Óriási kudarc az előválasztás: csak 2,5 százalékos lett a részvétel

Óriási kudarc az előválasztás: csak 2,5 százalékos lett a részvétel
  • Besült a csodafegyver: még a saját választóit sem mozgatta meg az ellenzék.
  • Ez nem véletlen, hiszen a pártok lemutyizták, jó előre lezsírozták egymás között a körzeteket, így valódi versenyről nem lehet beszélni.
  • Korábban az ellenzéki szereplők azt remélték, 10 százalék lehet a részvétel, majd ezt csökkentették le 5 százalékra.
  • A bőven 5% alatti részvétel az előválasztás értelmét kezdi ki, hiszen ehhez az eredménytelenséghez képest nagyon sokba kerül.
  • Karácsony 2019-ben csak Budapesten 33 ezer aláírást szerzett, most pedig országosan 41 ezret, vagyis alig 8 ezerrel többet.
  • Ennek ellenére elköltenek a pártok az előválasztásra több, mint egymilliárd forintot.
  • Ám közben azt hazudják, "csak" 130 millióba kerül az egésznek a lebonyolítása.
  • Az érdektelenség azért is különös, mert az ellenzéket feltétlenül kiszolgáló propagandamédia folyamatosan napirenden tartja az előválasztást.
  • A kudarc személyesen Karácsony Gergelyé is, mert ő volt a leghangosabb híve az előválasztásnak.

Még saját szimpatizánsait sem mozgatta meg a baloldali előválasztás első fejezete, amelyen az öt százalékot sem érte el a részvételi arány - tudósít a Magyar Nemzet.

Az érdektelenséget jól jelzi, hogy míg a 2019-es, csupán fővárosi előválasztáson Karácsony Gergely 33 ezer szavazatot kapott, most a sokkal nagyobb tétet jelentő, a miniszterelnök-jelöltségért folytatott küzdelemben mindössze nyolcezerrel többet.

Az érdeklődés hiánya mellett a titkolózás is jellemzője az előválasztásnak, mivel annak szabályairól kevés információt lehet megtalálni a lebonyolítást végző szervezetek oldalain.

"Én azt gondolom, ha a részvételi arány eléri az öt százalékot, akkor mondhatjuk, hogy sikeresen mozgatták meg a baloldali jelöltek a szavazóikat. Ebbe természetesen bele kell számolni, hogy ahol forróbb a hangulat, ott magasabb lesz a részvételi arány, ahol nem akkora a verseny, ott pedig alacsonyabb, de az átlag szerintem el fogja érni az öt százalékot. Ez nagyjából 400-500 ezer embert jelent" – mondta augusztusban a kormánypártisággal aligha vádolható Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, politikai elemzője, aki maga is lelkes támogatója a baloldali előválasztásnak.

Pulai álláspontja alapján is kijelenthető tehát, hogy érdektelenség övezi a procedúrát, amelynek hétfőn zárult le az első fejezete.

Ennek lényeg az volt, hogy a miniszterelnök-jelölteknek húszezer, az egyéni jelölteknek négyszáz érvényes ajánlást kellett két hét alatt összegyűjteniük, hogy ténylegesen indulhassanak a megméretésen.

SZÁMHÁBORÚ ÉS ÖNBEVALLÁS

Bár az aspiránsok homályos számháborúba kezdtek, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közlése szerint Karácsony Gergely 41 513, Dobrev Klára 34 244, Márki-Zay Péter 33 565, Jakab Péter 31 803, míg Fekete-Győr András 25 000 ajánlást gyűjtött, összesen tehát mindössze 166 125 szavazatot adtak le a baloldali szimpatizánsok.

Még ha Dobrev állítását vesszük alapul, miszerint ő valójában 82 117 ajánlást gyűjtött, a végeredmény akkor is csupán 213 998 voksot jelent, ami nagyságrenddel marad el a Pulai András által sikeresnek nevezett 400-500 ezer résztvevőtől.

A helyzetet csak rontja, hogy a baloldali szimpatizánsok több jelöltet is támogathattak aláírásukkal, azaz a legjobb esetet alapul vevő 213 998 szavat sem jelent ennyi résztvevőt. Az már csak hab a tortán, hogy az OEVB hétfői tájékoztatása szerint Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András esetében a támogató aláírások száma egyelőre önbevalláson alapult.

Az érdektelenséget jól mutatja továbbá, hogy míg a 2019-es, csupán fővárosi előválasztáson Karácsony Gergely 33 ezer szavazatot kapott – ami szintén gyászos részvételt jelent az 1,7 milliós Budapesten –, most a sokkal nagyobb tétet jelentő, miniszterelnök-jelöltségért folytatott küzdelemben csak nyolcezerrel többet.

HOMÁLYBAN A PONTOS SZABÁLYOK

Az alacsony érdeklődés mellett az előválasztást a titkolózás is jellemzi, mivel aki szeretne többet megtudni az előválasztás pontos szabályairól, az hosszas kutatás után sem tud sok információhoz jutni. Az Előválasztás 2021 nevet viselő honlapon hosszan írnak a szivárványkoalíció értéknyilatkozatáról, ugyanakkor a pontos technikai információkról – mint az aláírások, valamint a szavazatok hitelesítése – nem lehet olvasni, ahogy nem található egy olyan dokumentum sem, ami az előválasztás szabályait részletezné.

