Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre

Százharminc milliárdos ingatlanbizniszt álmodtak Karácsonyék a Mocsárosdűlőre
  • Egy, a napokban kiszivárgott Anonymus-hangfelvételből kiderül, hogy a korábbi, fideszes városvezetés által védelem alá helyezett Mocsárosdűlő egy részére óriási ingatlanbizniszt álmodott a baloldal.
  • Összesen 334.000 négyzetméteren terveznek ott ingatlanfejlesztést, köztük lakóingatlanokat, vagyis mintegy 1.100 lakást és irodaépületeket.
  • A hangfelvételből kiderül, hogy ugyan lakóingatlanokat nem akart a DK-s polgármester, Kiss László, de meg van vele beszélve, megvan "a deal", hogy ezt mégis akarja, "szeretni fogja".
  • A felvétel nyilvánosságra kerülése után Szabó Tímea helyi országgyűlési képviselő acsarkodó hazudozásba kezdett.
  • Ugyanígy tett Karácsony is, erre válaszul Tarlós István korábbi Főpolgármester megjegyezte, Karácsony annyira sokat hazudozik, hogy fontolóra vette, hogy beperli.
  • A tények cáfolják Szabó és Karácsony állításait, és a háttérben fölsejlik egy hatalmas ingatlanfejlesztés és egy óriási üzlet a Mocsárosdűlőn.

A felvételeken Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszélt, hogy a védett területen több százezer négyzetméternyi ingatlan épülhetne, az építési szabályzatot pedig a befektetők érdekeihez igazítanák. A területet pedig akkor is beépítenék, ha ez helyi ellenállásba ütközne.

Múlt héten pénteken újabb leleplező videót küldött szerkesztőségeknek Anonymus, amelyből az derül ki, hogy a fővárosi önkormányzat a Városháza eladása mellett egy másik gigaprojekt iránt is elkötelezett.

A hangfelvételen a III. kerületi Mocsárosdűlő beépítéséről van szó. Arról az észak-budai telekegyüttesről, amelyen tervezett erdők mellett védett és védelemre érdemes természeti területek is vannak. A látszólag a környezetvédelem mellett kardoskodó Karácsony Gergely és köre ennek az értékes területetnek az egy részét is eladná.

Az egyeztetésről szóló hanganyag bemutatása előtt Anonymus felhívja a figyelmet Szabó Tímea egyik korábbi videójára, amelyen a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy megmentették a Mocsárosdűlőt, oda semmit sem lehet építeni. Cskhogy ez a hangfelvétel további részei szerint egyszerűen nem igaz.

Az üzletemberek arról érdeklődtek, hogy építési szempontból milyen övezet jön létre a Mocsárosdűlőre tervezett fejlesztéssel, Barts pedig rugalmasnak mutatkozott. – Most csináljuk a tervét még TSZT-szinten is – válaszolta. A TSZT rövidítés településszerkezeti tervet takar, amelynek célja általában a településszerkezet és a terület felhasználhatóságának meghatározása. Árazás folyamatban A befektetők arra is kíváncsiak voltak, hogy lakónegyed épülhet-e a területen. – Az Óbudai Egyetem már kinézte magának, hogy egy campust csináljon – közölte a vagyonkezelő vezetője.

A terveket ismertetve kifejtette, hogy a városrészen egy tavat szeretnének létesíteni, és azt is megemlítette, hogy a Mocsárosdűlő területe majdnem akkora, mint a Városliget.

A beszélgetésben elhangzottak alapján úgy tűnik, mintha a felek az elkészült látványterveket vagy egy térképet nézegetnének, a vagyonkezelő vezetője pedig bemutatja, hogy hol lennének az irodák, hol a lakóházak és hol van a vasútállomás. Barts kiemelte, "a terület árazása folyamatban van". A barter – Itt nagy valószínűséggel azt fogom képviselni, hogy ne pénzért adjuk el az ingatlanokat, hanem épületet kérjünk érte – mondta a vagyonkezelő vezetője tárgyalópartnereinek, hozzátéve, hogy a területen 1100 lakást lehet felhúzni, és "mondjuk" 150 lakást kérne cserébe.

– Ütemekben csináljuk, ha az első 200 lakásra van építési engedély, akkor építsd fel, és adjál érte 25 lakást. Ha az teljesen kóser, akkor mehetünk tovább a következő ütemre – ecsetelte Barts megjegyezve, hogy akkor nem eladta az ezüstöt, hanem beváltotta. A befektetők képviselője ekkor meg is jegyezte, hogy "ez egy ilyen bárter (sic!) konstrukció". A szövegrészletből az ugyanakkor nem derült ki, hogy a fővárosi önkormányzat milyen célból kérne felépített lakásokat a telkekért cserébe. Bartsot arról is kérdezték, hogy mikor tervezi nyélbe ütni az üzletet.

