8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista

8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista
 • Rosszul megy a sora a diktatúrában az óbudai szocialista Czeglédy Gergőnek.
 • 2014-ben még csak egy átlagos vagyoni helyzetű átlagos képviselő volt, de 2022-re megtáltosodott, 11 inatlant és félmilliárdos vagyont gyűjtögetett össze.
 • Nagy kérdés, hogy hogyan.

Czeglédy Gergő ingatlanainak a száma csak tavaly néggyel nőtt, és a megtakarítása is 100 millió forinttal gyarapodott. Kérdés, hogy a szocialista politikus hogyan tudott ilyen rövid idő alatt ekkora vagyonra szert tenni, főleg úgy, hogy hosszú évekig mezei képviselőként dolgozott az óbudai közgyűlésben. Több mint érdekes, hogy számításaink szerint az összvagyona mára meghaladja az egymilliárd forintot - írja tényfeltáró cikkében a Kontra.

 • Czeglédy Gergő 2014-ben még egy átlagos anyagi helyzetben lévő átlagos óbudai önkormányzati képviselő volt.
 • Ám azóta a szocialista politikussal nagyot fordult a világ, és mára tetemes vagyont halmozott fel.
 • Nyolc év alatt egyről tizenegyre nőtt az ingatlanainak a száma, a milliós tartozásából pedig közel félmilliárdos vagyon lett.
 • Csak tavaly négy ingatlant szerzett, és 100 millió forintot tudott félretenni.
 • Kérdés, hogy a baloldali politikus milyen módszerrel tudta ilyen gyorsan megszedni magát.
 • Czeglédy a cégeiből kivett osztalékokkal magyarázza a gazdagodását, csakhogy érvelése eléggé ingatag lábakon áll.
 • Max Weber német szociáldemokrata szociológus szerint a politikusok a XX. században már nem a politikáért, hanem a politikából élnek.

NEKIK A ZSEBÜK AZ ELSŐ

Ez hatványozottan igaznak tűnik a XXI. századra: nem ritkák az olyan történetek, miszerint a politikusok – kihasználva helyzeti előnyüket – tetemes vagyonokra tesznek szert.

Elég csak Lackner Csabára, az MSZP volt kispesti képviselőjére gondolni, aki kerek perec leszögezte: "aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye".

Most pedig Óbudán bukkant fel egy eddig kevésbé ismert szerencselovag, aki – egyelőre még nem tudni hogyan, de – nagyon megszedte magát az elmúlt években: Czeglédy Gergő.

Czeglédy jelenleg a szocialista pártot erősíti, és azon politikusok közé tartozik, akik nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Nincs az interneten fellelhető hivatalos (ön)életrajza, és furcsa módon még közszereplői Facebook-oldalt sem hozott létre.

Gyurcsány–Hagyó vonal.

Pedig régi motorosnak számít a közéletben, hiszen aktív szerepet vállalt a 2010 előtti, baloldali kormányokban is. Többek között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium miniszteri főtanácsadója volt.

De sokaknak leginkább onnan lehet ismerős a neve, hogy egyidőben a korrupciós ügyek miatt őrizetbe vett főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós titkárságvezetője volt.

A baloldal tizenkét évvel ezelőtti bukását követően Czeglédy átváltott az önkormányzati politikára, ennyi ideje látja el az óbudaiak képviseletét: kilenc évig szimpla kerületi képviselőként, 2019 óta társadalmi megbízatású, gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként és képviselőként.

Az sem feltétlenül mellékes, hogy az előző ciklusban a szocialista politikus vezette a Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságot. Ez kis túlzással azt jelenti, hogy ebben az időszakban diszponált a kerületi pénzek felett, vagy legalábbis komoly beleszólása volt a források elosztásába. Gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként pedig erős befolyása van a kerületi ingatlanok értékesítésére

VARÁZSLATOS GAZDAGODÁS

Az óbudai önkormányzat hivatalos oldalán elérhető vagyonnyilatkozatai alapján Czeglédy 2014-ben még átlagos anyagi helyzetű átlagos képviselő volt.

51 százalékos tulajdonrésze volt egy 338 négyzetméteres ingatlanban, ami egy 1316 négyzetméteres telken feküdt. Ezenkívül azonban nem volt a nevén más ház vagy lakás. Pénzügyi mérlege pedig erősen mínuszt mutatott, hiszen a 9,2 milliós banki követelése mellett 15 millió forinttal tartozott magánszemélyeknek.

Csakhogy nyolc év alatt nem mindennapi változás következett be Czeglédy vagyoni helyzetében.

