Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását
  • "Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" - kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke.
  • Később a közép- és kelet-európai népek bátorságát és kitartását dicsérte a beszélgetés során.
  • Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges".
  • Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.
  • Schäuble világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.

Németországnak több tiszteletet kell mutatnia Közép- és Kelet-Európa iránt, és abba kell hagynia a kioktatást és a kontinens mindentudójaként való viselkedést - tudósít a POLITICO

"Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke a Bundestag óriási gyepére néző irodájában, mielőtt a közép-európai népek "bátorságát és kitartását" dicsérné. "Gondoljatok Vaclav Havelre!" - mondja. 

Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges" - tette hozzá, mutatóujját a levegőbe bökve.

Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.

Mi a helyzet tehát azzal, hogy a jogállamiság itt és most veszélyben van? 

"Teljesen legitim, hogy véleménykülönbségek legyenek" - mondja. "Amikor találkozom [Orbán Viktor] magyar miniszterelnökkel, pontosan elmondom neki, hogy szerintem mit csinál rosszul".

Végső soron az európai bíróságokon múlik, hogy hol vannak a határok, még akkor is, ha Németországról van szó - tette hozzá. 

Egy olyan időszakban, amikor Közép-Európa nagy része által a demokratikus normák semmibe vétele, az LMBTQ+ közösség elleni támadások, és általában véve az EU által a világ többi része felé vetített progresszív kép aláásása miatt Európa rosszul fest a külvilág száméra, Schäuble megértő hangulata a keleti országokkal szemben egyesek számára kissé elrugaszkodottnak tűnhet. Pedig az ő világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.

"Meg kell változtatnunk azt a hozzáállást Európában, hogy mindenki azt gondolja, hogy ő a jobb, a többiek pedig nem olyan nagyszerűek" - mondta. 

Bárki, aki úgy emlékszik Schäublera, mint Görögország és az euróövezet más költségvetési bűnözőinek gyilkosára az adósságválság idején - amely egy évtizeddel ezelőtt majdnem elsüllyesztette a közös valutát -, megkérdezheti, hogy most a fazék vagy a kanna szerepét játssza-e. Akkoriban, német pénzügyminiszterként egész Dél-Európában a szűkmarkú, arrogáns németek megtestesítőjeként rágalmazták. Még a görög szélsőbaloldal poszterfiújaként is szolgált a 2015-ös sikeres népszavazási kampányban, amelynek célja a görög mentőcsomag feltételeinek elutasítása volt.

De Schäuble tetteit akkor is, mint most, egy nemes indíttatás szülte (legalábbis a saját fejében): Európa védelme és megőrzése.

Mély céltudatosság

Bármit is gondoljunk Schäubleról - és sok kritikusa van Németországon belül és kívül egyaránt -, kevesen vitatják, hogy a legjobban a kötelességtudat jellemzi őt.  

1972 óta megszakítás nélkül parlamenti képviselő, és ezzel messze ő a Bundestag leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja. Karrierjét még egy merénylő golyója sem tudta megállítani - 1990-ben egy elmebeteg férfi lőtte meg a kampánykörúton. Bár azóta is kerekesszékben ül, úgy tűnik, az ellene elkövetett merénylet csak elmélyítette a céltudatosságát.  

A merénylet után Schäuble, aki sok kollégájához hasonlóan jogot tanult, irányította Nyugat- és Kelet-Németország újraegyesítését, különböző minisztériumokat vezetett, sőt pártja, a Kereszténydemokraták (CDU) vezetője is volt. Sokan Helmut Kohl trónörököseként tekintettek rá. De Schäuble minden álmát, hogy kancellár legyen, összetörte egy pártfinanszírozási botrány, amely 2000-ben arra kényszerítette, hogy lemondjon a CDU vezetői posztjáról. Utódja egy Angela Merkel nevű ambiciózus feltörekvő lett. 

Annak ellenére, hogy Schäuble többször összeütközésbe került Merkellel a Görögország euróból való kivezetésétől kezdve a menekültpolitikáig mindenben, Schäuble hű maradt hozzá.

Ezt az odaadást nem mindig viszonozták. Merkel megtagadta Schäuble álmát, hogy német elnök legyen, többször is átadta másnak a lehetőséget. Aztán 2017-ben arra kérte, hogy cserélje el pénzügyminisztériumi állását a Bundestag elnöki posztjára. Bár protokollárisan ez a második legmagasabb tisztség az országban (az elnök után), ez egy nagyrészt adminisztratív szerep, amely magában foglalja a parlament főbírójának szerepét. 

