Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is
 • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
 • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.

Az előző év azonos hónapjához képest a benzin, a fa és a gabona ára 10,7 százalékkal emelkedett. Az egyik árfelhajtó tényező a fűtőolaj volt - írja a kreiszeitung.de portál.

A fa az új arany - gondolhatnánk, ha a jelenlegi árakat nézzük. A nagy nemzetközi kereslet miatt a nyersanyagárak jelenleg olyan magasságokba szöknek, amelyeket aligha tartottak lehetségesnek. Az USA és Kína a legnagyobb árnövelő tényező, mivel ők többet fizetnek a fáért. Alsó-Szászországban számos építőanyag-kereskedőnek vannak ellátási problémái és üres polcai.

Ez bizarr. Az alsó-szászországi szakmák megrendelőkönyvei tele vannak, mégis néhányuknak rövidtávú munkára kell jelentkezniük. Az ok: anyaghiány van. Ha az építőanyagok rendelkezésre állnak, akkor sokkal drágábbak, mint amire számítottak. A rögzített árral a vállalkozások dilemmában vannak. Az új árakat ugyanis nem lehet egyszerűen áthárítani a vásárlókra. Egyébként a kérdés az: akarnak-e az ügyfelek többet fizetni? A statisztikusok szerint az idén májusban az új építkezések árai 6,4 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában.

A fűrészüzemek nagyfokú kihasználtsága ellenére fahiány van - az árak gyorsan emelkedtek

Egyrészt hiány van fából, bár a fűrészüzemek rekordmennyiségű fát dolgoznak fel. A Német Fűrész- és Faipar Szövetségi Szövetsége szerint tavaly 20 millió köbméter kör- és fűrészárut dolgoztak fel. Ez több mint 80 százalékkal több, mint 2019-ben, és ennek nagy részét a puhafa rönkök teszik ki. A fák ilyen jellegű felhasználása ellenére Németországban fahiány van. Még a gyengébb minőségű lucfenyőre is van kereslet, és az árak megháromszorozódtak. Az elmúlt években a szárazság, a viharkárok vagy a kéregbogárfertőzés miatt megemelkedett a lucfenyő kereslete.

Emellett a fa egyre inkább divatba jön, mint fenntartható építőanyag. Az ácsok pedig már számolnak azzal a ténnyel, hogy a szállítás késhet.

Több mint tíz százalékkal emelkedett a gabona ára

Hasonló képet láthatunk egy ideje a gabona esetében is. A nagykereskedelmi eladási árak 2021 júniusában 10,7 százalékkal emelkedtek 2020 júniusához képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Itt is különösen Kína és az USA okozta az árak meredek emelkedését. Az erdőtüzek vagy a viharok miatti rossz termésmennyiségek növelik a keresletet.

Az előző évhez képest különösen erős áremelkedés volt tapasztalható a törmelék és maradékanyagok nagykereskedelmében (77,6 százalékos plusz), valamint az ércek, fémek és fémalapú termékek nagykereskedelmében (plusz 54,2 százalék). A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a nyers- és fűrészáru (48,4 százalékos növekedés), valamint a gabona, a nyersdohány, a vetőmagok és az állati takarmány (26,9 százalékos növekedés) drágult az előző évhez képest.

Van némi fény az alagút végén. Az olajárak a hét elején kissé csökkentek. Egy hordó (159 liter) északi-tengeri Brent 75,19 dollárba került hétfő reggel. Ez 36 centtel volt kevesebb, mint pénteken. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 34 centtel 74,22 dollárra csökkent.

Egyrészt a nagyhatalmú olajipari szövetség, az OPEC jövőbeli termelési politikájáról szóló vita okozott bizonytalanságot a közelmúltban. Másrészt az olajárakat a koronavírus gyorsan terjedő delta-változata is terhelte.

Július elejéig azonban az olajárak heteken keresztül emelkedtek, egyes esetekben jelentősen. Az emelkedés a korona-oltások előrehaladása és a javuló gazdaság miatt megnövekedett bizalom eredménye volt a piacokon. Az OPEC az év második felében még mindig jelentős keresletnövekedésre számít.

A benzin drágább, mint régóta volt már

A Német Automobil Szövetség (ADAC) adatai szerint hétfőn (július 5-én) a Super E10 napi átlagára 1,54 euró volt literenként, a gázolajé pedig 1,384 euró. Ezzel az árak a 2018 őszi szintre kerültek, és jóval a tavalyi mélypontok fölé, amikor a korona-válság nyomán az olaj- és üzemanyagárak összeomlottak. Még 2020 november elején is több mint 35 centtel olcsóbb volt a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Azóta az árak fokozatosan emelkedtek.

