Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását
 • "Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" - kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke.
 • Később a közép- és kelet-európai népek bátorságát és kitartását dicsérte a beszélgetés során.
 • Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges".
 • Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.
 • Schäuble világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.

Németországnak több tiszteletet kell mutatnia Közép- és Kelet-Európa iránt, és abba kell hagynia a kioktatást és a kontinens mindentudójaként való viselkedést - tudósít a POLITICO

"Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke a Bundestag óriási gyepére néző irodájában, mielőtt a közép-európai népek "bátorságát és kitartását" dicsérné. "Gondoljatok Vaclav Havelre!" - mondja. 

Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges" - tette hozzá, mutatóujját a levegőbe bökve.

Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.

Mi a helyzet tehát azzal, hogy a jogállamiság itt és most veszélyben van? 

"Teljesen legitim, hogy véleménykülönbségek legyenek" - mondja. "Amikor találkozom [Orbán Viktor] magyar miniszterelnökkel, pontosan elmondom neki, hogy szerintem mit csinál rosszul".

Végső soron az európai bíróságokon múlik, hogy hol vannak a határok, még akkor is, ha Németországról van szó - tette hozzá. 

Egy olyan időszakban, amikor Közép-Európa nagy része által a demokratikus normák semmibe vétele, az LMBTQ+ közösség elleni támadások, és általában véve az EU által a világ többi része felé vetített progresszív kép aláásása miatt Európa rosszul fest a külvilág száméra, Schäuble megértő hangulata a keleti országokkal szemben egyesek számára kissé elrugaszkodottnak tűnhet. Pedig az ő világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.

"Meg kell változtatnunk azt a hozzáállást Európában, hogy mindenki azt gondolja, hogy ő a jobb, a többiek pedig nem olyan nagyszerűek" - mondta. 

Bárki, aki úgy emlékszik Schäublera, mint Görögország és az euróövezet más költségvetési bűnözőinek gyilkosára az adósságválság idején - amely egy évtizeddel ezelőtt majdnem elsüllyesztette a közös valutát -, megkérdezheti, hogy most a fazék vagy a kanna szerepét játssza-e. Akkoriban, német pénzügyminiszterként egész Dél-Európában a szűkmarkú, arrogáns németek megtestesítőjeként rágalmazták. Még a görög szélsőbaloldal poszterfiújaként is szolgált a 2015-ös sikeres népszavazási kampányban, amelynek célja a görög mentőcsomag feltételeinek elutasítása volt.

De Schäuble tetteit akkor is, mint most, egy nemes indíttatás szülte (legalábbis a saját fejében): Európa védelme és megőrzése.

Mély céltudatosság

Bármit is gondoljunk Schäubleról - és sok kritikusa van Németországon belül és kívül egyaránt -, kevesen vitatják, hogy a legjobban a kötelességtudat jellemzi őt.  

1972 óta megszakítás nélkül parlamenti képviselő, és ezzel messze ő a Bundestag leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja. Karrierjét még egy merénylő golyója sem tudta megállítani - 1990-ben egy elmebeteg férfi lőtte meg a kampánykörúton. Bár azóta is kerekesszékben ül, úgy tűnik, az ellene elkövetett merénylet csak elmélyítette a céltudatosságát.  

A merénylet után Schäuble, aki sok kollégájához hasonlóan jogot tanult, irányította Nyugat- és Kelet-Németország újraegyesítését, különböző minisztériumokat vezetett, sőt pártja, a Kereszténydemokraták (CDU) vezetője is volt. Sokan Helmut Kohl trónörököseként tekintettek rá. De Schäuble minden álmát, hogy kancellár legyen, összetörte egy pártfinanszírozási botrány, amely 2000-ben arra kényszerítette, hogy lemondjon a CDU vezetői posztjáról. Utódja egy Angela Merkel nevű ambiciózus feltörekvő lett. 

