WELT: Ukrajna akkor is kazettás- és foszforos gyújtóbombákat követel, ha azok használatát a nemzetközi jog tiltja

WELT: Ukrajna akkor is kazettás- és foszforos gyújtóbombákat követel, ha azok használatát a nemzetközi jog tiltja
  • Ugyan a nemzetközi jog szerint ezen fegyverek alkalmazása törvénytelen, de Ukrajna kitart a kazettás lőszerek iránti igénye mellett.
  • Kuleba külügyminiszter cinikusan úgy érvelt, Ukrajna nem részese a kazettás bombákat tiltó nemzetközi egyezményeknek.

A kritikák ellenére Ukrajna kitart a kazettás lőszerek iránti követelése mellett, amelyek a nemzetközi jog szerint törvénytelenek. Ukrajna érti, hogy ezek a lőszerek ellentmondásosak a világpolitikában, de Kuleba külügyminiszter szerint Ukrajnának bizonyítékai vannak arra, hogy Oroszország kazettás lőszereket használ - tudósít a WELT.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter megvédte országa kazettás bombákkal kapcsolatos követelését.

"Érthető, hogy ezek a lőszerek vitatottak a világpolitikában - de Ukrajna nem részese a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezménynek" - mondta újságíróknak a müncheni biztonsági konferencián, még szombaton.

"Tehát jogilag nincs akadálya ennek. És ha megkapjuk őket, akkor kizárólag az Orosz Föderáció fegyveres erői ellen fogjuk használni" - mondta. "Ukrajnának bizonyítékai vannak arra, hogy Oroszország kazettás bombákat használ" - folytatta Kuleba.

Kuleba emellett a nyugati szövetségeseket is megkereste a vadászrepülőgépek szállítása érdekében, és meggyőződését fejezte ki, hogy a korábbi szkepticizmus ellenére meg fognak érkezni.

"Biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni" - mondta. Első lépésként fontos lenne egy megállapodás arról is, hogy ukrán katonákat képezzenek ki a hsználatukra.

A háború közel egy évvel ezelőtti kitörése óta a szövetségesek kezdetben minden fegyverkérelemre - például harckocsikra vagy tüzérségre - nemmel reagáltak, de időközben ez a repülőgépek kivételével minden rendszerre igenné változott.

A pénteki biztonsági konferencián Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes kazettás lőszereket és foszforral gyújtott fegyvereket kért - mindkét fegyver használata rendkívül ellentmondásos, a kazettás lőszereket pedig a nemzetközi jog tiltja. Oroszországhoz hasonlóan országa is használni akarja ezt a "lőszertípust" - mondta. Megérti a nehézségeket, de ezek a lőszerek segíthetnek ellenállni a támadóknak.

A kazettás bombák olyan rakéták és bombák, amelyek a célpont felett felrobbannak, és sok kis robbanószerkezetet bocsátanak ki. A foszforlövedékek súlyos égési sérüléseket és mérgezést okozhatnak.

Szombaton többek között Anton Hofreiter zöldpárti politikus is bírálta, hogy Ukrajna ilyen fegyvereket követel. "Szerintem ez a követelés helytelen" - mondta a Bundestag európai bizottságának elnöke az RTL/ntv-nek. Arra a kérdésre, hogy kellene-e ehhez a kérdéshez egy STOP-táblát tenni, igennel válaszolt: "Igen, természetesen".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

  • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
  • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
  • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
  • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-09-14 | 11:57
Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • Afganisztánból milliók keltek útra, az Unió gazdasága folyamatosan veszít a versenyképességéből és a világgazdaságban betöltött szerepéből, de az EP megint megtalálta, mivel kell foglalkozni.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

  • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
  • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
  • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.
Kül 2021-12-18 | 10:36
Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban

  • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
  • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.
Kül 2023-01-11 | 08:48
Lassan kiderülnek a részletek: 47 rendőr sérült meg Berlinben szilveszterkor

Lassan kiderülnek a részletek: 47 rendőr sérült meg Berlinben szilveszterkor

  • Eddig működött a német elhallgatási spirál, de lassacskán csak kiderülnek a részletek.
  • Mint ismert, migránsbandák zavarogtak a német fővárosban szilveszter éjjelén.
  • Az este folyamán a migránsok szándékosan a hivatásosokat, mentőket, rendőröket lőttek a rakétáikkal.
Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

  • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
  • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
  • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.