Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása
  • Az észak-rajna-vesztfáliai kormányzat havonta 875 eurót biztosít fejenként egyetlen távozásra kötelezett, de adott esetben megtűrt migránsnak a falvakban.
  • Ugyanebben az ellátási formában 1125 euró jár a városoknak egyetlen migráns ellátásáért.
  • A program 3 év alatt 275 millió eurót, vagyis nagyságrendileg 100 milliárd forintot emészt fel.

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány több százmillió euróval akarja mentesíteni az önkormányzatokat az ország elhagyására kötelezett, vagy a megtűrt menekültek költségei alól, és javítani akarja a helyben végzett integrációs munkát - tudósít a Westdeutsche Zeitung.

Joachim Stamp (FDP) menekültügyi és integrációs miniszter kedden bemutatta az új átalánydíjrendszert, amely a kabinet által elfogadott menekültügyi befogadási törvény reformjának alapját képezi. Ezen kívül az integrációs struktúrát összesen 130 millió euróval fogják biztosítani - mondta Stamp, aki egyben miniszterelnök-helyettes is.

Az eddigi, minden település számára egységes havi 866 euró/fő átalány helyett a jövőben a járáshoz tartozó települések 875 eurót, az önálló járáshoz tartozó városok pedig 1125 eurót kapnak. Ez egy évre számolva ez egy kerülethez tartozó települések esetében 10 500 eurós, míg a kerülethez nem tartozó városok esetében 13 500 eurós átalányösszeget eredményezne. A differenciált átalányt 2021. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal vezetik be.

Ezenkívül az önkormányzatok 12 000 euró egyszeri átalányösszeget kapnak minden olyan személy után, aki 2020. december 31. után vált vagy válik távozásra kötelezetté. Ez "nagyon jelentős növekedés" - mondta Stamp. Jelenleg ez a maximális összeg alig 2600 euró alatt van.

Az állam egyszeri kifizetésekkel is részt vesz az önkormányzatok kiadásaiban azoknak az embereknek, akiket köteleztek a 2020. december 31-i határidőig a távozásra. Erre a célra a 2021/22. évre 175 millió eurót, a 2023/24. évre pedig 100 millió eurót különítenek el.

Stamp elmondta, hogy a következő jogalkotási időszakban a megtűrt személyek számát a felére szeretné csökkenteni. Elmondta azonban, hogy a 2015-ös nagyszámú menekült érkezése óta még mindig sok bírósági ügy van folyamatban.

Március végén mintegy 75.700 fő volt az ország elhagyására kötelezett személyek száma Észak-Rajna-Vesztfáliában, akik közül közel 66.600-at tűrtek meg. A fő származási országok Irak, Szerbia, Afganisztán és Albánia. "Közösen szeretnénk csökkenteni a megtűrt személyek számát egy kötelezőbb érvényű politikával" - mondta Stamp. Hozzátette azonban, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy a jól beilleszkedett, megtűrt személyek állandó tartózkodási jogot kapjanak.

Az elmúlt években az önkormányzatok többször panaszkodtak arra, hogy például a humanitárius okokból megtűrt, de elutasított menedékkérők költségeivel magukra maradtak. Az úgynevezett megtűrt személyekért járó nagy összegek annak is köszönhetőek, hogy sok származási ország gyakran megtagadja a hazatoloncolást és a charterjáratokat - mondta Stamp.

Az FDP politikusa ismét aktívabb szövetségi politikát sürgetett. "Valódi migrációs megállapodásokra van szükségünk a fő származási országokkal."

A részvételi és integrációs törvény reformjának célja, hogy a menekültekkel a helyszínen végzett munka tervezhetőbbé és célzottabbá váljon. Ennek érdekében meg kell erősíteni az önkormányzati integrációs központokat.

A bevándorlói háttérrel rendelkező személyek hozzáférési és részvételi akadályait le kell bontani. Ennek érdekében új nyelvtanulási, képzési és foglalkoztatási szabályozást terveznek. A központi állami intézményekben az iskolához kapcsolódó oktatási ajánlatokat is biztosítani kell a törvényben. Emellett a szövetségi kormány által 2019-től az önkormányzatoknak átadott 432,8 millió eurós integrációs átalányösszeg 2022. november végéig használható fel. Ennek oka, hogy számos tervezett integrációs intézkedést nem lehetett végrehajtani a világjárvány miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 17:11
Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

  • Pénteken 2016 óta nem látott erőszakos cselekmények történtek Calaisban, a dzsungelnek nevezett migránstáborban.
  • A legalább 650 migráns lakta tábor lakóiból 300 vascsövekkel felszerelkezve támadtak rá a rendőrökre, hetet megsebesítve.
Kül 2021-09-14 | 11:57
Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • Afganisztánból milliók keltek útra, az Unió gazdasága folyamatosan veszít a versenyképességéből és a világgazdaságban betöltött szerepéből, de az EP megint megtalálta, mivel kell foglalkozni.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

  • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
  • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
  • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
  • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2021-05-17 | 21:00
FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

  • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
  • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
  • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.
Kül 2021-06-02 | 19:14
Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

  • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
  • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
  • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
  • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
  • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
  • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
  • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
  • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.
Kül 2023-01-08 | 13:44
Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

Rasszizmusvita a szilveszteri háborús állapotokat követően Németországban

  • A CDU szeretette volna megtudni az elkövetők keresztneveit, az SPD, a Zöldek és s Baloldal szerint ez populizmus és rasszizmus.