8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista

8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista
 • Rosszul megy a sora a diktatúrában az óbudai szocialista Czeglédy Gergőnek.
 • 2014-ben még csak egy átlagos vagyoni helyzetű átlagos képviselő volt, de 2022-re megtáltosodott, 11 inatlant és félmilliárdos vagyont gyűjtögetett össze.
 • Nagy kérdés, hogy hogyan.

Czeglédy Gergő ingatlanainak a száma csak tavaly néggyel nőtt, és a megtakarítása is 100 millió forinttal gyarapodott. Kérdés, hogy a szocialista politikus hogyan tudott ilyen rövid idő alatt ekkora vagyonra szert tenni, főleg úgy, hogy hosszú évekig mezei képviselőként dolgozott az óbudai közgyűlésben. Több mint érdekes, hogy számításaink szerint az összvagyona mára meghaladja az egymilliárd forintot - írja tényfeltáró cikkében a Kontra.

 • Czeglédy Gergő 2014-ben még egy átlagos anyagi helyzetben lévő átlagos óbudai önkormányzati képviselő volt.
 • Ám azóta a szocialista politikussal nagyot fordult a világ, és mára tetemes vagyont halmozott fel.
 • Nyolc év alatt egyről tizenegyre nőtt az ingatlanainak a száma, a milliós tartozásából pedig közel félmilliárdos vagyon lett.
 • Csak tavaly négy ingatlant szerzett, és 100 millió forintot tudott félretenni.
 • Kérdés, hogy a baloldali politikus milyen módszerrel tudta ilyen gyorsan megszedni magát.
 • Czeglédy a cégeiből kivett osztalékokkal magyarázza a gazdagodását, csakhogy érvelése eléggé ingatag lábakon áll.
 • Max Weber német szociáldemokrata szociológus szerint a politikusok a XX. században már nem a politikáért, hanem a politikából élnek.

NEKIK A ZSEBÜK AZ ELSŐ

Ez hatványozottan igaznak tűnik a XXI. századra: nem ritkák az olyan történetek, miszerint a politikusok – kihasználva helyzeti előnyüket – tetemes vagyonokra tesznek szert.

Elég csak Lackner Csabára, az MSZP volt kispesti képviselőjére gondolni, aki kerek perec leszögezte: "aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye".

Most pedig Óbudán bukkant fel egy eddig kevésbé ismert szerencselovag, aki – egyelőre még nem tudni hogyan, de – nagyon megszedte magát az elmúlt években: Czeglédy Gergő.

Czeglédy jelenleg a szocialista pártot erősíti, és azon politikusok közé tartozik, akik nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Nincs az interneten fellelhető hivatalos (ön)életrajza, és furcsa módon még közszereplői Facebook-oldalt sem hozott létre.

Gyurcsány–Hagyó vonal.

Pedig régi motorosnak számít a közéletben, hiszen aktív szerepet vállalt a 2010 előtti, baloldali kormányokban is. Többek között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium miniszteri főtanácsadója volt.

De sokaknak leginkább onnan lehet ismerős a neve, hogy egyidőben a korrupciós ügyek miatt őrizetbe vett főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós titkárságvezetője volt.

A baloldal tizenkét évvel ezelőtti bukását követően Czeglédy átváltott az önkormányzati politikára, ennyi ideje látja el az óbudaiak képviseletét: kilenc évig szimpla kerületi képviselőként, 2019 óta társadalmi megbízatású, gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként és képviselőként.

Az sem feltétlenül mellékes, hogy az előző ciklusban a szocialista politikus vezette a Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságot. Ez kis túlzással azt jelenti, hogy ebben az időszakban diszponált a kerületi pénzek felett, vagy legalábbis komoly beleszólása volt a források elosztásába. Gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként pedig erős befolyása van a kerületi ingatlanok értékesítésére

VARÁZSLATOS GAZDAGODÁS

Az óbudai önkormányzat hivatalos oldalán elérhető vagyonnyilatkozatai alapján Czeglédy 2014-ben még átlagos anyagi helyzetű átlagos képviselő volt.