A szövetségi hivatal szerint a magas növekedési ütem részben az úgynevezett bázishatásnak köszönhető. 2020 júniusában a korona-válság miatt az árszint nagyon alacsony volt - az emelkedés most ennek megfelelően magas a tavalyi év azonos hónapjához képest.

A nagykereskedelmi árakat a fogyasztói árinfláció mutatójának tekintik, mivel a vállalatok az áremelkedés egy részét áthárítják a vásárlóikra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-28 | 11:00
Formálódik a terhelt múltúak koalíciója, mászik vissza a komcsi mélyállam - 17 milliárdos hitelt adott a Questornak 2010 előtt az MFB elnökeként, később nem emlékezett erre, most naná, hogy most Dobrevet támogatja

Formálódik a terhelt múltúak koalíciója, mászik vissza a komcsi mélyállam - 17 milliárdos hitelt adott a Questornak 2010 előtt az MFB elnökeként, később nem emlékezett erre, most naná, hogy most Dobrevet támogatja

 • Zdeborszky György 2015-ben "nem emlékezett" arra, hogy 17 milliárdos hitelt nyújtott MFB-elnökként 2010 előtt a később csődbe ment cégnek.
 • Lassan már csak Laborcz Sándor, Szilvásy György és Galambos Lajos egykori NBH-vezető hiányzik a díszes kompániából, a TEAM Dobrevből.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2021-08-09 | 12:00
Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

Az OECD, az IMF, a japán Nikkei dicséri a magyar válságkezelést, az ellenzék és a propagandamédiája lesajnálja azt

 • Ismerős? Az összes nagy nemzetközi szereplő elismerően szól a magyar válságkezelésről, de az ellenzék és a propagandamédiája szerint kitört az éhhalál.
 • A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most nyáron, soha nem látott szinten a foglalkoztatottság.
 • A gazdasági bővülés meghaladhatja a 6%-ot.
 • A 2010-ben elkezdtett orbáni stratégia - újraiparosítás - a válság után mutatta meg igazán, hogy mennyire hasznos az országnak.
 • Az ipar ugyanis sokkal válságállóbb, mint a szolgáltatási szektor, és gyorsan visszapattan az ipari termelés. Pont, ahogyan idehaza is történik.
 • A belföldi turizmus is kezd talpraállni, idén júliusban 110 milliárd forint volt a forgalom a tavalyi 87 milliárd után, és negyedével nőtt a balatoni vendégéjszakák száma is.
Biznisz 2021-06-01 | 15:11

A 8 éves Növekedési Hitelprogramban eddig 73 ezer vállalkozás jutott 6000 milliárd forintos kedvezményes hitelhez

 • A program az Magyar Nemzeti Bank becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.
 • A koronavírus okozta válság enyhítésére kifejlesztett NHP Hajrá forrásainak harmada kisvállalkozásokhoz, harmada pedig mikrovállalkozásokhoz került.
Biznisz 2021-10-12 | 11:07
A baloldali oligarcha aznap délelőtt tett hűségesküt a baloldalnak, hogy délután az ügyészség megvádolta kenőpénzek elfogadásával

A baloldali oligarcha aznap délelőtt tett hűségesküt a baloldalnak, hogy délután az ügyészség megvádolta kenőpénzek elfogadásával

 • A tegnapi nap bejelentései értelmében érthetővé válik, miért volt fontos Bige László baloldali oligarchának, hogy kinyilvánítsa: bármit kész megadni akár Dobrev Klátának, akár Márki-Zay Péternek.
 • Bige László délelőtt ajánlkozott fel az ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek, délután pedig kijött az ügyészség közelménye: a vádhatóság kétmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolja a baloldali oligarchát.
 • Feltehetően előre értesült arról, megvádolja az ügyészég, így a baloldalt feltétlenül támogató nyilatkozatával elévágott a bejelentésnek.
Biznisz 2021-08-12 | 11:57
Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

Titkolózik Karácsony: nem árulja el, kik fizetik a kampányát

 • A BENNFENTES írt arról, hogy Karácsony utcai plakátokkal és intenzív Google Ad hirdetésekkel is kampányol.
 • Azt, hogy ki támogatta a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet, a Főpolgármester nem hajlandó elárulni.