Izrael miniszterelnöke: a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a Delta-variáns ellen

Izrael miniszterelnöke: a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a Delta-variáns ellen

A Pfizer oltóanyagának hatékonysága a Delta-változat ellen "gyengébb", mint azt az egészségügyi tisztviselők remélték - mondta Naftali Bennett miniszterelnök pénteken, miután 858 embernek pozitív lett a koronavírus tesztje - tudósít a Jerusalem Post.

"Nem tudjuk pontosan, hogy a vakcina milyen mértékben segít, de lényegesen kevésbé" - mondta Bennett. A miniszterelnök vezető egészségügyi tisztviselők és miniszterek találkozóját tartotta, hogy megvitassák a vírus kezelésének következő lépéseit az izraeli számok és a Bennett szerint "a Delta mutáció világszerte előretörő ugrása, beleértve az olyan beoltott országokat is, mint Nagy-Britannia, Izrael és az Egyesült Államok" fényében.

Elmondta, hogy "Nagy-Britanniában az elmúlt napokban megugrott a naponta kórházba kerülő gyermekek száma. Ez egy olyan fejlemény, amellyel tisztában vagyunk; racionálisan és felelősen kezeljük". Több mint 5,7 millió izraeli kapott legalább egy oltást a Pfizer vakcinájából, és az ország továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgárok - különösen a tizenévesek - menjenek el az oltásért.

Március óta a legmagasabb számú koronavírusos megbetegedést diagnosztizálták csütörtökön, a tesztek 1,52%-a pozitív - közölte pénteki közleményében az egészségügyi minisztérium.

Miközben a napi megbetegedések számának megugrása folytatódik, a súlyos megbetegedések számának növekedése korlátozott maradt. A fertőzöttek közül 49-en voltak súlyos állapotban, öttel kevesebben, mint egy nappal korábban. Egy héttel korábban, július 10-én 39-en voltak. Áprilisban, amikor a mostani számhoz hasonlóan mintegy 5900 aktív eset volt, több mint 340 beteg volt súlyos állapotban.

A valószínűsíthető magyarázat az, hogy a jelenlegi vírushordozók közül mintegy 2000 iskolás, akiknek a fele teljesen be volt oltva. Mindkét csoportban nagyon valószínűtlen, hogy a betegség súlyos formái alakuljanak ki, bár időnként előfordul. Jelenleg a súlyos állapotú betegek mintegy 60%-a volt beoltva.

"A súlyos beteggé váló esetek százalékos aránya most 1,6%, szemben a 4%-kal a 3. hullám hasonló szakaszában, amikor még nem volt védőoltás" - tweetelte pénteken Eran Segal professzor, a Weizmann Tudományos Intézet számításbiológusa, aki a koronavírus-kabinet tanácsadója. Azt mondta, hogy "az esetek további növekedése esetén sokkal több esetre lesz szükség, mint a 3. hullámban, hogy hasonlóan nagyszámú kritikusan betegszámot érjenek el a kórházakban. Ez jelentősen hozzájárul majd a lakossági szintű immunitáshoz".

A miniszterek több órán át tárgyaltak, és csak röviddel a sábát előtt fejezték be a megbeszélést, és több alapelvben állapodtak meg, amelyek közül az első az otthoni gyorstesztek bevezetése már a jövő héten. Bennett számára a hangsúly a gyorstesztelésen van, amelyet mindenki számára elérhetőnek szeretne látni, hogy a világjárvány idején is folytatódhasson az élet. 
 
A miniszterek megállapodtak továbbá abban, hogy előkészítik a "Happy Badge" bevezetését, amely csak azoknak biztosít belépést esküvőkre és hasonló, 100-nál több vendéget számláló rendezvényekre, akik be vannak oltva, meggyógyultak vagy nemrégiben negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

A rendszer csak olyan beltéri összejövetelekre vonatkozik, ahol ételt és italt szolgálnak fel, és az emberek ülnek és állnak is. A résztvevők számára nem lesz felső határ, és az embereknek maszkot kell viselniük. Az egészségügyi és a közlekedési minisztérium által vezetett közös csoport fogja megvizsgálni a Ben-Gurion repülőtéren alkalmazott irányelveket. Az illetékes hatóságok pedig a koronavírus árnyékában kezdik meg az előkészületeket a nagy ünnepekre és a tanévnyitóra. 

Végül a miniszterek abban is megállapodtak, hogy a kórházak által a koronavírus okozta válság idejére felvett összes alkalmazottat az állami költségvetés elfogadásáig tovább foglalkoztatják. Ez mintegy 600 orvost és 1600 ápolót foglal magában.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-07 | 13:04
Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

  • Nem véletlen, hogy már a legnagyobb, zöld-párti újságok is megüzenték neki: lépjen vissza a német kancellár-jelöltségtől.
Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

  • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
  • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2022-09-30 | 21:18
Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

  • 1975 óta nem volt olyan gyors a pénzromlás, mint 2022-ben.
  • Akkor az olajválsággal küzdött az ország, mint az egész világ.
  • Az infláció kiváltó oka ott is a vágtató energiaár.
Kül 2023-01-30 | 15:46
A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

  • Erről akkor kezdtek el okoskodni, hogy bejelentették: Challenger 2-eseket adnak át Ukrajnának.
  • Tetszettek volna előbb gondolkodni.
Kül 2021-05-14 | 16:00
Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

  • A bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, vagyis azt, belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.
  • A volt tárcavezetőt többek között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól.
  • Salvinire azonban vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik migránscsoport feltartóztatását érinti.
  • Akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt.
  • A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Kül 2021-06-01 | 08:30
Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

Élő egyenesben, kamera előtt hugyozott a kanadai liberális képviselő, miközben parlamenti konferenciahívásban volt

  • Másodjára fordult vele elő, hogy "véletlenül" meztelen volt, miközben parlamenti konferenciahívásban vett részt.
Kül 2022-10-18 | 14:59
3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

  • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
  • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
  • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
  • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.
Kül 2021-07-16 | 15:57
Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

  • Lesz még "transz terhes" és "nemtelen terhes" emoji is. De lesz herceg, hercegnő, és nemtelen koronás személy is.