Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

Az üzletekben, a bankoknál és a benzinkutaknál is megnőtt a forgalom.

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról a közszolgálati televízió csütörtök délelőtti műsorában.

A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző. Főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik "katonakötelesek", mert tartanak a mozgósítástól.

A benzinkutakat is ellepték az autósok, attól tartva, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent lehet kapni.

A reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel – ismertette az MTI.

Megrohanták a boltokat Kárpátalján

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át.

A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel, mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot. A menekültek elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Az ukrán–szlovák határ közvetlen szomszédságában található Ungváron a több kilométer hosszú gépkocsisor vége a városközpontba vezető utcán ér véget. A közösségi oldalakra feltöltött videók és fotók alapján beazonosítható rendszámok arra utalnak, hogy Ukrajna más megyéiből érkező utazók is kilépésre várnak.

Sokan jelezték azt is, hogy nem minden kereskedelmi egységben, benzinkútnál, jegypénztárban lehet bankkártyával fizetni, kizárólag készpénzt fogadnak el. Az ungvári vérellátó központ önkéntes véradásra szólította fel a lakosságot a készletek feltöltése céljából.

Várakozás a határon

A rendőrség határinformációs oldala szerint kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen.

A két legnagyobb határállomáson, a záhonyi–csapin és a beregsurányi–asztélyin a személyforgalomban egyaránt egy-egy órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecsi–tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónyai–haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabási–mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-04 | 13:53
Német reálpolitika: Putyin meghívására ezernyi német üzleti és politikai döntéshozó gazdasági csúcstalálkozón vesz részt pénteken Szentpéterváron

Német reálpolitika: Putyin meghívására ezernyi német üzleti és politikai döntéshozó gazdasági csúcstalálkozón vesz részt pénteken Szentpéterváron

  • Sebastian Kurz osztrák kancellár is a helyszínen van, egy pódiumbeszélgetésen vesz részt az orosz elnökkel.
  • A tavaly elmaradt konferencia idei szlogenje: "Újra együtt: üzlet az új valóságban."
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

  • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-07-25 | 13:35

Késes támadást hajtott végre a szomáliai Frankfurtban, a rendőrök meglőtték

  • A rendőröknek is azt kiabálta, "megöllek!"
Kül 2021-06-30 | 21:45
Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

  • Kicsit drága mulatság volt a gyilkost eltartania az osztrákoknak.
  • Egy 13 éves kislány kábítottak el, erőszakoltak és fojtottak meg közösen 16 és 18 éves afgánok Bácsben.
Kül 2021-08-13 | 11:25
Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

  • Kandahár, Afanisztán 2. legnagyobb városa is a tálibok kezére jutott.
  • Alig 150 kilométerre járnak Kabultól.
  • Kabulból tömegesen menekül a polgári lakosság.
  • Szakértők egy újabb migrációs krízis veszélyeire figyelmeztetnek.
Kül 2021-07-07 | 20:08
Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

  • Ezzel is kifejezve, nem a saját kormányukkal és az EU-val értenek egyet, hanem a magyarral.
  • Az újraválasztott elnök, és a választásokon induló elnökjelölt kiállt a migráció ellenében és a demográfiai folyamatok megfordítása mellett.
Kül 2021-08-05 | 17:49
Hamburg: 45 késes támadás havonta

Hamburg: 45 késes támadás havonta

  • A hamburgi rendőrség 2021 első felében 270 késes támadásról számolt be - a zárlat és a korona-járvány ellenére.