A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére
 • Erről akkor kezdtek el okoskodni, hogy bejelentették: Challenger 2-eseket adnak át Ukrajnának.
 • Tetszettek volna előbb gondolkodni.

A hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy Putyin kaparintsa meg a szigorúan titkos brit páncélosokat, ha a harckocsik megsérülnek Ukrajnában - tudósít a The SUN.

A hadsereg vészhelyzeti terveket dolgoz ki a brit harckocsik visszaszerzésére, ha azok megsérülnek Ukrajnában - hogy megakadályozzák, hogy a szigorúan titkos páncélzatuk és technológiájuk orosz kézbe kerüljön.

A félelmetes Challenger 2-t a világelső Chobham páncélzat védi, amely kerámia, acél és ütéscsillapító vegyületek titkos keverékéből készül. Nagy-Britannia a világon élenjárva 14 Challenger 2-t ígért Ukrajnának - de védelmi források szerint rémálom lenne, ha egyet is lefoglalnának Vlagyimir Putyin megszállói.

Ebben az esetben az orosz hadsereg tudósai tanulmányozhatnák a páncélzatot, és azt, hogyan lehet legyőzni. Egy forrás kifejtette: "A brit páncélzat a legjobb a világon. A Challenger 2-k történetében eddig csak egy semmisült meg csatában, és azt is baráti tűz okozta Irakban. Az oroszok kétségbeesetten próbálnak majd megölni és elfogni egy Challenger 2-t, részben a propagandájuk miatt, de azért is, hogy megszerezzék a titkait."

A legújabb Chobham páncélzatot - melynek kódneve Dorchester - még soha nem törte át ellenséges tűz - erősítették meg a hadsereg forrásai.

A brit hadsereg legfelsőbb vezetés együttműködik az ukrán főparancsnoksággal annak biztosítása érdekében, hogy a brit harckocsikat biztonságos helyre lehessen visszavonszolni, ha valamelyik harckocsi harcképtelenné válik.

Egy védelmi forrás azt mondta: "Ha egy harckocsi megsemmisül vagy harcképtelenné válik, az első lehetőség mindig az, hogy megpróbáljuk helyreállítani. Egy másik harckocsival vontatjuk, vagy egy speciális páncélozott javító és helyreállító járművet használunk - amely úgy néz ki, mint egy harckocsi daruval. De a legrosszabb forgatókönyv az, hogy egy harckocsi megsemmisül, amikor a frontvonalak összeomlanak és a baráti erők visszavonulnak. Az első lépés a kiképzés és a küldetéstervezőkkel való együttműködés, hogy megpróbálják biztosítani, hogy a Challengert ne használják olyan hadi forgatókönyvekben, ahol úgy gondolják, hogy az összeomlás reális lehetőség. A második lépés annak biztosítása, hogy taktikai szinten az ukránok kiképzést kapjanak arra, hogy tűz alatt visszaszerezzenek egy harckocsit. A bátorság biztosan hiánycikk náluk.".

Más, megfontolás alatt álló szélsőséges lehetőségek közé tartozik, hogy katonai magánvállalkozókat állítsanak készenlétbe a tönkrement tankok ki mentésére.

Papíron az Egyesült Királyság 227 Challenger 2 harckocsival büszkélkedhet, de csak körülbelül 60 harckocsi van harcképes állapotban. Körülbelül 30 Észtországban van, 14 pedig Ukrajnába tart.

A Challenger 2 tartja a legtávolabbi, 2,5 mérföldre lévő iraki ellenséges harckocsi megsemmisítésének rekordját - köszönhetően a szuperpontos 120 mm-es fő lövegének.

Ben Wallace védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy az ukrajnai háború miatt átgondolják a flotta leépítésére vonatkozó terveket.

A védelmi minisztérium legutóbbi megszorításai szerint a létszámot 149 korszerűsített Challenger 3-asra kellett volna csökkenteni.

Németország is ígéretet tett harckocsikra, Joe Biden amerikai elnök pedig felajánlotta, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Ukrajnának - de ezek érkezése várhatóan egy évig fog tartani, mivel le kell gyártani őket.

A védelmi minisztérium szóvivője tegnap este a következőket mondta: "Szigorúan felmérjük az Ukrajna védelmére szánt fegyverek biztosításával kapcsolatos kockázatokat. Az Ukrajnának szállított harckocsikat a hadsereg magas készültségi fokú flottájából vesszük át, hogy azok a lehető leggyorsabban eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz. A platformokat már előkészítették, és az elkövetkező hónapokban készen állnak a mozgatásra" - tette hozzá.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-12 | 09:47
Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

 • Elírtak benne pár millió eurót.
Kül 2021-07-01 | 21:22
Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

 • A Heute kérdezte körbe a 18 éves afgán szomszédait.
 • Sok jót nem mondtak a gyilkosról.
 • Buli, drogok, zaj, szemét.
 • Bécsi önkormányzati lakásban élt az egyik gyilkos, és 2015 óta 20 millió forintnyi segélyt markolt fel.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

 • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
 • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
 • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.
Kül 2021-06-17 | 14:43
Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

 • Az észak-rajna-vesztfáliai kormányzat havonta 875 eurót biztosít fejenként egyetlen távozásra kötelezett, de adott esetben megtűrt migránsnak a falvakban.
 • Ugyanebben az ellátási formában 1125 euró jár a városoknak egyetlen migráns ellátásáért.
 • A program 3 év alatt 275 millió eurót, vagyis nagyságrendileg 100 milliárd forintot emészt fel.
Kül 2021-05-13 | 11:09
Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

 • Joe Biden amerikai elnök mentális egészségét megkérdőjelező, és választási csalással kapcsolatos állításokról szóló nyílt levelet írt alá több mint 120 nyugalmazott tábornok és admirális az Egyesült Államokban.
 • "A főparancsnok mentális és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy bárhol, éjjel vagy nappal, gyorsan és pontosan meghozza az életet és testi épséget érintő nemzetbiztonsági döntéseket" - írják.
 • "A demokrata vezetésének a nukleáris kódeljárásokról szóló közelmúltbeli vizsgálatai veszélyes nemzetbiztonsági jelzést küldenek a nukleáris fegyverekkel rendelkező ellenfeleknek, és felvetik a kérdést, hogy ki a főnök. Mindig megkérdőjelezhetetlen parancsnoki láncra van szükségünk" - áll a nyílt levélben.
 • A Flag Officers 4 America nevű csoport "olyan nyugalmazott katonai vezetőknek csoportjának nevezi magát, akik megfogadták, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden ellenséggel szemben, legyen az külföldi vagy belföldi". 
Kül 2022-03-05 | 12:24
Már csak ez hiányzott: 25 millió dollárt "fektet be" Soros az ukrán demokráciába

Már csak ez hiányzott: 25 millió dollárt "fektet be" Soros az ukrán demokráciába

 • Úgy kellett ez, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Kül 2021-07-09 | 19:48
11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

 • A Kurier beszámolója szerint heroin is szerepet játszhatott a halálában. Erre egy laboratóriumi jelentés fog fényt deríteni. 
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.