Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól

Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól
 • Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.
 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.

Példaként említette a fideszesekre és a miniszterelnök rokonságára tett homofób megnyilvánulásait.

A jelölt szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

"Ott kell támadni a Fideszt, ahol a legsebezhetőbb" – jelentette ki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a Die Zeit német lapnak adott interjúban.

A politikus kijelentette, hogy a politikában késznek kell lenni a piszkos játékra is, mert szerinte néha nincs más út, majd azzal példálózott, amikor Orbán Viktor fiának szexuális orientációjára tett célzást a gyermekvédelmi törvény körül zajló politikai és médiaviták során. Márki-Zay Péter úgy vélte: az ő kijelentései következtében a kormány visszavett a "homofób" kampányból. Azonban érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter utalásai a miniszterelnök fiának szexuális orientációjára még a baloldali liberális lapoknál is kiverték a biztosítékot. A Magyar Narancs egyik szerzője például úgy fogalmazott: "zsigeri ellenérzéseket keltettek Márki-Zay Péter nehezen félreérthető célozgatásai".

A politikus később sem vonakodott politikai ellenfeleinek szexuális orientációját minősíteni. A baloldali előválasztás második fordulójában egy vele készült interjú során például azt mondta: most már mindenki tudja, hogy "a Fideszben van a legtöbb meleg".

Majd október végén a közösségi oldalán kampányígéretében úgy fogalmazott, hogy egy olyan országot szeretne vezetni, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat.

Az interjúnál jelen volt a miniszterelnök-jelölt két tanácsadója is, akiknek egyike szintén évekig élt az Egyesült Államokban, és a kampánystratégiájukat illetően elmondta, sokkal konfrontatívabb stílust képviselnek, mint ami Európában megszokott. Eddig a magyar ellenzék mindig meghátrált, amint beindult a Fidesz gépezete, azonban szerintük ennek már vége. Márki-Zay Péter magára célozva megjegyezte: "a magyarok szeretik az erős vezetőket".

A baloldal miniszterelnök-jelöltje határozottan bírálta a kormány külpolitikáját is. Szerinte Orbán Viktor kiszolgáltatta magát Vlagyimir Putyinnak, és "egy ilyen ember nem vezetheti a magyar népet".

Mint mondta: az EU-val is rendezni szeretné Magyarország helyzetét, és ezzel meggyőzheti azokat a magyarokat, akiknek elegük van az EU-ellenes politikából. Arról azonban nem beszélt, mi lenne hazánk energiabiztonságával a jó orosz kapcsolatok nélkül, és hogy tarthatnánk meg a rezsicsökkentés eredményeit a paksi atomerőművi fejlesztések nélkül. Pontosabban a rezsicsökkentésről mégis beszélt, de sokakat megdöbbentő aspektusban. Érdemes felidézni, hogy a baloldali politikus a napokban tette egyértelművé, hogy nem ért egyet a magyar kormány rezsicsökkentésével, és az uniós fősodort támogatja.

Márki-Zay Péter szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is". Mint fogalmazott: Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet.

Magyarán piaci árakat szeretne bevezetni, ami a szakértők számításai szerint havonta átlagosan legalább 32 ezer forintos többletköltséget jelentene a magyar háztartásokban. Ehhez kapcsolódóan Márki-Zay a migrációs politikát is érintette, amelyről úgy fogalmazott, szerinte nem Soros György, hanem Orbán Viktor telepít migránsokat Magyarországra. Az interjú során a politikus kitért a baloldali politika visszatérő állítására is, miszerint a kormány ellehetetleníti a baloldali vezetésű önkormányzatokat.

Márki-Zay Péter szerint a kormány azt akarja bebizonyítani, hogy a baloldal nem lenne képes kormányozni. Ezért neki nem az a legfontosabb üzenete a magyar emberek számára, hogy jól tud kormányozni, hanem a szabadság, ami egyik napról a másikra jön majd az emberek életében, amennyiben ő lesz Magyarország miniszterelnöke. Úgy véli, a miniszterelnök nem számított rá, mint lehetséges kihívóra 2022-ben, ezért a meglepetés ereje segítheti majd a küzdelemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-12 | 11:21
Halálos autóbalesetek, illegális határátlépők

Halálos autóbalesetek, illegális határátlépők

 • Az elmúlt három nap eseményei számokban.
Bel 2021-07-16 | 11:22
5 millió 559 ezer a beoltott

5 millió 559 ezer a beoltott

 • Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban.
 • Járványügyi szempontból hazánk továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország. 
 • Terjed a Delta-variáns, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • A miniszterelnök bejelentette, hogy a 3. oltás felvétele is lehetővé válik.
Bel 2021-08-23 | 10:43
Orbán: mindenki győzzön meg még egy embert az oltásra

Orbán: mindenki győzzön meg még egy embert az oltásra

 • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. 
Bel 2021-05-28 | 09:00

Orbán Őszödről: először is biztonságos helyre zártam a serdülő fiamat, aki már indult volna a barátaival

 • A Kossuth rádiónak nyilatkozott a miniszterelnök. Szerinte a nyájimmunitás senkit nem véd, a vírus itt marad közöttünk, és az oltatlanok előbb vagy utóbb, de megfertőződnek.
 • "Most úgy tűnik leszorítottuk a földre a vírust. Így most jött el az idő, hogy újraindítsuk a gazdaságot" - mondta.
 • Hozzátette, mindenkit megviselt a járvány, sokan otthon maradtak, megváltozott a munkavégzésük, elvesztették az állásukat. "A vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket".
 • "Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessük meg, az Nyugaton természetes, de Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk" – fejtette ki.
 • "A klímavédelem szétterítése nem fogadható el" – tette hozzá Orbán Viktor. "Mi azt valljuk, hogy fizessenek a klímarombolók, a nagy cégek."
 • Az őszödi beszédről úgy nyilatkozott a miniszterelnök, hogy mellbevágó élmény, hogy aki a beszédet elmondta, még mindig a közélet része.
 • Azt is megjegyezte, fiát inkább biztonságos helyre zárta, mert az meg akart indulni a barátaival, amikor meghallották a beszédet.
Bel 2021-10-19 | 10:01
Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

 • A választók 51 százaléka szeretné Orbánt miniszterelnöknek, és 41 százalék Márki-Zayt.
Bel 2022-01-24 | 11:20
Újra a régi lemez: kórházbezárásokat tervez a baloldal

Újra a régi lemez: kórházbezárásokat tervez a baloldal

 • Súlyosbítja a helyzetet, hogy két DK-s politikus is ezt mondta a közelmúltban.
 • Egyikük közben Márki-Zay egészségügyi felelőse lett.
Bel 2021-11-15 | 13:54
Újabb embercsempész rendőrkézen

Újabb embercsempész rendőrkézen

 • Az M8-as autópálya Fejér megyei szakaszán igazoltatott sofőr, négy illegális migránst szállított járművében.
Bel 2021-08-20 | 14:50
Szabó Tímea, az afgán ügynök a magyar államalapítást gyalázza

Szabó Tímea, az afgán ügynök a magyar államalapítást gyalázza

 • Kicsit visszafoghatná magát, hiszen Afganisztán nemrég bukott el, ahol ő is ügynökösködött korábban a demokráciaépítés jelszavával, mielőtt áthelyezték tartótisztjei a magyar közéletbe.