Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól

Őszöd 2.0 - "trükkök százai" után "piszkos politika", ezúttal Márki-Zaytól
 • Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.
 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában.

Példaként említette a fideszesekre és a miniszterelnök rokonságára tett homofób megnyilvánulásait.

A jelölt szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság.

"Ott kell támadni a Fideszt, ahol a legsebezhetőbb" – jelentette ki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a Die Zeit német lapnak adott interjúban.

A politikus kijelentette, hogy a politikában késznek kell lenni a piszkos játékra is, mert szerinte néha nincs más út, majd azzal példálózott, amikor Orbán Viktor fiának szexuális orientációjára tett célzást a gyermekvédelmi törvény körül zajló politikai és médiaviták során. Márki-Zay Péter úgy vélte: az ő kijelentései következtében a kormány visszavett a "homofób" kampányból. Azonban érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter utalásai a miniszterelnök fiának szexuális orientációjára még a baloldali liberális lapoknál is kiverték a biztosítékot. A Magyar Narancs egyik szerzője például úgy fogalmazott: "zsigeri ellenérzéseket keltettek Márki-Zay Péter nehezen félreérthető célozgatásai".

A politikus később sem vonakodott politikai ellenfeleinek szexuális orientációját minősíteni. A baloldali előválasztás második fordulójában egy vele készült interjú során például azt mondta: most már mindenki tudja, hogy "a Fideszben van a legtöbb meleg".

Majd október végén a közösségi oldalán kampányígéretében úgy fogalmazott, hogy egy olyan országot szeretne vezetni, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat.

Az interjúnál jelen volt a miniszterelnök-jelölt két tanácsadója is, akiknek egyike szintén évekig élt az Egyesült Államokban, és a kampánystratégiájukat illetően elmondta, sokkal konfrontatívabb stílust képviselnek, mint ami Európában megszokott. Eddig a magyar ellenzék mindig meghátrált, amint beindult a Fidesz gépezete, azonban szerintük ennek már vége. Márki-Zay Péter magára célozva megjegyezte: "a magyarok szeretik az erős vezetőket".

A baloldal miniszterelnök-jelöltje határozottan bírálta a kormány külpolitikáját is. Szerinte Orbán Viktor kiszolgáltatta magát Vlagyimir Putyinnak, és "egy ilyen ember nem vezetheti a magyar népet".

Mint mondta: az EU-val is rendezni szeretné Magyarország helyzetét, és ezzel meggyőzheti azokat a magyarokat, akiknek elegük van az EU-ellenes politikából. Arról azonban nem beszélt, mi lenne hazánk energiabiztonságával a jó orosz kapcsolatok nélkül, és hogy tarthatnánk meg a rezsicsökkentés eredményeit a paksi atomerőművi fejlesztések nélkül. Pontosabban a rezsicsökkentésről mégis beszélt, de sokakat megdöbbentő aspektusban. Érdemes felidézni, hogy a baloldali politikus a napokban tette egyértelművé, hogy nem ért egyet a magyar kormány rezsicsökkentésével, és az uniós fősodort támogatja.

Márki-Zay Péter szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is". Mint fogalmazott: Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet.

Magyarán piaci árakat szeretne bevezetni, ami a szakértők számításai szerint havonta átlagosan legalább 32 ezer forintos többletköltséget jelentene a magyar háztartásokban. Ehhez kapcsolódóan Márki-Zay a migrációs politikát is érintette, amelyről úgy fogalmazott, szerinte nem Soros György, hanem Orbán Viktor telepít migránsokat Magyarországra. Az interjú során a politikus kitért a baloldali politika visszatérő állítására is, miszerint a kormány ellehetetleníti a baloldali vezetésű önkormányzatokat.

Márki-Zay Péter szerint a kormány azt akarja bebizonyítani, hogy a baloldal nem lenne képes kormányozni. Ezért neki nem az a legfontosabb üzenete a magyar emberek számára, hogy jól tud kormányozni, hanem a szabadság, ami egyik napról a másikra jön majd az emberek életében, amennyiben ő lesz Magyarország miniszterelnöke. Úgy véli, a miniszterelnök nem számított rá, mint lehetséges kihívóra 2022-ben, ezért a meglepetés ereje segítheti majd a küzdelemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-09-12 | 08:30
M1-es autópálya, 60 illegális migráns a buszban

M1-es autópálya, 60 illegális migráns a buszban

 • M1-es autópályán, a Harkályos pihenőben állítottak meg egy osztrák honosságú buszt 2022. szeptember 12-én éjfél után.
 • A járműben a sofőrön kívül hatvan, magát török, afgán, indiai állampolgárnak valló személy utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat. .
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-06-23 | 12:29
"Szégyen" - mondta a pedofil-ellenes törvényről Ursula von der Leyen

"Szégyen" - mondta a pedofil-ellenes törvényről Ursula von der Leyen

 • Újabb nyugat-európai vezető, aki nem olvasta el a magyar törvényt.
Bel 2022-01-31 | 09:18
GKI: negyedével nőtt az otthonfelújítási kedv, 883 ezer lakás újulhat meg az év végéig

GKI: negyedével nőtt az otthonfelújítási kedv, 883 ezer lakás újulhat meg az év végéig

 • Működik a kormányzati otthonfelújítási támogatás.
Bel 2021-06-02 | 19:27
Hajdu János, a TEK vezetője: "A Felderítési igazgatóság hetek óta dolgozott az ügyön, megállapították, hogy a 21 éves férfi olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek"

Hajdu János, a TEK vezetője: "A Felderítési igazgatóság hetek óta dolgozott az ügyön, megállapították, hogy a 21 éves férfi olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek"

 • A 21 éves férfi azt vállalta ezekben, hogy csőbombát készít és azt Magyarországon, egy tömegrendezvényen használja majd fel.
 • Budapesten vagy más magyar területen - mondja Hajdu János.
Bel 2021-08-23 | 11:08
Kékcédulás szavazás lesz ez, nem választás - elindult az aláírásgyűjtés az ellenzéki előválasztásra

Kékcédulás szavazás lesz ez, nem választás - elindult az aláírásgyűjtés az ellenzéki előválasztásra

 • A csodafegyverként beharangozott ellenzéki előválasztás a pártok alkui miatt egyszerű szavazássá degradálódott.
 • A paktum nagy nyertese a DK és a Jobbik, a két párt különalkuja háttérbe szorítja a kicsiket, akiket csak a nagyok tartanak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-20 | 09:46
Evés közben jön meg az étvágy: Márki-Zay 10 fős saját frakciót akar

Evés közben jön meg az étvágy: Márki-Zay 10 fős saját frakciót akar

 • Ez a követelés az ellenzéki pártok szerint szétfeszítheti "a rendszert", de 5-6 fő összejöhet a megszólalók szerint.