Izrael miniszterelnöke: a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a Delta-variáns ellen

Izrael miniszterelnöke: a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a Delta-variáns ellen

A Pfizer oltóanyagának hatékonysága a Delta-változat ellen "gyengébb", mint azt az egészségügyi tisztviselők remélték - mondta Naftali Bennett miniszterelnök pénteken, miután 858 embernek pozitív lett a koronavírus tesztje - tudósít a Jerusalem Post.

"Nem tudjuk pontosan, hogy a vakcina milyen mértékben segít, de lényegesen kevésbé" - mondta Bennett. A miniszterelnök vezető egészségügyi tisztviselők és miniszterek találkozóját tartotta, hogy megvitassák a vírus kezelésének következő lépéseit az izraeli számok és a Bennett szerint "a Delta mutáció világszerte előretörő ugrása, beleértve az olyan beoltott országokat is, mint Nagy-Britannia, Izrael és az Egyesült Államok" fényében.

Elmondta, hogy "Nagy-Britanniában az elmúlt napokban megugrott a naponta kórházba kerülő gyermekek száma. Ez egy olyan fejlemény, amellyel tisztában vagyunk; racionálisan és felelősen kezeljük". Több mint 5,7 millió izraeli kapott legalább egy oltást a Pfizer vakcinájából, és az ország továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgárok - különösen a tizenévesek - menjenek el az oltásért.

Március óta a legmagasabb számú koronavírusos megbetegedést diagnosztizálták csütörtökön, a tesztek 1,52%-a pozitív - közölte pénteki közleményében az egészségügyi minisztérium.

Miközben a napi megbetegedések számának megugrása folytatódik, a súlyos megbetegedések számának növekedése korlátozott maradt. A fertőzöttek közül 49-en voltak súlyos állapotban, öttel kevesebben, mint egy nappal korábban. Egy héttel korábban, július 10-én 39-en voltak. Áprilisban, amikor a mostani számhoz hasonlóan mintegy 5900 aktív eset volt, több mint 340 beteg volt súlyos állapotban.

A valószínűsíthető magyarázat az, hogy a jelenlegi vírushordozók közül mintegy 2000 iskolás, akiknek a fele teljesen be volt oltva. Mindkét csoportban nagyon valószínűtlen, hogy a betegség súlyos formái alakuljanak ki, bár időnként előfordul. Jelenleg a súlyos állapotú betegek mintegy 60%-a volt beoltva.

"A súlyos beteggé váló esetek százalékos aránya most 1,6%, szemben a 4%-kal a 3. hullám hasonló szakaszában, amikor még nem volt védőoltás" - tweetelte pénteken Eran Segal professzor, a Weizmann Tudományos Intézet számításbiológusa, aki a koronavírus-kabinet tanácsadója. Azt mondta, hogy "az esetek további növekedése esetén sokkal több esetre lesz szükség, mint a 3. hullámban, hogy hasonlóan nagyszámú kritikusan betegszámot érjenek el a kórházakban. Ez jelentősen hozzájárul majd a lakossági szintű immunitáshoz".

A miniszterek több órán át tárgyaltak, és csak röviddel a sábát előtt fejezték be a megbeszélést, és több alapelvben állapodtak meg, amelyek közül az első az otthoni gyorstesztek bevezetése már a jövő héten. Bennett számára a hangsúly a gyorstesztelésen van, amelyet mindenki számára elérhetőnek szeretne látni, hogy a világjárvány idején is folytatódhasson az élet. 
 
A miniszterek megállapodtak továbbá abban, hogy előkészítik a "Happy Badge" bevezetését, amely csak azoknak biztosít belépést esküvőkre és hasonló, 100-nál több vendéget számláló rendezvényekre, akik be vannak oltva, meggyógyultak vagy nemrégiben negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

A rendszer csak olyan beltéri összejövetelekre vonatkozik, ahol ételt és italt szolgálnak fel, és az emberek ülnek és állnak is. A résztvevők számára nem lesz felső határ, és az embereknek maszkot kell viselniük. Az egészségügyi és a közlekedési minisztérium által vezetett közös csoport fogja megvizsgálni a Ben-Gurion repülőtéren alkalmazott irányelveket. Az illetékes hatóságok pedig a koronavírus árnyékában kezdik meg az előkészületeket a nagy ünnepekre és a tanévnyitóra. 

Végül a miniszterek abban is megállapodtak, hogy a kórházak által a koronavírus okozta válság idejére felvett összes alkalmazottat az állami költségvetés elfogadásáig tovább foglalkoztatják. Ez mintegy 600 orvost és 1600 ápolót foglal magában.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-01 | 21:22
Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

 • A Heute kérdezte körbe a 18 éves afgán szomszédait.
 • Sok jót nem mondtak a gyilkosról.
 • Buli, drogok, zaj, szemét.
 • Bécsi önkormányzati lakásban élt az egyik gyilkos, és 2015 óta 20 millió forintnyi segélyt markolt fel.
Bel 2021-06-04 | 09:44

5 238 903 fő a beoltottak száma, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta

 • Péntekre 269 az új fertőzöttet találtak.
 • 26 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.
 • 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-06-17 | 16:34
Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

 • Ausztria július 1-től tart ott, ahol mi április vége óta vagyunk.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

 • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
 • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.
Kül 2021-07-06 | 19:55
Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

 • Karácsony alig két hete járt egy PR-látogatáson a látványosan gyengülő Annalena Baerbocknál.
 • Már akkor is lehetett tudni, hogy Baerbock szénája nem áll jól a diploma és önéletrajzi botrányai miatt, de Karácsony nem tudta felmérni a helyzetet, vagy számtalan tanácsadója nem tájékoztatta megfelelően.
 • Azt remélte, majd német politikai hátszéllel kormányfő lehet Magyarországon, ha a Zöldek adják a kancellárt.
 • És idehaza is bevezetheti a németeket nyomorgató CO2-adókat, ami benne van az áram, az üzemanyagok, és az otthonok fűtésének árában is.
 • Ez sem jött be neki: a zöldek mellett elkötelezett média követeli az üstökös Baerbock visszalépését.