Annak ellenére, hogy Schäuble többször összeütközésbe került Merkellel a Görögország euróból való kivezetésétől kezdve a menekültpolitikáig mindenben, Schäuble hű maradt hozzá.

Ezt az odaadást nem mindig viszonozták. Merkel megtagadta Schäuble álmát, hogy német elnök legyen, többször is átadta másnak a lehetőséget. Aztán 2017-ben arra kérte, hogy cserélje el pénzügyminisztériumi állását a Bundestag elnöki posztjára. Bár protokollárisan ez a második legmagasabb tisztség az országban (az elnök után), ez egy nagyrészt adminisztratív szerep, amely magában foglalja a parlament főbírójának szerepét. 

Ennek ellenére Schäuble, tekintélyének köszönhetően, új presztízst kölcsönzött a tisztségnek. Sikerült megfékeznie a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért nevű csoport, a Bundestag jelenleg legnagyobb ellenzéki csoportját is.

A CDU belpolitikájában is aktív maradt. Miután idén nem sikerült egykori pártfogoltját, Friedrich Merzt pártelnökké kinevezni, Schäuble harcba szállt a győztes Armin Laschetért, és segített neki megszerezni a konzervatív blokk kancellárjelöltségét a CDU bajor testvérpártjának vezetője ellenében.   

Még ha Schäuble tettekben meg is testesíti a közmondásos jó katonát, nem riad vissza attól, hogy elmondja a világnak, mit érez valójában. 

A hatalmas fogadószobájában - amelyet a német császár palotáját egykor díszítő nagy sas szobor másolata díszít -, adott interjú során célba vette Európa migrációs politikáját, mondván, hogy mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok kudarcot vallottak. Szerinte Európának rugalmasabban kell viszonyulnia az egyes tagállamok valóságához, különösen akkor, amikor bizonyos etnikai vagy vallási csoportokat kell elutasítani.

"Ha valaki azt mondja, hogy 'országunk hagyományai szerint nehéz megmagyarázni a lakosságunknak, hogy nagy számban fogadunk be muszlimokat vagy muszlim országokból érkező embereket', akkor azt kellene mondani, hogy 'oké, akkor beszéljünk arról, hogyan tudnátok még hozzájárulni'" - mondta Schäuble. 

Megismételte továbbá aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok hogyan tervezik elkölteni az EU világjárvány helyreállítási alapjából kapott pénzt.

"Ha ezt a 750 milliárd eurót a költségvetésben lévő lyukak betömésére fordítjuk ahelyett, hogy a jövőbe történő beruházásokra fordítanánk, akkor nem lesz semmi különbség" - figyelmeztetett. 

Bár az adósságválság idején gyakran az eurózóna 'Dr. No'-jaként karikírozták, Schäuble - pártjában sokakkal ellentétben - soha nem zárta ki a közös adósság kibocsátását önmagában, de csak addig, amíg nincs közös gazdaság- és költségvetési politika, valamint megfelelő végrehajtás annak biztosítására, hogy az országok ne költsenek a lehetőségeiken felül.

"Támogatom a több Európát, de akkor Európának meg kell adni a szükséges hatásköröket" - mondta. 

Mivel azonban egy ilyen Európa megkövetelné, hogy a tagállamok lemondjanak a még meglévő legerősebb befolyásukról - a pénztárca feletti hatalomról -, Schäuble álomforgatókönyve valószínűleg nem fog egyhamar megvalósulni. 

Ennek ellenére Schäuble optimizmusának adott hangot Európa jövőjét illetően, és üdvözölte az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálódását Joe Biden elnök vezetésével. Jelezte, hogy támogatja a Kínával szembeni keményebb vonalat, keményebbet, mint amit Merkel vagy Laschet hangoztatott. 

"Senki sem próbálhatja uralni a világot" - mondta, és azt mondta, hogy Kínának be kell tartania a nemzetközi megállapodásokat. "Amerikának több európai partnerségre van szüksége, és amikor az amerikaiaknak igazuk van, akkor nekik van igazuk". 

