Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat

Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat
 • Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti az energiaválság Berlinben.
 • Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18000 eurót fizetnek havonta az áramért.

Sok orvosi rendelő szenved a növekvő költségektől. Az orvosok bejelentették: a különböző szolgáltatásokat hamarosan korlátozni fogják - írja a Berliner Morgenpost.

Az olyan orvosi berendezések, mint az MRI vagy a CT, de a dialízisgépek vagy a sugárkezelő berendezések is áramfalók. A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt az orvosi rendelők most korlátozni akarják működésüket. Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti - közölte csütörtökön a Készenléti Egészségbiztosítási Orvosok Szövetsége (KV).

A KV szakcsoportjai jelenleg vizsgálják a berendezések üzemidejének novembertől történő csökkentésének lehetőségét, hogy elkerüljék a gazdasági kényszerhelyzetbe kerülést. A betegeknek így még tovább kellene várniuk a kezelési időpontokra.

A készülékeket rendszeresen készenléti üzemmódba kell helyezni az áramköltségek megtakarítása érdekében. Az intézkedés "drasztikus" lenne a betegek számára, a KV igazgatósága szerint: "De a politika nem hagy más választást a praxisoknak. A mai napig nincsenek támogatási ajánlatok a járóbeteg-ellátásra, tekintettel a robbanásszerűen emelkedő energiaköltségekre és a magas infláció miatti költségnövekedésre. Mindig csak azt halljuk, hogy a kórházakat támogatni kell, de a praxisok elmaradnak, mint oly sokszor."

A radiológusok valójában az orvosok között a legjobban keresők közé tartoznak. De a KV példát mutatott arra, hogy az áramköltségek hogyan emésztik fel a nyereséget. A praxisonként átlagosan négy orvost foglalkoztató radiológusok 2021 negyedik negyedévében átlagosan bruttó 120 000 eurós díjat kaptak. Ennek 75 százaléka szükséges a szokásos rendelői költségekhez. Ez orvosonként 10 000 eurót jelentett, mielőtt az adókat levonták volna. Mostanra azonban a villamosenergia-költségek átlagosan három-négyszeresére emelkedtek.

Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be a KV-nak, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18 000 eurót fizetnek havonta az áramért. Ez orvosonként 7100 euróval több havi költséget jelent csak a villamos energiára.

Egy egészségügyi ellátóközpont (MVZ) 2019-ben mintegy 250 000 eurót fizetett az áramért. A létesítmény 2022 végére a villamosenergia-költségek megnégyszereződnek, és elérik az évi egymillió eurót. A berendezések karbantartási költségei is 16 százalékkal emelkedtek a radiológusok jelentése szerint, a KV szerint.
A praxisok évi 60 000 eurós gázköltségről számolnak be a korábbi 9000 euró helyett.

Egy dialízisrendelőnek, amely 24 kezelési helyet biztosít mintegy 100 vesebeteg beteg számára folyamatos működés mellett, szintén meg kell küzdenie a különböző költségnövekedésekkel. A korábbi 9000 euró helyett most évi 60 000 euróba kerül a gáz. Ez a gyakorlat évente 180 000-200 000 kilowattóra villamos energiát fogyaszt. A dialízis praxisra vonatkozó átalánydíjakat 2013 óta nem emelték. A KV szerint a műtét csökkentése nem lehetséges a betegek életének veszélyeztetése nélkül. Ha a költségrobbanás folytatódik, a fizetésképtelenség és a rendelő bezárása fenyeget.

A betegeket már megkérték, hogy a dialízisre való beutalójukra hozzanak magukkal takarókat és meleg zoknikat. Ennek oka, hogy a fűtőberendezéseket már kikapcsolták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 13:32
ISIS propaganda-anyagokat találtak a würzburgi szomáliai késelőnél

ISIS propaganda-anyagokat találtak a würzburgi szomáliai késelőnél

 • Pénteken koraeste késes támadás történt Würzburg belvárosában, az elkövető a szemtanúk szerint Allahu Akbart rikoltozott.
 • 10 sérült, és 3 áldozat az ámokfutásának mérlege. Az egyik halott egy kisfiú. 3 ember van jelenleg is kórházban, kettejük állapota továbbra is kritikus.
 • Az elkövető nőkre vadászott leginkább, torkon- és nyakonszúrta őket.
 • Seehoffer szövetségi belügyminiszter szerint bátor férfiak és nők megakadályozták, hogy még rosszabb dolgok történjenek.
 • A rendőrség kiérkezéséig ugyanis a würzburgi belváros békés polgárai botokkal és székekkel felfegyverkezve üldözték az elvetemült támadót.
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

 • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-07-09 | 19:05
Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

 • Ezt a V4 és a Szlovénia csúcstalálkozóján mondta a miniszterelnök, ahol a soros Szlovén elnökségre készültek fel Közép-Európa államai.
 • A kormányfő arra reflektált ezzel, hogy Afganisztánból kivonul az Egyesült Államok és a NATO, és sorra érkeznek a hírek, hogy a tálibok egyre nagyobb területet ellenőriznek az országban.
 • A Talibán visszatérésétől sokan amiatt tartanak, mert az egy újabb migrációs hullámot indíthat meg Európa felé.
 • A tálibok ugyanis árulóknak tartják azokat, akik kooperáltak a nyugati hatalmakkal, vagy egyszerűen elfogadták, hogy nem a tálibok az ország ideiglenes urai.
 • Egy afganisztáni polgárháborúra figyelmeztet az afgán amerikai haderő parancsnoksága és a német Bundeswehr katonai hírszerzése is.
Kül 2021-06-25 | 20:34
BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

 • 3 halottat, 10 súlyos sérültet hagyott maga után, miután egy hatalmas késsel Würzburg belvárosában késeléses támadásba kezdett.
 • A 10 sértült közül 3 vagy 4 áldozat állapota kritikus, intenzíven kezelik őket.
 • Az ámokfutót a helyiek fékezték meg, míg a rendőrök kiérkezve lábon lőtték.
Kül 2022-02-15 | 14:00
Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

 • Újabb rossz nap ez az ellenzéki propagandamédiának, amelyik korábban arról cikkezett, Putyin csak azért ültette Orbánt egy hatalmas asztalhoz, hogy megalázza.
Kül 2021-07-15 | 19:38
Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

 • A Junge Freiheit kommentátora szerint feltehetjük a kérdést, létezik-e még Hollandiában "belső biztonság".