Századvég: Márki-Zay Gyurcsányt és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án

Századvég: Márki-Zay Gyurcsányt és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter előválasztási kampánya során még bátran "ellenzékváltást" hirdetett, magát elitkritikus "konzervatív", "keresztény" jelöltként határozva meg. A hódmezővásárhelyi polgármester kommunikációjában, előválasztási győzelmét követően, azonban látványos baloldali fordulat következett be. A Századvég kiértékelte Márki-Zay Péter CNN-nek, illetve Newsweeknek adott interjúját, illetve az október 23-ai ünnepi beszédét.

A hazai baloldali-liberális pártok politikájában – a Demokratikus Koalícióval az élen – hosszú évek óta nyomon követhető a nemzetközi, globalista orientációjú, progresszív politikához való igazodás, mintakövetés.

Ennek keretében többek között itthon is elősegítenék a nemzetállami keretek lebontását, a bevándorláspárti politika megteremtését, illetve az új identitáspolitika keretei között: az LMBTQ-életformák elvárásainak érvényesülését, a diverzitás, inkluzivitás és pozitív diszkrimináció elveinek népszerűsítését.

Ezek a célok sehol a világon nem részei a konzervatív, jobboldali gondolkodásnak.

Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként mégis, látszólag kritika nélkül azonosul azon baloldali pártok politikai napirendjével, amelyek "leváltását" ígérte, illetve amelyektől igyekezett megkülönböztetni magát. Nem szabad elfelejteni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal az elmúlt években sorozatosan bírálta a nemzeti kormány bevándorláspolitikáját, amely a határok védelmére és a kontrollálatlan migráció megfékezésére irányult.

Hódmezővásárhely polgármestere – folytatva a balliberális "hagyományt" – a CNN-nek adott interjújában kiemelte, hogy "emberséges bánásmódra" lenne szükség a menekültekkel szemben "akárhonnan is érkezzenek hozzánk".

Érdekesség, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely 2021. augusztus 1-én, a német Die Zeitnak azt nyilatkozta: "morális kötelességünk" a menedékkérők jogainak biztosítása, de a migráció támogatását nem írják a plakátra, mert azzal nem lehet választást nyerni.

Ugyancsak emlékezetes, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország Kormánya gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez, a Demokratikus Koalíció közölte: tenni fognak arról, hogy a referendum érvénytelen és eredménytelen legyen, Gyurcsány Ferenc pedig "szégyenteljesnek" nevezte a gyermekeket érintő szexuális propaganda megakadályozását célzó jogszabályt.

Ehhez hasonlóan Márki-Zay az amerikai Newsweek magazin hasábjain úgy foglalt állást a témában, hogy "hagyományos konzervatívként" és "katolikusként" támogatója az "Orbán által támadott" LMBTQ-közösségeknek.

Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a szóban forgó interjúban a baloldal miniszterelnök-jelöltje kifejtette: "helyrehozza" az ország kapcsolatait Brüsszellel, valamint október 23-ai beszédében is megemlítette, hogy – hatalomra kerülése esetén – "az európai szövetségeseink, a NATO iránti lojalitás fogja meghatározni" a külpolitikáját.

A nemzetállamok mozgásterét szűkítő, Brüsszel javára történő hatáskör-átruházásra irányuló kezdeményezések szintén a baloldal "hagyományos" politikai eszköztárába tartoznak, többek között Gyurcsány Ferenc 2019-es meglátása szerint "ha Európa sikeres akar lenni, csak egy út lehetséges: az európai népek még szorosabb együttműködése, az Európai Egyesült Államok ügye".

Látható tehát, hogy Márki-Zay Péter a baloldal által korábban kijelölt politikai irányvonal következetes folytatója, aki előválasztási győzelmét követően – a balliberális elitváltásra vonatkozó ígéreteit zárójelbe téve – határozottan elköteleződött Brüsszel elvárásainak "lojális" teljesítése mellett, beleértve a bevándorlók jogainak érvényre juttatását is. Márki-Zay Péter a 2010 előtti baloldali politika szolgálatában A hódmezővásárhelyi polgármester "fordulatát" jelzi, hogy az október 23-án elmondott beszédében Gyurcsány Ferenccel kötött szövetségét is igyekezett legitimálni.

Márki-Zay ennek kapcsán a kommunista, de idővel "jó oldalra állt" Nagy Imre 1956-os szerepvállalását elevenítette fel, utalva arra, hogy úgy lehet győzelmet aratni, ha "nem azt nézzük, hogy kik állnak mellettünk, hanem hogy kik állnak velünk szemben".

Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy Márki-Zay Péter ezt követően kijelentette, hogy a jobboldal 12 év alatt nem tudott "semmit rábizonyítani Gyurcsány Ferencre", valamint az amerikai tőzsdespekuláns védelmében megjegyezte, hogy az EU-nak évente egymillió migráns befogadását javasló "Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani".
Márki-Zay Péter karrierpolitikusként felismerte, hogy a baloldali pártok támogatását akkor őrizheti meg, ha maradéktalanul magáévá teszi ezen politikai erők retorikáját és üzeneteit. Ez a lépése ugyanakkor azt is jelenti, hogy Márki-Zay Péter az ellenzék valódi megreformálása helyett pusztán a baloldali politika folytatására tud garanciát nyújtani.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-07 | 14:06
VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

  • Továbbra is locsolná az olajat a tűzre Márki-Zay.
Bel 2022-01-10 | 11:14
MigránsTaxi és határsértők rendőrkézen

MigránsTaxi és határsértők rendőrkézen

  • Battonya belterületén 2022. január 10-én 3 óra 30 perc körül feltartóztattak a rendőrök három külföldit, akik indiai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
  • Nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.
  • Emellett néhány órával később igazoltattak egy román állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú személyautóval közlekedett, és a gyanú szerint segíteni akart a határsértőknek abban, hogy illegálisan eljussanak Nyugat-Európába.
  • A rendőrjárőrök előállították a határsértőket a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indult ellenük.
  • A 33 éves román férfi ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.
Bel 2022-05-06 | 10:24
Határvédelem: Megállítottak 4 migránsbandát és elfogtak egy MigránsTaxit

Határvédelem: Megállítottak 4 migránsbandát és elfogtak egy MigránsTaxit

  • Bács-Kiskun megyében 57 határsértőt tartóztattak fel és őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki 20 migránst szállított az éjszaka.
Bel 2021-08-01 | 21:08
Fekete-Győr márciusban még Cseh Katkát is elszámoltatta volna

Fekete-Győr márciusban még Cseh Katkát is elszámoltatta volna

  • Magyarország többé nem lehet következmények nélküli ország - mondta.
Bel 2022-02-15 | 13:19
Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

  • Feszes munkatempó.
  • Azt mondta Bohár Dánielnek, hogy április 3. után kevesebb dolga lesz, mint most a kampányban.
  • Hont András ellenzéki publicistát pedig a Fidesz ügynökének tartja, akinek "nagyon jól fizet", hogy néha őt kritizálja.
  • A saját fasisztázós mondatától pedig elhatárolódott.
  • A szellemi végkimerültség jelei mutatkoznak Márki-Zay Péteren, lehet, hogy túl nagy rá ez a miniszterelnök-jelölti kabát.
Bel 2021-09-14 | 09:58
A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás

A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás

  • A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.
Bel 2021-06-02 | 11:42
Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

  • A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre - írja a BLIKK.
  • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnapi napon végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd vett őrizetbe egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén – írja a Fővárosi Főügyészség.
  • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.
Bel 2021-06-22 | 11:25
Annyira belegabalyodtak a hazugságokba a Fővárosnál a dugók miatt, hogy a város vezetői már azt sem egyeztetik, egyfélét hazudjanak

Annyira belegabalyodtak a hazugságokba a Fővárosnál a dugók miatt, hogy a város vezetői már azt sem egyeztetik, egyfélét hazudjanak

  • Múlt héten Karácsony az M0-s elkerülőre mutogatott a Budapest belvárosában sosem látott dugók miatt.
  • Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke hétfőn viszont az Astoriát tette felelőssé a forgalmi káosz miatt.