"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást

"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást
  • "Hiányzik belőlük az a szokás, hogy munkát keressenek" - mondja a svájci Románia-szakértő.
  • A bázeli román koldusok családi klánokba szerveződnek. "Ezek kiterjedt családok, számtalan unokatestvérrel" - mondja Derrer.
  • Derrer szerint "Hamis emberség a koldulást emberi jognak nevezni".

Bázelben a jövőben sok helyen betiltják a koldulást. A 20 Minuten megkérdezte Michael Derrer romániai szakértőt a roma koldusok helyzetéről - írja a 20min.ch svájci portál.

A bázeli kormánytanács a héten úgy döntött, hogy a jövőben sok helyen betiltják a koldulást. A közterületen való koldulást be kell tiltani, ha az zavarja a közbiztonságot. Tilos lesz a koldulás az ATM-eknél, a pályaudvarok bejáratánál, valamint a bankok és üzletek előtt.

A 20 Minuten szerdán a roma koldus Madalina Miuval beszélgetett a tervezett tiltásokról és az ő helyzetéről. A 26 éves lány kifejezte, hogy Svájcban szeretne dolgozni. Azt állította, hogy tavaly jött Bázelbe munkát keresni. Keveset beszélt azonban családja szerepéről, akik szintén itt koldulnak. 20 Minuten felkérte Michael Derrer romániai szakértőt, hogy reflektáljon a nő mondataira. Michael Derrer 30 éves kelet-európai tapasztalattal rendelkezik, és többek között Romániában is tanult.

Derrer szkeptikusnak ítéli a roma koldusnő kijelentését, miszerint munkát akar keresni. "Én ezt csak ürügynek látom, hogy a nőnek ne kelljen azt mondania, hogy csak koldulni jött Svájcba" - mondja Derrer. Szerinte ez a legtöbb romániai koldus esetében így van. Szerinte ezért nem is reális, hogy ezek a roma koldusok munkát találjanak. Derrer szerint nem lennének olyan munkáltatók, akik munkavállalási engedélyt biztosítanának számukra. "Ezek az emberek sehol sincsenek bejelentve, nincs állandó lakhelyük. A legtöbbjük általában nem tud jól németül" - magyarázza Derrer. Ilyen körülmények között, mondja, nehéz munkát találni.

"A koldulás megerősíti azokat a viselkedésformákat és társadalmi struktúrákat, amelyek nem megfelelőek" - mondta a szakértő.

Derrer szerint az ilyen roma koldusok általában nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, vagy csak hiányos iskolai végzettséggel. Néhányan írástudatlanok is - mondta. "Hiányzik belőlük az a szokás, hogy munkát keressenek" - mondja Derrer. A koldulás - mondja - a romániai romák hagyománya. Romániában azonban vannak romák, akik utcai takarítóként dolgoznak. A koldulás megerősíti a már nem megfelelő viselkedésformákat és társadalmi struktúrákat.

Derrer szerint az egyik lehetőség egy olyan kísérlet lenne, amelyben a munkára hajlandó romák munkát kapnának. Ez lehet egy erdei ösvény megtisztítása vagy aratási segédmunkásként történő munkavégzés. "Aztán megnéznénk, hányan fogadnák el az ajánlatot, és mennyire végeznék jól a munkájukat" - mondta Derrer. De gyanítja, hogy a legtöbbjük nem felelne meg a munkáltatók követelményeinek.

A bázeli román koldusok családi klánokba szerveződnek. "Ezek kiterjedt családok, számtalan unokatestvérrel" - mondja Derrer. Hogy valóban mindannyian unokatestvérek-e, azt még nem tudjuk. Ezek a klánok bizonyos fokú szervezettséggel rendelkeznek, ahol a rokonokat is bevonják. Bár a szervezet nem olyan, mint egy vállalat, elmondása szerint általában minden zökkenőmentesen működik.

"Hamis emberség a koldulást emberi jognak nevezni"

A romániai szakértő a koldulási tilalom mellett van. "Szerintem hamis emberség, amikor az engedélyezett koldulást emberi jognak titulálják" - mondja Derrer. Szerinte a koldulást be kellene tiltani, de az embereknek más módon kell segíteni. "Fontos lenne, hogy a romániai gyerekek minél teljesebb oktatásban részesüljenek, és szakmát tanuljanak." Derrer szerint a Romániában megvalósuló projektekkel jobban lehetne támogatni a gyermekeket. Mert Romániában hiány van szakképzett munkaerőből, és az országnak előnyére válna a jobban képzett munkaerő.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-13 | 18:19
"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

  • A BENNFENTES többször cikkezett már a 1,5 milliárd eurós német maszbeszerzésről, melynek során silány minőségű FFP2-maszkokat vásárolt a szövetségi kormány.
  • Arról is írtunk, a kiszervezett koronateszt-központoknál ipari mértékű csalások történtek. Ezeket a központokat sokszor alvilági figurák üzemeltették, a napokban rajtaütések is voltak a botrány után.
  • Volt, hogy 200 napi teszteltre 2000 számlát nyújtottak be a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, az állam pedig fizetett.
  • Most egy szakértő megszólalt az intenzíves ágyakat érintő csalás-sorozatról: szerinte "eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba".
Kül 2021-07-08 | 19:27
Orbán: Szerbiát az Unióba!

Orbán: Szerbiát az Unióba!

  • Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.
  • Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.
  • Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.
Kül 2023-01-11 | 08:48
Lassan kiderülnek a részletek: 47 rendőr sérült meg Berlinben szilveszterkor

Lassan kiderülnek a részletek: 47 rendőr sérült meg Berlinben szilveszterkor

  • Eddig működött a német elhallgatási spirál, de lassacskán csak kiderülnek a részletek.
  • Mint ismert, migránsbandák zavarogtak a német fővárosban szilveszter éjjelén.
  • Az este folyamán a migránsok szándékosan a hivatásosokat, mentőket, rendőröket lőttek a rakétáikkal.
Kül 2023-02-07 | 13:07
"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

  • "Trump a béke elnöke, és két generáció óta ő az első elnök, aki nem indított háborút."
Kül 2022-02-24 | 13:12
Szijjártó berendelte az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba

Szijjártó berendelte az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba

  • A külügyminiszter világossá tette: Magyarország része a közös európai válasznak, és nem fogják engedni, hogy belesodródjunk a háborús konfliktusba.