Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is
 • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
 • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.

Az előző év azonos hónapjához képest a benzin, a fa és a gabona ára 10,7 százalékkal emelkedett. Az egyik árfelhajtó tényező a fűtőolaj volt - írja a kreiszeitung.de portál.

A fa az új arany - gondolhatnánk, ha a jelenlegi árakat nézzük. A nagy nemzetközi kereslet miatt a nyersanyagárak jelenleg olyan magasságokba szöknek, amelyeket aligha tartottak lehetségesnek. Az USA és Kína a legnagyobb árnövelő tényező, mivel ők többet fizetnek a fáért. Alsó-Szászországban számos építőanyag-kereskedőnek vannak ellátási problémái és üres polcai.

Ez bizarr. Az alsó-szászországi szakmák megrendelőkönyvei tele vannak, mégis néhányuknak rövidtávú munkára kell jelentkezniük. Az ok: anyaghiány van. Ha az építőanyagok rendelkezésre állnak, akkor sokkal drágábbak, mint amire számítottak. A rögzített árral a vállalkozások dilemmában vannak. Az új árakat ugyanis nem lehet egyszerűen áthárítani a vásárlókra. Egyébként a kérdés az: akarnak-e az ügyfelek többet fizetni? A statisztikusok szerint az idén májusban az új építkezések árai 6,4 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában.

A fűrészüzemek nagyfokú kihasználtsága ellenére fahiány van - az árak gyorsan emelkedtek

Egyrészt hiány van fából, bár a fűrészüzemek rekordmennyiségű fát dolgoznak fel. A Német Fűrész- és Faipar Szövetségi Szövetsége szerint tavaly 20 millió köbméter kör- és fűrészárut dolgoztak fel. Ez több mint 80 százalékkal több, mint 2019-ben, és ennek nagy részét a puhafa rönkök teszik ki. A fák ilyen jellegű felhasználása ellenére Németországban fahiány van. Még a gyengébb minőségű lucfenyőre is van kereslet, és az árak megháromszorozódtak. Az elmúlt években a szárazság, a viharkárok vagy a kéregbogárfertőzés miatt megemelkedett a lucfenyő kereslete.

Emellett a fa egyre inkább divatba jön, mint fenntartható építőanyag. Az ácsok pedig már számolnak azzal a ténnyel, hogy a szállítás késhet.

Több mint tíz százalékkal emelkedett a gabona ára

Hasonló képet láthatunk egy ideje a gabona esetében is. A nagykereskedelmi eladási árak 2021 júniusában 10,7 százalékkal emelkedtek 2020 júniusához képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Itt is különösen Kína és az USA okozta az árak meredek emelkedését. Az erdőtüzek vagy a viharok miatti rossz termésmennyiségek növelik a keresletet.

Az előző évhez képest különösen erős áremelkedés volt tapasztalható a törmelék és maradékanyagok nagykereskedelmében (77,6 százalékos plusz), valamint az ércek, fémek és fémalapú termékek nagykereskedelmében (plusz 54,2 százalék). A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a nyers- és fűrészáru (48,4 százalékos növekedés), valamint a gabona, a nyersdohány, a vetőmagok és az állati takarmány (26,9 százalékos növekedés) drágult az előző évhez képest.

Van némi fény az alagút végén. Az olajárak a hét elején kissé csökkentek. Egy hordó (159 liter) északi-tengeri Brent 75,19 dollárba került hétfő reggel. Ez 36 centtel volt kevesebb, mint pénteken. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 34 centtel 74,22 dollárra csökkent.

Egyrészt a nagyhatalmú olajipari szövetség, az OPEC jövőbeli termelési politikájáról szóló vita okozott bizonytalanságot a közelmúltban. Másrészt az olajárakat a koronavírus gyorsan terjedő delta-változata is terhelte.

