Orbán Viktor: Az Ukrajnából induló válságnak az elejét látjuk

Orbán Viktor: Az Ukrajnából induló válságnak az elejét látjuk

A menekültek tipikusan Ukrajna belső részéről jönnek és van köztük magyar, ukrán és harmadik országból érkező ember is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában.

A kormányfő szerint Magyarország a menedék a menekülő emberek számára és ezzel a magyar kormánynak rengeteg feladata van. Fontos a nemzetbiztonsági felkészültség, hogy felkészüljünk a háború Ukrajnán belüli kiterjedésére. "Emellett vannak humanitárius feladataink. Korai még statisztikáról beszélni, de azt látjuk, hogy sokan továbbmennek egy másik országba, a nem ukrán vagy magyar menekültek jellemzően hazautaznak, de sokan maradnak Magyarországon is" – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor megköszönte a magyar emberek és főként az egyházi szervezetek munkáját, amit a menekültek megsegítésében végeznek. A kormányfő elmondta, hogy a menekülteknek három hónapig tudjuk állni a kiadásait, ezután viszont el kell foglalniuk a helyüket a magyar társadalomban. A munkába álláshoz a magyar állam minden segítséget megad – tette hozzá Orbán Viktor.

Mi a békében vagyunk érdekeltek

Orbán Viktor elmondta, ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok azok akik cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha arra várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor. Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt, fejtette ki a kormányfő. Mi a békében vagyunk érdekeltek, szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz–ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – mondta a kormányfő.

A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat

Orbán Viktor elmondta, hogy nagy jelentőségű dolog történt Németországban, mert az ottani haderőfejlesztés révén teljesen meg fog változni Európa. Németország újrafelfegyverzése történik most, a hiányzó német haderőt az amerikaiak pótolták, gyenge ember nem kap békét – mondta a kormányfő.

Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Ha a felkészülést egy ilyen konfliktusra nem tesszük meg, akkor az később sem fog menni. Mi időben kezdtünk hozzá – mondta Orbán Viktor.

Szilárdnak kell lenni, és időben meg kell kezdeni a felkészülést. Egy hadiipart felépíteni több év, de mi időben kezdtünk hozzá.
 
A kormányfő elmondta, hogy Magyarország egy ütemezést hajtott végre 2010 után, de nem a hadsereg építése volt a legfontosabb. Elsősorban a családok, a nyugdíjak helyzetének és a gazdaságnak a javítása volt a fontos, majd jött a migráció. Ezt követően indult el a hadsereg fejlesztése – fejtette ki Orbán Viktor.

Magyarországot baj nem érheti, csak egy esetben, ha a józan eszünket elveszítjük és belesodródunk a háborúba – hangsúlyozta.

A baloldal a háború oldalán áll

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban van a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, hogy a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá.

Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága – szögezte le a kormányfő.

Védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit

Közvetlen veszély, hogy a nyugatiak a szankciók mellett döntöttek. Mi nem akartunk okoskodni a szankciókról – ismertette a kormányfő. Orbán Viktor szerint az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni – tette hozzá.

A második közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése. Védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit. A harmadik probléma, hogy az infláció 50 százalékát az energiaáremelés adja, és ez tovább fog nőni – ismertette a kormányfő.

Középtávon veszély, hogy az egész európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így mindent újra kell kalkulálni.

Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebbek lesznek a károk – jelentette ki Orbán Viktor.

Sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát

A kormányfő elmondta, hogy hétfőtől megszűnik a járványügyi intézkedések nagy része, többek között eldobhatjuk a maszkot. Sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát, de mindenki figyeli, hogy lesz-e hatodik hullám. A szakértők szerint egyelőre a helyzet biztató, most úgy tűnik nem lesz hatodik hullám – mondta Orbán Viktor.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-13 | 15:42
Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

  • Pest megyei rendőrök 2022. április 13-án 11 óra 50 perckor az M5 autópálya örkényi lehajtójánál vezettek ki egy személygépkocsit, melyet egy magyar férfi vezetett, mellette egy török állampolgár utazott.
  • A migráns kipattant az autóból és futásnak eredt, azonban a rendőrök pár száz méter után elfogták, a sofőrrel együtt előállítják.
  • A külföldit – meghallgatását követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a magyar férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-08-24 | 11:05
Parázs vita Zuglóban: jogerős elítélttel dolgozik együtt Hadházy?

Parázs vita Zuglóban: jogerős elítélttel dolgozik együtt Hadházy?

  • A zuglói előválasztási pultozás során két férfi odalépett Hadházyhoz és kérdőre vonták, tud-e arról, hogy egyik munkatársát jogerősen elítélték.
Bel 2021-07-01 | 19:05
Lekurvázta a pártból kilépőket az MSZP elnöke

Lekurvázta a pártból kilépőket az MSZP elnöke

  • "Örömlányos mentalitás" – ezzel reagált az MSZP társelnöke a kilépésekre az előválasztás előtt.
Bel 2021-10-08 | 11:09
ÉLŐ: Karácsony nagy örömnek tartja, hogy a Kossuth téren sokan követik, ahol éppen bejelenti, megbukott

ÉLŐ: Karácsony nagy örömnek tartja, hogy a Kossuth téren sokan követik, ahol éppen bejelenti, megbukott

  • Hatalmas tapsot kapott a Főpolgármester, amikor bejelentette, visszalép Márki-Zay javára, elhangott az is, hogy "éljen-éljen".
Bel 2021-11-17 | 09:29
Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

  • A beoltottak száma 6 008 226 fő, közülük 5 780 925 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 668 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 10 265 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 976 432 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 178 többségében idős, krónikus beteg, így a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 828 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 383 főre emelkedett.
  • 5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-04-07 | 09:37
2.568 új fertőzött, 1.723.020 gyógyult

2.568 új fertőzött, 1.723.020 gyógyult

  • A beoltottak száma 6 403 667 fő, közülük 6 188 807 fő a második, 3 849 393 fő a harmadik, 269 465 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 2568 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 865 607 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 37 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 723 020 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 96 903 fő.
  • 1724 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-09-08 | 10:14
Rekord: 51 illegális migráns a kamionban

Rekord: 51 illegális migráns a kamionban

  • A Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy román állampolgár, egy román honosságú kamion vezetőjeként.
  • A szerelvény átvizsgálásakor a raktérben megbújva 49 férfit és két nőt találtak, akik pakisztáni, indiai, bangladesi, nepáli állampolgárnak vallották magukat.
  • Egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és nem rendelkeztek a határátlépéshez szükséges okmányokkal, ezért nem folytathatták útjukat. 
  • Az ügyben az eljárást a román határőrizeti szerv folytatja le.
Bel 2021-12-08 | 12:45
Márki-Zay ugyanott tart, mint Karácsony: nem emlékszik rá, mit hazudott tegnapelőtt

Márki-Zay ugyanott tart, mint Karácsony: nem emlékszik rá, mit hazudott tegnapelőtt

  • Most azt állítja, csak "az aberrált fideszesek" terjesztik róla, hogy betámadta a rezsicsökkentést.
  • Holott számtalan hangfelvétel van arról, hogy "átverésnek", "ostobaságnak" tartja a magyarok millióinak hasznos rezsicsökkentést.
  • Sőt, megüzente, hogy a rezsicsökkentésnek az a módja, ha kevesebb villanyt, gázt, vizet használnak a magyarok.
  • Márki-Zay pontosan ugyanolyan, mint bármelyik baloldali politikus: ő is ki akarja oktatni a magyarokat arról, hogyan kellene élniük.
  • Majd ha lebukik, hazudozni kezd, pont olyan gátlástalanul, mint Karácsony vagy Gyurcsány.