FRONTEX: egyharmadával emelkedett január-május között az illegális migránsok száma

FRONTEX: egyharmadával emelkedett január-május között az illegális migránsok száma

Januártól májusig az EU-ba érkező illegális migránsok száma elérte a 42 700-at, ami "körülbelül egyharmaddal magasabb, mint egy évvel ezelőtt" - áll a Frontex, az EU határőrizeti szerve által az uniós belügyminiszterek számára készített belső feljegyzésben, amelyet a Politico megszerzett.

Tavaly a koronavírus-járvány alatt alacsony volt az illegális határátlépések száma. Az idei növekedés "elsősorban a közép-mediterrán, a nyugat-afrikai és a nyugat-balkáni útvonalon jelentősen megnövekedett számoknak köszönhető" - áll a Frontex feljegyzésében.

Ahogy a jelentés ismerteti, a közép-mediterrán útvonalon (ami Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át vezet Európa partjaihoz) a 2020-as, pandémiával erősen terhelt évhez képest idén mintegy duplájára emelkedett a fenti időszakban az irreguláris határátkelők száma: 14 700-an próbáltak meg ezen az útvonalon keresztül Európába jutni.

A második legnagyobb migrációs útvonal jelenleg a nyugat-balkáni (ami Görögországon keresztül vezet az EU belsőbb tagállamai felé): ott idén január-május között 13 300 fő irreguláris határátlépőt regisztráltak, ami 85 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

A spanyol autonóm közösséghez, a Kanári-szigetekre irányuló migráció is drasztikusan megnőtt az egy évvel ezelőttihez képest: oda eddig 4700-an igyekeztek elérni irregulárisan, ami 90 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Ugyanakkor a korábban a migrációs hullám egyik fő útvonala, a kelet-mediterráni (ahol Törökországon keresztül igyekeznek az érkezők Görögország felé) még a tavalyi pandémiás évhez képest is jócskán kevesebb irreguláris migránssal kell megbirkózzon: idén január-májusban a 2020-as adatokhoz képest a felére, 5400-ra esett vissza az ezen az útvonalon érkezők száma.

A Frontex jelentése szerint ennek egyszerű oka van: a török határőrök rendesen végzik a munkájukat. A Frontex egyébként a jelentését a tagállami belügyminiszterek keddi tanácskozására készítette, akik ez alapján fogják megvitatni az Európára újfent nagyobb számban irányuló migrációval kapcsolatos kérdéseket. A Politico – diplomata-hírforrásokra hivatkozva – azt állítja, az olasz miniszterelnök Mario Draghi uniós csúcsot is összehozna a témáról még júniusban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-12 | 09:47
Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

  • Elírtak benne pár millió eurót.
Kül 2021-06-05 | 20:25
The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

  • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
  • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
  • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.
Kül 2021-05-18 | 10:41
REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

  • A spanyol média szerint az észak-afrikai exklávéba, Ceutába 24 óra alatt több mint 5000 migráns érkezett Marokkóból.
  • Közülük mintegy 1500-an kiskorúak. Az emberek a marokkói Fnideq városából a Földközi-tengeren át úsztak, vagy apálykor a tengerparton is gyalogoltak, egy ember meghalt.

 

Kül 2021-07-05 | 15:00
FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
  • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
  • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
  • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.