Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól

Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól
 • Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.
 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.

Példaként említette a fideszesekre és a miniszterelnök rokonságára tett homofób megnyilvánulásait.

A jelölt szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

"Ott kell támadni a Fideszt, ahol a legsebezhetőbb" – jelentette ki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a Die Zeit német lapnak adott interjúban.

A politikus kijelentette, hogy a politikában késznek kell lenni a piszkos játékra is, mert szerinte néha nincs más út, majd azzal példálózott, amikor Orbán Viktor fiának szexuális orientációjára tett célzást a gyermekvédelmi törvény körül zajló politikai és médiaviták során. Márki-Zay Péter úgy vélte: az ő kijelentései következtében a kormány visszavett a "homofób" kampányból. Azonban érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter utalásai a miniszterelnök fiának szexuális orientációjára még a baloldali liberális lapoknál is kiverték a biztosítékot. A Magyar Narancs egyik szerzője például úgy fogalmazott: "zsigeri ellenérzéseket keltettek Márki-Zay Péter nehezen félreérthető célozgatásai".

A politikus később sem vonakodott politikai ellenfeleinek szexuális orientációját minősíteni. A baloldali előválasztás második fordulójában egy vele készült interjú során például azt mondta: most már mindenki tudja, hogy "a Fideszben van a legtöbb meleg".

Majd október végén a közösségi oldalán kampányígéretében úgy fogalmazott, hogy egy olyan országot szeretne vezetni, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat.

Az interjúnál jelen volt a miniszterelnök-jelölt két tanácsadója is, akiknek egyike szintén évekig élt az Egyesült Államokban, és a kampánystratégiájukat illetően elmondta, sokkal konfrontatívabb stílust képviselnek, mint ami Európában megszokott. Eddig a magyar ellenzék mindig meghátrált, amint beindult a Fidesz gépezete, azonban szerintük ennek már vége. Márki-Zay Péter magára célozva megjegyezte: "a magyarok szeretik az erős vezetőket".

A baloldal miniszterelnök-jelöltje határozottan bírálta a kormány külpolitikáját is. Szerinte Orbán Viktor kiszolgáltatta magát Vlagyimir Putyinnak, és "egy ilyen ember nem vezetheti a magyar népet".

Mint mondta: az EU-val is rendezni szeretné Magyarország helyzetét, és ezzel meggyőzheti azokat a magyarokat, akiknek elegük van az EU-ellenes politikából. Arról azonban nem beszélt, mi lenne hazánk energiabiztonságával a jó orosz kapcsolatok nélkül, és hogy tarthatnánk meg a rezsicsökkentés eredményeit a paksi atomerőművi fejlesztések nélkül. Pontosabban a rezsicsökkentésről mégis beszélt, de sokakat megdöbbentő aspektusban. Érdemes felidézni, hogy a baloldali politikus a napokban tette egyértelművé, hogy nem ért egyet a magyar kormány rezsicsökkentésével, és az uniós fősodort támogatja.

Márki-Zay Péter szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is". Mint fogalmazott: Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet.

Magyarán piaci árakat szeretne bevezetni, ami a szakértők számításai szerint havonta átlagosan legalább 32 ezer forintos többletköltséget jelentene a magyar háztartásokban. Ehhez kapcsolódóan Márki-Zay a migrációs politikát is érintette, amelyről úgy fogalmazott, szerinte nem Soros György, hanem Orbán Viktor telepít migránsokat Magyarországra. Az interjú során a politikus kitért a baloldali politika visszatérő állítására is, miszerint a kormány ellehetetleníti a baloldali vezetésű önkormányzatokat.

Márki-Zay Péter szerint a kormány azt akarja bebizonyítani, hogy a baloldal nem lenne képes kormányozni. Ezért neki nem az a legfontosabb üzenete a magyar emberek számára, hogy jól tud kormányozni, hanem a szabadság, ami egyik napról a másikra jön majd az emberek életében, amennyiben ő lesz Magyarország miniszterelnöke. Úgy véli, a miniszterelnök nem számított rá, mint lehetséges kihívóra 2022-ben, ezért a meglepetés ereje segítheti majd a küzdelemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-22 | 11:40
Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos

Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos

 • Ő csak tudja, érvelt, hiszen 7 gyermek születésénél is jelen volt.
 • Korábban azt mondta, el kell fogadnia a vidéki lakosságnak, hogy nem lesz a közelükben szülészet és traumatológia.
Bel 2021-07-16 | 11:22
5 millió 559 ezer a beoltott

5 millió 559 ezer a beoltott

 • Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban.
 • Járványügyi szempontból hazánk továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország. 
 • Terjed a Delta-variáns, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • A miniszterelnök bejelentette, hogy a 3. oltás felvétele is lehetővé válik.
Bel 2021-08-24 | 10:26
A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

 • Már 200 ezren a harmadik oltást is felvették.
 • A 12-17 éves korosztályban eddig 201 ezren regisztráltak oltásra és 167 ezren (83%) már fel is vették azt. 
Bel 2021-11-05 | 13:16
A kormány építi a Budai fonódó villamos második szakaszát

A kormány építi a Budai fonódó villamos második szakaszát

 • Eközben Karácsony az Index miatt hisztizik és eszeveszetten Facebookozik.
 • Mindenki azt csinálja, amire alkalmas: a kormány továbbra is Budapestet építi, Karácsony pedig nyafogva facebookozik.
Bel 2021-06-21 | 11:18
Egyre jobban mennek a dolgok: megint nőttek a konjunktúraindexek

Egyre jobban mennek a dolgok: megint nőttek a konjunktúraindexek

 • Ez a mutatószám előre jelzi a lakosság, és a gazdaság szereplőinek gazdasági várakozásait.
 • A legoptimistábbak az építőipari és az ipari vállalkozások.
Bel 2021-07-06 | 12:00
Pálinkás József lerántotta a leplet az előválasztásról: az ellenzéki pártok között kartellezés folyik

Pálinkás József lerántotta a leplet az előválasztásról: az ellenzéki pártok között kartellezés folyik

 • Az ellenzéki előválasztásnak az lett volna a célja, hogy a helyben legalkalmasabb jelölteket választhassák ki az emberek.
 • Ehelyett az történik, hogy a pártok egymás között lemutyizzák a jelölteket, és visszalépegetnek egymás javára, és eldöntik a versenyt jó előre.
 • Pálinkás József, az Új Világ Néppárt vezetője azt mondta, az ellenzék nem igazán enged civileket a politika közelébe, csak az ő pártján keresztül.
 • A 168-nak nyilatkozó szakértő úgy vélte, "rühelli" azt, ahogy a pártok ide-oda egyezkednek, és tologatják az embereket, mint a bábukat, mert pont a szépségét veszi el a dolognak.
 • A szakértő szerint ez pont olyan, mint a Hazafias Népfront régen.