Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is
  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.

Az előző év azonos hónapjához képest a benzin, a fa és a gabona ára 10,7 százalékkal emelkedett. Az egyik árfelhajtó tényező a fűtőolaj volt - írja a kreiszeitung.de portál.

A fa az új arany - gondolhatnánk, ha a jelenlegi árakat nézzük. A nagy nemzetközi kereslet miatt a nyersanyagárak jelenleg olyan magasságokba szöknek, amelyeket aligha tartottak lehetségesnek. Az USA és Kína a legnagyobb árnövelő tényező, mivel ők többet fizetnek a fáért. Alsó-Szászországban számos építőanyag-kereskedőnek vannak ellátási problémái és üres polcai.

Ez bizarr. Az alsó-szászországi szakmák megrendelőkönyvei tele vannak, mégis néhányuknak rövidtávú munkára kell jelentkezniük. Az ok: anyaghiány van. Ha az építőanyagok rendelkezésre állnak, akkor sokkal drágábbak, mint amire számítottak. A rögzített árral a vállalkozások dilemmában vannak. Az új árakat ugyanis nem lehet egyszerűen áthárítani a vásárlókra. Egyébként a kérdés az: akarnak-e az ügyfelek többet fizetni? A statisztikusok szerint az idén májusban az új építkezések árai 6,4 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában.

A fűrészüzemek nagyfokú kihasználtsága ellenére fahiány van - az árak gyorsan emelkedtek

Egyrészt hiány van fából, bár a fűrészüzemek rekordmennyiségű fát dolgoznak fel. A Német Fűrész- és Faipar Szövetségi Szövetsége szerint tavaly 20 millió köbméter kör- és fűrészárut dolgoztak fel. Ez több mint 80 százalékkal több, mint 2019-ben, és ennek nagy részét a puhafa rönkök teszik ki. A fák ilyen jellegű felhasználása ellenére Németországban fahiány van. Még a gyengébb minőségű lucfenyőre is van kereslet, és az árak megháromszorozódtak. Az elmúlt években a szárazság, a viharkárok vagy a kéregbogárfertőzés miatt megemelkedett a lucfenyő kereslete.

Emellett a fa egyre inkább divatba jön, mint fenntartható építőanyag. Az ácsok pedig már számolnak azzal a ténnyel, hogy a szállítás késhet.

Több mint tíz százalékkal emelkedett a gabona ára

Hasonló képet láthatunk egy ideje a gabona esetében is. A nagykereskedelmi eladási árak 2021 júniusában 10,7 százalékkal emelkedtek 2020 júniusához képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Itt is különösen Kína és az USA okozta az árak meredek emelkedését. Az erdőtüzek vagy a viharok miatti rossz termésmennyiségek növelik a keresletet.

Az előző évhez képest különösen erős áremelkedés volt tapasztalható a törmelék és maradékanyagok nagykereskedelmében (77,6 százalékos plusz), valamint az ércek, fémek és fémalapú termékek nagykereskedelmében (plusz 54,2 százalék). A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a nyers- és fűrészáru (48,4 százalékos növekedés), valamint a gabona, a nyersdohány, a vetőmagok és az állati takarmány (26,9 százalékos növekedés) drágult az előző évhez képest.

Van némi fény az alagút végén. Az olajárak a hét elején kissé csökkentek. Egy hordó (159 liter) északi-tengeri Brent 75,19 dollárba került hétfő reggel. Ez 36 centtel volt kevesebb, mint pénteken. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 34 centtel 74,22 dollárra csökkent.

Egyrészt a nagyhatalmú olajipari szövetség, az OPEC jövőbeli termelési politikájáról szóló vita okozott bizonytalanságot a közelmúltban. Másrészt az olajárakat a koronavírus gyorsan terjedő delta-változata is terhelte.

Július elejéig azonban az olajárak heteken keresztül emelkedtek, egyes esetekben jelentősen. Az emelkedés a korona-oltások előrehaladása és a javuló gazdaság miatt megnövekedett bizalom eredménye volt a piacokon. Az OPEC az év második felében még mindig jelentős keresletnövekedésre számít.

A benzin drágább, mint régóta volt már

A Német Automobil Szövetség (ADAC) adatai szerint hétfőn (július 5-én) a Super E10 napi átlagára 1,54 euró volt literenként, a gázolajé pedig 1,384 euró. Ezzel az árak a 2018 őszi szintre kerültek, és jóval a tavalyi mélypontok fölé, amikor a korona-válság nyomán az olaj- és üzemanyagárak összeomlottak. Még 2020 november elején is több mint 35 centtel olcsóbb volt a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Azóta az árak fokozatosan emelkedtek.

A szövetségi hivatal szerint a magas növekedési ütem részben az úgynevezett bázishatásnak köszönhető. 2020 júniusában a korona-válság miatt az árszint nagyon alacsony volt - az emelkedés most ennek megfelelően magas a tavalyi év azonos hónapjához képest.