A legújabb, a tavalyi évre vonatkozó bevallásában már tizenegy ingatlant tüntetett fel, ami azt jelenti, hogy 2014 óta tíz újabb került a tulajdonába.

"Gyűjteményében" akad 160 négyzetméteres balatonkenesei nyaraló, 900 négyzetméteres nyékládházai gazdasági épület, valamint óbudai üdülők és terézvárosi lakások – a baloldali politikus tehát a gazdag vállalkozókat, üzletembereket megszégyenítő listát tud felmutatni.

Ebből az is következik, hogy Czeglédy Gergő az évek során egyszerű kerületi képviselőként több százmilliós ingatlanvagyonra tett szert.
Ez csak az érme egyik oldala, ugyanis a nemrég még mínuszban lévő óbudai alpolgármester rengeteg megtakarítást halmozott fel: jelenleg állampapírban 100 millió forintot, befektetési alapban (részvények, állampapírok, deviza) 225,85 millió forintot tart, emellett 124 millió forintnyi követelése van a pénzintézetekkel szemben, 27 millió forint pedig más szerződés alapján jár neki. Tartozása pedig mára egyáltalán nincsen. Ez összességében 476 millió forint, azaz az MSZP-s alpolgármesternek – az ingatlanokon kívül – ekkora a bevallott vagyona.

A tavalyi év egyébként különlegesen jól sikerült számára, hiszen további néggyel – a korábban említett nyékládházi gazdasági épülettel, egy balatonszárszói, egy leányfalui és egy székesfehérvári ingatlannal – növelte ingatlanjainak a számát. Utóbbi három esetben kivett, beépítetlen területről van szó, amiből arra lehet következtetni, hogy Czeglédy ezeken a helyeken építkezést tervez.

Arról nem is beszélve, hogy csak 2021-ben 110 millió forintot helyezett el a befektetési alapba, magyarán egy év alatt minimum ekkora összeget tudott megtakarítani.

HOGYAN JÖTT EZ ÖSSZE?

Mint minden ilyen esetben, ezúttal is felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetséges ez?

Az egészen biztos, hogy Czeglédy az alpolgármesteri fizetéséből, ami havi bruttó 516 ezer forint, nem tud ennyi pénzt félretenni, illetve ingatlant vásárolni. Még úgy sem, hogy ez kiegészül havi bruttó 289 800 forinttal, amit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-ben betöltött felügyelőbizottsági tisztségéért kap. Ehhez havonta még hozzájön bruttó 400 és 600 ezer forint közötti összeg a terézvárosi lakások "nem rövid távú" kiadásából.

A három helyről érkező bevétele, ami havonta összesen 1,2 millió és 1,4 millió forint között mozog, elsőre nem hangzik ugyan rosszul, de megközelítőleg sem fedezi a látványos vagyongyarapodást.

A baloldali politikus legutóbbi nyilatkozatában azt írta, hogy 2013 óta minden évben "jelentős mértékű" osztalékot vett ki az általa tulajdonolt Perfektum Projekt Kft.-ből, és 2017-től kezdve hasonlóan tett a további három, általa részben tulajdonolt vállalkozás (a Perfektum Mérnöki Kft., a Profektum Tanácsadó Kft. és a Perfektum PR Kft.) esetén is.

Ez minimum furcsa, hiszen a Perfektum Projekt Kft. 2018 óta kifejezetten rosszul teljesít, a vállalkozásnak az utóbbi három évben mindössze pár millió forint volt az adózott eredménye. A másik három cégnél is hasonló a helyzet, egyedül talán a Perfektum Mérnöki Kft.-nek volt magasabb a tiszta jövedelme (2018 – 61 millió forint, 2020 – 17,5 millió forint).

A történetnek azonban van egy másik vonulata is: Czeglédy Gergő mégiscsak egy, a helyi polgárok képviseletére felesküdött városvezető, ami nehezen egyeztethető össze a céges ügyeskedésekkel és a rapid módon történő gazdagodással.

A jelek szerint ez kevésbé foglalkoztatja a közéleti és az üzleti szerepvállalását keverő szocialista politikust. Az elmúlt időszakban ugyanis több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozták.

Legutóbb azt írták meg róla, hogy cége érintett volt abban a projektben, amelynél az OLAF szabálytalanságokat tárt fel.

A rejtélyes vagyongyarapodáson kívül egy másik "bizonytalan pontja" is van Czeglédy bevallásának. A politikus ugyanis nem tüntette fel a dokumentumban felesége és gyermekei nevét, pedig ezt meg kellett volna tennie.  