– A Mocsárosdűlővel kapcsolatban most az a mondás, hogy ez a része beépülhet, és olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni – jelentette ki a felvételen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója a III. kerületi zöldterületről, arra utalva, hogy ennyi lehet a felhúzott ingatlanok felületének nagysága az emeleteket is beleszámítva. A területet 14 hektárnyira – 140 ezer négyzetméterre – becsülte.

Arra a közbevetésre, hogy ez megtörténhet-e még az idén, a vagyonkezelő vezetője közölte: – Nem. Azért az nem jó, hogy ha az ember mind a négy lányát egyszerre akarja kiházasítani, mert túl nagy a kínálat és kevés a kereslet. Hozzátette: a projekthez szükséges mennyiségű pénzzel kevesen rendelkeznek a magyar piacon.

A következő beszélgetésrészletben az egyik tárgyaló fél felvetette, hogy a III. kerület nem szeretne több lakást a területen. Erre Berki Zsolt, az úgynevezett jutalékos rendszer kulcsszereplője közbeszólt: "Szeretni fog." Barts pedig úgy fogalmazott: "Itt egymás kezébe csaptunk."

Kifejtette: a III. kerület ugyan nem szeretne több lakást, mert azzal kommunális fejlesztés jár, iparűzésiadó-bevétel viszont nem. Ugyanakkor sietett megjegyezni, hogy tekintettel arra, hogy ez egy parkos, Városliget-jellegű rész, egy vegyes funkciójú terület, "itt a Kiss Lacival megvan a deal, hogy itt lehet lakás". A vagyonkezelő vezetője egyértelműen arra utalt, hogy Kiss László, a kerület DK-s polgármestere már rábólintott a beépítésre.

Erre egyébként nem csak a hangfelvétel szolgáltat közvetett bizonyítékot: Bús Balázs, a kerület korábbi fideszes polgármestere idén tavasszal javasolta DK-s utódjának, Kiss Lászlónak és a helyi képviselő-testületnek, hogy a Mocsárosdűlő titokban beépíteni szándékozott részét is minősítsék át zöldterületre, ám javaslatát meglepő gyorsasággal söpörték le az asztalról.

A vagyonkezelő vezetője az egyeztetésen végül ismertette partnereivel a főbb számokat, mint mondta, ha az úgynevezett "A" változattal számolnak, akkor 344 ezer négyzetméternyi új, többszintes ingatlan épülhet a területen.
Azt már Bús Balázs Facebook-bejegyzéséből tudhatja a nagyközönség, hogy a Mocsárosdűlőt nem Szabó és Karácsony, hanem az előző vezetés rendelt el változtatási tilalmat.

"A Mocsáros-dűlőre én rendeltem el változtatási tilalmat, ez van a mai napig érvényben. Kár úgy tenni, mintha nem mi védtük volna meg. Ez a tény. Senki nem tervezett ide lakóparkot, egészen addig, amíg a pártelnöktársa, Karácsony Gergely vezette főváros ki nem jelentette, hogy a Mocsáros-dűlő 268 ezer négyzetméterén megszünteti a zöld felületet lakás/iroda és egyéb ingatlanfejlesztés céljából. A vagyonkezelő vezetője kijelentette, hogy Kiss Lászlóval megvan a "deal", épülhet a Mocsárosra lakópark. Ez hallható, még akkor is, ha kedves Tímea a homokba dugja a fejét" - írja a korábbi kerületi polgármester.
A BENNFENTES pedig körbekérdezte az ingatlanos szakmát, egy ekkora volumenű "deal", azaz 334.000 négyzetméternyi ingatlanfejlesztés mennyit fialhat a jelenlegi budapesti piacon. A megkérdezettek közül volt, aki rávágta, "ez igazi aranybánya", mert ekkora felületen fejleszteni nem sehol sem lehet Budapesten, és fajlagosan annál kisebbek a költségek, minél nagyobb területen lehet építkezni.

A szakma egybevágó véleménye szerint jelenleg Budapesten körülbelül 800-850.000 forint egy négyzetméternyi lakóingatlan fejlesztése, és olyan 700-750.000 forint egy irodaépületé. Vagyis ha 800 ezres átlagárral számolunk négyzetméterenként, és ezt felszorozzuk azzal a 334.000, a tervek szerint beépítendő négyzetméterrel amiről a hangfelvételen is szó esik, akkor egy összességében 267 milliárd forintos ingatlanfejlesztés terve körvonalazódik.

