A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére
 • Erről akkor kezdtek el okoskodni, hogy bejelentették: Challenger 2-eseket adnak át Ukrajnának.
 • Tetszettek volna előbb gondolkodni.

A hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy Putyin kaparintsa meg a szigorúan titkos brit páncélosokat, ha a harckocsik megsérülnek Ukrajnában - tudósít a The SUN.

A hadsereg vészhelyzeti terveket dolgoz ki a brit harckocsik visszaszerzésére, ha azok megsérülnek Ukrajnában - hogy megakadályozzák, hogy a szigorúan titkos páncélzatuk és technológiájuk orosz kézbe kerüljön.

A félelmetes Challenger 2-t a világelső Chobham páncélzat védi, amely kerámia, acél és ütéscsillapító vegyületek titkos keverékéből készül. Nagy-Britannia a világon élenjárva 14 Challenger 2-t ígért Ukrajnának - de védelmi források szerint rémálom lenne, ha egyet is lefoglalnának Vlagyimir Putyin megszállói.

Ebben az esetben az orosz hadsereg tudósai tanulmányozhatnák a páncélzatot, és azt, hogyan lehet legyőzni. Egy forrás kifejtette: "A brit páncélzat a legjobb a világon. A Challenger 2-k történetében eddig csak egy semmisült meg csatában, és azt is baráti tűz okozta Irakban. Az oroszok kétségbeesetten próbálnak majd megölni és elfogni egy Challenger 2-t, részben a propagandájuk miatt, de azért is, hogy megszerezzék a titkait."

A legújabb Chobham páncélzatot - melynek kódneve Dorchester - még soha nem törte át ellenséges tűz - erősítették meg a hadsereg forrásai.

A brit hadsereg legfelsőbb vezetés együttműködik az ukrán főparancsnoksággal annak biztosítása érdekében, hogy a brit harckocsikat biztonságos helyre lehessen visszavonszolni, ha valamelyik harckocsi harcképtelenné válik.

Egy védelmi forrás azt mondta: "Ha egy harckocsi megsemmisül vagy harcképtelenné válik, az első lehetőség mindig az, hogy megpróbáljuk helyreállítani. Egy másik harckocsival vontatjuk, vagy egy speciális páncélozott javító és helyreállító járművet használunk - amely úgy néz ki, mint egy harckocsi daruval. De a legrosszabb forgatókönyv az, hogy egy harckocsi megsemmisül, amikor a frontvonalak összeomlanak és a baráti erők visszavonulnak. Az első lépés a kiképzés és a küldetéstervezőkkel való együttműködés, hogy megpróbálják biztosítani, hogy a Challengert ne használják olyan hadi forgatókönyvekben, ahol úgy gondolják, hogy az összeomlás reális lehetőség. A második lépés annak biztosítása, hogy taktikai szinten az ukránok kiképzést kapjanak arra, hogy tűz alatt visszaszerezzenek egy harckocsit. A bátorság biztosan hiánycikk náluk.".

Más, megfontolás alatt álló szélsőséges lehetőségek közé tartozik, hogy katonai magánvállalkozókat állítsanak készenlétbe a tönkrement tankok ki mentésére.

Papíron az Egyesült Királyság 227 Challenger 2 harckocsival büszkélkedhet, de csak körülbelül 60 harckocsi van harcképes állapotban. Körülbelül 30 Észtországban van, 14 pedig Ukrajnába tart.

A Challenger 2 tartja a legtávolabbi, 2,5 mérföldre lévő iraki ellenséges harckocsi megsemmisítésének rekordját - köszönhetően a szuperpontos 120 mm-es fő lövegének.

Ben Wallace védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy az ukrajnai háború miatt átgondolják a flotta leépítésére vonatkozó terveket.

A védelmi minisztérium legutóbbi megszorításai szerint a létszámot 149 korszerűsített Challenger 3-asra kellett volna csökkenteni.

Németország is ígéretet tett harckocsikra, Joe Biden amerikai elnök pedig felajánlotta, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Ukrajnának - de ezek érkezése várhatóan egy évig fog tartani, mivel le kell gyártani őket.

A védelmi minisztérium szóvivője tegnap este a következőket mondta: "Szigorúan felmérjük az Ukrajna védelmére szánt fegyverek biztosításával kapcsolatos kockázatokat. Az Ukrajnának szállított harckocsikat a hadsereg magas készültségi fokú flottájából vesszük át, hogy azok a lehető leggyorsabban eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz. A platformokat már előkészítették, és az elkövetkező hónapokban készen állnak a mozgatásra" - tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

 • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
 • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
 • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2022-09-22 | 16:20
"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

 • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
 • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
 • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.
Kül 2022-09-30 | 15:05
Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.
Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-06-14 | 14:11

A svájciak népszavazáson szavazták le a klímaőrületet

 • Svájcban vasárnap leszavazták az emberek, hogy jelentősen drágább legyen a repülés, a benzin, és a gázolaj.
 • Németországban ezzel szemben tombol a zöld őrület: jelenleg 6, de a tervek szerint 22 eurócent lesz a CO2-adó az üzemanyagban, és a Zöldek betiltanák a belföldi légijáratokat is.
 • Eközben a németek fizetik Európa legdrágább áramárát az Energiawende miatt, 2020-ban 111 forintot kilowattóránként.
 • Idehaza 35 forint egy kilowattóra áram.
Kül 2021-06-30 | 21:57
A spanyol VOX elnöke: Budapesten szabadon sétálhatnak a homoszexuálisok, Amszterdamban és Barcelonában pedig nem

A spanyol VOX elnöke: Budapesten szabadon sétálhatnak a homoszexuálisok, Amszterdamban és Barcelonában pedig nem

 • A spanyol VOX elnöke szerint Orbán védi meg a magyar homoszexuálisokat az EU és Spanyolország kommunistáitól, mert Orbán megvédi a határokat a muszlim migránsoktól.
Kül 2021-12-07 | 12:21
Totális elszigetelődés: Emmanuel Macron is Orbán Viktorhoz látogat

Totális elszigetelődés: Emmanuel Macron is Orbán Viktorhoz látogat

 • Ezzel ő lesz a harmadik francia elnökjelölt, akit diplomáciai egyeztetésen fogad a magyar kormányfő.
 • Nemrégiben Magyarországon járt ugyanis Macron két kihívója, Éric Zemmour és Marine Le Pen is.
 • Ők a mainstream sajtó szerint "szélsőjobboldaliak", pedig csak a kontrollálatlan bevándorlás ellen szólalnak fel.
 • A francia helyzet különlegessége egyébként az, hogy Macron két legerősebb kihívójának összeadva több támogatója van, mint a centrista, de jobboldali fordulatot vevő Macronnak.
 • A látogatás geopolitikai jelentőségét az adja, hogy a német választások radikális zöld-baloldali fordulata, és Merkel kiesése az európai politikából teljesen új helyzetet eredményez a kontinensen.
 • Például a francia állam támogatja az atomenergia használatát, míg a német koalíció csak a megújulókban bízik a jövőben. Ráadásul 2022 első felében Franciaország adja az Unió elnökségét, macron vezetésével.