A nagykereskedelmi árakat a fogyasztói árinfláció mutatójának tekintik, mivel a vállalatok az áremelkedés egy részét áthárítják a vásárlóikra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2023-12-23 | 14:28
"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

"Teljesen más célok állnak a háttérben" - csata az ukrajnai lítiumért: megdöbbentő beismerés a német CDU képviselőjétől

  • Kezdetben úgy szólt a mese, az orosz-ukrán háború a szabadságért, a demokráciáért és a nyugati értékekért vívott csata.
  • Később egyre több jel utalt arra, hogy a Nyugat nem csupán az elvont értékeiért harcol Ukrajna támogatásával és felfegyverzésével.
  • 2014-ben olyan kormány állt fel a Majdan után, ahol a tagok felének nem volt ukrán állampolgársága, azt csak később vette fel.
  • Már akkor érkeztek hírek a jegybanki aranytartalék közel felének gyors értékesítéséről, az ukrán energetikai cégek privatizációjáról, az ukrán palagáz nyugati, koncessziós kitermeléséről.
  • Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a földkincsének jelentős részét is értékesítette nyugati cégeknek, lengyel és német kutatóintézetek számításai alapján összesen 3,5 millió hektárt.
  • 11 hónappal ezelőtt a BENNFENTES a NEWSWEEK alapján közölte: a háború az ukrán titánkészletért is folyik.
  • Most egy német, honvédelmi és külügyi kérdésekkel foglalkozó képviselő szólta el magát a német közszolgálati ARD televízióban.
  • Szerinte Európa [Németország] nem mondhat le a donyecki és a luhanszki lítiumról, ezért a német népnek támogatnia kell a német politikusokat, hogy még több támogatást adhassanak, mert "teljesen más célok állnak a háttérben".
  • Szükségünk van "saját" lelőhelyekre - fogalmazott.
  • Ugyanez a képviselő erőteljesen ösztönzi és támogatja, hogy a hadrafogható ukrán menekült férfiakat zsuppolják végre haza, harcolni.
Biznisz 2021-10-28 | 10:52
Miközben egymilliárdért vásárolna a Főváros celldömölki ingatlant, ugyanennyiért eladtak egy villát is a budai Kuruclesen

Miközben egymilliárdért vásárolna a Főváros celldömölki ingatlant, ugyanennyiért eladtak egy villát is a budai Kuruclesen

  • És a hozzá tartozó két és fél hektáros területet is eladta a budapesti vezetés, derült ki a szerdai Közgyűlésen.
  • A villát 2017 óta árulták, akkor másfél milliárdért akartak tőle megválni, Karácsonyék most megelégedtek alig több, mint egymilliárd forinttal.
Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

  • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
  • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
  • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
  • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
  • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.
Biznisz 2021-05-16 | 16:55
Tovább terjeszkedik a médiában Soros György: bevásárolta magát a ViacomCBS és a Discovery globális médiavállalkozásokba is

Tovább terjeszkedik a médiában Soros György: bevásárolta magát a ViacomCBS és a Discovery globális médiavállalkozásokba is

  • Újabb nagybevásárlást jelentett be a Soros Fund Management: jelentős részesedést vásárolnak a világ 6. legnagyobb médiacégében, a ViacomCBS-ben.
  • Ez a globális médiavállalkozás tulajdonolja a Paramount Networkot, a Music Televisiont, a COMEDY CENTRAL, a Nickelodeon és a VH1 csatornákat is.
  • Azonban nem csak a ViacomCBS-ben, hanem a Discoveryben is részesedést szerzett a magyar származású spekuláns.
  • A Discoveryhez olyan idehaza is ismert csatornák tartoznak, mint az ANIMAL PLANET, a Travel Channel, az EuroSport, és a TLC.
  • Mint ismert, Soros György médiaalapja, a svájci Media Developement Fund résztulajdonos a 444-et kiadó Zrt-ben is.
  • Ugyanígy Soros György régi támogatója a Magyar Narancs hetilapnak is idehaza.
  • Ugyanez a befektetési alap nemrégiben a szlovák alvilág oligarcháitól vásárolta meg a legnagyobb példányszámú SME szlovák napilapot.
Biznisz 2021-10-05 | 12:05
Évtizedes rekordnövekedést, 8%-ot vár a Takarékbank - ennyit arról az ellenzéki meséről, hogy minden tönkrement

Évtizedes rekordnövekedést, 8%-ot vár a Takarékbank - ennyit arról az ellenzéki meséről, hogy minden tönkrement

  • Évtizedes rekord dőlhet meg idehaza 2021-ben: a Takarékbank 8 százalékos növekedést vár.
  • Magyarország gazdaságilag már jobban teljesít, mint a koronavírus-válság előtt, sok európai országról ez nem mondható el.
  • A 2022-es gazdasági növekedési kilátások is reménykeltőek: akkorra 7%-ot vár a Takarékbank.
  • Az infláció ezzel szemben mársáklődni fog a pénzintézet előrejelzése szerint: az idei 4,7% után jövőre 3,5%-os inflációt várnak.
Biznisz 2021-11-09 | 12:22
A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

  • A videóban arról beszél Gansperger Gyula, hogyan szerzett meg egy ingatlant a fővárosi vagyonkezelőtől Berki Zsolt közbenjárásával.
  • A Wallis egykori csúcsmenedzsere Bajnai Gordon évtizedes bizalmasa.
  • Bajnai egy videóban korábban elmondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választáson.
  • Karácsony szerepe a videón csak annyi volt, hogy lelkesen bólogatott, ahogyan Bajnai őt ajánlotta a választók figyelmébe.