Azonban ennek az értékesítési ára már nem ennyi, hanem jóval több. Jelenleg Budapesten az újépítésű lakóingatlanok, lakóparki lakások négyzetméterára bőven felül van a milliós négyzetméteráron. Ezt persze az elhelyezkedés, a lakások műszaki színvonala, elhelyezkedése módosítja, de a Mocsárosdűlő egy érintetlen zöldövezet, közvetlenül a felkapott Aranyhegy és Rómaifürdő mellett, ami inkább fölfelé húzza az árakat.

A 334.000 négyzetméter beépítendő területre bátran lehet 1.200.000 forintos értékesítési árral számolni. Azaz a 334.000 négyzetméter beépített ingatlan eladási ára már 400 milliárd forint felett van.

Karácsonyék, és a mögöttük álló özleti kör tehát egy igazán nagyot akar szakítani a Városliget-méretű Mocsárosdűlő egy részének beépítésével.

130 milliárd az az apró, amiért már ők is lehajolnak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-04 | 11:54
Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

Karácsonyék dobra vernék a Városháza épületét?

  • Az Index információi szerint vevőt keres a Városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a Főváros vezetése.
  • Karácsony tagad, de az Index szerint a fővárosi koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a Főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.
  • Vagyis ahogyan az régóta tudott dolog Budapesten, a valódi döntéseket nem Karácsony hozza meg, ő csak a kirakat-fiú szerepét játssza ebben a bizniszben.
Biznisz 2022-10-18 | 16:03
A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

  • Az Omicron-variáns tüskefehérjét illesztették össze az eredeti, wuhani vírustörzzsel.
Biznisz 2021-09-17 | 19:34
Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

  • Ilyen nincs.
  • Bajnai Gordon, a nagytőke embere Jámbor Andrást, a kriptokommunista Mérce.hu egykori főszerkesztőjét, jelenleg városházi alkalmazottat támogatja az előválasztáson.
  • Köszönöm Bajnai Gordon támogatását az előválasztáson! - írta Jámbor a közösségi oldalán.
Biznisz 2021-11-07 | 21:22
Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

  • Anonymus megnevezett egy, a Főváros által nemrégiben eladott ingatlant, hogy igazolja azon állításait, a Főváros Vagyonkezelőjéhez Berki Zsolt "intéző" emberként (lobbistaként) bejáratos.
  • Berki Zsolt ugyanis a Városháza eladásának ügyében is érintett, de a Főváros vezetése letagadta, hogy tudná, ki az a Berki Zsolt.
  • Az interneten elérhető adatok szerint a 232340/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan, és az Anonymus videójában megszólaló férfi által megszerzett telek egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telekre utal.
  • Ezt az ingatlant a férfi elmondása szerint Berki Zsolt segített neki megszerezni.
  • Az ingatlan vételára bruttó 101 millió volt a Főváros saját honlapja szerint.
  • Vagyis elég nehezen védhető, hogy Berki Zsoltot senki sem ismeri a Városházán.
Biznisz 2022-02-24 | 12:13
Török Gábor bérelemző hazudik

Török Gábor bérelemző hazudik

  • Az ember, aki évtizedek óta él egyrészt-másrészt elemzésekből, Facebook-oldalán hazudik a magyar miniszterelnökről.
Biznisz 2021-07-15 | 20:18
A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is adóparadicsomokban parkoltatja a járványon keresett milliárdjait

  • A felállás a következő: jelentős adófizetői pénzekkel támogatták meg a Moderna vakcinafejlesztését, akik cserébe jelentős áron üzleteltek a dózisokkal.
  • Aztán az ebből keletkező profitok után bőven átlagon alul adóznak és nem is feltétlen ott, ahol zsebre vágták az állami támogatásokat.
  • Becslések szerint a Moderna összesen a bevételei 44 százalékát tudja megtartani az adóparadicsomokba való bejegyzésnek köszönhetően, amely 8 milliárd dollárt teszi ki a cég 2021-re várt 18.4 milliárdos bevételeiből.
Biznisz 2021-09-10 | 11:33
Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

Karácsony kampányának fő finanszírozója, Bajnai Gordon magához rendelte Karácsonyt

  • A Facebookon posztolt képet a volt kormányfő, Gyurcsány korábbi szövetségese, jelenleg Karácsony mentora.
  • A kép alapján egyértelmű, hogy ki dirigál Karácsonynak.
  • Aki a pletykák szerint a pénzt adja a heti tízmilliós kampányköltségekre.