Századvég: Márki-Zay Gyurcsányt és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án

Századvég: Márki-Zay Gyurcsányt és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter előválasztási kampánya során még bátran "ellenzékváltást" hirdetett, magát elitkritikus "konzervatív", "keresztény" jelöltként határozva meg. A hódmezővásárhelyi polgármester kommunikációjában, előválasztási győzelmét követően, azonban látványos baloldali fordulat következett be. A Századvég kiértékelte Márki-Zay Péter CNN-nek, illetve Newsweeknek adott interjúját, illetve az október 23-ai ünnepi beszédét.

A hazai baloldali-liberális pártok politikájában – a Demokratikus Koalícióval az élen – hosszú évek óta nyomon követhető a nemzetközi, globalista orientációjú, progresszív politikához való igazodás, mintakövetés.

Ennek keretében többek között itthon is elősegítenék a nemzetállami keretek lebontását, a bevándorláspárti politika megteremtését, illetve az új identitáspolitika keretei között: az LMBTQ-életformák elvárásainak érvényesülését, a diverzitás, inkluzivitás és pozitív diszkrimináció elveinek népszerűsítését.

Ezek a célok sehol a világon nem részei a konzervatív, jobboldali gondolkodásnak.

Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként mégis, látszólag kritika nélkül azonosul azon baloldali pártok politikai napirendjével, amelyek "leváltását" ígérte, illetve amelyektől igyekezett megkülönböztetni magát. Nem szabad elfelejteni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal az elmúlt években sorozatosan bírálta a nemzeti kormány bevándorláspolitikáját, amely a határok védelmére és a kontrollálatlan migráció megfékezésére irányult.

Hódmezővásárhely polgármestere – folytatva a balliberális "hagyományt" – a CNN-nek adott interjújában kiemelte, hogy "emberséges bánásmódra" lenne szükség a menekültekkel szemben "akárhonnan is érkezzenek hozzánk".

Érdekesség, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely 2021. augusztus 1-én, a német Die Zeitnak azt nyilatkozta: "morális kötelességünk" a menedékkérők jogainak biztosítása, de a migráció támogatását nem írják a plakátra, mert azzal nem lehet választást nyerni.

Ugyancsak emlékezetes, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország Kormánya gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez, a Demokratikus Koalíció közölte: tenni fognak arról, hogy a referendum érvénytelen és eredménytelen legyen, Gyurcsány Ferenc pedig "szégyenteljesnek" nevezte a gyermekeket érintő szexuális propaganda megakadályozását célzó jogszabályt.

Ehhez hasonlóan Márki-Zay az amerikai Newsweek magazin hasábjain úgy foglalt állást a témában, hogy "hagyományos konzervatívként" és "katolikusként" támogatója az "Orbán által támadott" LMBTQ-közösségeknek.

Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a szóban forgó interjúban a baloldal miniszterelnök-jelöltje kifejtette: "helyrehozza" az ország kapcsolatait Brüsszellel, valamint október 23-ai beszédében is megemlítette, hogy – hatalomra kerülése esetén – "az európai szövetségeseink, a NATO iránti lojalitás fogja meghatározni" a külpolitikáját.

A nemzetállamok mozgásterét szűkítő, Brüsszel javára történő hatáskör-átruházásra irányuló kezdeményezések szintén a baloldal "hagyományos" politikai eszköztárába tartoznak, többek között Gyurcsány Ferenc 2019-es meglátása szerint "ha Európa sikeres akar lenni, csak egy út lehetséges: az európai népek még szorosabb együttműködése, az Európai Egyesült Államok ügye".

Látható tehát, hogy Márki-Zay Péter a baloldal által korábban kijelölt politikai irányvonal következetes folytatója, aki előválasztási győzelmét követően – a balliberális elitváltásra vonatkozó ígéreteit zárójelbe téve – határozottan elköteleződött Brüsszel elvárásainak "lojális" teljesítése mellett, beleértve a bevándorlók jogainak érvényre juttatását is. Márki-Zay Péter a 2010 előtti baloldali politika szolgálatában A hódmezővásárhelyi polgármester "fordulatát" jelzi, hogy az október 23-án elmondott beszédében Gyurcsány Ferenccel kötött szövetségét is igyekezett legitimálni.

Márki-Zay ennek kapcsán a kommunista, de idővel "jó oldalra állt" Nagy Imre 1956-os szerepvállalását elevenítette fel, utalva arra, hogy úgy lehet győzelmet aratni, ha "nem azt nézzük, hogy kik állnak mellettünk, hanem hogy kik állnak velünk szemben".

Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy Márki-Zay Péter ezt követően kijelentette, hogy a jobboldal 12 év alatt nem tudott "semmit rábizonyítani Gyurcsány Ferencre", valamint az amerikai tőzsdespekuláns védelmében megjegyezte, hogy az EU-nak évente egymillió migráns befogadását javasló "Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani".
Márki-Zay Péter karrierpolitikusként felismerte, hogy a baloldali pártok támogatását akkor őrizheti meg, ha maradéktalanul magáévá teszi ezen politikai erők retorikáját és üzeneteit. Ez a lépése ugyanakkor azt is jelenti, hogy Márki-Zay Péter az ellenzék valódi megreformálása helyett pusztán a baloldali politika folytatására tud garanciát nyújtani.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-03 | 12:05
Elfogták a fák között bujkáló migránsokat

Elfogták a fák között bujkáló migránsokat

  • A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 3-án 7 óra 5 perckor 15 külföldit tartóztattak fel Mélykút térségében.
  • Az illegális migránsok indiai, bangladesi és afgán állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
 
Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

  • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
  • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-10-13 | 14:55
Karácsony szerint Gyurcsány SMS-ekben szokta zsarolni

Karácsony szerint Gyurcsány SMS-ekben szokta zsarolni

  • Gyurcsány visszaszólt, hogy hozza akkor azokat nyilvánosságra.
Bel 2022-04-08 | 16:33
Elkapták a 22 éves moldáv embercsempészt és migránsait

Elkapták a 22 éves moldáv embercsempészt és migránsait

  • A rendőrök az M1-es autópálya 56-os kilométerszelvényében tartóztattak fel egy magyar honosságú személygépkocsit 2022. április 7-én 22 óra 5 perckor.
  • A járműben egy 22 éves moldáv állampolgárságú embercsempész, valamint 5 fő magát pakisztáni, 1 fő magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Az embercsempésszel szemben a nyomozók büntetőeljárást indítanak.
Bel 2021-12-02 | 09:17
Eddig közel 1 millióan oltakoztak az Oltási Akcióhéten

Eddig közel 1 millióan oltakoztak az Oltási Akcióhéten

  • A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 10 466 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 124 726 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 218 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 902 000 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 795 főre emelkedett.
  • 7450 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az Oltási akcióban eddig összesen 947 ezren vettek fel oltást, közülük 775 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 114 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.
Bel 2021-12-09 | 13:10
15 illegális migránst próbált átcsempészni az ukrán sofőr

15 illegális migránst próbált átcsempészni az ukrán sofőr

  • A Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2021. december 9-én 2 óra 45 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy osztrák honosságú teherautót.
  • A járművet egy ukrán állampolgár vezette, a raktérben 15 külföldi tartózkodott.
  • A magukat szír állampolgárnak valló utasok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.