Schäuble az elkövetkező években biztosan hallatja majd szókimondó hangját Kínával, Európával és számos más kérdéssel kapcsolatban. A szeptemberi általános választásokon ismét az ő neve kerül majd a szavazólapok élére délnyugat-németországi választókerületében. 

Bár Németországban népszerűbb, mint valaha, Schäuble nem nyilatkozott arról, hogy szándékában áll-e a Bundestag elnöke maradni, és csak annyit mondott: "Élvezem a munkát".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-18 | 11:58
A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

 • Ronny Jackson, aki Trump fehér házi orvosa volt, csütörtök este Sean Hannity Fox News műsorában jelentkezett.
 • Jackson szerint Biden európai hete "kínos" volt, és megkérdőjelezte az elnök mentális alkalmasságát.
 • Jackson köröztette a levelet képviselőházi kollégáival, és 13 republikánus képviselő aláírását is sikerült megszereznie.
 • A levél az elnök "szellemi hanyatlására és feledékenységére" hivatkozik.
 • A levél az elnök több "baklövését" is megjegyzi, és sürgeti a Fehér Házat, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vizsgálati eredményeket.
 • A levelet az elnöknek, orvosának, Dr. Kevin O'Connornak és Dr. Anthony Fauci orvos főtanácsadónak címezték.
 • A levél felszólította Bident, hogy ossza meg az országgal az eredményeket.
Kül 2021-05-31 | 10:51
Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

 • Svédország a köztudatban egy békés jóléti állam, ahol nagyon alacsony a bűnözési ráta.
 • Egy új felmérés szerint azonban éppen az északi országban a legmagasabb a lőfegyverrel meggyilkolt emberek száma Európában.
 • "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a svéd Bra munkatársa.
 • 2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya.
 • A politikusok még csak vitatkoznak a lehetséges okokról.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

 • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-06-03 | 17:02
Az osztrák belügyminisztérium rekordszámú menekültkérelemre számít idén

Az osztrák belügyminisztérium rekordszámú menekültkérelemre számít idén

 • Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter azt feltételezi, hogy idén mintegy 20 000 menedékkérelem érkezik, ami jóval több, mint az elmúlt években.
 • Januártól áprilisig 6518 kérelem érkezett, a származási országok listáját Szíria vezeti 2952 kérelemmel - írja az Exxpress.
Kül 2021-05-19 | 17:16
Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

 • Az apropó, hogy ciklusának feléhez ért.
 • De csak 1 az 1 ellen interjúkat vállal.
 • És azt is csak akkor, ha az újságíró fekete vagy barnabőrű.
 • Nem véletlenül tartják sokan a BLM-et egy fekete rasszista mozgalomnak az Egyesült Államokban.
Kül 2021-06-27 | 21:34
A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

 • A CO2-adó, vagy más néven éghajlati adó Németországban jelenleg benne van az extrém-magas áramárban (111 Ft kilowattóránként).
 • Ugyanez az adónem szerepel az üzemanyagok árában is, 6 eurócenttel literenként, ezt a Zöldek további 16 eurócenttel fejelnék meg.
 • És most beépítették a lakótthonok fűtésének árába is.
 • Csak ez az adóemelés akár 308 euróval is megdobhatja az éves rezsit.
 • Nem véletlenül mondja Orbán az utóbbi időkben, hogy Európában az emberekkel akarják megfizettetni a klímarombolás árát, és ő ezt személyesen ellenzi.
Kül 2021-07-29 | 11:10
Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

 • Utasították a bevándorlási bírákat és ítélkezőket, hogy hagyják abba az "bevándoló" és "illegális migráns" jelzők használatát.
 • Ehelyett King azt írja, hogy a bírák és az ítélkezők a "nem állampolgár", "migráns", "okmányokkal nem rendelkező állampolgár" vagy "iratok nélküli személy" kifejezéseket használják.