Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

Az üzletekben, a bankoknál és a benzinkutaknál is megnőtt a forgalom.

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról a közszolgálati televízió csütörtök délelőtti műsorában.

A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző. Főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik "katonakötelesek", mert tartanak a mozgósítástól.

A benzinkutakat is ellepték az autósok, attól tartva, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent lehet kapni.

A reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel – ismertette az MTI.

Megrohanták a boltokat Kárpátalján

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át.

A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel, mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot. A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Az ukrán–szlovák határ közvetlen szomszédságában található Ungváron a több kilométer hosszú gépkocsisor vége a városközpontba vezető utcán ér véget. A közösségi oldalakra feltöltött videók és fotók alapján beazonosítható rendszámok arra utalnak, hogy Ukrajna más megyéiből érkező utazók is kilépésre várnak.

Sokan jelezték azt is, hogy nem minden kereskedelmi egységben, benzinkútnál, jegypénztárban lehet bankkártyával fizetni, kizárólag készpénzt fogadnak el. Az ungvári vérellátó központ önkéntes véradásra szólította fel a lakosságot a készletek feltöltése céljából.

Várakozás a határon

A rendőrség határinformációs oldala szerint kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen.

A két legnagyobb határállomáson, a záhonyi–csapin és a beregsurányi–asztélyin a személyforgalomban egyaránt egy-egy órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecsi–tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónyai–haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabási–mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

  • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
  • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
  • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
  • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-05-12 | 16:09
A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

  • Dan Barna, hivatalban lévő román kormányfő-helyettest EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolja a DLAF (Csalásellenes Osztály).
  • A miniszterelnök-helyettes annak az USR-PLUS pártnak a társelnöke, amelynek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kampányolt a román helyhatósági választásokon.
Kül 2021-06-26 | 12:32
Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

Ezért is érdemes oltatni magunkat: Nagy-Britanniában fél év alatt egyetlen 50 alatti sem halt meg a Delta-variáns miatt azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak

  • A statisztikát Bruno Macaes, portugál politikus, politikai stratéga és nagysikerű könyvek írója osztotta meg a Twitterén.