51 százalékos tulajdonrésze volt egy 338 négyzetméteres ingatlanban, ami egy 1316 négyzetméteres telken feküdt. Ezenkívül azonban nem volt a nevén más ház vagy lakás. Pénzügyi mérlege pedig erősen mínuszt mutatott, hiszen a 9,2 milliós banki követelése mellett 15 millió forinttal tartozott magánszemélyeknek.

Csakhogy nyolc év alatt nem mindennapi változás következett be Czeglédy vagyoni helyzetében.

A legújabb, a tavalyi évre vonatkozó bevallásában már tizenegy ingatlant tüntetett fel, ami azt jelenti, hogy 2014 óta tíz újabb került a tulajdonába.

"Gyűjteményében" akad 160 négyzetméteres balatonkenesei nyaraló, 900 négyzetméteres nyékládházai gazdasági épület, valamint óbudai üdülők és terézvárosi lakások – a baloldali politikus tehát a gazdag vállalkozókat, üzletembereket megszégyenítő listát tud felmutatni.

Ebből az is következik, hogy Czeglédy Gergő az évek során egyszerű kerületi képviselőként több százmilliós ingatlanvagyonra tett szert.
Ez csak az érme egyik oldala, ugyanis a nemrég még mínuszban lévő óbudai alpolgármester rengeteg megtakarítást halmozott fel: jelenleg állampapírban 100 millió forintot, befektetési alapban (részvények, állampapírok, deviza) 225,85 millió forintot tart, emellett 124 millió forintnyi követelése van a pénzintézetekkel szemben, 27 millió forint pedig más szerződés alapján jár neki. Tartozása pedig mára egyáltalán nincsen. Ez összességében 476 millió forint, azaz az MSZP-s alpolgármesternek – az ingatlanokon kívül – ekkora a bevallott vagyona.

A tavalyi év egyébként különlegesen jól sikerült számára, hiszen további néggyel – a korábban említett nyékládházi gazdasági épülettel, egy balatonszárszói, egy leányfalui és egy székesfehérvári ingatlannal – növelte ingatlanjainak a számát. Utóbbi három esetben kivett, beépítetlen területről van szó, amiből arra lehet következtetni, hogy Czeglédy ezeken a helyeken építkezést tervez.

Arról nem is beszélve, hogy csak 2021-ben 110 millió forintot helyezett el a befektetési alapba, magyarán egy év alatt minimum ekkora összeget tudott megtakarítani.

HOGYAN JÖTT EZ ÖSSZE?

Mint minden ilyen esetben, ezúttal is felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetséges ez?

Az egészen biztos, hogy Czeglédy az alpolgármesteri fizetéséből, ami havi bruttó 516 ezer forint, nem tud ennyi pénzt félretenni, illetve ingatlant vásárolni. Még úgy sem, hogy ez kiegészül havi bruttó 289 800 forinttal, amit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-ben betöltött felügyelőbizottsági tisztségéért kap. Ehhez havonta még hozzájön bruttó 400 és 600 ezer forint közötti összeg a terézvárosi lakások "nem rövid távú" kiadásából.

A három helyről érkező bevétele, ami havonta összesen 1,2 millió és 1,4 millió forint között mozog, elsőre nem hangzik ugyan rosszul, de megközelítőleg sem fedezi a látványos vagyongyarapodást.

A baloldali politikus legutóbbi nyilatkozatában azt írta, hogy 2013 óta minden évben "jelentős mértékű" osztalékot vett ki az általa tulajdonolt Perfektum Projekt Kft.-ből, és 2017-től kezdve hasonlóan tett a további három, általa részben tulajdonolt vállalkozás (a Perfektum Mérnöki Kft., a Profektum Tanácsadó Kft. és a Perfektum PR Kft.) esetén is.

Ez minimum furcsa, hiszen a Perfektum Projekt Kft. 2018 óta kifejezetten rosszul teljesít, a vállalkozásnak az utóbbi három évben mindössze pár millió forint volt az adózott eredménye. A másik három cégnél is hasonló a helyzet, egyedül talán a Perfektum Mérnöki Kft.-nek volt magasabb a tiszta jövedelme (2018 – 61 millió forint, 2020 – 17,5 millió forint).

A történetnek azonban van egy másik vonulata is: Czeglédy Gergő mégiscsak egy, a helyi polgárok képviseletére felesküdött városvezető, ami nehezen egyeztethető össze a céges ügyeskedésekkel és a rapid módon történő gazdagodással.