Ennek ellenére Schäuble, tekintélyének köszönhetően, új presztízst kölcsönzött a tisztségnek. Sikerült megfékeznie a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért nevű csoport, a Bundestag jelenleg legnagyobb ellenzéki csoportját is.

A CDU belpolitikájában is aktív maradt. Miután idén nem sikerült egykori pártfogoltját, Friedrich Merzt pártelnökké kinevezni, Schäuble harcba szállt a győztes Armin Laschetért, és segített neki megszerezni a konzervatív blokk kancellárjelöltségét a CDU bajor testvérpártjának vezetője ellenében.   

Még ha Schäuble tettekben meg is testesíti a közmondásos jó katonát, nem riad vissza attól, hogy elmondja a világnak, mit érez valójában. 

A hatalmas fogadószobájában - amelyet a német császár palotáját egykor díszítő nagy sas szobor másolata díszít -, adott interjú során célba vette Európa migrációs politikáját, mondván, hogy mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok kudarcot vallottak. Szerinte Európának rugalmasabban kell viszonyulnia az egyes tagállamok valóságához, különösen akkor, amikor bizonyos etnikai vagy vallási csoportokat kell elutasítani.

"Ha valaki azt mondja, hogy 'országunk hagyományai szerint nehéz megmagyarázni a lakosságunknak, hogy nagy számban fogadunk be muszlimokat vagy muszlim országokból érkező embereket', akkor azt kellene mondani, hogy 'oké, akkor beszéljünk arról, hogyan tudnátok még hozzájárulni'" - mondta Schäuble. 

Megismételte továbbá aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok hogyan tervezik elkölteni az EU világjárvány helyreállítási alapjából kapott pénzt.

"Ha ezt a 750 milliárd eurót a költségvetésben lévő lyukak betömésére fordítjuk ahelyett, hogy a jövőbe történő beruházásokra fordítanánk, akkor nem lesz semmi különbség" - figyelmeztetett. 

Bár az adósságválság idején gyakran az eurózóna 'Dr. No'-jaként karikírozták, Schäuble - pártjában sokakkal ellentétben - soha nem zárta ki a közös adósság kibocsátását önmagában, de csak addig, amíg nincs közös gazdaság- és költségvetési politika, valamint megfelelő végrehajtás annak biztosítására, hogy az országok ne költsenek a lehetőségeiken felül.

"Támogatom a több Európát, de akkor Európának meg kell adni a szükséges hatásköröket" - mondta. 

Mivel azonban egy ilyen Európa megkövetelné, hogy a tagállamok lemondjanak a még meglévő legerősebb befolyásukról - a pénztárca feletti hatalomról -, Schäuble álomforgatókönyve valószínűleg nem fog egyhamar megvalósulni. 

Ennek ellenére Schäuble optimizmusának adott hangot Európa jövőjét illetően, és üdvözölte az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálódását Joe Biden elnök vezetésével. Jelezte, hogy támogatja a Kínával szembeni keményebb vonalat, keményebbet, mint amit Merkel vagy Laschet hangoztatott. 

"Senki sem próbálhatja uralni a világot" - mondta, és azt mondta, hogy Kínának be kell tartania a nemzetközi megállapodásokat. "Amerikának több európai partnerségre van szüksége, és amikor az amerikaiaknak igazuk van, akkor nekik van igazuk". 

Schäuble az elkövetkező években biztosan hallatja majd szókimondó hangját Kínával, Európával és számos más kérdéssel kapcsolatban. A szeptemberi általános választásokon ismét az ő neve kerül majd a szavazólapok élére délnyugat-németországi választókerületében. 

Bár Németországban népszerűbb, mint valaha, Schäuble nem nyilatkozott arról, hogy szándékában áll-e a Bundestag elnöke maradni, és csak annyit mondott: "Élvezem a munkát".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-02 | 22:12
Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

  • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
  • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
  • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

  • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
  • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

  • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
  • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
  • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
  • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2022-03-11 | 11:23
Orbán elérte, hogy a szankciók ne terjedjenek ki az olaj- és gázszállításokra

Orbán elérte, hogy a szankciók ne terjedjenek ki az olaj- és gázszállításokra

  • Versaillesben tárgyaltak Európa kormányfői az ukrán válságról.
  • Macron elnök azzal a javaslattal érkezett a találkozóra, hogy a szankciókat terjesszék ki az olaj- és gázszállításokra is.
  • Ez elképzelhetetlenül megemelte volna Európában a földgáz, a benzin, és a gázolaj árát.
  • Radikális ármelkedést okozva ezzel minden szektorban.
  • Éjjel sikerült ezt megakadályozni, így a szankciós politikába nem kerülnek be az energiahordozók, Magyarország ellátása a jövőben is biztosított.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

  • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
  • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.