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-29 | 09:09
1384 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

1384 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

 • A beoltottak száma 6 406 501 fő, közülük 6 192 643 fő a második, 3 863 124 fő a harmadik, 287 080 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 1384 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 901 017 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 12 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 804 295 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 50 521 főre csökkent.
 • 1427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-06-04 | 08:41
Orbán a Kossuth rádióban: "Arra kell törekednünk, hogy minél több barátunk legyen a Föld minden pontján, és ezeket a barátságokat váltsuk át gazdasági együttműködésre"

Orbán a Kossuth rádióban: "Arra kell törekednünk, hogy minél több barátunk legyen a Föld minden pontján, és ezeket a barátságokat váltsuk át gazdasági együttműködésre"

 • Interjút adott a Kossuth rádióban a miniszterelnök.
 • A beszélgetés döntő része a koronavírus-járvány kezeléséről, az oltási kampányról, az oltási igazolványról szólt.
 • A miniszterelnök kifejezte, hogy vakcinabiztonság van idehaza, ezért a tömeges oltásról átáll az ország a készenléti oltásra.
 • Mostantól az egyéni felelősség kora érkezik el, amit a közösség védelme érdekében a kormány megtehetett, azt megtette.
 • Az interjú további részében a gazdaság újraindításáról, a pedofil-ellenes törvényjavaslatról, a nyugat-európai lezárásokról, maszkviselésről, az Összetartozás Napjáról esett szó.
Bel 2021-06-11 | 13:41
Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

 • Az az útvonal, amit eddig autóval negyedóra alatt meg lehetett tenni Budapesten, a hétfői lezárások óta akár másfél, kétórásra is megnőtt.
 • A pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítása mind egyszerre kezdődött, ezért az autós és a buszos közlekedés ellehetetlenült a városban.  
   
Bel 2021-07-02 | 15:05
Balos kultúra: a miniszterelnök halálát kívánta a megmondóember

Balos kultúra: a miniszterelnök halálát kívánta a megmondóember

 • Konok Péter a reménytelenül unalmas és egysíkú, Dévényi István-féle Kötöttfogás c. műsorban kavarta fel az állóvizet azzal, hogy azt sziszegte a szakálla alatt amikor Orbán Viktorról beszéltek a műsor szereplői, hogy "szerintem meg dögöljön meg".
 • Se a valaha volt legnagyobb fideszes, de ma már a valaha született legnagyobb Fidesz-árvává vált Dévényi, se a többi magasan művelt közéleti értelmiségi nem tette helyre Konokot, a műsor vígan folyt tovább.
 • Igaz, minek.
Bel 2022-02-25 | 15:54
Lesújtó véleménnyel vannak Márki-Zayról a Vásárhelyiek

Lesújtó véleménnyel vannak Márki-Zayról a Vásárhelyiek

 • A Promenád24 abból az alkalomból forgatott Hódmezővásárhelyen, hogy Márki-Zay Péter 4. éve polgármester.
 • Mint ismert, az évforduló alkalmából ma nagy bulit tart a polgármester, amit ő a szabadság ünnepének tart.
 • Vagyis mint egy kis észak-koreai Kim-Dzsong, azt képzeli magáról, ő a szabadság hőse.
 • A nagy bulira a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján kerül sor Hódmezővásárhelyen.
 • A Promenád24 videója szerint a helyiek elégedetlenek a polgármesterükkel, aki időközben a baloldal miniszterenök-jelöltjévé is vált.
Bel 2022-01-12 | 10:44
Álprobléma: Megint rendőröket támadtak meg a migránsok

Álprobléma: Megint rendőröket támadtak meg a migránsok

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök egy körülbelül 15 fős migránscsoport Magyarországra történő illegális bejutását akadályozták meg Kunbaja közigazgatási területén 2022. január 12-én 3 óra 45 perckor.
 • Az illegális migránsok kődarabokat dobáltak át a határkerítés felett, mely során egy rendőrautó karosszériaeleme megsérült, valamint a szélvédője berepedt.
 • Ezt követően a migránscsoport visszaszaladt a szerb mélységbe.
 • Az esemény során senki sem sérült meg.
 • A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.
Bel 2021-07-24 | 14:31
A szombati Pride sztárfellépője Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt-jelölt

A szombati Pride sztárfellépője Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt-jelölt

 • A felszólalók fele transznemű fiatal.
 • Holott korábban a Pride a meleg férfiak és a leszbikus nők megkülönböztetése ellen jött létre.