A jelek szerint ez kevésbé foglalkoztatja a közéleti és az üzleti szerepvállalását keverő szocialista politikust. Az elmúlt időszakban ugyanis több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozták.

Legutóbb azt írták meg róla, hogy cége érintett volt abban a projektben, amelynél az OLAF szabálytalanságokat tárt fel.

A rejtélyes vagyongyarapodáson kívül egy másik "bizonytalan pontja" is van Czeglédy bevallásának. A politikus ugyanis nem tüntette fel a dokumentumban felesége és gyermekei nevét, pedig ezt meg kellett volna tennie.  

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-11 | 12:51
Századvég: a magyarok 85% elutasítja Márki-Zay terveit a kórházak privatizációjáról

Századvég: a magyarok 85% elutasítja Márki-Zay terveit a kórházak privatizációjáról

 • Márki-Zay Péter az utóbbi hónapokban többször tett olyan kijelentéseket, hogy az egészségügy üzlet, és a kórházakat pedig szerinte "radikálisan privatizálni" kellene.
 • Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy nincsen idehaza kórházi napidíj és vizitdíj.
 • A Századvég fölmérte, támogatják-e a magyarok a baloldal miniszterelnök-jelöltjének fizetős egészségügyi terveit.
Bel 2021-11-04 | 12:25
Márki-Zay népnevelő tanácsai: kevesebb gázt, villanyt kell használni

Márki-Zay népnevelő tanácsai: kevesebb gázt, villanyt kell használni

 • A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje többször is kifejtette, a rezsicsökkentés hiba, a magyarokkal meg kell fizettetni a piaci árakat.
 • Közben Nyugat-Európában, ahol a szabadpiacra bízták az energiahordozók árazását, energiakrízis tombol, a földgáz és az áram három-négy-ötszörösébe kerül a hazainak.
 • De nem csupán nyugaton, hanem keleten is: Romániában háromszorosára emelkedett a földgáz ára fél év alatt.
Bel 2021-06-16 | 17:11
Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél

Szabálytalanságok a miskolci momentumos alpolgármester cégeinél

 • Szopkó Tibor cégét ötször ellenőrizték a hatóságok, és mindannyiszor találtak hiányosságokat.
Bel 2021-10-07 | 15:09
A csúfosul leszerepelt Fekete-Győr besasszészézott Márki-Zay mögé

A csúfosul leszerepelt Fekete-Győr besasszészézott Márki-Zay mögé

 • A BENNFENTES információi szerint a Momentum tagága előzetesen nagyon megosztott volt abban a kérdésben, ki mögé álljanak be a második fordulóban.
 • A tagság picivel nagyobbik fele Márki-Zay mögé akart, míg a kicsivel kevesebb, mint a fele Karácsonyt akarta támogatni.
 • Fekete-Győr ma bejelentette, eldöntötték, Márki-Zay mögé állnak.
 • A sajtótájékoztató során végig szorosan mellette állt Orosz Anna, akit a párton belüli, Fekete-Győr elmozdításáért szerveződő csoport vezetőjeként jellemeztek informátoraink.
 • Fekete-Győr valószínűleg taktikai okokból állt be Márki-Zay mögé.
 • Így, hogy a Momentum tagságának kicsivel több mint felének támogatását bíró Márki-Zay mögé állt be, a bizalmi szavazáson nagyobb eséllyel őrizheti meg a pártelnöki székét.
Bel 2021-06-08 | 16:11
Jakab kijelölte Karácsony dolgát: "maradjon továbbra is főpolgármester" - üzent a Jobbik elnöke

Jakab kijelölte Karácsony dolgát: "maradjon továbbra is főpolgármester" - üzent a Jobbik elnöke

 • A "leghatározottabban szeretné cáfolni", hogy visszalépne Karácsony javára - fogalmazott az Országgyűlésben bohóckodó Jakab.
Bel 2022-08-24 | 07:38
37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

 • Szarvas lakott területén 2022. augusztus 23-án 20 óra 59 órakor a magyar rendőrök ellenőrizni akartak egy 40 éves litván állampolgárságú férfit, aki egy osztrák honosságú teherautót vezetett.
 • A gépkocsiban 37 fő, magukat bangladesi állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.
 • Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni
 • Ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való vissza kíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.