Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása
 • Az észak-rajna-vesztfáliai kormányzat havonta 875 eurót biztosít fejenként egyetlen távozásra kötelezett, de adott esetben megtűrt migránsnak a falvakban.
 • Ugyanebben az ellátási formában 1125 euró jár a városoknak egyetlen migráns ellátásáért.
 • A program 3 év alatt 275 millió eurót, vagyis nagyságrendileg 100 milliárd forintot emészt fel.

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány több százmillió euróval akarja mentesíteni az önkormányzatokat az ország elhagyására kötelezett, vagy a megtűrt menekültek költségei alól, és javítani akarja a helyben végzett integrációs munkát - tudósít a Westdeutsche Zeitung.

Joachim Stamp (FDP) menekültügyi és integrációs miniszter kedden bemutatta az új átalánydíjrendszert, amely a kabinet által elfogadott menekültügyi befogadási törvény reformjának alapját képezi. Ezen kívül az integrációs struktúrát összesen 130 millió euróval fogják biztosítani - mondta Stamp, aki egyben miniszterelnök-helyettes is.

Az eddigi, minden település számára egységes havi 866 euró/fő átalány helyett a jövőben a járáshoz tartozó települések 875 eurót, az önálló járáshoz tartozó városok pedig 1125 eurót kapnak. Ez egy évre számolva ez egy kerülethez tartozó települések esetében 10 500 eurós, míg a kerülethez nem tartozó városok esetében 13 500 eurós átalányösszeget eredményezne. A differenciált átalányt 2021. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal vezetik be.

Ezenkívül az önkormányzatok 12 000 euró egyszeri átalányösszeget kapnak minden olyan személy után, aki 2020. december 31. után vált vagy válik távozásra kötelezetté. Ez "nagyon jelentős növekedés" - mondta Stamp. Jelenleg ez a maximális összeg alig 2600 euró alatt van.

Az állam egyszeri kifizetésekkel is részt vesz az önkormányzatok kiadásaiban azoknak az embereknek, akiket köteleztek a 2020. december 31-i határidőig a távozásra. Erre a célra a 2021/22. évre 175 millió eurót, a 2023/24. évre pedig 100 millió eurót különítenek el.

Stamp elmondta, hogy a következő jogalkotási időszakban a megtűrt személyek számát a felére szeretné csökkenteni. Elmondta azonban, hogy a 2015-ös nagyszámú menekült érkezése óta még mindig sok bírósági ügy van folyamatban.

Március végén mintegy 75.700 fő volt az ország elhagyására kötelezett személyek száma Észak-Rajna-Vesztfáliában, akik közül közel 66.600-at tűrtek meg. A fő származási országok Irak, Szerbia, Afganisztán és Albánia. "Közösen szeretnénk csökkenteni a megtűrt személyek számát egy kötelezőbb érvényű politikával" - mondta Stamp. Hozzátette azonban, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy a jól beilleszkedett, megtűrt személyek állandó tartózkodási jogot kapjanak.

Az elmúlt években az önkormányzatok többször panaszkodtak arra, hogy például a humanitárius okokból megtűrt, de elutasított menedékkérők költségeivel magukra maradtak. Az úgynevezett megtűrt személyekért járó nagy összegek annak is köszönhetőek, hogy sok származási ország gyakran megtagadja a hazatoloncolást és a charterjáratokat - mondta Stamp.

Az FDP politikusa ismét aktívabb szövetségi politikát sürgetett. "Valódi migrációs megállapodásokra van szükségünk a fő származási országokkal."

A részvételi és integrációs törvény reformjának célja, hogy a menekültekkel a helyszínen végzett munka tervezhetőbbé és célzottabbá váljon. Ennek érdekében meg kell erősíteni az önkormányzati integrációs központokat.

A bevándorlói háttérrel rendelkező személyek hozzáférési és részvételi akadályait le kell bontani. Ennek érdekében új nyelvtanulási, képzési és foglalkoztatási szabályozást terveznek. A központi állami intézményekben az iskolához kapcsolódó oktatási ajánlatokat is biztosítani kell a törvényben. Emellett a szövetségi kormány által 2019-től az önkormányzatoknak átadott 432,8 millió eurós integrációs átalányösszeg 2022. november végéig használható fel. Ennek oka, hogy számos tervezett integrációs intézkedést nem lehetett végrehajtani a világjárvány miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 20:25
The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

 • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
 • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
 • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.
Kül 2021-05-12 | 16:09
A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

 • Dan Barna, hivatalban lévő román kormányfő-helyettest EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolja a DLAF (Csalásellenes Osztály).
 • A miniszterelnök-helyettes annak az USR-PLUS pártnak a társelnöke, amelynek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kampányolt a román helyhatósági választásokon.
Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

 • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
 • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
 • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
 • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
 • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
 • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
 • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
 • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.
Kül 2021-07-29 | 11:10
Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

 • Utasították a bevándorlási bírákat és ítélkezőket, hogy hagyják abba az "bevándoló" és "illegális migráns" jelzők használatát.
 • Ehelyett King azt írja, hogy a bírák és az ítélkezők a "nem állampolgár", "migráns", "okmányokkal nem rendelkező állampolgár" vagy "iratok nélküli személy" kifejezéseket használják.
Kül 2021-06-01 | 06:59
Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

 • A napokban mutatták be az átláthatóság érdekében az Islamland-karte térképes programot, amely az osztrák muszlim szervezeteket jeleníti meg egy térképes alkalmazásban.
 • Az alkotók mellett az ÖVP integrációs miniszterét is fenyegetik a muszlimok, a terrorelhárítási hivatal nyomozást indított.
Kül 2021-05-10 | 17:05
„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

 • A felhívás ismételten Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg.
 • A levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.
 • A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
 • A francia közéletben hónapok óta nagy viták vannak arról, a francia köztársaság keretei megfelelő védelmet biztosítanak-e a radikális iszlamizmssal szemben.
 • Az utóbbi időkben Macron elnök is arról beszél, megálljt kell parancsolni a baloldali iszlamizmusnak, mert az nem fér össze a köztársasági hagyománnyal.