A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban
 • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
 • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
 • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
 • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
 • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.

A szövetségi számvevőszék szerint néhány kórház kevesebb intenzív ágyat jelentett, mint amennyi ténylegesen rendelkezésre állt. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy kártérítést kapjanak. Ez azért is robbanásveszélyes, mert messzemenő korona-intézkedések igazolására használták - írja a WELT és a BILD.

A maszkok egyértelműen túl drágák voltak, a gyógyszertárak nagyon sokat kereshettek. Eddig ez jól ismert sztori. A 29. oldalon azonban van egy rendkívül robbanásveszélyes vád, amely nem csak a pénzről szól, hanem a világjárványkezelés értelméről és céljáról.

A Szövetségi Számvevőszék új jelentése, amelyet szerdán mutattak be a Bundestag költségvetési bizottsága előtt, pontosan azt sugallja, hogy a klinikák csaltak az intenzíves ágyakkal, és a jelentés masszívan kétségbe vonja az intenzív osztályok kihasználtságának megbízhatóságát - azt a számot, amely alapján Németország többször is zárlat alá került. 

Ennek megfelelően az RKI (német közegészségügyi intézet) már idén január 11-én kifejezte "a gyanút, hogy a kórházak egyes esetekben kevesebb intenzív ellátási helyet jelentettek, mint amennyi ténylegesen rendelkezésre állt". A levelet Jens Spahn (41, CDU) szövetségi egészségügyi minisztériumának (BMG) juttatták el.

Azzal, hogy a kórházak tudatosan kevesebb szabad intenzív terápiás ágyat jelentettek be, elérték a "kompenzációs kifizetések megítéléséhez szükséges 25 százalék alatti szabad, működőképes intenzív terápiás férőhelyek arányát" - állítja a Szövetségi Ellenőrzési Hivatal. Más szóval, a kórházak azt jelentették a DIVI intenzív ellátási szövetségnek, hogy kevesebb szabad intenzív ágyuk van, hogy kompenzációs kifizetéseket kapjanak az államtól. A DIVI közzétette a napi ágykihasználtsági mutatókat, amelyeket egész Németországban vizsgáltak.

Merthogy 2020 novembere óta a kórházak csak a kompenzációt kapják meg, és csak akkor, ha egy körzetben az intenzív osztályok kihasználtsága meghaladja a kapacitás 75 százalékát (és a régióban az előfordulási arány 50 felett van) - más szóval, a bejelentett kihasználtság rendkívül magas.

Merkel is az intenzív ágyak kihasználtságát emlegette a zárlat miatt

A szövetségi kormány a DIVI intenzív terápiás egyesület által közölt adatokra alapozta a bezárásokra vonatkozó döntéseit. Több mint egy éven át ezek a számok szolgáltak a szövetségi kormány indoklásául arra, hogy egyre több és több kapcsolattartási tilalmat és kijárási tilalmat vezessen be, és hogy hónapokra bezárja az iskolákat.

Angela Merkel (66, CDU) kancellár még április 16-án is a "szövetségi vészféket" hirdette a Bundestagban, mondván: "Az intenzív osztályos orvosok egyik segélykiáltást küldik a másik után".

Most azonban már világos: az RKI már akkor "számos e-mailből és telefonhívásból" tudta, hogy a kórházak hamis adatokat közöltek a valódi intenzív ágykihasználtságukról. A kórházaknak nyújtott kompenzációs kifizetések háttere: a kórházak nem közvetlenül kapják a kifizetéseket, azokat a szövetségi kormány osztja szét az államon keresztül, majd a régióknak. A kedvezményezettek listájára azonban csak azok a kórházak kerülnek fel, amelyek rászorulónak minősítették magukat - tehát volt indítékuk arra, hogy rászorultabbnak mutassák magukat, mint amilyen a Corona-helyzet valójában volt.

A Számvevőszék szerint az RKI már 2021 elején javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a kórházaknak fizetendő kompenzációs kifizetések ne függjenek a továbbiakban a DIVI intenzív ellátási nyilvántartásban szereplő adatoktól.

Azonban az egészségügyi minisztérium hallgatott az intenzív osztályok esetleges téves riasztásáról. Spahn "nem tájékoztatta sem az e terület ellenőrzésére létrehozott tanácsadó testületet", sem a szövetségi államokat "ezekről a tényekről".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-12 | 12:27
Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét

Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét

 • Észak-Koszovóban az "ingyenáram" felhasználásával ipari mértékben folyik a kriptobányászat.
 • Ez kísértetisen emlékeztet arra, ahogyan a lebukott erzsébetvárosi DK-s képviselő az önkormányzat hivatalában bányászta a kriptovalutát, vagyis lopta az áramot.
 • Észak-Koszovóban helyi bűnözői körök ingatlanok padlástereit, pincéit bérlik ki, hogy ott Bitcoint, a nemzetközi alvilág kedvelt fizetőeszközét bányászhassák.
 • Az államháztartását ez jelentősen megterheli, az utóbbi három évben 15 milliárd forint áram díját az állami költségvetés állta.
 • A feketebiznisz persze hatalmas: egy egységnyi elköltött áram díjának háromszorosa a nyereség.
 • Mindezek miatt nem lehet véletlen, hogy mindenki fogadkozik, ezt a tarthatatlan helyzetet felszámolja, de az ügyészek és a hatóságok emberei jól láthatóan szemet hunynak a jelenség fölött.
Kül 2021-07-29 | 11:26
A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

 • A férfi még a szíriai polgárháború idején dolgozott egy katonai kórházban, ahol tüntetőket és ellenzékieket kínoztak és öltek meg.
Kül 2021-06-15 | 13:27

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá helyezett egy német könyvkiadót

 • A megfigyelés annak része, hogy a BfV az AfD bizonyos részeit, vezetőit, az egyesületeiket és a párthoz kapcsolódó médiumokat is szoros ellenőrzés alatt tartja.
Kül 2021-06-14 | 21:54
A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

 • Ezt Merkel kancellár nyilatkozta a NATO brüsszeli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján.
 • Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuell Macron francia elnök, és a belga miniszterelnök is.
 • Az új hidegháború elkerüléséének érdekében nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter is.
Kül 2021-06-02 | 19:14
Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

 • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
 • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
 • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
 • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
 • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
 • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
 • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
 • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.