Július elejéig azonban az olajárak heteken keresztül emelkedtek, egyes esetekben jelentősen. Az emelkedés a korona-oltások előrehaladása és a javuló gazdaság miatt megnövekedett bizalom eredménye volt a piacokon. Az OPEC az év második felében még mindig jelentős keresletnövekedésre számít.

A benzin drágább, mint régóta volt már

A Német Automobil Szövetség (ADAC) adatai szerint hétfőn (július 5-én) a Super E10 napi átlagára 1,54 euró volt literenként, a gázolajé pedig 1,384 euró. Ezzel az árak a 2018 őszi szintre kerültek, és jóval a tavalyi mélypontok fölé, amikor a korona-válság nyomán az olaj- és üzemanyagárak összeomlottak. Még 2020 november elején is több mint 35 centtel olcsóbb volt a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Azóta az árak fokozatosan emelkedtek.

A szövetségi hivatal szerint a magas növekedési ütem részben az úgynevezett bázishatásnak köszönhető. 2020 júniusában a korona-válság miatt az árszint nagyon alacsony volt - az emelkedés most ennek megfelelően magas a tavalyi év azonos hónapjához képest.

A nagykereskedelmi árakat a fogyasztói árinfláció mutatójának tekintik, mivel a vállalatok az áremelkedés egy részét áthárítják a vásárlóikra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-10 | 11:33
Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

 • A Facebookon posztolt képet a volt kormányfő, Gyurcsány korábbi szövetségese, jelenleg Karácsony mentora.
 • A kép alapján egyértelmű, hogy ki dirigál Karácsonynak.
 • Aki a pletykák szerint a pénzt adja a heti tízmilliós kampányköltségekre.
Biznisz 2021-05-17 | 15:46
Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

 • Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek a rovarokból vagy ezek felhasználásával készült élelmiszerek, mert a tagállamok többsége úgy döntött, élelmiszerként is forgalomba hozható a lisztbogár lárvája az Európai Unióban.
 • Magyarország nem támogatta a döntést.
 • A lisztkukac az első élelmiszerként elismert rovarfaj az EU-ban, de rövidesen bővülhet a lista.
 • Az állati élelmezésben régóta szerepelnek az állati fehérjék.
 • A mostani döntéssel azt a falat törték át, hogy közvetlenül a tányérainkra kerülhet-e a lisztkukac.
 • Brüsszel szerint igen, mi több, ez a jövő útja.
Biznisz 2021-06-01 | 05:55
Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

Maszkmutyi, IV. rész: kilőtt a Business Rally Kft. a karácsonyi megrendelés után

 • Cikksorozatban ismerteti a BENNFENTES a fővárosi maszkmutyit, IV. rész.
 • A Fővárostól 247 milliót szakító, eredetileg rendezvény-, konferenciaszervezéssel és marketinggel foglalkozó Business Rally Kft. szabályosan megtáltosodott a Főváros 2020-as megrendelése után.
 • Friss beszámolója alapján a Business Rally pénzügyi eredményei vágtázásba kezdtek.
Biznisz 2021-07-15 | 20:18
A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

 • A felállás a következő: jelentős adófizetői pénzekkel támogatták meg a Moderna vakcinafejlesztését, akik cserébe jelentős áron üzleteltek a dózisokkal.
 • Aztán az ebből keletkező profitok után bőven átlagon alul adóznak és nem is feltétlen ott, ahol zsebre vágták az állami támogatásokat.
 • Becslések szerint a Moderna összesen a bevételei 44 százalékát tudja megtartani az adóparadicsomokba való bejegyzésnek köszönhetően, amely 8 milliárd dollárt teszi ki a cég 2021-re várt 18.4 milliárdos bevételeiből.
Biznisz 2021-06-17 | 11:56
Locatelli is levette a Coca-Colás üvegeket

Locatelli is levette a Coca-Colás üvegeket

 • A cukros üdítők nem tartoznak az egészséges életmódhoz.
 • Új trend van kialakulóban.
Biznisz 2021-05-30 | 12:54
Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.