A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban
  • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
  • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
  • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
  • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
  • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.

A szövetségi számvevőszék szerint néhány kórház kevesebb intenzív ágyat jelentett, mint amennyi ténylegesen rendelkezésre állt. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy kártérítést kapjanak. Ez azért is robbanásveszélyes, mert messzemenő korona-intézkedések igazolására használták - írja a WELT és a BILD.

A maszkok egyértelműen túl drágák voltak, a gyógyszertárak nagyon sokat kereshettek. Eddig ez jól ismert sztori. A 29. oldalon azonban van egy rendkívül robbanásveszélyes vád, amely nem csak a pénzről szól, hanem a világjárványkezelés értelméről és céljáról.

A Szövetségi Számvevőszék új jelentése, amelyet szerdán mutattak be a Bundestag költségvetési bizottsága előtt, pontosan azt sugallja, hogy a klinikák csaltak az intenzíves ágyakkal, és a jelentés masszívan kétségbe vonja az intenzív osztályok kihasználtságának megbízhatóságát - azt a számot, amely alapján Németország többször is zárlat alá került. 

Ennek megfelelően az RKI (német közegészségügyi intézet) már idén január 11-én kifejezte "a gyanút, hogy a kórházak egyes esetekben kevesebb intenzív ellátási helyet jelentettek, mint amennyi ténylegesen rendelkezésre állt". A levelet Jens Spahn (41, CDU) szövetségi egészségügyi minisztériumának (BMG) juttatták el.

Azzal, hogy a kórházak tudatosan kevesebb szabad intenzív terápiás ágyat jelentettek be, elérték a "kompenzációs kifizetések megítéléséhez szükséges 25 százalék alatti szabad, működőképes intenzív terápiás férőhelyek arányát" - állítja a Szövetségi Ellenőrzési Hivatal. Más szóval, a kórházak azt jelentették a DIVI intenzív ellátási szövetségnek, hogy kevesebb szabad intenzív ágyuk van, hogy kompenzációs kifizetéseket kapjanak az államtól. A DIVI közzétette a napi ágykihasználtsági mutatókat, amelyeket egész Németországban vizsgáltak.

Merthogy 2020 novembere óta a kórházak csak a kompenzációt kapják meg, és csak akkor, ha egy körzetben az intenzív osztályok kihasználtsága meghaladja a kapacitás 75 százalékát (és a régióban az előfordulási arány 50 felett van) - más szóval, a bejelentett kihasználtság rendkívül magas.

Merkel is az intenzív ágyak kihasználtságát emlegette a zárlat miatt

A szövetségi kormány a DIVI intenzív terápiás egyesület által közölt adatokra alapozta a bezárásokra vonatkozó döntéseit. Több mint egy éven át ezek a számok szolgáltak a szövetségi kormány indoklásául arra, hogy egyre több és több kapcsolattartási tilalmat és kijárási tilalmat vezessen be, és hogy hónapokra bezárja az iskolákat.

Angela Merkel (66, CDU) kancellár még április 16-án is a "szövetségi vészféket" hirdette a Bundestagban, mondván: "Az intenzív osztályos orvosok egyik segélykiáltást küldik a másik után".

Most azonban már világos: az RKI már akkor "számos e-mailből és telefonhívásból" tudta, hogy a kórházak hamis adatokat közöltek a valódi intenzív ágykihasználtságukról. A kórházaknak nyújtott kompenzációs kifizetések háttere: a kórházak nem közvetlenül kapják a kifizetéseket, azokat a szövetségi kormány osztja szét az államon keresztül, majd a régióknak. A kedvezményezettek listájára azonban csak azok a kórházak kerülnek fel, amelyek rászorulónak minősítették magukat - tehát volt indítékuk arra, hogy rászorultabbnak mutassák magukat, mint amilyen a Corona-helyzet valójában volt.

A Számvevőszék szerint az RKI már 2021 elején javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a kórházaknak fizetendő kompenzációs kifizetések ne függjenek a továbbiakban a DIVI intenzív ellátási nyilvántartásban szereplő adatoktól.

Azonban az egészségügyi minisztérium hallgatott az intenzív osztályok esetleges téves riasztásáról. Spahn "nem tájékoztatta sem az e terület ellenőrzésére létrehozott tanácsadó testületet", sem a szövetségi államokat "ezekről a tényekről".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 14:21
WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

  • Egy egyetemi tanulmányra hivatkoznak, mely szerint nagyon megosztottá vált a német közvélemény.
  • Ezt fokozta a korona-válság is.
  • Az egyik tábor az éghajlat-változás, a másik a migráció miatt aggódik.
  • A két blokkban a nemzeti hovatartozáshoz, a demokráciához és a politikába vetett bizalomhoz való viszony teljesen ellentétes.
Kül 2021-07-01 | 12:57
A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

  • Szombaton egy 13 éves kislányt elkábítottak, megerőszakoltak és megfojtottak Bécsben.
  • 16 és 18 éves afgánokat gyanúsítanak, akik menedékkérőként éltek Ausztriában.
  • Egyikük egy bécsi önkormányzati lakásban élt, és majdnem 60 000 eurónyi segélyt vett fel, amióta Ausztriában tartózkodik.
  • 3. társuk jelenleg szökésben van.
Kül 2021-07-29 | 11:10
Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

  • Utasították a bevándorlási bírákat és ítélkezőket, hogy hagyják abba az "bevándoló" és "illegális migráns" jelzők használatát.
  • Ehelyett King azt írja, hogy a bírák és az ítélkezők a "nem állampolgár", "migráns", "okmányokkal nem rendelkező állampolgár" vagy "iratok nélküli személy" kifejezéseket használják.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

  • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
  • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-05-31 | 10:51
Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

  • Svédország a köztudatban egy békés jóléti állam, ahol nagyon alacsony a bűnözési ráta.
  • Egy új felmérés szerint azonban éppen az északi országban a legmagasabb a lőfegyverrel meggyilkolt emberek száma Európában.
  • "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a svéd Bra munkatársa.
  • 2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya.
  • A politikusok még csak vitatkoznak a lehetséges okokról.
Kül 2021-06-10 | 09:08
Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

  • Az Egyesült Államokban ádáz vita volt arról a kampányban, mely politikai csoportosulás az igazán Kína- és Oroszország-ellenes, ki akadályozza meg a két keleti nagyhatalom térszerzését.
  • Trump szerint ő, és számtalan intézkedést hozott az Egyesült Államok érdekeinek védelmében Oroszország és Kína ellen is.
  • Eközben a demokraták azt olvasták a fejére - bizonyítékok nélkül -, hogy az oroszok zsebében van, vagy a kínaiakkal üzletel.
  • Ehhez képest a napokban Biden feloldotta az orosz-német Északi Áramlat II. gázvezeték-építés miatt Trump-által hozott szankciókat.
  • Most Biden a kínai TikTok és WeChat applikációk tilalmát oldotta fel.