Eddig tartott a hitegetés: Németország és Hollandia visszautasítja, hogy Ukrajna azonnal kapjon EU-tagjelölti státuszt

Eddig tartott a hitegetés: Németország és Hollandia visszautasítja, hogy Ukrajna azonnal kapjon EU-tagjelölti státuszt
  • Ezért megérte felbiztatni és hitegetni az ukránokat.

Néhány uniós tagállam nem akarja előmozdítani Ukrajna csatlakozási kérelmét - írja a Bloomberg.

Több nyugat-európai uniós ország visszautasítja azt a kérést, hogy a blokk ezen a héten adja meg Ukrajnának az úgynevezett tagjelölti státuszt, amely az uniós tagsághoz vezető hosszú út első lépése lenne - közölték diplomaták.

Németország, Hollandia és mások azt szeretnék, ha az EU végrehajtó szerve először véleményt nyilvánítana arról, hogy Ukrajna készen áll-e a tagsági folyamatra, mielőtt politikai döntést hozna - mondták a diplomaták, akik a héten Franciaországban tartandó csúcstalálkozót megelőzően magánjellegű megbeszélésekről számoltak be. Ezek az országok inkább az Ukrajnának nyújtott gyakorlati támogatásra és a háború befejezésére akarnak összpontosítani, mintsem egy olyan folyamatba bocsátkozni, amely legalább egy évtizedig tarthat - mondta az egyik diplomata.

A javaslatot támogató országok azzal érvelnek, hogy az EU vezetői számára szimbolikus jelentőséggel bírna, ha az ukrán pályázat mögé állnának, még akkor is, ha maga a tényleges csatlakozási folyamat hosszú és bonyolult marad.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén nyújtotta be hivatalosan az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, és kilenc közép- és kelet-európai tagállam - Lengyelország és a három balti ország vezetésével - nyilvánosan felszólította a blokkot, hogy adjon Ukrajnának tagjelölti státuszt és indítsa el a csatlakozási folyamatot.

Az EU vezetői csütörtökön kezdődő kétnapos párizsi találkozójukon megvitatják Ukrajna kérelmét.

A vezetők dönthetnek úgy, hogy támogatják Ukrajna tagjelölti státuszát, és megkezdik a teljes jogú tagságról szóló hosszú tárgyalási folyamatot, vagy időt nyerhetnek azzal, hogy a kérdést az Európai Bizottságra hárítják, vagy kompromisszumos álláspontot alakíthatnak ki, például elismerik, hogy Ukrajna hosszú távú kapcsolatot ápol az EU-val anélkül, hogy hivatalosan támogatnák a tagjelölti státuszt.

"Még hosszú út áll előttünk. Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. És beszélnünk kell a következő lépésekről" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök múlt héten az Európai Parlamentben. "De senki sem kételkedhet abban, hogy egy olyan nép, amely ilyen bátran kiáll az európai értékeinkért, az európai családunkhoz tartozik."

Az uniós diplomaták szerint a csúcstalálkozó vezetői felkérhetik a bizottságot, hogy a szokásosnál gyorsabban nyilvánítson véleményt Ukrajna jelöltségéről, ezzel is kifejezve Kijev politikai támogatását. A folyamat általában 15-18 hónapig tart.
De még a vélemény megalkotása is feszült vállalkozás lenne egy invázió közepette, mivel a bizottság a kérdések hosszú listáját küldi el a kormánynak, és tényfeltáró missziókat küld az országba.

Az egyik ország diplomatája, aki ellenezte Ukrajna tagjelöltté tételét, azt mondta, hogy kormányuk óvakodik attól, hogy hamis elvárásokat támasszon, és Kijev még nem áll készen arra, hogy megkezdje a hivatalos csatlakozási folyamatot. Néhány nyugat-európai ország aggódik a további bővítés miatt, miután az újabb tagokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal régóta tartó jogállamisági viták vannak, valamint amiatt, hogy más, régóta tagjelölt balkáni országok hogyan tekintenének egy Ukrajna számára előnyös megközelítésre.

Az EU-tagság elnyerése fáradságos folyamat, amely több tucat kritérium teljesítését követeli meg - a jogállamiságtól az igazságügyi reformokig -, és több mint egy évtizedig is eltarthat. Horvátország volt az utolsó ország, amely csatlakozni akart a blokkhoz, és 10 évig tartott a kérelme, mielőtt 2013-ban hivatalosan is felvették. A folyamat elindításához az összes uniós tagállam, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyhangú jóváhagyása szükséges.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-11 | 19:22
A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

  • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
  • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
  • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
  • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
  • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.
Kül 2021-06-21 | 14:02
A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

  • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.
Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

  • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
  • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
  • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.
Kül 2022-10-01 | 10:45
Németország új migrációs és menekültválsággal néz szembe

Németország új migrációs és menekültválsággal néz szembe

  • De ezt aligha akarja bárki is beismerni.
  • Az év eleje óta a Szövetségi Köztársaság már több embert fogadott be más országokból, mint 2020-ban a teljes évben.
  • Nem számítva ebbe a számba az egymilliónál is több ukrajnai háborús menekültet és a dezertáló oroszokat.
Kül 2021-06-02 | 11:10
Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

  • Napok óta port kavar Ausztriában az Islamland-karte térképes alkalmazás, melyet a téma szakértői készítettek az osztrák iszlamizmus és az országban működő iszlám egyesületek bemutatására.
  • Az alkotó iszlámszakértők a fenyegetések miatt azóta rendőrségi védelem alatt állnak, az ÖVP-s integrációs minisztert pedig a közösségi médiában fenyegetik osztrák iszlamisták; a terrorelhárítás nyomoz.
  • A Kronen Zeitung arról ír, Bécs több utcájában is megjelentek kihelyezett táblák, amik arra figyelmeztetik a járókelőket, hogy a politikai iszlám a közelükben van.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

  • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
  • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
  • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-12-07 | 12:02
Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

  • Arra reagált a katolikus egyház feje, hogy Brüsszel el akarta törölni a karácsony kifejezést, hogy az egyetlen kisebbséget se sértsen.
  • Felhívta arra is a figyelmet, hogy "az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket".