Demokratikus diktatúra: a DK meg akarja akadályozni, hogy a volt veszprémi elnöke elindulhasson az előválasztáson

Demokratikus diktatúra: a DK meg akarja akadályozni, hogy a volt veszprémi elnöke elindulhasson az előválasztáson
  • Demokratikus.
  • Koalíció.

Veszprémben az ellenzéki pártok a határidőig arról sem tudtak megegyezni, hogy kik indulhassanak el az előválasztáson - tudósít a Telex.

A Veszprém 1. választókerületben, úgy tűnik, a DK megpróbálja megakadályozni, hogy a Momentum támogatásával elindulhasson Katanics Sándor, aki tíz éven át volt a párt veszprémi elnöke, és még 2019-ben is ő volt az ellenzék polgármesterjelöltje.

Gyurcsány Ferenc és a többi párt elnöke fog dönteni a kérdésben.

A Mellár Tamás előválasztástól való visszalépéséhez vezető MSZP és Párbeszéd közötti pécsi konfliktus mellett Veszprémben is megoldhatatlan nehézséget okozott az ellenzéki pártoknak, hogy ki kinek a támogatásával indulhat el a szeptemberi előválasztáson.

A Telex információi szerint a Demokratikus Koalíció (DK) a Veszprém 1. EVK kapcsán fellebbezést nyújtott be az ellenzéki előválasztást koordináló Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy megakadályozzák Katanics Sándornak, a DK volt veszprémi elnökének indulását.

Katanics Sándor tíz éven át vezette a veszprémi DK-t, a Lovassy Gimnázium városszerte jól ismert tanára és volt igazgatója 2019-ben még az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt a végül sikeresen újrázó fideszes Porga Gyulával szemben.

A DK veszprémi alapszervezetei a 2022-es országgyűlési választáson is őt szerették volna indítani, márciusban azonban a DK országos vezetése úgy döntött, hogy nem Katanicsot, hanem egy független jelöltet, a párthoz kevésbé köthető Csonka Balázs civil jelöltet fogja támogatni.

Bár a DK veszprémi alapszervezete megtámadta a döntést, ezt a Gyurcsány Ferenc vezette pártelnökség elutasította, ezután pedig Katanics lemondott a választáselőkészítő szervezői feladatairól.

A konfliktust tovább élezte, hogy egy májusi blogbejegyzésében bírálta az előválasztás kapcsán a pártok közötti egyezkedéseket és visszalépéseket, és ezután a DK-ban fegyelmi eljárás is indult ellene. Katanics időközben úgy döntött, hogy független jelöltként is elindul a választáson. Mivel az előválasztásról szóló ellenzéki megállapodás szerint ezt csak a hat résztvevő párt valamelyikének befogadó nyilatkozatával lehet megtenni, megkereste a Momentumot.

Ők végül nemcsak befogadó nyilatkozatot adtak neki, hanem Katanicsot akarják támogatni az előválasztáson is.

Ez az, amibe a Telex információi szerint a DK nem nyugodott bele, és pénteken az Országos Előválasztási Bizottságnál fellebbezést adtak be saját volt városi vezetőjük indulása ellen. Erre az ad lehetőséget, hogy az ellenzéki pártok korábbi megállapodása szerint a nyilvántartásba vett előválasztási jelöltek végleges regisztrációja előtt még bármelyik párt megfellebbezheti valamelyik jelölt indulását, ha komoly kifogása van.

A fellebbezés az előválasztási megállapodás szerint az ellenzéki pártelnökök elé kerül, vagyis politikai döntést fognak hozni arról, hogy a volt DK-s veszprémi elnök elindulhat-e a Momentum támogatásával. A döntésnek öt napon belül, vagyis a jövő hét elején elvileg meg kell születnie. Az előválasztás korábban is előhozott már személyi konfliktusokat és váratlan átigazolásokat, ezeket azonban a pártok idáig valahogy elsimították, a veszprémi fellebbezés ennyiben egyedi.

"A jelek szerint a DK semmiképpen nem akarja, hogy elinduljak az előválasztáson" – nyilatkozta a Telexnek Katanics Sándor, aki megerősítette nekünk, hogy a párt valóban megfellebbezte az indulását. Mint mondta, amikor a DK nem őt választotta képviselőjelöltnek, a környezetéből és a veszprémi közéletből sokan keresték meg, hogy így is vállalja az indulást. Katanics még ekkor is a DK befogadó nyilatkozatára számított volna, a kérésére azonban nem kapott választ, így végül egy néhány hónapja alapított szervezet, a Civil Bázis Egyesület támogatásával akart független jelöltként indulni.

A Momentumot azért kereste meg, mert az ellenzéki megállapodás értelmében mindenképpen szüksége volt egy befogadó pártra, ők pedig igent mondtak, de mint hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy pártot váltott volna. Katanics arról is beszélt nekünk, hogy augusztus elején felhívta őt Gyurcsány Ferenc, hogy lebeszélje az indulásról, és bár úgy érzi, személyes konfliktusuk nincs, ő nemet mondott a kérésre.

A volt veszprémi DK-s vezető végül a múlt héten lépett ki a pártjából. "Nekem fontos a hitelességem, és úgy érzem, kötelességem elindulni, hogy a környezetemben élőknek és a választóimnak is megfeleljek. 36 éve vagyok tanár, szabadidőmben foglalkozok országos politikával, és ugyanaz a célom, mint az ellenzéki pártoknak: az Orbán-kormány leváltásának elősegítése. A választókkal együtt komolyan vettem, hogy helyben dőljenek el a politikai dolgok" – mondta Katanics Sándor a Telexnek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-17 | 11:40
Továbbra is rendben folyik a 16-18 évesek oltása idehaza

Továbbra is rendben folyik a 16-18 évesek oltása idehaza

  • Miközben Nyugat-Európában még most kezdték oltani az 55-65 éveseket, de továbbra is előnyt élveznek a 65 felettiek és a betegek, Magyarországon már múlt hét óta a regisztrált 16-18 éveseket is oltják.
  • Ezt Magyarország úgy érhette el, hogy keleti oltóanyagokat is beszerzett, 4 millió kínait, és 2 millió oroszt.
  • Továbbra is lehet regisztrálni vakcináért, aki megteszi, azt még akár azon a napon beoltják.
Bel 2021-11-05 | 10:42
A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

  • A baloldalnak több soron felajánlkozó Bige László szenvedélyes vadász, volt, hogy egy trófeáért 24 ezer eurót kellett fizetnie.
  • A Kovászna megyei Komandón óriási vadászházat és vadászterületet is birtokol a baloldali oligarcha.
Bel 2022-02-28 | 12:27
12 szír illegális migránst csempészett a román sofőr

12 szír illegális migránst csempészett a román sofőr

  • A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai lakossági bejelentés alapján 2022. február 28-án 9 óra 10 perckor Pápa külterületén állítottak meg egy német rendszámú autót.
  • A gépjárművet egy román illetékességű 23 éves férfi vezette, és rajta kívül a járműben tartózkodott 12 személy, akik magukat szír állampolgárnak vallották.
  • A kilenc férfi, az egy nő és a két gyermek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • A sofőrt a rendőrök előállították, vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.
  • Az egyenruhások a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális bevándorlók ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.
Bel 2021-11-16 | 19:41
Tarlós karácsonyékról: "naponta összevissza beszélnek"

Tarlós karácsonyékról: "naponta összevissza beszélnek"

  • Az egykori Főpolgármester a rá jellemző éleslátással jellemezte azt a helyzetet, hogy Karácsony hazugságokból hazugságokba menekül naponta.
Bel 2021-06-28 | 10:53
Győztes csapaton ne változtass: Jakabék a tetűcsúszdázó Bírót indítják Szerencsen

Győztes csapaton ne változtass: Jakabék a tetűcsúszdázó Bírót indítják Szerencsen

  • Hiteles embert nem találtatok? – Csak ez az egy tagja van már a Jobbiknak Szerencsen? – Szégyen, gyalázat! – írták a hozzászólók a pártelnök bejelentésére.
Bel 2022-01-19 | 09:15
Átalakul a védettségi igazolvány

Átalakul a védettségi igazolvány

  • Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak, illetve harmadik oltásukat is 6 hónapon belül felvették.
  • A beoltottak száma 6 322 905 fő, közülük 6 066 056 fő már a második, 3 430 445 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 14 890 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 369 974 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 181 715 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 147 573 fő.
  • 2645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-03-21 | 09:23
Nincs pihenés a déli határnál: Migránsbandákat fogtak el az éjszaka

Nincs pihenés a déli határnál: Migránsbandákat fogtak el az éjszaka

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. március 20-án 23 óra és 23 óra 20 perc között Katymár térségében két csoportban összesen 27 külföldit tartóztattak fel.
  • Ma reggel 6 órakor Hercegszántónál újabb 16 határsértőt tartóztattak fel.
  • A magukat szír, török, egyiptomi és iraki állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.