Külön kiemelendő, hogy az előválasztást szervező és lebonyolító OEVB nem rendelkezik sem hivatalos honlappal, sem közösségi oldallal. A balliberális háziverseny megrendezését segítő aHang oldalán szintén nem található információ a pontos szabályokról, viszont kiemelik, hogy az előválasztáshoz kapcsolódó munkájuk elvégzéséhez ötvenmillió forintra van szükségük, amihez várják az adományokat. Mellettük a Számoljuk Együtt névre hallgató szervezet is az előválasztás megvalósulását segíti, weboldalukon viszont csak egy jogszabályi gyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére.

CSAK SZÚRÓPRÓBASZERŰEN ELLENŐRIZNEK

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az előválasztáson történő induláshoz szükséges aláírások hitelességét mindössze szúrópróbaszerűen ellenőrzi az OEVB. További érdekesség, hogy az eredmények hitelesítésénél nem alkalmaznak közjegyzőt, akiknek pedig a fő tevékenységük a jogügyleteket hitelesítő közjegyzői okiratok, közokiratok kiállítása.

Említésre méltó, hogy a törvényi szabályozás szerint még egy sorsolásos játék esetén is – mint egy falunapon rendezett  tombola – szükséges lehet a közjegyző jelenléte.

Ezzel szemben a szervezők nem tartják szükségesnek, hogy közjegyző előtt történjen az előválasztáson történő induláshoz szükséges ajánlások összeszámlálása.

ELSZÓLÁS

Az utóbbi hetekben "a nap nyolc óráját főpolgármesterként töltő" Karácsony Gergely reggeli kampányvideói már szinte mindennapossá váltak, a tegnapi bejelentkezése során azonban Karácsony érdekes elszólást tett. Mint ismert, Szombathelyen előválasztási vitát tartottak, ahol Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje úgy fogalmazott: a fővárosban nem indult el az elszámoltatás és nem történt semmilyen feljelentés. A főpolgármester erre reagálva elmondta: "Ezt a koalíciót nem én határozom meg, hanem a DK  is része ennek, ezért a közös munkánk félreértése, ami elhangzott."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-31 | 07:29
Luxusautóval csempészte a migránsokat

Luxusautóval csempészte a migránsokat

  • A Bács-Kiskun megyei járőrök 2022. január 30-án 15 óra 25 perckor Kiskunmajsa külterületén észleltek egy lengyel honosságú gépkocsit, amit intézkedés alá vontak.
  • Az autóban a 40 éves ukrán sofőrön kívül 2 férfit fedeztek fel. Egyikük afgánnak, másik szír állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A hatályos magyar jogszabályok értelmében őket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a gépkocsivezetővel szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés miatt indított büntetőeljárást.
Bel 2021-08-31 | 11:55
A Főpolgármester tanácsokat osztogat: készüljenek a közlekedők a forgalmi torlódásokra az iskolakezdéskor

A Főpolgármester tanácsokat osztogat: készüljenek a közlekedők a forgalmi torlódásokra az iskolakezdéskor

  • Múlt héten még eljátszotta a szuperkompetens vezetőt, aki egy prezentáció előtt makog, mert feltehetően akkor látta először.
  • Akkor még arról beszélt, forgalmi könnyítéseket hoznak a Nagykörúton az autósforgalom érdekében.
  • Ennek része volt, hogy a körúti villamoslámpákat áthangolják, így a villamosokat a háttérbe szorítják az autósforgalom érdekében.
  • Kedden már nem a cselekvő Karácsonyt láthatjuk, hanem azt, aki jótanácsokat osztogat.
  • Szerinte a közlekedőknek fel kell készülnie a torlódásokra.
Bel 2022-04-21 | 09:10
6 millió 405 ezer a beoltott, 3041 az új fertőzött

6 millió 405 ezer a beoltott, 3041 az új fertőzött

  • A beoltottak száma 6 405 342 fő, közülük 6 191 154 fő a második, 3 857 876 fő a harmadik, 280 159 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 3041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 888 906 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 24 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 770 066 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 72 816 főre csökkent.
  • 1500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 48-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-06-14 | 20:03
A józan ész hangja: a járványok és a tömeges migráció évtizede jön - az új hidegháború nem érdeke hazánknak, mert azon Közép-Európa mindig rajtavesztett

A józan ész hangja: a járványok és a tömeges migráció évtizede jön - az új hidegháború nem érdeke hazánknak, mert azon Közép-Európa mindig rajtavesztett

  • Előbbit Orbán Viktor miniszterelnök, utóbbit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a #NATO2030 konferenciája előtt, és a konferencián.
Bel 2021-07-19 | 17:13
Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

  • A külügyminiszter megkérdezte az Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.
Bel 2022-04-25 | 18:36
Újabb 28 fős migránsbanda tartott ezúttal Szeged felé

Újabb 28 fős migránsbanda tartott ezúttal Szeged felé

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőre az osztrák és cseh rendőrökkel együttműködve 2022. április 25-én 15 órakor újabb 28 határsértőt tartóztattak fel Ruzsa külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, indai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
  • Azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.