Az Európai Parlament deklarálta, hogy az abortuszhoz való hozzáférés emberi jog

Az Európai Parlament deklarálta, hogy az abortuszhoz való hozzáférés emberi jog

A lépés célja, hogy szembeszálljon olyan országokkal, mint Lengyelország és Málta, ahol korlátozzák a nők jogait - írja a POLITCO.

Az Európai Parlament csütörtökön könnyedén elfogadott egy megosztó állásfoglalást, amely kimondja, hogy az abortuszhoz való biztonságos hozzáférés emberi jog - ezzel próbál szembeszállni olyan országokkal, mint Lengyelország és Málta, ahol korlátozzák a nők jogait.

Az állásfoglalás felszólítja az uniós országokat, hogy ismerjék el, hogy a fogamzásgátláshoz, a termékenységi kezeléshez, a szülészeti ellátáshoz és az abortuszhoz való hozzáférés bármilyen akadályozása "az emberi jogok megsértését jelenti". Felszólítja az országokat, hogy "ítéljenek el minden olyan kísérletet, amely az e szolgáltatásokhoz való hozzáférést korlátozza".

Az intézkedést 378 képviselő szavazata mellett és 255 ellenében fogadták el.

A szöveg - amelyet Predrag Fred Matić horvát szocialista EP-képviselő fogalmazott meg - kritikával illeti az úgynevezett "lelkiismereti záradékot" is, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megtagadják az abortuszhoz való hozzáférést, ha nem hisznek benne. Az abortuszok "vallási vagy lelkiismereti okokból történő megtagadása" - áll a szövegben - "veszélyezteti a nők életét és jogait".

Az intézkedés - amelyet a Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága májusban elsöprő többséggel támogatott - elsősorban olyan országokat céloz, mint Lengyelország és Málta, amelyek tiltják vagy korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést. Emellett olyan kormányokat is elmarasztal, amelyek a koronavírus-járvány idején korlátozták vagy visszavonták a reproduktív szolgáltatásokat.

''Ez a szavazás új korszakot jelent az Európai Unióban, és az első valódi ellenállást egy olyan regresszív menetrenddel szemben, amely évek óta lábbal tiporja a nők jogait Európában'' - mondta Matić egy nyilatkozatban.

Bár az állásfoglalás nem kötelező érvényű, és fő üzenete konszenzuson alapul, a szöveg heves kritikát váltott ki a konzervatív európai parlamenti képviselők egy csoportja részéről, akiket az abortuszellenes kampányt folytató életvédő szervezetek támogattak.

A jobbközép Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek két alternatív szöveget is felajánlottak Matić szövegéhez képest. Mindkét változat szerint az abortuszt és a reproduktív szolgáltatásokat nem az EU-nak, hanem az egyes országoknak kellene meghagyni.

A Matić-határozat felháborodása túlmutatott az Európai Parlamenten. Lengyelországban az Ordo Iuris, egy fundamentalista szervezet petíciót adott ki "Állítsuk meg a Matić-jelentést" címmel.

Csütörtökön a néppárti frakció EP-képviselőinek túlnyomó többsége, köztük a frakció vezetője, Manfred Weber is a szöveg ellen szavazott a Parlament által közzétett szavazási lista szerint.

"Az abortusz nem emberi jog" - mondta Rosa Estaràs Ferragut, a néppárti spanyol EP-képviselő a szavazást megelőző plenáris vitában. "Lehetne törvényes jog, ezt néhány tagállamban el is fogadják, de nem emberi jog".

Hozzátette: "Nem lehet ideologizálni egy emberi jogot, ez nem demokrácia, és nem ezt szeretném látni Európában".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Sztori 2021-07-28 | 14:36
Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

Sebastian Kurz a migrációról: "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat"

 • Az afganisztáni csapatkivonások migrációs hullámokhoz fognak vezetni - figyelmeztet.
 • Kurz azt mondta, hogy Afganisztán problémáit nem lehet megoldani azzal, hogy Németország és Ausztria tömegesen befogad embereket, ahogyan azt 2015-ben tették.
 • "Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. Az itt tapasztalható brutalitás nagy része nem létezett a múltban. A számok nagyon egyértelműek bizonyos csoportok esetében, ami az erőszakos bűncselekményeket, például a nők elleni szexuális erőszakot halmozódását illeti."
 • "Nem akarom ezt a beteges ideológiát importálni Európába" - mondta az osztrák kancellár az iszlamizmusról a Bildnek.
 • "Az elmúlt években rengeteg antiszemitizmust importáltunk Európába, különösen a migrációs hullámok révén. Sok olyan ember jött hozzánk, akik egyértelműen homofóbok, és akik nem feltétlenül támogatják a nők jogait."
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

 • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
 • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
 • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
 • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
 • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2021-05-09 | 21:33
Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

 • Hosszú interjút adott a miniszterelnök a postoj.sk szlovák portálnak.
 • A beszélgetésben szó esik Németország európai szerepéről, Merkel kancellárról, a V4-ekről, a migrációról és arról is, Orbán szerint merre található Európa jövője.
 • Orbán határozott véleménye, hogy a közép-európai népek sorsközösségben élnek, és ha nem szervezik meg a saját életüket, akkor megszervezik helyettük a németek, az oroszok, vagy az amerikaiak.
Sztori 2021-07-01 | 12:33
Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

Bedurrant a delta-variáns Nagy-Britanniában, Franciaország déli részén, Izraelben és Ausztráliában is

 • Öröm az ürömben, hogy az oltottak között a súlyos megbetegedés és a kórházi ellátás elkerülhető, ezért fontos felvenni valamelyik oltást.
 • Azonban a szakembereket így is meglepi a delta (indiai) variáns fertőzőképessége.
 • Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rendszeresen hangsúlyozza az utóbbi időkben, hogy aki nem oltatta be magát, azt előbb vagy utóbb, de meg fogja találni a vírus új mutációja.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

 • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
 • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
 • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
 • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
 • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
 • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
 • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
 • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
 • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.