfalók. A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt az orvosi rendelők most korlátozni akarják működésüket. Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti - közölte csütörtökön a Készenléti Egészségbiztosítási Orvosok Szövetsége (KV).

A KV szakcsoportjai jelenleg vizsgálják a berendezések üzemidejének novembertől történő csökkentésének lehetőségét, hogy elkerüljék a gazdasági kényszerhelyzetbe kerülést. A betegeknek így még tovább kellene várniuk a kezelési időpontokra.

A készülékeket rendszeresen készenléti üzemmódba kell helyezni az áramköltségek megtakarítása érdekében. Az intézkedés "drasztikus" lenne a betegek számára, a KV igazgatósága szerint: "De a politika nem hagy más választást a praxisoknak. A mai napig nincsenek támogatási ajánlatok a járóbeteg-ellátásra, tekintettel a robbanásszerűen emelkedő energiaköltségekre és a magas infláció miatti költségnövekedésre. Mindig csak azt halljuk, hogy a kórházakat támogatni kell, de a praxisok elmaradnak, mint oly sokszor."

A radiológusok valójában az orvosok között a legjobban keresők közé tartoznak. De a KV példát mutatott arra, hogy az áramköltségek hogyan emésztik fel a nyereséget. A praxisonként átlagosan négy orvost foglalkoztató radiológusok 2021 negyedik negyedévében átlagosan bruttó 120 000 eurós díjat kaptak. Ennek 75 százaléka szükséges a szokásos rendelői költségekhez. Ez orvosonként 10 000 eurót jelentett, mielőtt az adókat levonták volna. Mostanra azonban a villamosenergia-költségek átlagosan három-négyszeresére emelkedtek.

Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be a KV-nak, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18 000 eurót fizetnek havonta az áramért. Ez orvosonként 7100 euróval több havi költséget jelent csak a villamos energiára.

Egy egészségügyi ellátóközpont (MVZ) 2019-ben mintegy 250 000 eurót fizetett az áramért. A létesítmény 2022 végére a villamosenergia-költségek megnégyszereződnek, és elérik az évi egymillió eurót. A berendezések karbantartási költségei is 16 százalékkal emelkedtek a radiológusok jelentése szerint, a KV szerint.
A praxisok évi 60 000 eurós gázköltségről számolnak be a korábbi 9000 euró helyett.

Egy dialízisrendelőnek, amely 24 kezelési helyet biztosít mintegy 100 vesebeteg beteg számára folyamatos működés mellett, szintén meg kell küzdenie a különböző költségnövekedésekkel. A korábbi 9000 euró helyett most évi 60 000 euróba kerül a gáz. Ez a gyakorlat évente 180 000-200 000 kilowattóra villamos energiát fogyaszt. A dialízis praxisra vonatkozó átalánydíjakat 2013 óta nem emelték. A KV szerint a műtét csökkentése nem lehetséges a betegek életének veszélyeztetése nélkül. Ha a költségrobbanás folytatódik, a fizetésképtelenség és a rendelő bezárása fenyeget.

A betegeket már megkérték, hogy a dialízisre való beutalójukra hozzanak magukkal takarókat és meleg zoknikat. Ennek oka, hogy a fűtőberendezéseket már kikapcsolták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

  • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
  • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
  • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
  • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
  • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
  • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
  • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
  • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.
Kül 2021-06-11 | 18:42
Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

  • A felmérés szerint a németek 86%-a követeli, hogy tiltsák be azokat az iszlám szervezeteket, amelyek a vallásukat az alaptörvény fölé helyezik.
  • Minden második német szerint az iszlám veszélyezteti a nemek közötti egyenlőséget.
  • 45% azok aránya, akik szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz.
Kül 2021-08-20 | 13:34
Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

  • Óriási gond, hogy az elutasított menedékkérők nagy részét nem tudják kitoloncolni, így azok az országban maradnak.
  • 2020 végén több mint 230 000 "megtűrt külföldi" tartózkodott Németországban.
Kül 2021-06-30 | 21:45
Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

  • Kicsit drága mulatság volt a gyilkost eltartania az osztrákoknak.
  • Egy 13 éves kislány kábítottak el, erőszakoltak és fojtottak meg közösen 16 és 18 éves afgánok Bácsben.